Laden..
Alles wat je moet weten over een barbecuehoes

Alles wat je moet weten over een barbecuehoes

Beschik je over een barbecue? Dan wil je natuurlijk dat deze zo lang mogelijk meegaat. Lees hier waarom een barbecuehoes aan absolute must is!

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd
BarbecueBarbecue

Heb je een mooie, elegante bbq gekocht? Dan wil je natuurlijk dat deze zo lang mogelijk meegaat. Dat hangt natuurlijk ook af van wat je exact in huis hebt gehaald, maar een kwalitatief hoogwaardige bbq hoes kan qua onderhoud ook heel wat problemen voorkomen. Daarom delen we hieronder met je wáárom zo’n hoes eigenlijk een absolute must have is én geven we je de nodige tips waar je op moet letten voordat je dit product in huis haalt. Doe er je voordeel mee en geniet zo lang mogelijk van jouw grill.

Noem jij jezelf een ware grillmaster en kan je niet wachten tot het kwik stijgt, zodat je weer aan de haal kunt gaan met je bbq? Dan hecht je waarschijnlijk ook veel waarde aan het onderhoud van je geesteskindje. Je weet dan dat vuil en aanslag best grote problemen kunnen zijn die de totale barbecue-ervaring behoorlijk kunnen verstieren. Reden genoeg om een bbq hoes simpelweg onmisbaar te maken. Maar zoals met zoveel producten is de ene hoes de ander niet. Materiaalsoort, grootte, design en prijs spelen allemaal een rol tijdens het aankoopproces en zijn zodoende allen factoren om op te letten tijdens de aanschaf van dit soort bbq accessoires. Lees snel verder en bepaal aan de hand van deze pagina wélke bbq hoes naadloos aansluit bij jouw persoonlijke wensen en voorkeuren.

Waarom is het goed om een beschermhoes te gebruiken?

Waardevolle investeringen – die bescherm je. En wanneer je bijvoorbeeld net een uit de kluiten gewassen Big Green Egg hebt gekocht, denken we zomaar dat je jouw nieuwe aanwinst onder die noemer schaart. Wie van grillen en barbecueën houdt, heeft zonder twijfel geïnvesteerd in een topproduct. En zoiets moet je natuurlijk optimaal beschermen.

Let wel: we hebben het in eerste instantie niet over inbrekers. Knappe dief die erin slaagt zo’n gigantische bbq onopgemerkt mee te nemen. Nee – een grill heeft andere bedreigingen. Weersomstandigheden, bijvoorbeeld. Een zware westerstorm kan jouw barbecueplannen voor komende zomer aardig in de war schoppen. En je hoeft niet per se te denken aan zon, regen en wind. Ook rondzwervende pollen hebben nooit een goede invloed op verschillende onderdelen van een bbq. En vergeet vogels en andere dieren niet. Zie maar eens een nest uit je grill te verwijderen. En dan hebben we het nog niet eens over zandophopingen, sneeuw en andere schadeveroorzakers gehad. Met andere woorden: haal een hoes in huis en voorkom allerlei kwalijke invloeden van buitenaf.

Waar moet ik op letten tijdens de aanschaf van een barbecuehoes?

De belangrijkste punten om op te letten tijdens de aanschaf van dit soort accessoires? Die vind je hieronder:

De maat

Beschermhoezen verschijnen in de meest uiteenlopende soorten en maten. Een eerste maatstaf om de diverse exemplaren mee te vergelijken, is de maat. Daarvoor heb je een ruwe inschatting van het formaat van jouw exemplaar voor nodig. Het is daarbij van belang dat je weet welk model je gebruikt. Hoewel sommige bbq hoezen universeel zijn, is de beste hoes het exemplaar dat naadloos over jouw bbq heen valt. Dit zijn meestal de beschermhoezen die horen bij het merk en model.

Daarmee zeggen we niet dat de beschermhoes die bij het merk hoort ook direct de beste is. Ze zijn vaak prijzig en soms ietwat overgewaardeerd. Ben je sceptisch over het voor jou relevante exemplaar? Dan loont het om ook te kijken naar andere, merkloze varianten die op z’n minst qua prijs aantrekkelijk kunnen zijn.

Het materiaal

Een ander belangrijk aspect waar je sterk op moet letten, is de materiaalsoort. Polyester, nylon, echt leer, nep leer: ze komen allemaal voorbij wanneer je het assortiment hoezen tegen het licht houdt. Maar niet alle materialen beschermen ook even goed tegen invloeden van buitenaf. Wil je een goedkope optie die in staat is om gemiddelde weersomstandigheden te doorstaan? Dan kun je het beste gaan voor vinyl of polyester.

Vinyl beschermt tegen regen en sneeuw, maar hoe lang een beschermhoes van vinyl meegaat, hangt af van het exemplaar in kwestie. Polyester is de meest voorkomende materiaalsoort onder bbq hoezen en biedt vele voordelen: een licht gewicht en een eenvoudige schoonmaak, bijvoorbeeld. Verwacht je weersomstandigheden die nóg barrer zijn? Kies dan voor canvas. Canvas blijft langer heel en is bovendien beter te onderhouden dan de hierboven genoemde materiaalsoorten.

UV- en waterbescherming

Bescherming tegen weersomstandigheden? Dan denk je waarschijnlijk als eerste aan bescherming tegen regen en, sporadisch, sneeuw. Tenslotte is Nederland – voor het geval je het nog niet wist – behoorlijk regenachtig. Een waterbestendige hoes is in staat dit water te weren en dus is de mate van waterproof zijn van ultiem belang voor het doen van een aanschaf – ook wanneer je van plan bent jouw bbq onder een afdakje te plaatsen. Vergeet echter ook de invloed van de zon niet. Deze kan zorgen voor behoorlijke beschadigingen waarvan verkleuring er slechts één is. Kortom: kies een beschermhoes die zowel UV- als waterbestendig is om jouw grill in een optimale conditie te houden.

Sluitingen, elastiek en koorden

Een kwalitatief hoogwaardige bbq beschermhoes is dus in staat om zon, regen en sneeuw te doorstaan, maar er is meer. Wind, bijvoorbeeld. En bij een hoge windkracht is je hoes vatbaar voor scheuren. Een kordate bescherming beschikt daardoor over sluitingen, elastiek en/of koorden. Deze kun je bevestigen aan bijvoorbeeld de wielen van de bbq, waardoor het geheel wat nauwer over het apparaat wordt gespannen. Daarmee blijft het doek ook tijdens zware stormen op z’n plaats – en bovendien houdt het dieren buiten.

Nadeel is dat beschermhoezen met dit soort features vaak ook nét iets duurder zijn. Heb je dat er niet voor over? Dan kun je natuurlijk altijd improviseren. Het scheelt al behoorlijk wanneer je bakstenen gebruikt om alles efficiënt op z’n plaats te houden – hoewel er natuurlijk niets handiger is dan een bbq hoes met elastische bevestiging.

BarbecueBarbecue

Ventilatiegaten

Nog iets waar je zeker op moet letten vóór de aankoop van een beschermingshoes: de al dan niet aanwezigheid van ventilatiegaten. Deze optionele gaten zijn erg handig wanneer jouw grill gevoelig is voor vochtigheid. Ze zorgen er namelijk voor dat vocht zich niet kan ophopen door lucht af te voeren. Het is een klein dingetje, maar het kan je behoorlijk wat voordelen opleveren wanneer je jouw bbq in originele staat wilt behouden.

De mate waarin de hoes is schoon te maken

Tuurlijk – sluitingen, ventilatiegaten en andere onderdelen van de hoes helpen je om deze manier van bescherming heel te houden. Maar je kunt zelf natuurlijk ook een rol spelen in de duurzaamheid van het doek, bijvoorbeeld door hem goed te onderhouden. Een grondige schoonmaakbeurt op z’n tijd speelt daarin een essentiële, niet te onderschatten rol. Kijk daarom altijd of het doek is te wassen. Sommige materialen lenen zich bijvoorbeeld niet voor een driemaandelijkse wasbeurt. Doeken van polyester en canvas staan er om bekend makkelijk reinigbaar te zijn.

Voeringen

Iets anders waar je goed op moet letten, is de voering van de bbq hoes. Sommige exemplaren zijn gevuld met vilt of flanel, maar dit zijn vaak niet de beste opties. Dit omdat allerlei vogelsoorten de vulling gebruiken tijdens het bouwen van een nest – en ze zijn niet te beroerd om daarvoor jouw hoes open te pikken. Vermijd dit soort vullingen, dus.

Opbergvakken

Tot slot – de aanwezigheid van opbergvakken kan erg handig zijn. Hier kun je bijvoorbeeld gereedschap of kookbenodigdheden bewaren, zodat je dat altijd bij de hand hebt. Wanneer deze opbergvakken ook nog eens zijn voorzien van een rits, betekent dit dat ook de spullen die daarin worden bewaard, zijn beschermd tegen allerlei weersomstandigheden. Allemaal optioneel, maar wenselijk voor iedereen die denkt hier behoefte aan te hebben.

Hoe hou ik mijn barbecuehoes schoon?

De hoes van een bbq hoes schoonhouden is, zoals gezegd, essentieel om hem zo lang mogelijk mee te laten gaan. Dat kan op verschillende manieren, maar het meest voor de hand liggend is een schoonmaakbeurt met een emmertje sop en eventueel een tuinslang. Herhaal deze handeling om de drie maanden voor een optimaal resultaat.

Ben je, om welke reden dan ook, niet aan de driemaandelijkse schoonmaakbeurten toegekomen en is er sprake van langere intervallen tussen het schoonmaken door? Dan is het raadzaam om tijdens de eerstvolgende clean-up ook gebruik te maken van een scrub. Dit zorgt ervoor dat allerlei materialen die zich aan de hoes hebben gehecht worden verwijderd. Bovendien zorgt zo’n scrub ervoor dat je hoeken en onderdelen schoonmaakt waar je normaal gesproken niet komt.

Optioneel is het gebruik van een spray die schimmel voorkomt. Gebruik zo’n spray om de drie, vier maanden om schade van verschillende soorten schimmels, most notable de paddenstoel, te voorkomen.

Checklist: Waar moet ik op letten tijdens de aanschaf van een barbecuehoes?

Om nog één keer alle belangrijke facetten van een bbq hoes in kaart te brengen, hebben we hieronder een handig schema gemaakt. Aan de hand hiervan bepaal jij welke hoes bij jouw bbq past, welk materiaalsoort het beste is én of unieke kenmerken als opbergvakken en ventilatiegaten ook voor jou zijn weggelegd.

  • Ga allereerst na van welk merk jouw bbq is én om welk model het precies gaat. De meeste modellen hebben een eigen beschermhoes die naadloos om het toestel heen past. Wil je liever iets goedkoper uit zijn? Kijk dan naar een universeel exemplaar.
  • Kies een materiaalsoort die past bij de door jou verwachte weersomstandigheden. Polyester is het meest voorkomend en biedt vele voordelen, waaronder een licht gewicht en een niet al te hoge prijs. Ben je bang voor zwaarder weer? Dan biedt een doek van canvas wellicht een oplossing.
  • Ga na of het doek dat jij op het oog hebt in staat is om zowel zonlicht als water te pareren. Je hebt weinig aan een exemplaar dat zowel water als UV doorlaat, waardoor zon- en waterbestendigheid min of meer vereisten zijn.
  • Bekijk of het door jou gewenste exemplaar beschikt over bevestigingsmaterialen als sluitingen, elastiek en koorden. Deze helpen je jouw bbq beter af te sluiten, waardoor het product als geheel beter is beschermd tegen invloeden van buitenaf.
  • Controleer de hoes op de aanwezigheid van ventilatiegaten. Deze helpen de uitvoer van vocht, waardoor de kans op vochtschade tot een absoluut minimum wordt beperkt.
  • Let op de mate waarin de beschermhoes is schoon te maken. Niet alle materiaalsoorten lenen zich voor een wasbeurt. Kies voor een variant van polyester of canvas wanneer je in staat wil zijn tot het plegen van een aangeraden, driemaandelijkse wasbeurt.
  • Bekijk de voering van het doek. Vilt of flanel kan zorgen voor problemen, doordat dat materiaal ook erg populair is onder vogels die hier hun nesten mee willen bouwen. Kies dus liever voor een ander soort vulling om dit soort problemen te voorkomen.

Check de aanwezigheid van opbergvakken. Dit soort vakken kunnen erg handig zijn wanneer je jouw barbecuebenodigdheden het liefst in de buurt van de grill bewaard.

Waar koop ik een barbecuehoes?

Zoals je inmiddels weet, zijn bbq hoezen verkrijgbaar in de meest uiteenlopende soorten en maten. Bepaal zelf welk exemplaar bij jou past en zet exemplaren waar je in bent geïnteresseerd van tevoren op een rijtje, zodat je alle kenmerken met elkaar kunt vergelijken. Dit kun je bijvoorbeeld doen in de webshop van Intratuin, waar je diverse, kwalitatief hoogwaardige doeken vindt. Wil je liever persoonlijk worden geholpen? Dat kan natuurlijk ook. Kom daarvoor langs in een van onze winkels. Onze medewerkers zijn gespecialiseerd in alles wat met barbecueën én het onderhoud van bbqs heeft te maken en helpen je graag in het maken van een uiteindelijke keuze. Je bent vanzelfsprekend van harte welkom!

Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Belgie?

Hier op Intratuin.nl bezorgen we alleen in Nederland

Back to top