Laden..
Beter bestrijden van ongedierte en onkruid

Beter bestrijden van ongedierte en onkruid

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met de Milieu Centraal voor de campagne Beter Bestrijden. Milieu Centraal is het kenniscentrum voor duurzaam leven, en geeft consumenten praktische tips en adviezen voor iedere duurzame stap: van afval scheiden tot zonnepanelen kopen.

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd
Beter bestrijden lieveheersbeestjeBeter bestrijden lieveheersbeestje

Je huis en tuin zijn plekken waar je je heerlijk thuis kunt voelen, maar ook ongedierte en onkruid weten jouw stekje weleens te vinden. Gelukkig zijn er een aantal manieren om ongewenst bezoek te voorkomen en heb je er nou eenmaal last van? Dan hebben we natuurlijk ook tips voor je om het ongedierte of onkruid op een verantwoorde manier te bestrijden.

Tip 1: verwijderen

Bestrijden van onkruid kan met een handige haakvormige voegenkrabber of heet water. Of bezem je tegels regelmatig ter voorkoming van onkruid. Als vuistregel: maak je terras en tuinpad niet groter dan nodig en bestraat maximaal 40% van je tuin. Maak gebruik van bodembedekkende planten in je borders.

Wil je meer weten over het aanpakken van onkruid tussen tegels en in het gazon? Lees dan deze blog over het verwijderen en bestrijden van onkruid.

 

Terras vegenTerras vegen

Tip 2: voorkomen

Probeer jij jouw tuin ook onkruidvrij te houden? De beste remedie is voorkomen. Leg je nieuwe pad of terras aan op schoon zand met daaronder (biologisch afbreekbaar) worteldoek.

Houd onkruid uit je tuin

Tip 3: minder tegels

Minder tegels betekent ook minder groene aanslag. Leg alleen steen op stukken waar je loopt of zit. Ongebruikte stukken vallen sneller ten prooi aan groene aanslag of onkruid.

In een tuin met minder tegels hoef je dus ook minder onkruid te verwijderen en op schone tegels liggen geen onkruidzaadjes om te ontkiemen. In plaats van tegels is een gazon ook erg mooi. Wat dacht je van een natuurlijke bodembedekker zoals boomschors of cacaodoppen? Deze materialen zijn zeer geschikt voor tuinpaden. Wil je je terras bedekken? Dan zijn schelpen en grind geschikte opties.

Tip 4: drainage

Zorg dat water goed weg kan lopen, zodat algen en mos geen kans krijgen. Regenwater moet niet op tegels blijven liggen, maar snel naar de grond gaan. Droge tegels en stenen zijn namelijk een slechte voedingsbodem voor deze ongewenste plantjes.

Tip 5: afdekken

Geïmpregneerd tuinhout is behandeld met bestrijdingsmiddelen waardoor het langer meegaat. Wanneer je voor geïmpregneerd tuinhout kiest voor bijvoorbeeld je tuinmeubelen, bescherm ze dan tegen weersinvloeden door ze in de winter in de schuur te zetten of af te dekken met een plastic hoes. Zodra je de eerste tekenen van houtrot ziet bij je schutting van geïmpregneerd tuinhout, vervang die dan zo snel mogelijk zodat er geen schadelijke stoffen in het milieu terechtkomen.

Tip 6: wees alert

Wees alert op signalen zoals spinsels of rupsen in je buxus. Kijk diep in de plant bij de onderste stammen. Een vroege behandeling vergt minder bestrijdingsmiddel en heeft meer garantie op succes. Verwijder rupsen en poppen met de hand en knip de spinsels eruit. Zwaar aangetaste delen van de struik kun je beter volledig verwijderen of afknippen. Voer de takken af in een afgesloten zak of container maar gooi de aangetaste buxus niet bij het gft. De rups kan dan namelijk ontsnappen en voor je het weet verspreidt het beestje zich naar andere locaties. Alles over de buxusrups vind je hier.

Is jouw buxus niet meer te redden? Super zonde natuurlijk, maar overweeg dan om deze te vervangen voor een buxus vervanger als de Japanse hulst of Schijnhulst. Deze struiken zijn namelijk niet gevoelig voor een plaag van de buxusrups. Bekijk hier meer tuinplanten als Buxus vervangers.

Alternatieven voor de buxus

Tip 7: balans

Om de plaag van de eikenprocessierups te voorkomen kun je zelf een steentje bijdragen. Breng de balans terug door natuurlijke vijanden een handje te helpen. Dat doe je door je tuin vriendelijk in te richten voor vogels en insecten. Biodiversiteit zorgt voor balans en houdt plagen in toom. Ga dus voor een tuin met veel soorten planten, bomen en behuizing. Plant bijvoorbeeld fluitenkruid voor sluipwespen die zich op hun beurt dan weer tegoed doen aan (het jonge stadia van) eikenprocessierupsen en hang een nestkastje voor koolmezen op.

Ook diverse andere dieren, waarvan je het misschien niet verwacht, lusten de rupsen. Denk hierbij aan dieren en insecten als mussen, kauwen, spreeuwen, kevers, lieveheersbeestjes en vleermuizen.

Tip 8: bodembedekkers

Planten die opgegeten worden door slakken, kun je proberen te beschermen door rond de plant een barrière op te werpen van koffiedik, cacaodoppen of eierenschalen. Kies daarnaast voor planten die slakken niet lusten, welke dit zijn valt te lezen bij de volgende tip.

Tip 9: planten

Slakken hebben een hekel aan planten zoals akelei, goudsbloem, anjer, geranium, viooltjes, varens, Oost-Indische kers, lavendel en kruiden als salie, tijm en knoflook. En lok natuurlijke vijanden, zoals egels en vogels naar je tuin: zij eten graag slakken.

Ben je op zoek naar meer tips? Lees dan onze blog over het bestrijden van slakken.

 

KruidentuinKruidentuin

Tip 10: afspoelen

Heb je last van bladluis? Het advies is om altijd eerst de kamerplanten onder een lauwe douche te zetten en alle insecten eraf te spoelen. Biologische bestrijding met bijvoorbeeld lieveheersbeestjes is een optie als je last hebt van bladluis op je tuinplanten.

Tip 11: water

Heb je erg veel last van muggen, zoek dan in de buurt naar stilstaand water. Dat kan je eigen regenton zijn, zorg ervoor dat de ton goed is afgedekt.

Ook emmers en schoteltjes zijn voor muggen een geschikte broedplaats. Als je last hebt van muggen, leeg deze dan regelmatig of zet ze ondersteboven, zodat ze niet vol water komen te staan.

Top 12: geuren

Wespen komen af op vlees en zoetigheid, maar houden niet van de geur van citroen, kruidnagel en geranium. Er is onderzoek gedaan naar geuren waarbij wespen uit de buurt blijven en deze passen goed in een kruidentuin. Met een kruidentuin of potjes verse kruiden zou je wespen op afstand kunnen houden van je terras of balkon.

Wespen verjagen met Geraniums

Tip 13: vijverplanten

Last van muggen door je tuinvijver? Met voldoende planten in je vijver trek je de natuurlijke vijanden van muggen(larven) aan, zoals kikkers, salamanders en libellenlarven en voorkom je een muggenplaag. Ook vissen eten graag muggenlarven.

Tip 14: insecten

Luizen staan op het menu van lieveheersbeestjes en gaasvliegen. Komen deze nuttige insecten niet vanzelf op jouw tuin af, koop dan zakjes met larven en hang ze in de aangetaste struik of plant. Ze zullen zich snel verspreiden en op zoek gaan naar een luizenmaaltijd. Per dag kan een larve tot tachtig bladluizen eten! De larvenzakjes zijn vooral zinvol kort nadat je de eerste luizen hebt gesignaleerd.

Tip 15: nep-behuizing

Last van wespen? Probeer eens aan het begin van de zomer een nep-wespennest op te hangen. Wellicht zoekt de koningin dan een ander plekje op.

Tip 16: natuurlijke vijanden

Maak je tuin aantrekkelijk voor de natuurlijke vijanden van plagen, zoals lieveheersbeestjes, egels en vogels. Zorg voor gevarieerde beplanting, nestkastjes en schuilplaatsen.

Naast nestkastjes voor vogels, heb je misschien ook nog wel ergens een plekje voor een egelhuisje en/of lieveheersbeestjeshuis. Verder doet het zaaien van een bloemenmix die aantrekkelijk is voor lieveheersbeestjes ook wonderen!

Aantrekkelijke tuin voor vijanden

Tip 17: brandnetelblaadjes

Droge brandnetelblaadjes die je mengt met grond werken tegen schimmels op je kamerplanten. Ook planten buiten kun je zo beschermen tegen plagen.

Hoewel we bij brandnetels meteen denken aan die vervelende en prikkende planten, zijn ze eigenlijk best wel nuttig. Trek wel even een paar goede tuinhandschoenen aan om te voorkomen dat je toch geprikt wordt.

Tip 18: brandnetelextract

Met een brandnetelextract kun je fruitbomen en groenten beschermen tegen vraatinsecten zoals bladluizen, plantenschimmels en spintmijt. Het middel is officieel goedgekeurd en je hebt in een paar stappen genoeg brandnetelsoep om plagen in je moestuin milieuvriendelijk te verwijderen. Meng 75 gram jonge brandnetelblaadjes met 1 liter drinkwater en laat het 3-4 dagen trekken bij 20°C. Verdun het middel 5 keer voor je het gebruikt.

Het mengsel ruikt misschien niet zo fris, maar dat vinden eventuele plagen dus ook! Was je groenten en fruit even goed af na het oogsten.

Reacties (2)
I
Inge
16 mei 2021, 09:51
Nuttige tips, maar daarnaast ben ik ook nog wel op zoek naar tips voor ongedierte in de grond, als engerlingen. De mol hebben we kunnen weren uit onze tuin door het poten van keizerskroon, dit was zeer effectief!
H
Het inspiratieteam
15 juni 2021, 08:50

Hallo! Voor het bestrijden van engerlingen kun je alles lezen in onze blog: Engerlingen bestrijden.

GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Belgie?

Hier op Intratuin.nl bezorgen we alleen in Nederland

Back to top