Laden..
10 tips voor veilig bestrijden

10 tips voor veilig bestrijden

Als je veel last hebt van onkruid, plantenziektes of ongedierte dan wil je daar graag wat tegen doen. Daar zijn natuurlijk verschillende manieren voor. Je kunt gelijk naar een middeltje gebruiken maar er zijn ook een heleboel alternatieven zoals schoffelen of wieden. Wil je toch gebruik maken van een middel dan is het belangrijk dat je dit op de juiste manier gebruikt. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor het milieu. Bedenk daarom altijd eerst of je ook wat anders kunt gebruiken dan een bestrijdingsmiddel. Wij zetten tien tips voor veilig bestrijden voor je op een rij!

  • Delen: Deel dit artikel:
3 minuten leestijd

1. Lees je van te voren goed in

Elk probleem in de tuin heeft een andere aanpak nodig. Ga daarom voordat je iets aanschaft eerst op onderzoek uit. Pas als je voldoende informatie hebt over hoe je deze soort onkruid, ongedierte of ziekte moet bestrijden kun je de juiste spullen gaan kopen.

2. Lees eerst de gebruiksaanwijzing

Heb je het juiste middel gevonden om je probleem mee te bestrijden? Dan is het belangrijk dat je de gebruiksaanwijzing eerst leest voordat je aan de slag gaat. Zo zorg je ervoor dat mens, dier en milieu zo min mogelijk risico lopen. Daarbij kan de werking ook alleen gegarandeerd worden als je de gebruiksaanwijzing aandachtig leest en volgt.

3. Draag de juiste kleding

In de gebruiksaanwijzing staat of je extra beschermende kleding nodig hebt. Om zeker te zijn dat je toch niet onnodig wordt blootgesteld is het wel verstandig om altijd lichaamsbedekkende kleding te dragen. Denk aan lange mouwen, lange broek, laarzen en handschoenen.

4. Gebruik de juiste dosering

Ieder bestrijdingsmiddel is getest om te bepalen wat de beste dosering is. Wanneer je een te hoge dosering gebruikt kan dit leiden aan het behandelde groen. Als je te weinig gebruikt zal het middel niet het gewenste effect geven. Gebruik daarom altijd de aanbevolen dosering op de verpakking of op de gebruiksaanwijzing.

5. Adviezen voor mens en milieu

Wanneer je een middel verkeerd gebruikt kan dat een risico voor natuur of milieu veroorzaken. Daarom staan er in de gebruiksaanwijzing voorschriften die dit risico beperken zoals: ‘niet toepassen binnen 1 meter afstand van water (sloot, vijver etc)’. Volg deze aanwijzingen altijd op zodat het risico voor natuur en milieu tot een minimum wordt beperkt.

6. Onderbreek je werk niet

Als je eenmaal bent begonnen met je bestrijdingsklus is het goed om dit helemaal af te maken. Dit is het beste voor het resultaat en levert het minste een risico voor onnodige blootstelling op.

7. Reinig je materiaal goed

Als je een spuit of sproeier hebt gebruikt moet je deze na gebruik goed uitspoelen. Doe dit meerdere keren zodat je zeker weet dat hij goed schoon is. Je kunt het spoelwater het beste op een kaal stuk grond uitspuiten. Gooi de rest van het spoelwater nooit in het toilet, het gootsteenputje of ander oppervlaktewater.

8. Was je handen

Als je een bestrijdingsmiddel hebt gebruikt moet je altijd nadien je handen met water en zeep wassen. Dan weet je zeker dat er geen resten op je handen blijven zitten.

9. Gooi lege verpakkingen weg

De verpakking of resten van bestrijdingsmiddel mag je nooit bij het gewone huisvuil weggooien. Niet in een vuilniszak, restafvalbak, papierbak of plasticbak. Uiteraard ook niet bij het gft-afval. Je moet de resten en verpakking inleveren bij het verzamelpunt voor klein chemisch afval in jouw gemeente. Alleen op die manier kunnen ze op een milieuvriendelijke manier worden verwerkt.

10. Bewaar bestrijdingsmiddelen veilig

Je moet een bestrijdingsmiddel altijd goed afgesloten in de originele verpakking op een koele en vorstvrije plek bewaren. Zorg ervoor dat kinderen of huisdieren er niet bij kunnen en zet het ook nooit in de buurt van levens- of voedingsmiddelen.

Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE
Back to top