Laden..
Bananenplant (Musa)

Bananenplant (Musa)

De bananenplant, of Musa, is een graag geziene kamerplant! Verwacht geen grote bananenoogst, maar wel een statement in je woonkamer, want deze exotische verrassing is een echte blikvanger in je interieur. Deze groene kamerplant is qua vorm meer een bananenboom dan plant met zijn grote groene bladeren rond een stam. Veel warmte en licht vindt de bananenplant zeer prettig, maar liever geen direct zonlicht, dan verbranden namelijk zijn bladeren. De bananenplant kan wel 20 meter hoog worden maar gelukkig wordt de 'Dwarf Cavendish' een stuk minder hoog, zo past hij perfect in huis. De bananenplant is onderdeel van de Musaceae familie en komt oorspronkelijk uit Mauritius en Zuidoost-Azië.

Bananenplant kopen in de Intratuin webshop »

  • Delen: Deel dit artikel:
4 minuten leestijd

De bananenplant in het kort

Soorten:

Zo'n 300

Bekendste soorten:

Musa ‘Dwarf Cavendish’, tropicana, basjoo

Bloeiend:

Voornamelijk in het wild en bij de kwekerijen voor de vrucht

Standplaats:

Halfschaduw of indirect zonlicht

Water geven:

Regelmatig, grond moet iets vochtig aanvoelen

Giftig:

Nee

Stekken:

Stekkies worden door de plant zelf gemaakt

Kenmerken:

Tropische plant, grote plant

Wat is de groeiwijze van de bananenplant?

De bananenplant lijkt door zijn grootte op een boom, maar is dit niet. Zijn stam is namelijk niet verhard, maar bestaat uit bladstelen die om elkaar heen zijn gewikkeld. Nieuw blad vormt zich vanuit de kern en het blad ontvouwt zich als de bladsteel tot bovenaan is gegroeid. Om het nog ‘gekker’ te maken: de banaan is een kruid! En wel het grootste kruid ter wereld. Zo had je je kruidentuin niet bedacht! Een bananenplant kan maar éénmaal een tros bananen maken en sterft dan af. Gelukkig zijn er voor die tijd baby bananenplantjes gegroeid die de plek van de oorspronkelijke Musa overnemen. De bananenplant groeit behoorlijk snel, maar heeft daarvoor wel wat voeding voor nodig. Zonder voeding groeit hij niet snel.


Welke soorten bananenplanten zijn er?

Er zijn wel 300 soorten bananenplanten, welke allemaal een ander soort bananen geven. Ongeveer 20 van deze soorten worden gebruikt voor de bananenteelt. Wij kennen slechts enkele soorten voor in huis.

Musa ‘Dwarf Cavendish’Musa ‘Dwarf Cavendish’

Bananenplant (Musa ‘Dwarf Cavendish’)

De Musa ‘Dwarf Cavendish’ is de soort welke het meest wordt gebruikt voor de bananenteelt en ook de soort die je het meest in onze huiskamers tegenkomt. Hij wordt ook wel dwerg bananenplant genoemd, al kan hij 2 tot 3 meter hoog worden. Deze bananenplant kan eetbare bananen krijgen, het kan echter wel een aantal jaar duren voor je bananenplant voor het eerst in bloei komt.

Musa ‘Dwarf Cavendish’Musa ‘Dwarf Cavendish’

Bananenplant (Musa ‘Dwarf Cavendish’)

De Musa ‘Dwarf Cavendish’ is de soort welke het meest wordt gebruikt voor de bananenteelt en ook de soort die je het meest in onze huiskamers tegenkomt. Hij wordt ook wel dwerg bananenplant genoemd, al kan hij 2 tot 3 meter hoog worden. Deze bananenplant kan eetbare bananen krijgen, het kan echter wel een aantal jaar duren voor je bananenplant voor het eerst in bloei komt.


Bananenplant (Musa 'Tropicana') Bananenplant (Musa 'Tropicana')

Bananenplant (Musa 'Tropicana')

De Musa tropicana groeit wat langzamer dan de ‘Dwarf Cavendish’ en wordt ‘slechts’ 1 á 2 meter hoog. Je ziet deze ook veel terug in onze huizen.


Bananenplant (Musa basjoo)

Dé bananenplant voor buiten is de Musa basjoo. In de winter is de kans groot dat de bovenkant van de plant afsterft, maar omdat de onderkant en de wortels wel goed kunnen overleven (met wat bescherming) groeit hij het jaar erop vrolijk verder. En snel ook! In de paar maanden van onze zomers kan de plant wel 5 meter hoog worden.


Bananenplanten


Is de bananenplant giftig?

Nee, de bananenplant is niet giftig. De bananen zijn in principe eetbaar, maar pas op als de plant chemisch is behandeld tegen ongedierte. Dit weet je eigenlijk nooit zeker, dus voor alle zekerheid kun je de bananen van je eigen plant beter niet eten.


Komen er bloemen aan de bananenplant?

Een bananenplant moet eerst flink groeien voor er bloemen gevormd kunnen worden, reken op een minimale hoogte van een meter of 3 á 4. Afhankelijk van de soort kunnen daar wat jaren overheen gaan. In zijn oorspronkelijke tropische omgeving duurt het ongeveer 9 maanden voor er een tros bananen ontstaat, maar dit zal je niet snel zien in ons klimaat of binnen in huis!

Bananenplant (Musa) bloemBananenplant (Musa) bloem

Welke standplaats is ideaal voor de bananenplant?

De bananenplant houdt van zonlicht, maar te veel direct zonlicht kan de bladeren verbranden. Zet deze plant bij voorkeur naast een raam op het oosten of westen en niet vlakbij een raam op het zuiden. Hij heeft graag zo’n 5 zonuren op een dag. Als de bananenplant te donker staat, zullen er geen nieuwe bladeren worden aangemaakt. Ook kunnen bladeren slap gaan hangen. Geel blad of bruine verbrandingsvlekken wijzen op te veel direct zonlicht.


Kan een bananenplant ook buiten? 

Veel mensen vragen zich af of je de bananenplant ook in de tuin kunt zetten. De meeste bananenplanten zijn niet geschikt voor buiten. Ze zijn over het algemeen niet winterhard, onder een temperatuur van 10 á 12 graden krijgt de plant het moeilijk. Je kunt er wel voor kiezen om hem alleen in de zomer buiten te zetten, zolang de (nacht)temperatuur boven de 12 graden blijft. Pas op met direct zonlicht. Laat de plant, als je hem buiten zet, eerst wennen in de schaduw. Op deze manier voorkom je brandplekken op de bladeren. Later kun je hem wel meer in de zon zetten, maar kijk uit met de hete middagzon.

Er is één soort die wel winterhard is en dat is de Musa basjoo. Deze kun je het hele jaar in je tuin laten staan, hij zal dan in de winter alleen aan de bovenkant afsterven en in het voorjaar opnieuw gaan groeien. Bescherm hem bij vorst wel extra met bijvoorbeeld een beschermhoes of wintervlies.

Winterhoezen en vliezen


Hoe moet je de bananenplant verzorgen?

De Musa is niet bepaald een makkelijke plant. Om hem mooi te houden is de juiste verzorging essentieel.

Water geven

De bananenboom heeft grote bladeren, waar water makkelijk uit verdampt. Hij heeft dus veel water nodig, de grond mag eigenlijk nooit uitdrogen! Voorkom wel dat de plant altijd in een laagje water staat, want dan kunnen de wortels en de stam gaan rotten. Heb je rotte plekken? Geef dan minder water en snij de rotte plekken weg.

Sproeien

Deze tropische plant houdt natuurlijk van vochtige lucht, dit is hij immers gewend. Sproeien dus! De bananenplant wil minimaal 2 keer per week een goede sproeibeurt. Een fijne regenbui op een zomerse dag vindt hij ook heel fijn, maar hou hem dan wel uit de zon. Regelmatig sproeien voorkomt ook stof op de plant en spint krijgt minder kans!

Voeding

De bananenplant kan hard groeien en heeft dan ook veel voeding nodig. Geef dit 1 keer per week in de lente en zomer, in de herfst en winter is dit niet nodig. Universele kamerplantenvoeding voor groene planten is een goede keus voor de Musa, houd je aan de dosering op de verpakking.

Moet je de bananenplant snoeien?

Een bananenplant hoef je niet te snoeien, maar het is geen probleem om oude of lelijke bladeren af te knippen. Knip deze een paar cm vanaf de stam af. De nieuwe bladeren worden bovenin gevormd, vanuit de steel.

Wanneer en hoe moet je de bananenplant oppotten en verpotten?

De bananenplant kan snel groeien en elk jaar een grotere pot is wel gewenst. Verpot de plant bij voorkeur in de lente, dan kan hij daarna met voldoende ruimte het groeiseizoen in en heeft hij voldoende kracht om zijn wortels te herstellen. Geef deze plant een pot met afwateringsgaten, dan kan overtollig water weglopen en voorkom je een rottende stam en rottende wortels. Gewone potgrond is prima voor de Musa. Geef na het verpotten 1 tot 2 maanden wat minder plantenvoeding, omdat dit ook in de potgrond zit.


Bananenplant (Musa)Bananenplant (Musa)

Hoe kun je de bananenplant stekken?

Hoe gaaf: een heel bos met bananenbomen! Bij een bananenplant is stekken onontkoombaar. Deze plant maakt namelijk zelf nieuwe stekkies aan, onderaan bij de stam. Deze kleine bananenplantjes gebruiken de voeding van de moederplant en kun je daarom beter weg halen. En als ze er toch af moeten, dan kun je ze toch net zo goed in een eigen potje zetten? Je kunt ze van de stam scheuren of met een schepje weghalen. Doe dit zodra het stekje wat wortels heeft gevormd. Zet hem in vochtige potgrond en je nieuwe bananenboom is in aantocht. Tip: een stekje van een bananenplant is ook superleuk om cadeau te doen!


Wat is er aan de hand met mijn bananenplant?

Bruine bladeren aan je bananenplant ?

De randen van de bladeren van de bananenplant worden snel bruin. Dit hoort bij de plant en daar kun je niets tegen doen. Je kunt de randen afknippen als je het niet mooi vindt, maar dit is wel de natuurlijke manier waarop de Musa oud blad afstoot. Nieuwe bladeren worden gevormd in het hart van de plant. Heb je last van bruine plekken op het blad? Dit kan komen door verbranding: de Musa staat dan te veel in direct zonlicht.

Gele bladeren aan je bananenplant ?

Krijgt je bananenplant gele bladeren? Dan betekent dit meestal dat hij te veel licht krijgt. Zet je Musa dan verder van het raam.

Ingescheurde bladeren aan je bananenplant ?

De Musa groeit van oorsprong langs de kust in tropische gebieden. Hier kan de wind flink tekeer gaan en de bananenboom beschermt zichzelf tegen deze wind door het blad gemakkelijk te laten scheuren. Met te stevig blad zou de boom veel makkelijker kunnen omwaaien of op een andere manier beschadigen. Ingescheurd blad hoort dus bij de bananenplant en kun je niet voorkomen

Beestjes in je bananenplant?

De Musa zal niet snel last krijgen van ongedierte, met name als hij gezond en sterk is. Goede verzorging is altijd de beste bestrijding! Een bananenboom kan eventueel last krijgen van spint, dit kun je zien aan kleine webjes in de plant. Spint houdt van droge lucht, dus zorg voor een hoge luchtvochtigheid en je Musa zal er geen last van krijgen. Heeft het toch zijn weg gevonden naar je plant? Wind en vocht verjagen spint, dus je kunt de bananenplant enige tijd buiten zetten als de temperatuur boven de 12 graden blijft. Afspoelen met koud water helpt ook en je kunt eventueel bestrijdingsmiddelen tegen spint gebruiken. Lees hier alles over het bestrijden van spint.

 

Symptoom bananenplant Oorzaak Wat te doen
Gele bladeren Te veel direct zonlicht Zet de plant verder van het raam
Bruine randen aan de bladeren Dit hoort! Helemaal niets of knip de randen weg
Bruine vlekken Verbranding door te veel direct zonlicht Zet de plant verder van het raam
Gele bladeren Te veel direct zonlicht Zet de plant verder van het raam
Rotte plekken op de stam Te veel water Geef minder water en snij de rotte plekken weg
Slappe hangende bladeren Te weinig licht Geef de plant minimaal 5 zonuren, via een raam op het oosten of westen
Geen nieuwe bladvorming Te weinig licht Geef de plant minimaal 5 zonuren, via een raam op het oosten of westen

De bananenplant bij jou thuis

Deel jouw bananenplant met #intratuin en zie hem hier terug! Lees meer.


Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Belgie?

Hier op Intratuin.nl bezorgen we alleen in Nederland

Back to top