Laden..
Appelboom

Appelboom snoeien

Snoei je appelboom en geniet elk jaar volop van vele vruchten en een mooie boom! Een appelboom snoeien is niet moeilijk, maar doe dit wel 2 keer per jaar voor een gezonde boom vol met appels. Wij vertellen je hoe je je appelboom moet snoeien. Alles over de verzorging van de appelboom en meer vind je in onze plantengids.

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

Waarom moet je een appelboom snoeien?

Een appelboom moet je snoeien om meer en betere appels de krijgen. Door takken en bladeren weg te snoeien kan de appelboom meer energie steken in de bloesen en de vruchten. Ook is het goed voor de appelboom zelf. Door te snoeien hou je een luchtige boom, waardoor schimmels en ziektes minder kans krijgen en de boom onderin meer zon vanuit de kruin krijgt. Tot slot, niet onbelangrijk: appelbomen zijn enorme groeiers. als je niet uitkijkt dan worden het enorme bomen, zowel in de hoogte als in de breedte. Snoeien is essentieel om een appelboom in toom te houden. Je behoudt dus ook hun vorm door te snoeien.

Jonge appelbomen snoei je nog niet zozeer voor de appels: eerst wil je een goed gestel voor je de takken gaat belasten met vruchten. Het snoeien van een jonge appel is vooral gericht op het krijgen van een stevige basis voor de appelboom. Een appelboom kan pas na 2 tot 5 jaar vruchten geven.

Appelboom waterlotenAppelboom waterloten

Hoe vaak en wanneer moet je een appelboom snoeien?

Veel bomen en struiken snoei je in het voorjaar, maar niet de appelboom! Een appelboom snoei je 2 keer per jaar. Eénmaal in de winter, dit is de wintersnoei. In november heeft de appelboom zijn bladeren laten vallen en komt hij geleidelijk in ruststand. Je wil de boom snoeien als hij in rust is, dit is tussen december en februari. De sapstromen liggen dan nagenoeg stil. Snoei je appelboom op een droge dag. In de (mot)regen of mist is de appelboom extra vatbaar voor ziektes, omdat de snoeiwonden vochtig blijven kunnen er infecties optreden. Kijk ook dat het enige dagen boven de 5 graden blijft, dit voorkomt bevriezing.

In de zomer snoei je de boom nog een keer, dit noemen we de zomersnoei. De zomersnoei van de appelboom doe je ergens tussen juni en augustus.

Jonge appelbomen, tot een jaar of 4, snoei je in maart. Het snoeien van een jonge appelboom heeft een iets ander doel dan een volwassen boom en zullen we apart toelichten.

Hoe snoei je een appelboom?

Een appelboom maakt verschillende soorten takken aan en het verschil herkennen is essentieel voor een juiste snoeibeurt. Gelukkig is het niet moeilijk: zodra je een appelboom gaat snoeien of een keer gesnoeit hebt, herken je ze gauw genoeg! Een appelboom kent zogenaamd bloesemhout en waterlot.

Bloesemhout

De naam bloesemhout geeft het eigenlijk al weg: dit zijn korte takjes met bloemknoppen aan het uiteinde. De boom maakt niet enkel bloemknoppen, maar ook bladknoppen. Het verschil kan wat lastig te zien zijn, maar de bloemknoppen komen als eerste aan de boom en staan óp de tak. De bladknoppen komen een week of 2 later en 'liggen' op de tak. De bloemknoppen wil je liever niet wegknippen, want daar komen de bloemen en de appels!

Waterlot

Waterloten zijn net even anders van kleur. Ze zijn meestal rood/bruin met witte stipjes. Waterloten groeien enorm snel en staan vaak recht omhoog. Dit zijn de takken die je wil wegknippen als je gaat snoeien, want de waterloten houden veel licht tegen en licht is nodig voor de bloesem en de appels.

Dit is de appelboom voor de wintersnoei

Dit is de appelboom na de wintersnoei 


Wintersnoei van de appelboom

In de winter, als de boom in ruststand is, snoei je dood hout en zieke takken weg. Ook oude grote takken kan je terugsnoeien. Daarnaast wil je zoveel mogelijk takken wegsnoeien die naar binnen groeien én de verticale takken (waterloten). Hiermee maak je de boom luchtig. Kijk bij het knippen van bloesemhout goed naar de plekken van de knoppen, bij voorkeur wil je één of 2 knoppen aan de tak laten en bij voorkeur de knoppen die naar buiten of naar onder wijzen. Daar komen de nieuwe takken en die groeien dan direct de goede kant op. Op deze nieuwe takken komt de bloesem én dus ook de appels!

Zomersnoei bij de appelboom

In de zomer snoei je de appelboom om hem in vorm te houden. Dit noem je ook wel vormsnoei. Hierbij gaat het erom dat je een deel van de waterloten snoeit waardoor de energie van de boom niet in de bladeren gaat zitten maar naar de appels gaat. Gek uitschietende takken snoei je weg en daarmee krijgt je appel zijn vorm weer terug. Daarnaast komt er meer licht via de kroon of de top van de boom, dit is goed voor de ontwikkeling van de appels. Snoei ook weer niet te veel: de boom heeft ook bladeren nodig!


Jonge appelboom snoeien

Jonge appelbomen snoei je de eerste 2 of 5 jaar vooral om een stevige basis te vormen. De gesteltakken, de onderste takken aan de stam moeten stevig en sterk worden. Dit doe je door ze de eerste jaren ongeveer éénderde in te korten aan het begin van het groeiseizoen, in maart. De takken worden dan elk jaar een stukje steviger. Verdere snoei is vooral gericht op de vorm van de appelboom.

Verwilderde appelboom snoeien

Een verwilderde appelboom kun je verjongen door te snoeien. Je past dan de wintersnoei toe, bij voorkeur tegen het einde van de rustperiode, in februari. Snoei de verwilderde appelboom liever niet in één keer helemaal kort, want dan kan het herstel erg lang duren. Sowieso zal er een aantal jaar overheen gaan voor je boom weer mooi is, snoei niet meer dan 20% van de boom per jaar voor het beste resultaat.


Met welk gereedschap snoei je een appelboom?

Het snoeien van takken kun je doen met een normale snoeischaar, dit is een bypass snoeischaar. Wil je wat dikkere takken snoeien dan raden wij een takkenschaar aan. Deze kan tot 4 cm dikke takken snoeien. Wil je echt rigoureus grote zijtakken/armen van een appelboom afhalen? Neem dan een scherpe snoeizaag. Voor ieder soort gereedschap geldt dat de scharen of bladen scherp moeten zijn. Een nette en schone snede zorgt voor minder ziektes en de appelboom kan er beter en sneller van herstellen.

Gereedschap voor het snoeien van een appelboom

Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE
Back to top