Laden..
Goed nieuws, we zijn weer open! Zoek hier jouw Intratuin.

Feit of fabel

Volg de route vol feiten & fabels

Jij weet vast al dat het najaar het beste tuinseizoen is, toch? Tussen 6 september en 22 oktober kon je in onze winkels een feiten & fabels route volgen. Bij de ingang van onze winkels vond je een antwoordenkaart. Door de route in de winkel te volgen en de antwoorden te omcirkelen op de antwoordkaart, maakte je kans op een najaarspakket t.w.v. € 100.-. Iedere winkel heeft op 22 oktober één fantastisch najaarspakket t.w.v. € 100.- verloot. De winnaars krijgen persoonlijk bericht van de winkel waar de antwoordenkaart is ingeleverd. Geen bericht? Dan ben je helaas niet in de prijzen gevallen. Bekijk hier de openingstijden van onze winkels.

Feiten & fabels antwoorden

Heb jij meegedaan aan de winactie? En ben je toch benieuwd naar de antwoorden? Wij hebben ze hier voor je verzameld. 

 

 1. “Door in het najaar te planten, heb je een seizoen voorsprong”

Feit: Velen van ons zien het najaar en voorjaar in de tuin los van elkaar. Toch is het juist het najaar, waarin je je tuin kunt voorbereiden op het voorjaar. Het grote voordeel van aanplanten in het najaar is dat je planten al goed hebben kunnen aarden waardoor ze, wanneer de temperatuur stijgt in het voorjaar, direct (verder) groeien. Hierdoor hebben ze een voorsprong op de planten die in het voorjaar worden geplant. Indien er in het voorjaar dan bijvoorbeeld droogte ontstaat zullen de planten die in het najaar zijn aangeplant hier beter door heen komen. Kortom, je krijgt sterkere én mooiere planten door aanplant in het najaar.

 

 1. “De ‘r’ zit in de maand, dat betekent dat het een uitstekend idee is om heesteRs te planten”

Feit: Dat klopt, dit is een uitstekend moment om heesters te planten. Al zit het ‘m niet in die ‘r’ hoor. Het gaat hier echt om het seizoen. Waarom is het najaar de beste planttijd voor heesters? De grond is nog vrij warm, zodat de planten voor de winter al kunnen aarden en beginnen te groeien. In het voorjaar zie je daardoor al meteen resultaat. Bovendien valt er in de herfst meestal voldoende regen, zodat water geven niet of nauwelijks nodig is. Waar wacht je nog op? De bloemetjes, eh, heesters buiten zetten kan heel goed in het najaar!

 

 1. “Snoeien doet bloeien? Nee hoor, je mag juist niet snoeien in het najaar”

Fabel: De herfst wordt meestal niet met groei geassocieerd. Het kan zijn dat je daardoor denkt dat geen enkele plant in het najaar gesnoeid hoeft te worden. Toch zijn er haagplanten waarvoor juist dan het ideale snoeimoment is. Dit geldt voor de meeste soorten zoals de liguster, meidoorn, en verschillende coniferen. De hagen zijn dan gestopt met groeien. Geef ze het liefst vóór eind september een flinke snoeibeurt. Zo gaan ze netjes geschoren de winter in en zijn ze in het voorjaar straks mooi vol en groen. Misschien zelfs groener dan bij de buren ;-).

 

 1. “In het najaar kan ik mijn vaste planten, struik of heester goed verplanten”

Feit: De herfst is een heel goede tijd voor het verplanten van vaste planten, struiken en bomen. Dat komt omdat de grond goed vochtig is door regelmatige neerslag. Bovendien is de grond nog warm van de zomer en herfst, waardoor de plant, struik of heester nog genoeg tijd heeft om aan de nieuwe locatie te wennen en nieuwe wortels te vormen. En dat allemaal voordat de vorst begint. Wedden dat jouw plant in het voorjaar weer volop in bloei staat?

 

 1. “Van een fruitboom die in het najaar is geplant, pluk je geen vruchten”

Fabel: Het najaar is een goede periode om fruitbomen te planten. De bomen zijn dan in rust en kunnen rustig wortelen voor de winter begint. Als alles goed gaat, kun je bij fruitsoorten zoals frambozen en bessen het eerste jaar al vruchten plukken; appelen en peren hebben iets langer nodig. Maar ook daarvoor geldt, wat je in het najaar plant, daar profiteer je in het voorjaar van. Hallo, bloeiende boom! 

 

 1. “Een groenere heg dan de buren plan(t) je in het najaar”

Feit: De herfst is een uitermate geschikt seizoen om een haag aan te planten in de tuin. De hoge luchtvochtigheid, in combinatie met een goede bodemtemperatuur - niet te hoog, niet te laag - vormt een perfecte basis voor de ontwikkeling van de wortels van je haagplanten. Zo kan je plant lekker aarden, voordat de vorst inzet. Je kunt vrijwel elke haagplant aanplanten tijdens het najaar. Voor wintergroene hagen zoals bijvoorbeeld coniferen, taxussen en laurieren geldt dat deze het beste in oktober en november geplant kunnen worden. Stonden ze al in een pot in je tuin? Dan kan dit ook in september. Bladverliezende hagen zoals de haagbeuk en liguster kun je het best later in het najaar planten. Zo rond oktober, november.

 

 1. “Doet de eerste najaarsbui zich aan, dan kan ik de verzorging van mijn planten laten gaan”

Fabel: Zodra het kouder wordt kunnen we zeker niet zomaar de deur achter ons dichttrekken. Ja, ook in het najaar moet je de verzorging van je planten bijhouden. Sterker nog, zolang alles nog volop bloeit, geef je planten dagelijks water en regelmatig mest. Zo houd je je planten mooi en sterk, en kun je in het voorjaar genieten wanneer je plant opnieuw in bloei staat.

 

 1. “Vroegbloeiende plantensoorten kun je nu het best in de grond zetten”

Feit: Naast dat je in het najaar goed kunt verplanten, kunnen ook nieuwe planten heel goed in de herfst worden geplant. Dit is de laatste kans voordat de winter intreedt om nog wat kleur in de tuin aan te brengen. Zo is het najaar (vóór de eerste vorst in de grond) de ideale tijd om rozen te planten. In deze periode kunnen de wortels namelijk beter aanslaan. En in het voorjaar heb je daar weer plezier van. De plant loopt dan sneller uit en dat betekent eerder genieten van die prachtige bloemen.

 

 1. “Voorjaarsbollen kan ik, zoals de naam het al zegt, pas in het voorjaar planten”

Fabel: Tuin er niet in! Het klinkt misschien wat vreemd, maar voorjaarsbollen zoals Narcissen, Tulpen, Blauwe druifjes, Sneeuwklokjes en Krokussen plant je in het najaar. Dat komt omdat ze een koude periode nodig hebben om in het voorjaar tot bloei te komen. Het is daarbij wel belangrijk dat je ze plant voor de eerste vorst. Op naar een kleurrijk balkon of tuin in het voorjaar!

 

 1. “Een kleurrijk terras of balkon kan ik in het najaar (en de winter) wel vergeten”

Fabel: Kleur op je terras of balkon heeft een positief effect op je gemoedstoestand. En dat hoeft niet alleen in het voorjaar of de zomer te zijn. Ook in het najaar kun je wat kleur, en daarmee sfeer op je terras brengen. Er zijn genoeg groenblijvende planten en winterbloeiers voor het terras of balkon, zoals coniferen. Een conifeer blijft de hele winter groen, en geeft je terras of balkon daarmee een mooie uitstraling. Bovendien zijn er genoeg herfstbloeiende heesters, die net dat beetje extra kleur aan je balkon geven.

 

 1. “Vanaf de eerste septemberregen, moet ik eindeloos bladeren vegen”

Fabel: Als de bladeren beginnen te vallen, zijn we vaak geneigd ze zo snel mogelijk op te ruimen. Maar dat is eigenlijk niet nodig. Het is immers een natuurlijk fenomeen en je kunt er goed je voordeel mee doen. Bladeren aan de voet van jouw bomen en heester zijn een handige vorm van ‘mulch’ in de herfst, met uiteraard ook de bijbehorende voordelen: de grond koelt minder snel af en er groeien minder ongewenste planten. Doordat de bodem afgesloten is van de zon, kan onkruid niet kiemen en heb je dus geen werk in het voorjaar om je bedden voor te bereiden. Bovendien zijn bladeren een goede schuilplaats voor egels in de winter. Hallo, gezonde voorjaarsbodem en blije egels!

 

 1. “Het is niet belangrijk om in het najaar verbetering toe te passen aan de grond, zoals compost toevoegen. Dit kan je beter in het voorjaar doen”

Fabel: Dat jouw tuin er tijdens het najaar en de winter wat kaal bij ligt, betekent niet dat je er geen omkijken meer naar hebt. Het is een goed moment om de tuin voor te bereiden op het voorjaar. Wanneer je tuin weer hard aan de slag moet. Het zaaien van een groenbemester zorgt ervoor dat jouw bodem straks gezond en klaar is voor de eerste voorjaarsgroenten.

 

 1. “De bij gaat al in het najaar in winterslaap, dus heeft geen hulp nodig”

Fabel: Je denkt misschien vooral in de zomer aan bloemetjes en bijtjes, maar ook in de herfst is het belangrijk om bestuivers van voldoende voedsel te voorzien. Juist dan gaan ze op zoek naar voedsel, voordat ze in winterslaap gaan. Daarom is het goed als je ze een handje helpt in het najaar. Wat kun je zoal planten voor de bijen in het najaar? Herfstheide, witte dovenetel en herfstanemonen. Je hebt er zelf ook voordeel van, want ze zorgen voor net dat extra beetje kleur in deze grauwe periode. En wanneer de bijen dan weer uit hun winterslaap komen zijn ze er om jouw stukje natuur opnieuw te bestuiven.

 

 1. “Een slimme vogel plant in het najaar al vogelvriendelijke struiken”

Feit: Niets gezelliger dan fluitende vogels in je tuin in het voorjaar. Het is een teken dat de lente is eraan komt of is begonnen. Wil je meer vogels naar je tuin trekken, dan kun je daar het best in het najaar aan werken. Vogelvriendelijke struiken kun je planten wanneer het nog niet vriest. Dit is de beste tijd van het jaar, omdat de struiken dan soms al bessen hebben en de vogels je tuin in het najaar al goed kunnen vinden. Daar heb je in het voorjaar extra plezier van.

Back to top