Laden..
7 aanplant tips voor het najaar

7 aanplant tips voor het najaar

Het najaar, niet het eerste seizoen waar je aan denkt om te gaan aanplanten in je tuin. Toch zijn er heel wat tuinplanten die je kunt aanplanten in het najaar. Wij zetten 7 soorten voor je op een rijtje!

  • Delen: Deel dit artikel:
4 minuten leestijd

Doordat de grond nog warm is van de zomer en er regelmatig een lekkere regenbui valt kunnen de planten extra goed en lang aarden. Hierdoor zien deze er in het voorjaar mooier en gezonder uit. Voller en groener blad, meer bloemen of meer fruit, wat wil je nog meer? Ga aan de slag!

Aanplanten in het najaarAanplanten in het najaar
Aanplanten in het najaar...
Sering in bloeiSering in bloei
...zorgt voor meer bloei in het voorjaar!

1. Plan(t) een kleurrijk voorjaar

Wil je al vroeg in het seizoen genieten van het heerlijke voorjaarsgevoel, plant dan dit najaar nog een paar vroegbloeiende tuinplanten in je tuin. Hieronder een lijstje van tuinplanten die, wanneer je ze in het najaar aanplant, jouw tuin in het vroege voorjaar omtoveren tot een kleur- en geurrijk geheel! 

 

LATIJNSE NAAM NEDERLANDSE NAAM STAND- PLAATS
Camelia Japanse Roos
Bergenia cordifolia Schoenlappersplant
Pulsatilla vulgaris Wildenanskruid
Helleborus orientalis Kerstroos
Syringa Sering
Carpinus Haagbeuk
Malus Sierappel

Callicarpa bodinieri Profusion

Schoonvrucht

Skimmia

Skimmia

Nandina domestica

Hemelse bamboe

Viburnum tinus

Sneeuwbal

 

Informeer bij jouw Intratuin winkel naar het aanbod op het moment dat je gaat shoppen of koop je planten online in onze webshop!

2. Struiken pakken graag hun voorsprong

Als er één soort tuinplanten is wat graag een extra voorsprong neemt door aangeplant te worden in het najaar, dan zijn het wel struiken (ook wel heesters genoemd). De grond is in het najaar nog vrij warm, hierdoor kunnen de planten nog voor de winter begint starten met groeien en aarden. In het voorjaar zie je direct resultaat!

Met welke struik geef jij jouw tuin een groene boost? Ga je voor de hortensia, vlinderstruik of een rozensoort? Bekijk hier alle soorten!

 


Hi-ha-heesters


3. Maak meteen goede sier

Plant siergrassen nu aan, ze zijn nog klein, maar vanaf het voorjaar – na het snoeien – groeien ze uit en staan ze groots en sierlijk bij! Ook tijdens de wintermaanden zorgen siergrassen voor extra sfeer in je tuin. Op zoek naar inspiratie voor het aanplanten van siergrassen? Bekijk de blog ‘Siergrassen border aanleggen’ voor een lijst met siergrassen en een borderplan.

 

4. Helemaal uit je bol

Ga helemaal uit je bol met voorjaarsbloeiende bollen in het najaar, zodat je in het voorjaar kunt genieten van bijvoorbeeld narcissen, tulpen, blauwe druiven, sneeuwklokjes en krokussen. De bollen hebben een koude periode nodig om in het voorjaar tot bloei te komen. Belangrijk is wel dat je de bollen plant voor de eerste vorst.

 


Voorjaarsbloeiende bollen


5. Klimmen en klauteren tegen de muur

Altijd al een mooie groene wand of pergola in gedachten gehad? Dan is het najaar hét moment om klimplanten aan te planten. Het hele jaar door genieten van een groene wand of overkapping? Ga voor de wintergroene klimop, bosrank, kamperfoelie of Toscaanse jasmijn.

6. Een haag aanplanten

Was je al van plan om een haag aan te gaan planten? Dan is het najaar het moment om door te pakken! Dit is namelijk het perfecte moment voor het planten van een haag. De regenval in combinatie met de goede bodemtemperatuur zorgen ervoor dat de wortels van haagplanten zich goed ontwikkelen. Je haag kan aarden, voordat de eerste vorst begint. Bijna alle haagplanten zijn geschikt om aan te planten in het najaar. Lees hier meer over het aanplanten van een haag.

 

Groen sedumdak aanleggenGroen sedumdak aanleggen

7. Groen op hoog niveau

Vergroen het dak van bijvoorbeeld je schuur, garage of containerkast. Met wat sedumtrays is het aanleggen zo gepiept, het is onderhoudsarm en je hebt er zelf ook nog eens voordeel van! De sedummatten nemen water op en houdt het vast, isoleert de ruimte eronder en zorgt voor meer biodiversiteit. Lees de blog over het aanleggen van een sedumdak en leg jouw eigen groene dak aan.

 

Staat jouw tuin straks ook zo te stralen?

 

Ben je geïnspireerd geraakt en ben je benieuwd wat je verder nog kunt doen om een voorsprong te pakken op het voorjaar? Lees ook de blog ‘Najaar, het vergeten tuinseizoen’.

Reacties (16)
t
tonnie lachnowicz
5 september 2022, 08:30
Bedank voor tips
A
Anjes van de velde
20 september 2022, 16:59
Tof, dat jullie de planten zet, die in voorjaar bloeien,,,, zo kan ik mijn keuze maken. Bedankt
K
Krijna
24 september 2022, 00:20
Kan je nu nog fruitbomen planten ?
I
Intratuin
26 september 2022, 09:49

Beste Krijna,

Jazeker, je kunt nog prima fruitbomen planten! Pas als het echt kouder wordt en gaat vriezen is aanplanten geen goed idee meer.

^Intratuin

D
Desiree
2 oktober 2022, 22:13
Welke plant gebruiken jullie in dit artikel? Die de man water geeft en, in het voorjaar, zo mooi paars in bloei komt te staan?
V
Veronica
1 oktober 2023, 08:27
Dat is een seringenboom (struik).
W
Wim
19 oktober 2022, 11:31
Ik heb 14 dagen geleden mijn Salix verplant maar nu zijn er veel dorre/ bruine blaadjes aan. Heb ik op een verkeerd moment verplant? Komt dit nog goed denken jullie?
I
Intratuin
21 oktober 2022, 10:23

Beste Wim,

Verplanten kun je het beste doen als de boom of plant in rust is, in de winter, als alle bomen hun blad hebben laten vallen. Je was er vroeg bij en daardoor heeft je Salix wel een klap gekregen. Het klinkt alsof hij nu snel in winterrust gaat, het zou in het voorjaar weer goed moeten komen!

^Intratuin

W
Wim Adriaens
21 oktober 2022, 10:25
Dus is het afwachten. Daar baal ik dan soms wel van , van wat je vindt op internet. Sommige info klopt dus helemaal niet. Van harte bedankt voor uw reactie
J
Joke
19 september 2023, 17:24
Dit is echt fijn, zo kun je een betere keus maken wat er nu al geplant kan worden . Goed idee.
A
Andrea
19 september 2023, 21:36
Kan ik mijn beukenhaag nog flink terug snoeien? Hij is te hoog en tot hoever kan ik nog snoeien?
I
Intratuin
20 september 2023, 09:10

Hallo Andrea,

In onze snoeikalender kun je van heel veel planten terugvinden wanneer deze gesnoeid moet worden. De beukenhaag snoei je in september-oktober, dus dit is een prima moment! In onze blog 'beukenhaag snoeien' lees je precies wat je moet doen. Drastisch snoeien kan nu zeker en ik zou ook aanraden dit zo snel mogelijk te doen, want dan heb je kans dat hij voor de winter al weer een beetje hersteld is. Succes!

^Intratuin

S
Sylvia
26 september 2023, 17:14
Kan ik de dropplanten, welke bijna zijn uitgebloeid, nu verplanten? Ze zijn erg groot geworden en ik denk dat zij volgend seizoen de hele border overnemen. ☺
I
Intratuin
27 september 2023, 13:59

Hoi Sylvia,

het is niet de beste tijd om planten te verplanten. Een plant krijgt daar toch een klap van en met de winter voor de deur kan het zjn dat je dropplant het deze winter te zwaar gaat krijgen. je kunt beter wachten tot het voorjaar. Snoei je dropplant dan tot 5 cm boven de grond weg (dat is ook gelijk wel zo overzichtelijk), en verplant de plant daarna.

^Intratuin

F
Frida
2 oktober 2023, 10:16
Goedemorgen, Kan de Malus Red Sentinel ook in een pot op een terras of kan hij beter in de grond? Groeten, Frida
I
Intratuin
4 oktober 2023, 09:22

Hallo Frida,

De Malus Red Sentinel wordt zo'n 2 meter hoog. Hij kan best even in een (grote) pot staan, maar zal uiteindelijk wel graag de grond in willen!

^Intratuin

GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Belgie?

Hier op Intratuin.nl bezorgen we alleen in Nederland

Back to top