Laden..
Een border aanleggen in 5 stappen

Een border aanleggen in 5 stappen

Het is zover, je gaat aan de slag met een nieuw stukje groen in je tuin! Het geheim van een mooie border is een goed plan, waarin je rekening houdt met bloeitijd, het aantal zonuren en de hoogte van de tuinplanten. En niet alleen de bloemen, ook de vormen en kleuren van de bladeren spelen een rol. Klaar om te plannen? Aan de slag!

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd
1

Zet alle feiten op een rij

Voor je aan de slag gaat is het belangrijk om een paar dingen op een rijtje te zetten. Om te beginnen, wat zijn de afmetingen van je border? Size does matter!

Sta vervolgens stil bij de ligging van de border; is hier veel schaduw of zon? Aan de hand van het aantal zonuren bepaal je welke tuinplanten passen in jouw border. Bepaal ook vanaf waar de meeste zon komt, houd hier rekening mee bij het maken van de indeling.

Aantal zonuren Soort tuinplanten
Meer dan 6 uur Volle zon Volle zon
Tussen de 4 en 6 uur Halfschaduw Halfschaduw
Minder dan 4 uur zon Schaduw Schaduw

De mooiste tuinplanten


2

Tuinplanten kiezen voor je border

Iedere border bestaat uit drie verschillende soorten tuinplanten: vulplanten, structuurplanten en eyecatchers. Door rekening te houden met deze verschillende soorten krijg je het mooiste resultaat!

Structuurplanten

Structuurplanten zijn tuinplanten die structuur geven aan je border. Er wordt vaak gekozen voor heesters, groenblijvers of (hoge) grassen.

Eyecatchers

De eyecatchers zijn opvallende bloeiende tuinplanten in de zomer óf besdragende struiken in de winter die een prominente plaats krijgen in de border.

Vulplanten

De benaming 'vulplanten' klinkt een beetje alsof ze ondergeschikt zijn, maar vulplanten kunnen juist prachtige bloeiende planten zijn, alleen staan ze iets minder op de voorgrond. De vulplanten zijn vaak wat kleiner, lager en minder uitbudig en kunnen de eyecatchers versterken.

Let bij het kiezen van de verschillende soorten tuinplanten op de feiten die je bij stap 1 verzameld hebt (zon/halfschaduw/schaduw, ligging, grondsoort) en de plantdichtheid per m². Let tot slot ook op de groeihoogte, zodat de nadruk op de eyecatchers blijft liggen!

Border met verschillende tuinplantenBorder met verschillende tuinplanten

Jaarrond een aantrekkelijke border

Om ervoor te zorgen dat jouw border ieder seizoen er aantrekkelijk bijligt is het belangrijk om te spelen met de bloeitijd van de tuinplanten. Op het plantenetiket staan de bloeimaanden met een symbooltje aangegeven. In een kleine border is het verstandig om planten te kiezen die maandenlang bloeien. Heb je wat meer ruimte, dan zijn er natuurlijk wat meer mogelijkheden en kun je ook planten met een kortere bloeitijd kwijt.

Borderplannen ter inspiratie

Om je een beetje op weg te helpen hebben we een aantal aanplantingsplannen gemaakt! Deze kun je helemaal overnemen of deels gebruiken voor het aanleggen van jouw border.

Bekijk hoe onze tuinexpert Dave twee nieuwe borders aanlegt! Hij laat zien hoe je een zonnige border samenstelt, maar ook hoe je een border samenstelt als je geen zon in de tuin hebt. 


TIP!
Kijk ook bij de tuinplanten in onze webshop voor een greep uit ons tuinplanten assortiment, inclusief informatie zoals groeihoogte en plantdichtheid per m². Zo ga je voorbereid naar de winkel!


3

De indeling van je border bepalen

Bij stap 2 heb je al gelezen over de verschillende soorten tuinplanten die terugkomen in een border. Nu is het tijd om hiermee aan de slag te gaan! Zet de tuinplanten (met de kweekpot er nog omheen) klaar in de aarde, zoals je deze straks wilt gaan aanplanten. Zo weet je precies waar wat komt!

Hieronder zie je een voorbeeld van hoe je een mooie indeling maakt met de drie verschillende soorten tuinplanten.

BorderplanBorderplan

4

Aanplanten

Nu alle tuinplanten alvast klaarstaan om de juiste plek is het tijd om te beginnen met aanplanten. Verbeter eventueel de uitgegraven grond door deze te vermengen met compost of een bodem verbeterend middel. Dompel de tuinplanten voor het aanplanten met kweekpot en al onder in een emmer water, zodat de kluit zich kan volzuigen.

Start het met planten van de structuurplanten. Zorg voor wat dynamiek door deze niet strak op één rijtje te planten. Vervolgens is het tijd voor het aanplanten van de eyecatchers! Deze opvallende bloemen krijgen een prominente plaats in je border, maar dit hoeft niet alleen maar voorin te zijn. Het plaatsen van een eyecatcher wat verder naar achteren geeft een speels effect.

Tot slot vul je de open plekken op met vulplanten. Geef na het aanplanten de net geplaatste tuinplanten nog een beetje water!

AanplantenAanplanten

TIP! 
Leg je een wat grotere border aan? Plaats dan na het planten van de eyecatcher wat stapstenen, zodat je alle planten later makkelijk zonder schade kunt bereiken.


Producten voor het aanplanten van een border


5

Nazorg en genieten

Houd een oogje in het zeil op zonnige dagen en bij harde wind. Net vers aangelegde borders verdrogen snel en staan nog niet zo stabiel. Water geven dus, zodat je nieuwe border goed kan gaan wortelen. Lees in deze blog hoe je verantwoord omgaat met water geven in de tuin. Hopelijk staat jouw border snel helemaal te stralen, wij zijn alvast benieuwd naar het resultaat!

EindresultaatEindresultaat

Alle producten om van jouw border een succes te maken zijn verkrijgbaar bij Intratuin! Je vindt ze in onze winkels en webshop, vraag onze specialisten om advies.

Steef Maarsen

Tuinontwerper en hovenier

Reacties (14)
B
Bakker
10 augustus 2017, 20:41
Heel gezellig om te lezen en heb er ook nog wat van opgestoken.
C
Corneluis
21 september 2018, 19:25
Leuke informatie. ik zou graag op de hoogte willen zijn omtrent nieuwe ontwikkelingen in de flora
h
het inspiratieteam
31 januari 2019, 12:52
Hoi Corneluis, je kunt zeker op de hoogte blijven over de ontwikkelingen over onze flora! Via deze link kan je je aanmelden voor onze nieuwsbrief.
C
Cor
10 februari 2019, 11:23
Is het ook mogelijk om een persoonlijk advies te krijgen. bijv, dmv een afspraak te maken in een vestiging van intratuin? wij hebben nml weinig verstand van planten en hebben tot nu toe steeds verkeerd gekozen :):)
h
het inspiratieteam
11 februari 2019, 08:57
Hoi Cor, in onze winkels kun je altijd advies krijgen over het aanplanten van je tuin. In sommige winkels hebben we een tuinarchitect waar je inderdaad een persoonlijke afspraak mee kunt maken. Hiervoor kun je het beste even contact opnemen met jouw dichtsbijzijnde Intratuin winkel!
M
Martine
25 april 2019, 10:20
Beste, leuk en interessant om te lezen. Wij gaan deze zomer onze achtertuin aanpakken. We wonen op een dijk en er komt een trap naar de tuin. Weerzijde van de trap komt een border. De hoogte huis - tuin is een meter verschil. Hoe pak ik dit aan ? Want hoog bij het huis is niet fijn en zo ook vanaf het terras beneden.
S
Steef Maarsen
3 mei 2019, 15:33
Hallo, wat je kan doen is om hoogte verschillen toe te passen en te werken met de seizoenen. Zo zijn grassen hoog in de zomer en in de winterperiode kan je deze korter knippen en is er licht en openheid. Met de hoogten kan je variëren, want niet alle planten worden hoog of blijven laag als een bodembedekker. Door deze afwisseling zal het geen \"muur\" worden van groen/ bloemen. Succes!
S
Saskia
13 april 2022, 22:27
Border met bodembedekkers in de zon. We denken vrouwenmantel langs de gracht maar wat daarachter?
I
Intratuin
19 april 2022, 09:22

Beste Saskia,

In onze blog over het aanleggen een zonnige border vindt je inspiratie voor een border in de zon! of kom langs in één van onze winkels, dan kunnen onze groenexperts met je meedenken en kun je direct de planten in het echt bekijken en vergelijken.

^Intratuin

R
Ria otto bathoorn
31 maart 2023, 07:08
Top informatie
K
Kim
5 april 2023, 21:31
Verkopen jullie ook die border steentjes?
I
Intratuin
11 april 2023, 09:38

Beste Kim,

Wij hebben diverse soorten borderafscheidingen, het aanbod kan per winkel verschillen. Kom vooral even langs bij jouw Intratuin om te kijken wat we hebben en vraag ook vooral één van experts op de winkelvloer om de mogelijkheden te bespreken.

^Intratuin

H
Hans. Rijsmus.
16 maart 2024, 18:05
Wat ook zeer belangrijk is,uit welke grondsoort bestaat jouw tuin.
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Belgie?

Hier op Intratuin.nl bezorgen we alleen in Nederland

Back to top