(0)

Folievijver aanleggen

Leg zelf een vijver aan

Met een vijver breng je avontuur in je tuin. Wil je een vis- of een plantenvijver? Een visvijver heeft minstens 80 cm diepte nodig, anders bevriest hij 's winters. Als je kiest voor een folievijver, zijn er verder nauwelijks beperkingen aan grootte of vorm. Tegenwoordig zijn er supersterke folies verkrijgbaar, met een levensduur van meer dan 20 jaar. Het enige waar je rekening mee moet houden, is dat je de oevers niet te steil maakt. Een hoek van 45° is het maximum. Leg onder de folie een veiligheidsvlies ter bescherming tegen scherpe stenen en plantenwortels.

Folievijver aanleggen, wat heb je nodig?

Folievijver aanleggen, wat heb je nodig?

Stappenplan

Stap 1

Voor de afmeting van de folie moet je de lengte en de breedte van je vijver berekenen. Lengte = de lengte van de vijver + 2x de diepte + 50 cm (voor het afwerken van de rand). Voor het bepalen van de breedte geldt hetzelfde.

 

Stap 2

Als je klaar bent met graven, klop je met je schep de wanden goed aan. Haal alle scherpe takjes en steentjes weg.

Tip:

Maak de wanden niet te steil. Je kunt ze afwerken met siertegels, flagstones of keien. Je kunt ook een plant langs de wand omhoog laten kruipen.

Stap 3

Draai de kraan open en zie daar: je eigen ‘home made’ vijver in minder dan een dag! De zwarte folie kun je eenvoudig camoufleren met keien, kiezels en planten.

Stap 5

Zeker bij een visvijver is een pomp aan te raden. Een vijverpomp zorgt voor zuurstof en houdt de vijver schoon.