Laden..
Een balkon, dakterras of kleine tuin vergroenen

Een balkon, dakterras of kleine tuin vergroenen

Er zijn enorm veel manieren om je balkon, dakterras of kleine tuin te vergroenen én de biodiversiteit te vergroten. Hoe kun je dit het beste aanpakken? We zetten een aantal handige tips voor je op een rij en Esther van @wonenbyes laat zien hoe zij met een paar kleine aanpassingen haar balkon vergroent heeft. Tijd om zelf aan de slag te gaan, ga voor wild!

  • Delen: Deel dit artikel:
4 minuten leestijd

Tips: alle bee(s)tjes helpen!

1

Een warm welkom voor bijen en vlinders

Bijen en vlinders komen ook op de 5e verdieping! Dus bij- en vlinderlokkende planten aanplanten in potten en bakken heeft zeker nut. Ook heesters, zoals een Buddleja (vlinderstruik), zijn echte aanraders.

2

Laat planten klimmen tegen je muren

Kale muren houden warmte vast, waardoor planten het vaak erg fijn vinden om tegen zo’n muur aan te groeien. Zet daarom wat plantenrekken tegen loze muren. Vanuit een flinke rechthoekige plantenbak kunnen klimplanten dan in het rek groeien.

3

Boomgaard op grote hoogte

Fruitbomen klinken vaak als een no-go, maar er zijn veel soorten zoals terrasappels en -peren, die echt goed kunnen leven op een balkon of andere kleine buitenruimte. Dus ga voor fruit op je eigen mini-plekje!

Balkon met bloemen en plantenBalkon met bloemen en planten
4

Water is essentieel!

Niet alleen om planten te laten leven en groeien, maar ook om vogels een mogelijkheid te geven om te drinken en zich te wassen. Vergeet hierbij ook de insecten niet die de kleine druppels al kunnen gebruiken om te drinken. En natuurlijk zorgt water in een kleine omgeving zomers voor verkoeling! Dus maak plek voor een leuk vogelbadje of een drinkschaal.

5

Geef beestjes onderdak

Geef insecten de ruimte om te wonen en te rusten. Een kleine buitenruimte is een perfecte plaats voor het ophangen van insectenhotels. Het is daar vaak iets warmer, wat ideaal is voor insecten.

6

Ga de hoogte in

Verticaal tuinieren is een eenvoudige manier om veel planten kwijt te kunnen. Deze staan niet alleen mooi, maar leveren ook hun bijdrage aan het vergroenen van het balkon of dakterras. Lees ook onze blog over het maken van een verticale tuin.


Musthaves voor je verticale tuin


7

Laat ze hangen! 

Kies voor hangplanten of hangpotten. Hang aan een haak aan de muur of aan het plafond (van je balkon) een hangpot waar planten in kunnen groeien. Deze planten nemen dan geen ruimte in waar jij lekker wil staan of zitten. Ideaal, maar vergeet ze geen water te geven!

8

Hou(d)t je koel 

Het gebruik van FSC-hout is fijner bij een kleine buitenruimte dan beton en steen. Dit is zo, omdat hout minder warm wordt en hierdoor beter is voor het microklimaat. Door voor hout te gaan wordt het minder heet op je balkon of dakterras.

Esther’s groene balkon make-over

Esther van @wonenbyes laat je zien hoe je met een paar eenvoudige aanpassingen jouw balkon, dakterras of mini tuin kunt vergroenen. Bekijk de video en lees verder over welke producten Esther heeft gebruikt voor haar balkon make-over.

 

Voor en na

De gebruikte tuinplanten

Latijnse naam Nederlandse naam Standplaats
Digitalis purpurea Vingerhoedskruid (Volle) zonHalfschaduw
Lobelia hybriden Lobelia (Volle) zon
Osteospernum Spaanse margriet (Volle) zonHalfschaduw
Malus domestica Appelboom Halfschaduw
Petunia Petunia (Volle) zonHalfschaduw
Buddleja davidii Vlinderstruik (Volle) zonHalfschaduw
Mentha officinalis Munt (Volle) zonHalfschaduw
Petroselinum crispum Krulpeterselie (Volle) zonHalfschaduw
Ocimum bassilicum Basilicum (Volle) zon

Planten voor biodiversiteit


Dakterras met plantenDakterras met planten

Wil je iets laten bezorgen in Belgie?

Hier op Intratuin.nl bezorgen we alleen in Nederland

Back to top