Laden..
Goed nieuws, we zijn weer open! Zoek hier jouw Intratuin.
Zo verzorg je de Alocasia

Zo verzorg je de Alocasia

De grote groene bladeren van de Alocasia of Olifantsoor spreken makkelijk tot de verbeelding en staan geweldig mooi in huis. Het zijn tropische planten en ze komen in alle soorten en maten, van kleine planten die niet hoger dan 30 cm worden, tot reuzen die op een stam groeien en boven je hoofd uitkomen.

  • Delen: Deel dit artikel:
7 minuten leestijd
Mama BotanicaMama Botanica

Ik ben Iris van Mama Botanica en ik schrijf regelmatig een gastblog op de inspiratiepagina van Intratuin over de verzorging van kamerplanten. Ik woon met meer dan 150 gelukkige planten in mijn eigen urban jungle en deel mijn enthousiasme over planten via Instagram, YouTube, mijn boek Stek Je Plant en via dit blog! Ik zet graag plantenfamilies in de spotlight, om nog meer te kunnen vertellen over de verzorging van je planten. Eerder vertelde ik over de Philodendrons en Calathea’s en deze keer over de Alocasia.

Niet alle planten zijn even makkelijk te verzorgen. Sommige planten kunnen zich heel makkelijk aanpassen aan de omstandigheden in je huis en zijn super sterk. Andere planten zijn wat gevoeliger, maar kunnen met iets meer aandacht ook uitgroeien tot mooie gezonde planten. Eén zo’n plantenfamilie is de Alocasia. Deze tropische plant komt met allerlei kleuren en patronen en is vooral herkenbaar aan z’n mooie grote bladeren. Met de tips uit dit blog zal jouw Alocasia een stuk beter gaan groeien.

Alocasia en licht

De standplaats van een plant is altijd essentieel om je plant gelukkig te maken. De meeste Alocasia’s houden zeker niet van direct zonlicht. Dat kan veel te warm en intens zijn voor de bladeren, waardoor deze kunnen verbranden, wat droge bruine vlekken kan veroorzaken. Het liefst staan Alocasia’s op plekken waar het wel heel licht is, maar waar de zon niet direct op het blad schijnt. Een plek met veel indirect licht dus. Grotere planten kunnen vaak wel wat meer licht hebben. Een uurtje of twee direct zonlicht is dan geen probleem, maar pas altijd op met de heftige zon in de middag.

Verschillende Alocasia soortenVerschillende Alocasia soorten

Hoeveel water heeft een Alocasia nodig?

Dit is waar het helaas vaak verkeerd gaat bij een Alocasia. De vochtbalans in de potgrond is heel belangrijk, maar lastig constant te houden. Deze planten, vooral de kleinere planten, houden er niet van om droog te staan. Daarom hou je de aarde liever licht vochtig. Hierbij is het beter om twee keer per week een kleinere hoeveelheid water te geven, dan één keer per week heel veel. Dan blijft de grond veel gelijkmatiger vochtig. Grotere planten, of Alocasia’s die al een stam hebben gevormd, zijn iets minder gevoelig. Maar laat ook bij deze planten de grond niet te droog vallen. In de winter geef je altijd wat minder water, omdat je planten dan minder hard groeien en in winterrust gaan. Geef in de winter dus minder water aan je Alocasia’s. Het liefst geef je ook water dat op kamertemperatuur is, dus pas op met het koude water dat in de winter uit de kraan komt!

 

Wat is er mis met mijn Alocasia?

Hieronder beantwoord ik de meest voorkomende vragen over de verzorging van de Alocasia.

Alocasia blad knippenAlocasia blad knippen

Mijn Alocasia laat bladeren vallen

Wat heel vaak gebeurt bij planten uit deze familie, is dat een oud blad afsterft, zodra er een nieuw blad verschijnt. En in de winter kunnen ze zelfs nog meer blad laten vallen. Je krijgt dan meteen het gevoel dat het niet goed gaat met je plant! Maar dat hoeft dus niet altijd zo te zijn. Er zit een nieuw blad aan te komen en in het voorjaar kun je weer nieuwe groei verwachten. Blad dat afsterft kun je verwijderen. Knip het een paar centimeter boven de grond af, zodat de wond niet nat wordt als je water geeft. Het laatste eindje zal vanzelf uitdrogen. Zelfs als je plant helemaal is afgestorven, hoef je hem nog niet weg te doen. Vanuit de wortels kan de plant opnieuw uitlopen. Het kan namelijk zo zijn dat de plant in de winter afsterft boven de grond, om in het voorjaar weer tevoorschijn te komen. Geef je plant in dit geval niet te veel water en laat de grond droogvallen, voordat je opnieuw water geeft.

De stengels van mijn Alocasia hangen

Er zijn verschillende redenen dat de stengels van je plant kunnen gaan hangen. Check allereerst of je Alocasia niet te droog staat en geef water als dat nodig blijkt te zijn. Het kan ook zijn dat een enkel oud blad aan het afsterven is, dan is er verder niets aan de hand en kun je dat blad afknippen. Als alle bladeren gaan hangen en je plant niet te veel of te weinig water krijgt, is de kans groot dat je plant te weinig licht krijgt. Kijk of je hem op een lichtere plek kunt zetten, waarbij het licht zoveel mogelijk van boven komt

Het blad van mijn Alocasia krijgt bruine randen en verdroogt

Olifantsoren komen oorspronkelijk uit de jungles van Azië en zijn een vochtige omgeving gewend. De lucht in onze huizen is vaak veel droger, vooral als in de winter de verwarming aanstaat. Wat je kan doen om dit probleem op te lossen, is je plant zo nu en dan te sprayen. Vooral als je bruine randjes ziet verschijnen langs het blad, kan je zeker elke dag wel sprayen. Het staat los van het water geven aan je plant en je kan het niet echt te vaak doen. Je kunt in dit blog nog meer lezen over luchtvochtigheid voor je kamerplanten.

Mijn Alocasia krijgt gele randen en vlekken op het blad

Meestal als een ouder blad afsterft, wordt dit eerst geel of ontstaan er gele vlekjes. Wanneer je dit bij de oudere bladeren ziet gebeuren en je Alocasia verder wel voldoende groeit, hoef je je geen zorgen te maken. Maar als er op alle bladeren gele vlekken ontstaan, kan het zijn dat de plant te veel water krijgt. Vooral als jouw Alocasia in een pot zonder drainage gaten staat, kan het water zich ophopen onderin de pot. Controleer dus even of de grond niet te nat is, voordat je opnieuw water geeft.

Wanneer moet een Alocasia verpot worden?

Net als alle planten heeft een Alocasia soms behoefte aan een grotere pot en nieuwe voedingsstoffen. De voedingsstoffen kun je gedurende het jaar door aanvullen met plantenvoeding, maar doe dit alleen wanneer je plant aan het groeien is en niet wanneer deze in winterrust is. Volg hierbij de aanwijzingen op de verpakking.

Merk je dat de pot te klein is geworden, bijvoorbeeld omdat er wortels uit de gaatjes van je pot groeien, dan wordt het ook tijd voor een grotere pot. Verpotten doe je het liefst in het voorjaar, omdat de Alocasia dan weer opnieuw gaat uitlopen. Verder is het belangrijk dat je een potgrond kiest die redelijk luchtig is. Als de grond te lang nat blijft, vinden de wortels dat niet fijn. Meng daarom wat orchideeënmix, kokosvezels of perliet met standaard potgrond. Je plant zal je dankbaar zijn!

 

Sterkere en moeilijkere soorten

Er zijn veel verschillende soorten Alocasia’s. Sommige zijn heel sterk en andere wat gevoeliger. Als je erg van deze plant houdt, maar niet al te veel tijd in de verzorging wilt stoppen, kijken dan naar de soorten PortodoraCuculataCalidora of Wentii. Wil je graag extra tijd in de plant verzorging stoppen, dan is de Zebrina of Polly een goede variant voor jou!

Groene jungle

De Olifantsoor is dus een plant die wat meer aandacht nodig heeft dan bijvoorbeeld een vetplantje. Je moet wat vaker water geven, zo nu en dan sprayen en niet in paniek raken als een oud blad afsterft. Als je ze eenmaal onder de knie hebt, zul je beloond worden met mooie grote bladeren in bijzondere vormen of met geweldige patronen.

Alocasia krijgt een nieuw bladAlocasia krijgt een nieuw blad

Verschillende Alocasia soorten

About author

Mama Botanica

Kamerplantenexpert

Reacties (4)
J
Joke
17 november 2021, 14:41
Sinds enkele jaren heb ik een Alocasia Skeletplant. Deze heeft enkele malen een bloem gehad die na enige tijd verdroogde. Nu was er weer een bloem, die is uitgebloeid en nu zijn onder de verdroogde bloem oranje ‘zaadjes’ verschenen. Inmiddels is er weer een bloem in aantocht. Ik heb nergens iets kunnen vinden over bloei, komt dat niet vaak voor? En kan ik de zaadjes ook zaaien? Graag een antwoord. Vr. Groet.
I
Intratuin
18 november 2021, 09:51

Hoi Joke,

Als de Alocasia meerdere bloemen heeft gehad heeft die het in ieder geval ontzettend naar zijn zin! Bloemen in een Alocasia komen niet vaak voor en zijn best bijzonder.

Een bloem maken kost de plant wel erg veel energie, zeker voor een Alocasia. Soms is het dan beter om de bloem weg te knippen, anders kan de plant er onder gaan lijden.

De zaadjes zullen mogelijk niet uitkomen, maar ik zou het absoluut proberen!

Veel succes met zaaien!

^Intratuin

T
Tine
13 december 2021, 18:46
Mijn allocasia groeide na aankoop heel goed, nieuwe bladeren erbij. Nu een paar maanden later zit er bijna geen blad meer aan de plant. De stengels gingen hangen en bladeren werden geel. Meer water gegeven, maar lijkt niet echt te helpen. Nu zit er denk ik bladluis op. Wat kan ik daar aan doen?
I
Intratuin
15 december 2021, 09:12

Hoi Tine,

Balen dat je Alocasia niet zo goed eruit ziet. De bladeren van de Alocasia gaan hangen door een te lage luchtvochtigheid. Benevel de plant 2x per dag met een plantenspuit, hier knapt die van op.

Bladluis kan je bestrijden door ze te overspoelen met koud water, de plant buiten te zetten, in te sprayen met groene zeep en spiritus en in het uiterste geval met Ecosyle Luisvrij.

We willen je wel mee geven dat de Alocasia niet de makkelijkste kamerplant is om te verzorgen. Daarnaast is de plant mogelijk al te ver afgestorven, de plant moet namelijk nog wel wat bladeren hebben om op te knappen.

Heel veel succes!

^Intratuin

GEEF EEN REACTIE
Back to top