Laden..
De BBQ thermometer: een garantie voor gaar vlees

De BBQ thermometer: een garantie voor gaar vlees

Plannen om de grill te ontsteken? Dan is een bbq thermometer eigenlijk onmisbaar. Want goed gaar vlees – dat is meestal een garantie voor tevreden eters. We gaan hieronder in op het belang van zo’n product. Wat is het precies? Wat zijn de kenmerken en functionaliteiten? Wat zijn de voordelen het gebruiken van een bbq thermometer? En waar moet je op letten tijdens de eventuele aanschaf? Lees snel verder voor meer inspiratie!

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

Het is een essentiële tool voor iedere thuis- én professionele kok die niet kan wachten om aan de haal te gaan met zijn of haar grill: een bbq thermometer. Hij werkt doorgaans simpel, is niet al te duur en tamelijk bepalend voor de kwaliteit van hetgeen je serveert. Zo’n thermometer stelt je in staat om de warmte van hetgeen er op je grill ligt te reguleren. Sommige bbqs worden geleverd met een exemplaar in het deksel, maar als dit niet het geval is, is een handexemplaar een absoluut vereiste.

Simpele, goedkope modellen. Led-varianten met een mooi beeldscherm. Extra accurate meters voor de zelfbenoemde chef-kok. Welke meter voor je bbq je ook kiest, ze stellen je allen in staat om een idee te krijgen van wat de temperatuur van je hamburger, saté of hotdog precies is. Sommige exemplaren geven je deze al binnen een paar seconden, bij andere varianten duurt het allemaal net iets langer. Welke jij kiest? Dat hangt af van hoeveel belang jij hecht aan hetgeen serveert én in hoeverre het weten van de temperatuur je de nodige gemoedsrust geeft. Het is tenslotte wel zo lekker als je zéker weet dat je kip écht gaar is.

Boretti tafelbarbecueBoretti tafelbarbecue

Wat zijn de voordelen van het gebruik van een thermometer?

‘Grill de entrecote vijf minuten op een hete plaat.’ ‘Draai de kip na tien minuten om.’ Zo’n kookboek of website weet natuurlijk niet wat voor grill of barbecue je daadwerkelijk gebruikt. Het ene exemplaar bereikt in tien minuten veel minder resultaat dan het ander. Het kan zodoende voorkomen dat je entrecote na de voorspelde vijf minuten helemaal niet zo gaar is als je vooraf had gedacht. Hetzelfde geldt voor kip. Maar met een kwalitatief hoogwaardige meter heb je die garantie wel – en dat maakt het instrument ook zo handig.

Een ander voordeel van het gebruik is het feit dat je behoorlijk wat risico’s uit het kookproces haalt. Producten die niet goed gaar zijn, zijn niet alleen onsmakelijk. Het kan ook nog eens ronduit gevaarlijk zijn om simpelweg te gokken. Pas met een juiste kerntemperatuur zorg je ervoor dat mogelijke bacteriën, bijvoorbeeld e.coli of salmonella, géén kans zien zich te ontwikkelen.

Wat is het verschil tussen vleesthermometers en ingebouwde varianten?

Bbq thermometers bestaan in vele soorten en maten. Grofweg maken we onderscheid tussen ingebouwde exemplaren en vleesvarianten – en dat is een behoorlijk verschil. Een ingebouwd exemplaar is namelijk terug te vinden in het deksel van je grill of bbq. Deze versie geeft meestal een hogere temperatuur aan. Dit wordt veroorzaakt door het feit dat de meter niet alleen de temperatuur van de kern, maar ook die van de lucht die zich onder het deksel opstapelt. Een vleesthermometer prik je in je vlees – vandaar ook die naam. Daarmee meet je geen andere hitte dan de warmte van je biefstuk of hamburger. En dat is toch nét iets nauwkeuriger.

 

Vlees van de BBQVlees van de BBQ

Wat zijn de kenmerken en functionaliteiten van een vleesthermometer?

Wie de temperatuur van zijn of haar vlees wil meten, is dus nét iets beter af met dit type – zoals je inmiddels weet een belangrijk gebruikersvoorwerp tijdens het barbecueën. Het belangrijkste kenmerk van de meter is natuurlijk dat deze je precies vertelt hoe warm je vlees op moment van gebruik is. Ze zijn doorgaans klein, handig in gebruik en licht in gewicht. Onmisbaar voor iedereen die graag aan de slag gaat met houtskool en briketten.

Wat is het verschil tussen analoge en digitale BBQ thermometers?

We maken grofweg onderscheid tussen twee verschillende soorten: de analoge en de digitale bbq thermometer. Een analoog exemplaar is de meest eenvoudige versie. Ze bevatten over een pin die warmte geleid en een schijf waarop de temperatuur wordt aangegeven. Een simpele opzet dus, waardoor analoge uitvoeringen meestal ook niet zo duur zijn. Dat gaat echter wel iets ten koste van de manier van aflezen en de mate van secuur zijn.

Een digitale bbq thermometer is doorgaans wat luxer. Ze werken bijvoorbeeld op batterijen, hebben een led-scherm waarop de temperatuur wordt aangegeven en zijn in wezen wat nauwkeuriger dan de analoge variant. Ook deze uitvoering heeft nadelen – en vooral de prijs speelt daarin een belangrijke rol: een digitale vleesthermometer is doorgaans een stuk prijziger.

Samengevat heeft een analoge uitvoering de volgende voor- en nadelen:

  • + Eenvoudig in gebruik
  • + Niet duur
  • – Niet altijd even eenvoudig af te lezen
  • – Niet altijd even secuur

Een digitale versie heeft de volgende voor- en nadelen:

  • + Een luxere uitvoering
  • + Voorzien van een led-scherm
  • + Iets nauwkeuriger dan de analoge variant
  • + Eenvoudig af te lezen
  • – Een stuk prijziger

Barbecuethermometers

Wat zijn draadloze BBQ thermometers en wat zijn de voor- en nadelen?

Heb je grootschalige barbecueplannen en weet je inmiddels dat het gebruik van een meter tijdens zo’n proces een absolute must do is? Overweeg dan, mits je sowieso voor een digitaal exemplaar gaat, een draadloze variant. Handig, want dan vermijd je nodeloos gedoe met een kabel die continu in de weg ligt. Nadeel is dat deze varianten doorgaans wel een stuk prijziger in aanschaf zijn. Gelukkig bestaat er altijd een alternatief, namelijk een thermometer met een lange verbindingsdraad. Dit soort exemplaren hebben dus wel een kabel, maar die is dusdanig lang dat je jouw exemplaar alsnog op – soort van – afstand kan bedienen.

Wat doen exemplaren die op Bluetooth of wifi werken?

Wil je het nóg exclusiever? Dan bestaan er ook draadloze bbq thermometers die via Bluetooth of wifi zijn te besturen. Het grote voordeel daarvan is dat je, naast het gebrek aan kabels, de temperatuur afleest zónder voor het moment van serveren in de buurt van het vlees te komen. Je hoeft dan bijvoorbeeld ook niet het deksel van je barbecue halverwege het gaarproces op te tillen. Handig, want er komt dan toch onverhoopt lucht en warmte vrij.

Door een vleesthermometer te gebruiken meet je nauwkeurig of het vlees al gaar is

Hoe gebruik je een vleesthermometer voor de barbecue?

Nu je weet welke soorten bbq thermometers er zoal zijn, is het zaak je te richten op het daadwerkelijke gebruik ervan. Want je kunt nog zo’n hippe thermometer aanschaffen: wie hem verkeerd gebruikt, komt alsnog bedrogen uit. We gaan daarom hieronder in op het gebruik van de vleesthermometer van de bbq: hoe plaats je hem, hoe groot is het belang van de omgevingstemperatuur en waarom moet je de temperatuur met regelmaat checken?

1: Zoek de gewenste temperatuur voor het vlees op

Plannen voor een grootschalige bbq, inclusief het gebruik van een vleesthermometer? Begin dan met het natrekken van de gewenste warmte voor hetgeen je bereidt. Gerechten hebben allen hun eigen gewenste kerntemperatuur: bij kip ligt deze hoger of lager dan bij vis. Vraag bijvoorbeeld bij aankoop van het vlees aan de slager wat hij of zij aanraadt.

Iets anders om rekening mee te houden, is de bereidingswijze. De een wil zijn vlees namelijk goed doorbakken, waar de ander de voorkeur geeft aan medium-rare – om maar wat te noemen. En je raadt het al: beiden hebben eigen voorkeurstemperaturen.

2: Plaats jouw exemplaar op de juiste manier

Voor een zo nauwkeurig mogelijk resultaat is het tamelijk belangrijk dat je de bbq thermometer op de juiste manier in het vlees plaatst. De voeler of pin moet exact in het midden van het vlees worden geprikt. Let er daarbij goed op dat je dit niet in een stuk vet of vlak bij een bot doet: dit geeft namelijk géén nauwkeurige weergave van de kerntemperatuur. Besteed ook aandacht aan de richting waarin je de meter plaatst. Doorgaans geldt dat een plat stuk vlees een horizontale plaatsing vereist. In het geval van bijvoorbeeld een hele kip is een verticale plaatsing beter. Zorg er in ieder geval voor dat je de pin doordrukt tot ongeveer halverwege het vlees. Pas dan bereik je echt de kern.

Zalm op de barbecueZalm op de barbecue

3: Hou de omgevingstemperatuur stabiel

De warmte van het vlees is vanzelfsprekend belangrijk, maar onderschat ook de hitte in de omgeving niet. Deze kan van invloed zijn op wat jouw bbq thermometer weergeeft – en dus is het belangrijk ervoor te zorgen dat de omgevingstemperatuur tijdens het kookproces ongeveer hetzelfde blijft. Dat doe je bijvoorbeeld door extra houtskool of briketten toe te voegen.

4: Check het aantal graden regelmatig

Tot slot is het niet aan te raden om tijdens het barbecueën op je lauweren te rusten. Check in plaats daarvan regelmatig of het aantal graden niet tussentijds is gewijzigd, zodat je er zeker van bent dat hier geen misverstanden door ontstaan.

Waar moet ik op letten tijdens de aanschaf?

Temperatuurcontrole is de sleutel naar succes voor iedere grillmaster. Meten is weten – en dat is tijdens het barbecueën niet anders. Maar het ene exemplaar is de ander niet. Elementen als het aantal pinnen, de levensduur en de prijs zijn zomaar wat voorbeelden van zaken die je zéker in ogenschouw moet nemen, mocht je een aankoop overwegen. Hieronder gaan we in op de belangrijkste facetten.

Let op het aantal pinnen

De beste vleesthermometers hebben niet één, maar meerdere pinnen. Er bestaan exemplaren met twee, maar ook met vier, acht en soms zelfs twintig pinnen. Dat laatste aantal is misschien een beetje te veel van het goede, maar een variant met vier pinnen is aan te raden. Daarmee meet je namelijk verschillende plekken in het vlees en weet je zeker dat alle delen even gaar – of juist niet – zijn.

Check de levensduur in relatie tot de prijs

Goedkoop is in zekere zin duurkoop. Koop je een voordelige bbq thermometer, maar kun je deze na twee beurten in de vuilnisbak gooien? Dan ben je op lange termijn alsnog duurder uit. Voor de hand liggend? Misschien – maar wel uiterst belangrijk.

Vergelijk extra functionaliteiten met elkaar

Dat digitale bbq thermometers een led-scherm hebben en op batterijen werken – dat is inmiddels duidelijk. Sommige versies bieden echter ook wat meer uniekere features. Afhankelijk van wat je persoonlijke wensen en voorkeuren zijn, is zo’n variant te overwegen. Een goed voorbeeld hiervan is een timer-functie: een soort wekker welke afgaat wanneer jouw vlees, volgens de thermometer, gaar is. Andere varianten werken met apps die je niet alleen laten weten hoe warm jouw vlees is, maar je ook informeren over wat nu precies de juiste warmte is voor hetgeen jij op de grill hebt gelegd.

Kippenpoten op houtskool BBQKippenpoten op houtskool BBQ

Hoe zorg ik ervoor dat de BBQ thermometer kwalitatief hoogwaardig blijft?

Heb je inmiddels een product op het oog? Dan wil je natuurlijk dat jouw nieuwe aanwinst zo lang mogelijk meegaat. Dit hangt uiteraard af van de kwaliteit, maar door er zelf goed mee om te gaan, zorg je ook voor een rekbare levensvatbaarheid. Maak de bbq thermometer bijvoorbeeld na ieder gebruik goed schoon, berg hem zorgvuldig op en bewaar hem op een plaats waar geen vocht aanwezig is. Alleen dan is jouw bbq thermometer ook volgende zomer prima bruikbaar!

Meer weten?

Meer weten over bbq thermometers? Bekijk de diverse soorten in onze webshop om te kijken welk exemplaar bij jou past. Langskomen in een van onze winkels? Dat mag natuurlijk altijd. Onze medewerkers helpen je graag aan deskundig advies!

Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE
Back to top