Laden..
Creëer een altijd-vakantie tuin

Creëer een altijd-vakantie tuin

Uren in de file op route du soleil? Dat hoeft helemaal niet. Vier jouw vakantie dit jaar in je eigen mediterrane paradijs! Pluk de citroenen uit de boom, maak er verse limonade van en drink het op je comfortabele loungeset onder de palmbomen. Ben je enthousiast geworden? Lees dan snel verder hoe jij een eigen altijd-vakantie tuin kunt creëren!

  • Delen: Deel dit artikel:
9 minuten leestijd

Zonbestendige planten

In de altijd vakantie tuin moet het voelen alsof je, zoals de naam al zegt, altijd op vakantie bent. Om dit te realiseren gebruiken we planten die de zon goed kunnen verdragen en misschien zelfs doen denken aan je favoriete vakantiebestemming in het zuiden. Denk bijvoorbeeld aan mooie citrusbomen, olijfbomen of een vijg op stam. Deze bomen zijn warmte gewend en slaan vocht op in hun dikke bladeren, hierdoor zullen ze niet snel uitdrogen tijdens een lange periode van droogte. 

Maar er zijn ook genoeg bloeiende planten die goed tegen de zon kunnen en jouw vakantie tuin opvrolijken met hun mooie kleuren. Denk maar eens aan de Bougainvillea met haar prachtige kleuren. Deze plant kom je vaak tegen in landen zoals Frankrijk, Spanje en Griekenland. Een ander mooi voorbeeld is de Oleander, deze plant met vaak roze, rode, paarse of witte bloemen kan goed tegen de zon en kan (in de streken waar de plant thuis hoort) een hoogte van wel 5 meter bereiken. In Nederland staat de plant meestal in een pot en zal hij niet hoger worden dan 2 meter. 


#intratuin

Inspiratie voor jouw altijd vakantie tuin

Tuinmeubelen

In een altijd vakantie tuin mogen tuinmeubelen niet ontbreken, want waar ga je anders je zelfgemaakte citroenlimonade opdrinken? Het kiezen van een tuinset kan lastig zijn, maar het gaat er uiteindelijk om wat jij het mooist vindt.

Houd je bijvoorbeeld van schattige rotan meubelen? Of ben je meer het type voor een stoere loungeset van staal? Verwacht je veel visite en wil je buiten kunnen dineren aan een lange eettafel? Of ga je voor een neutrale houten tuinset die past in een natuurlijke omgeving? Misschien zoek je wel voor een bistro setje voor op het balkon? Wat je hartje ook begeert, Intratuin heeft het allemaal. 

Wil jij jouw altijd vakantie tuin helemaal af maken? Hang dan een hangmat op tussen twee bomen en droom lekker weg alsof je op de Caraïben bent. Toch iets te heet in de zomer? Koel dan af onder je eigen buitendouche, ideaal! Ben je nieuwsgierig naar de tuinmeubeltrends van dit jaar? Bekijk ze dan hier


Onze favoriete tuinmeubelen


Leg jouw eigen altijd-vakantie tuin aan

Door met verschillende soorten tuinplanten te werken (vulplanten, structuurplanten en eyecatchers) zorg je voor de juiste dynamiek in je border. Wil je hier meer over te weten komen en stap voor stap lezen hoe je het aanleggen van een border het beste kunt aanpakken? Lees de blog ‘Een border aanleggen in 5 stappen’ en ga aan de slag!

Planten in dit borderplan voor 2 m²

Nederlandse naam Latijnse naam Aantal Standplaats
1. Bloemriet Canna Indica 1 a 2 (Volle) zon
2. Kattenkruid Nepeta 'Walkers Low' 2 (Volle) zon
3. Lavendel Lavandula angustifolia 3 (Volle) zon
4. Vijg op stam Ficus carica 1 (Volle) zon
5. Daglelie Hemerocallis 'Corky' 2 (Volle) zon
6. Blauw schapengras Festuca glauca 6 (Volle) zonHalfschaduw
7. Siersalie Salvia nemorosa 2 (Volle) zon
8. Vuurpijl Kniphofia uvaria 1 (Volle) zon

Musthaves voor als je aan de slag gaat


Hoe biodivers is deze tuin? 

Plantenonderzoeker Marco Roos van Naturalis geeft antwoord:

"Uitgaande van vakantie in of dicht bij eigen land is een vakantietuin vaak goed te realiseren. Echter, hoe exotischer de vakantiebestemming is geweest, hoe beperkter de bijdrage aan flora en fauna. Mogelijk heeft het dan zelfs een negatief effect omdat er teveel kunst- en vliegwerk voor nodig is om dergelijke exoten in leven te houden, bijvoorbeeld omdat ze niet winterhard zijn.

Kies daarom zoveel mogelijk voor inheemse soorten om jouw vakantie tuin te realiseren. Want ook in Nederland zijn de zomers mooi! Denk maar eens aan een mooie dag op het strand, waarbij het helmgras heen en weer waait. "

Steef Maarsen

Tuinontwerper en hovenier

Reacties (2)
I
I. Grau
16 juli 2022, 16:56
Ik heb een balkon van 18 v meter op het zuiden heeft u daar ook voorbeelden van ?
I
Intratuin
18 juli 2022, 10:51

Hallo I,

Helaas hebben we geen voorbeelden voor een balkon, maar we gaan deze op de planning zetten. We vinden het een goed en leuk idee, bedankt hiervoor!

Tot die tijd kun je misschien wat inspiratie halen uit onze blog: Top 5 mooiste bloeiende balkonplanten of onze blog: Verticale tuin maken en verticaal tuinieren

^Intratuin

 

GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Belgie?

Hier op Intratuin.nl bezorgen we alleen in Nederland

Back to top