Veelgeste vragen
Antwoord op al jouw minibos vragen
onderscheiden. Ook hebben we van elke plant een afbeelding toegevoegd. Bekijk het overzicht hier. Er is ook een korte video opgenomen, waarin het onderscheid wordt uitgelegd.
Een minibos is ideaal voor de luie tuinder; je hoeft er in de meeste gevallen maar weinig aan te doen. In het begin is het soms nodig om de net geplante planten wat water te geven. Als ze eenmaal goed aanslaan, is water geven nauwelijks nodig.
Je bepaalt zelf hoeveel je ingrijpt. Sommige tuinders zullen het bosje zijn eigen gang willen laten gaan. Hierdoor gaan sommige planten domineren, waardoor anderen kleiner blijven of zelfs op termijn het loodje leggen. Voor het ecosysteem dat jouw minibos is, is dat helemaal niet erg. Maar je kan er ook voor kiezen om met de snoeischaar te bepalen hoeveel ruimte je de individuele planten geeft.
In een bos ligt de grond bezaaid met bladeren, takjes en zaden. Bij de start van het minibos produceren jouw boompjes nog niet genoeg blad en zaden om zelf de bosvloer te vullen. Het stro of verzamelde blad vervangt deze laag. Dat noemen we mulchen. Deze laag beschermt de bodem en bodemdiertjes tegen direct zonlicht, uitdroging en vorst. En het voorkomt dat onkruid jouw bos overneemt. Daarnaast breken bodemdieren de mulch af tot humus, wat weer voeding is voor jouw bos. Doen dus dat mulchen.
We noemen een inheemse plant wild of autochtoon, als deze op eigen kracht, dus zonder menselijk ingrijpen, naar Nederland is gekomen. De meeste inheemse bomen van Nederland zijn na de laatste ijstijd vanuit het zuiden naar Nederland toegekomen. Autochtoon wil zeggen dat het plantmateriaal ook echt genetisch uit Nederland afkomstig is (dus geen plantmateriaal uit bijvoorbeeld de Balkan, want die kunnen bijvoorbeeld op een ander moment bloeien).
Inheemse planten trekken meer insecten, bestuivers, vogels en vlinders aan dan exotische planten. Ze zijn bovendien vaak sterker én beter bestand tegen ons klimaat. Op andere plekken in de tuin kun je overigens prima wél exoten planten. Tot slot willen we onze wilde natuur graag een beetje steunen, want er is helaas niet zo veel inheems boommateriaal meer over.
Het minibos-pakket is een pakket met inheems plantgoed maar niet biologisch. Op dit moment is biologisch inheems materiaal nog nauwelijks verkrijgbaar bij de telers.
Intratuin is hierin afhankelijk van verschillende kwekers en leveranciers én de wensen van de consument. Dat gezegd hebbende is biologisch wel een mooi streven en zijn we er zeker mee bezig. De eisen voor deze benaming (biologisch) zijn heel streng: als bij een volledige biologische teelt een klein beetje organische meststof wordt gebruikt, mag het al geen biologisch meer heten. Daarom kan overstappen op biologische teelt met enkel natuurlijke- of biologische gewasbescherming en zonder extra meststoffen jaren duren. Omdat we graag sneller willen bij Intratuin, gaan we niet per se voor biologisch maar is zo duurzaam mogelijk altijd het uitgangspunt. We streven daarom samen met onze kwekers naar een zo duurzaam mogelijke teelt.
Met biodiversiteit bedoelen we de hoeveelheid soorten dieren en planten die op een bepaalde plek voorkomen. Door het planten van een minibos zorg je direct voor meer soorten (inheemse) planten in jouw tuin. En daar komen weer vlinders, bijen, vogels en andere diertjes op af. Zo draag je met je eigen tuin bij aan een groenere omgeving voor iedereen!
Eet nooit zomaar planten waarvan je niet zeker weet of ze eetbaar zijn. De planten uit het minibos-pakket zijn niet voor menselijke consumptie bedoeld en er zitten ook een aantal soorten bij die voor ons giftig zijn, zoals de kardinaalsmuts. Die kunnen bij inname klachten veroorzaken. Eet zelf geen planten uit het minibos en laat ook kinderen niet van de bladeren of vruchten eten. Heb je per ongeluk toch iets uit het bosje gegeten? Raadpleeg bij twijfel altijd de huisarts.
De berk en de hazelaar kunnen zorgen voor hooikoorts-klachten. Ben je echt allergisch voor een berk of hazelaar, plant deze dan niet. Geef het boompje cadeau aan familie of vrienden.
Zeker, in de lente hebben de planten bladeren gekregen en dan kan je ze goed herkennen. We hebben een pdf gemaakt (klik hier) waarbij je de verschillende soorten kunt herkennen.