Laden..

Minibos planten: stap voor stap

Volg de stappen en je hebt het zo voor elkaar!

Wat heb je nodig? 

1

Kies een plek

Jouw minibos heeft licht, water, lucht en voedsel nodig om te groeien. Bedenk waar in jouw tuin je het minibos wilt planten en markeer die plek met touw. 3m² is het minimum, maar groter mag ook. Bomen en heesters kunnen in de schaduw redelijk goed groeien.


2

Zorg dat de bodem er klaar voor is

Je wilt jouw boompjes een goede start geven. Bomen houden van een losse, voedselrijke grond, die voldoende water vasthoudt en tegelijkertijd water doorlaat.

  • Spit de aarde goed om met een spade. 1 spade diep is goed, maar 2 spades diep is beter!
  • Voeg een zak van 40 liter bio tuincompost toe en meng dit door de aarde zodat er een luchtig geheel ontstaat. Heb je al goede tuinaarde? Dan is extra compost niet nodig. Heb je alleen zandgrond? Neem dan een extra zak compost.

3

Tijd om te planten

Zorg dat de bomen en heesters minstens 30 centimeter uit elkaar staan. Het gat graaf je net zo diep en breed als het wortelstelsel van de boom of heester die je gaat planten. Zorg dat het wortelstelsel volledig bedekt wordt door aarde. Druk de grond daarna zachtjes aan met je voet. Geef elk boompje direct een paar liter water.


4

Mulchen

Na het planten, bedek je de bodem van jouw minibos met een laag stro of bladeren van ongeveer 5 centimeter dik. Dit noemen we ‘mulchen’. Mulch beschermt de bodem en het bodemleven tegen direct zonlicht, droogte en vorst, voorkomt onkruidgroei en zorgt bovendien voor voeding.


5

Goed water geven

Na het mulchen geef je het bos als geheel nog een keer goed water. De mulchlaag moet helemaal doorweekt zijn. Dit voorkomt dat de mulch wegwaait en maakt de bodem lekker vochtig.


Help het regenwoud

Met een bosje hier draag je bij aan een bosje daar!

Door wereldwijde ontbossing zijn we inmiddels de helft van de bossen op aarde verloren. Waren er zo’n 200 jaar geleden nog 6 biljoen bomen op aarde, nu zijn het er nog maar 3 biljoen.

Voor elk minibos-pakket planten we daarom 3 bomen in het Atlantisch Regenwoud in Brazilië. In dit bijzondere gebied vind je zeldzame diersoorten, de kleurrijkste vogels en ruim 400 verschillende soorten bomen. Maar helaas raken we dit prachtige bos in een alarmerend tempo kwijt. Daarom willen we het Atlantisch Regenwoud beschermen en herstellen. Met een bosje hier draag je bij aan een bosje daar!


Pak nog even door in je tuin

Back to top