Laden..
Zo verzorg je een cactus

Zo verzorg je een cactus

Cactussen, zogenaamd de enige planten die nooit doodgaan. En daardoor voel je je een extra slechte plantenouder als jouw cactus toch het loodje legt. Nou voel je niet langer schuldig, want met de verkeerde zorg gaan cactussen het zeker niet lang overleven. Gelukkig is de verzorging niet ingewikkeld en zal je met de volgende tips niet zo snel meer een cactus dood laten gaan.

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd
Mama BotanicaMama Botanica

Ik ben Iris van Mama Botanica en ik schrijf regelmatig een gastblog op de inspiratie omgeving van Intratuin over de verzorging van kamerplanten. Ik woon met meer dan 140 gelukkige planten in mijn eigen urban jungle en deel mijn enthousiasme over planten via Instagram, YouTube, mijn boeken 'Stek Je Plant', 'Een huis vol planten', 'De kamerplantenbijbel van Mama Botanica' én via deze blog!

Bekijk hier alle blogs over kamerplanten die ik heb geschreven voor Intratuin.

Herkomst

Cactussen komen van origine voor in Midden- en Zuid-Amerika. Bij een cactus denk je vaak gelijk aan hele droge, warme woestijnachtige gebieden, maar wist je dat cactussen in allerlei gebieden kunnen groeien? Veel cactussen komen ook uit meer gematigde gebieden of zelfs uit de tropische regenwouden. Cactussen vallen onder de vetplanten, dus elke cactus is een vetplant. Maar zeker niet elke vetplant is een cactus.

Hoeveel licht heeft je cactus nodig?

De meeste cactussen zijn dus gewend aan de volle zon en heel veel warmte. Geef je ze een plekje in de volle zon, dan zullen ze het beste gaan groeien. Zet je cactus dus het liefst bij een raam met zo veel mogelijk direct zonlicht, voor een mooie, gezonde cactus. Als richtlijn kun je aanhouden dat je cactus zeker 5 uur per dag direct zonlicht krijgt.

Als je je cactus te donker neerzet, dan duurt het een tijd voordat je plant dat aangeeft. Die mooie bolcactus zal langzaamaan in een puntje uit gaan lopen en een Opuntia of schijfcactus zal in plaats van nieuwe schijven, lange dunne uitlopers maken. Kortom, de nieuwe groei ziet er echt anders uit. Hiermee probeert de cactus snel de hoogte in te groeien om zo dichterbij het licht te komen. Dit heet het stretchen of etioleren van een cactus. Heb je een cactus die dit etioleren vertoont, dan is het belangrijk om een lichtere plek voor hem op te zoeken. Uitgerekte schijven kun je afsnijden, zodat de plant weer mooie schijven gaat groeien. Maar een bolcactus krijg je helaas niet opnieuw in vorm. Uiteindelijk zal deze weer dikker uitlopen, waardoor je een interessant zandloper model krijgt.

 

Diverse cactussenDiverse cactussen

 

De volle zon kan soms zelfs voor cactussen te heftig zijn. Dit gebeurt vooral in het midden van de zomer, als de zon urenlang op je cactus staat te branden. Dan kan een cactus brandschade krijgen, wat eruit ziet als een verkleuring. Het mooie groen van je cactus wordt dan geel en in heel extreme gevallen zelfs wit. Haal je cactus uit de volle zon als je dit ziet. Als je cactus alleen nog maar een gele verkleuring heeft, dan wordt hij vaak vanzelf weer groen. Zit er een grote witte vlek op je cactus, dan zal die zichtbaar blijven. Let dus op als je een nieuwe cactus koopt of als het heel erg zonnig is, midden in de zomer. Het kan zijn dat de volle zon dan net een tikkeltje te heftig is.

Diverse cactussenDiverse cactussen

Hoeveel water heeft een cactus nodig?

Het is een groot misverstand dat cactussen helemaal geen water nodig hebben. Zonder water zal je cactus langzaam verschrompelen en uitdrogen. Het is dus wel belangrijk dat je water geeft, maar vooral ook niet te veel. Het belangrijkste bij het water geven aan je cactus is dat je de grond tussendoor droog laat vallen. Geef je water wanneer de grond nog vochtig is, dan heb je grote kans dat je cactus gaat rotten. Daar kunnen ze niet makkelijk van herstellen.

Probeer bij het water geven de natuurlijke cyclus van een cactus na te bootsen. Dat betekent dat ze in de winter droog kunnen staan. Vanaf november tot en met maart geef je je cactus helemaal geen water. In deze periode zal je cactus misschien een beetje krimpen, omdat het opgeslagen vocht wordt gebruikt. Hele kleine cactusjes zet je nog niet droog, omdat deze nog niet zoveel vocht reserves hebben. Deze blijf je elke maand een klein beetje water geven. In het voorjaar kun je je cactussen weer meer water gaan geven, begin met één keer per maand. Dat bouw je op naar een keer per twee weken en als het heel erg warm is in de zomer, kun je zelfs één keer per week water geven. Let er hierbij wel op dat de grond tussendoor droog valt. Je zal dan zien dat je cactus zelfs merkbaar groter wordt.

 

Wat kun je doen als je te veel water hebt gegeven?

Een cactus die teveel water heeft gekregen, gaat makkelijk rotten. Die rot trekt van de wortel de plant in en is lastig te genezen. Misschien heb je het wel eens gehad, zo’n cactus die er heel lang goed uitzag en dan in ene in elkaar zakt als je er een tikje tegenaan geeft. Of een cactus die opeens hol van binnen blijkt te zijn. In zo’n geval kun je je cactus niet meer redden. Is alleen de onderkant van de stam besmet, maar de bovenkant van je cactus nog niet? Dan kun je de stam doorsnijden, een paar weken aan de lucht laten drogen en opnieuw in de grond zetten. Geef geen water totdat je merkt dat de plant nieuwe wortels is gaan groeien en steviger in de grond staat.

Wat kun je doen als je te weinig water hebt gegeven?

Als een cactus te weinig water krijgt, dan zal hij gaan rimpelen en krimpen. Dat komt doordat je plant de opgeslagen vocht reserves gebruikt. Gelukkig kan een cactus makkelijker herstellen van te weinig water dan van te veel water. Geef je cactus bij de gietbeurt iets meer water dan je voorheen deed. Je plant zal zich langzaam herstellen van het vochttekort en weer mooi vol worden.

 

Je cactus kan bloeien!

Cactussen kunnen spectaculair bloeien! Sommige bloemen zijn groter dan de cactus zelf. Als je wilt dat je cactus gaat bloeien, dan moet je hem niet te veel verwennen en hem een goede winterrust gunnen. Een cactus die een luizenleventje heeft, zal minder snel gaan bloeien. Zet je cactus daarom in de winter droog en als het mogelijk is ook koel. Een temperatuur rond de 12 graden is ideaal. Als je in het voorjaar weer water gaat geven, komt de cactus uit z’n winterrust. Doordat de zon weer meer schijnt, het warmer wordt en de cactus weer te drinken krijgt, heb je grote kans dat hij gaat bloeien.

Moet je je cactus verpotten?

Gelukkig hoeven cactussen niet zo vaak verpot te worden. Dat is vaak een uitdagend karwij door alle stekels. Cactussen staan graag een beetje krap in hun pot en kunnen zo een flink aantal jaar in dezelfde pot blijven. Zie je dat je cactus de hele zomer niet heeft gegroeid, of dat er wortels uit de afwateringsgaten groeien? Dan wordt het tijd voor een grotere pot. Kies een pot die een maat groter is en gaten onderin heeft. Terracotta potten zijn ideaal voor cactussen, omdat de grond daarin sneller opdroogt. Gebruik bij het verpotten speciale cactusgrond of meng zand en steentjes door je potgrond heen, zodat de grond meer water doorlaat. Eventueel wikkel je je cactus in krantenpapier en trek je stevige handschoenen aan om je plant te verpotten. Het liefst verpot je je cactus in het voorjaar, dan heeft hij meer energie om te herstellen en weer te gaan groeien.

 

ZaagcactusZaagcactus

Tropische cactussen

Er zijn dus cactussen die niet in de woestijn groeien, maar juist in het regenwoud. Dit zijn voornamelijk cactussen die als epifyt tussen de takken van bomen groeien. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een Rhipsalis of Epiphyllum, zoals de zaagcactus. Deze cactussen hebben niet zoveel zon nodig als hun meer gangbare broers en zussen. Een plek met indirect licht is helemaal goed voor ze. Krijgen ze te veel licht, dan kunnen ze een beetje rood kleuren. Dit is op zich niet schadelijk, want het is een natuurlijk zonnebrand van de plant. Laat de planten tussen twee watergeef-beurten droogvallen, maar nooit zo droog als bij een bolcactus. De plant geeft het heel goed aan als hij te weinig water krijgt: die mooie gladde blaadjes gaan dan een beetje rimpelen.

Ze zijn dus wel echt makkelijk

Cactussen komen dus in allerlei soorten en maten. Zodra je doorhebt wat ze voor verzorging nodig hebben, zijn ze ook echt makkelijk. Zorg voor voldoende licht en hou jezelf in als je water geeft, dan kun je jarenlang van ze genieten.


Verschillende soorten cactussen

Mama Botanica

Kamerplantenexpert

Reacties (44)
M
Marion Maessen- Laumen
3 september 2017, 20:58
Ik zou graag het Every Days pakket willen winnen \ Omdat het een prachtig pakket is, pas in ieder interieur. \ Goede kwaliteit, ziet er \"warm\" en huiselijk uit. \ Kort samen gevat, dit noem ik thuis komen !!!❤️ \ \ Groetjes ,Marion Maessen- Laumen
c
connie
15 september 2017, 14:02
planten en vooral cactussen geven een heel mooi interieur en zijn gemakkelijk voor mensen zoals ik te onderhouden
i
ineke
4 september 2017, 23:49
Het is zo fijn om je kamer opnieuw te stylen, met planten, mooie gekleurde potten een nieuw seizoen in. \ Net als schilderen je fantasie en talent gebruiken! \ Gaat Intratuin mij daarbij helpen? Fingers crossed. ....
l
laura kim
21 september 2017, 18:52
een hoop sites gelezen over verzorgen van mijn cactus maar nu weet ik nog steeds niet of ik de cactus met een plantenspuit water mag geven? Zodat hij niet te nat wordt! Mijn cactus is prachtig en ik zou het heel erg vinden als het hem niet goed gaat! Laura.
I
Intratuin
25 september 2017, 10:16
Hi Laura, een plantenspuit kan, maar een slokje water met de gieter is net zo makkelijk. Het water wordt uiteindelijk opgenomen door de plant en afgevoerd naar de wortels. Dus met een gieter gebeurt dit sneller dan met de plantenspuit. Zolang je maar niet té veel water geeft is er niks aan de hand.
M
Mieke
25 september 2017, 17:36
Grote liefhebber van catussen. \ Niet te veel water geven,en vooral niet in het najaar. \ Rustperiode
M
Mieke
25 september 2017, 17:37
Ik ben een grote liefhebber van cactussen. \ In het najaar hebben ze een rustperiode. \ Dus liever geen water. \ Dat kan dus weer in her voorjaar
J
Juultje
28 januari 2018, 17:43
Hallo, \ Ik ben ook een groot liefhebber van cactussen en heb er nu 5. \ Maar als je ze water geeft, moet je dan ook water spuiten op de cactus zelf? \ Ik doe het soms wel eens alleen ik kan er echter niets over vinden op het internet. \ \ Groetjes Juultje
I
Intratuin
31 januari 2018, 14:25
Hi Juultje, je hoeft een cactus eigenlijk niet te besproeien met water als je hem ook met de gieter water geeft. In het wild worden cactussen bevochtigd door mist en damp en valt er vrijwel geen regen. De mist condenseert op de cactus waardoor het water naar beneden druppelt richting zijn wortels. Als jij jouw cactussen besproeit én water geeft met een gieter krijgen ze dus eigenlijk twee keer zoveel water. Dat terwijl een cactus juist niet zoveel water nodig heeft. Daarnaast zal hij bij jou in de woonkamer waarschijnlijk langer nat blijven waardoor er een kleine kans is dat je cactus kan gaan rotten. Succes en veel plezier met het verzorgen van je cactussen!
S
Stefan
21 augustus 2018, 12:47
Beste intratuin, \ \ Ik heb een dichte vaas met aan de zijkant een gat. \ Nu leek het me leuk om er een woestijn tema van te maken. \ Ik vroeg me daardoor af. Kan de bodem van de cactus uit een groot deel zand bestaan? \ \ Mvg \ Stefan
h
het inspiratieteam
21 augustus 2018, 15:48
Hi Stefan, wat een leuk idee! Het ligt eraan wat voor zand dit is. In potgrond zitten meer voedingsstoffen dan in wit zand. Het beste is om speciale cactusgrond te gebruiken, hier zit alles in dat cactussen nodig hebben!
I
Inge
31 augustus 2018, 19:09
Ik ben bang dat ik mijn cactus te veel water heb gegeven. Hij hangt nu wat scheef in de pot en is helemaal zacht geworden. Is het nog te redden?
h
het inspiratieteam
31 januari 2019, 11:58
Hoi Inge, probeer hem misschien over te potten in wat drogere grond. En voorlopig geen water meer geven.
G
Gerda
6 november 2018, 14:59
Hallo allemaal, heb 3 wekengeleden een klein cactus plantje in pot gekocht, maar niet gevraagd , hoe vaak dat die water moeten hebben,
h
het inspiratieteam
6 november 2018, 15:47
Hi Gerda, leuk dat je een cactusplantje bij ons hebt gekocht. In de herfst en wintermaanden hebben cactussen eigenlijk geen water nodig of zeer weinig. Zet hem op een lekker koel plekje, dan gaat hij in ruststand. Rond maart kun je dan weer langzaamaan beginnen met water geven. Succes!
j
jannette
8 november 2018, 10:58
Hoi hoi, \ \ Mijn cactus verkleurd en verschrompeld volgens mij. Staat bij radiator en in de zon. Zou ideaal moeten zijn. Wat doe ik fout? of wat gaat er mis? Grond is ingedroogd. Help.
h
het inspiratieteam
12 november 2018, 10:22
Hi Jannette, het kan zijn dat de cactus reageert op de verwarming en/of de zon. Tijdens de herfst- en wintermaanden kun je je cactus het beste even op een koel plekje zetten, dan gaat hij in ruststand. In principe hoef je nu niet zoveel water meer te geven, maar als je bang bent dat de cactus uitdrogingsverschijnselen vertoont zou je hem eventueel een klein scheutje water kunnen geven. Echter niet teveel, want een cactus is gevoeliger voor rotting dan voor verdroging. Succes!
L
Lis
5 januari 2019, 21:06
Hoi, \ \ Ik heb een tijdje geleden een Euphorbia erytrea bij jullie gekocht. Echter lijkt het nu alsof hij aan het rotten is terwijl ik geen water heb gegeven. Kan dit ergens anders door komen en hoe kan ik het verhelpen? Zonde van de €70,- als hij na 2 maanden weer de deur uit kan. \ Groet, \ Liselore
h
het inspiratieteam
9 januari 2019, 09:03
Hi Liselore, wat jammer! Dat zou inderdaad zonde zijn. Is het echt rotten met schimmel, of is het meer verdrogen en verschrompelen? Want dat laatste kan komen doordat je hem geen water hebt gegeven. Krijgt hij wel zonlicht op de plek waar hij staat?
c
conny
17 januari 2019, 12:52
hallo, \ wij hebben 3 cactussen( 1.10m hoog) ,met vele armen,maar er ligt nu wel 'n hardnekigge stoflaagje op \ ,hoe kan ik deze weer schoonmaken,zonder dat ik me steeds weer prik aan de vinijnigen doorne!!
h
het inspiratieteam
31 januari 2019, 11:03
Hoi Conny, de cactus afspoelen klinkt te lastig. Misschien werkt een klein pompje, dat die al het stof wegblaast en eventueel even natmaken en daarna nog een keer stofblazen.
W
Willem
21 februari 2019, 11:13
Hoi, heb een mooi cactus (± 30 cm hoog) gezien en die staat nu een een hoge pot van ook ongeveer 30 cm hoog. Kan ik de cactus zonder problemen verpotten naar een lage schaal van ongeveer 10 cm diep?
h
het inspiratieteam
21 februari 2019, 14:38
Hoi Willem, een plantje vindt het eigenlijk nooit fijn om verpot te worden naar een kleinere pot. Ik raad het dus niet perse aan.
R
Rietje
2 maart 2019, 10:49
ik heb een cactus met een grotere en kleinere arm. Bovenop zitten bolletjes, nu is een bolletje aan het verdrogen. Onze zoon heeft deze enge tijd geleden bij Intratuin gekocht voor zijn vrouw en zijn nu op wereldreis. Ik maak me ongerust want ik wil hen over een jaar graag heel teruggeven. \ Ligt het aan het licht, water, ik wet het niet. ik heb hem nu een half jaar en het ging goed.....tot nu.. vriendelijke groet v Rietje
h
het inspiratieteam
4 maart 2019, 09:33
Hi Rietje, geef je de cactus water? Het zou kunnen zijn dat je hem wat regelmatiger een scheutje water moet geven. Zo'n 1 keer per maand een scheut is voldoende. Vaak is het verdrogen van delen bij een cactus een teken van uitdroging. Succes!
m
max
5 maart 2019, 14:19
cool super goede uit leg de beste die ik had echt zo goed mjn cactus is nu door jullie helemaal blij en superduper gezond
A
Ayla
27 april 2019, 17:39
Goede uitleg! Ik ga mijn cactussen minder water geven dan ik deed. Is het echt noodzakelijk om je cactussen te verpotten? \ Groetjes Ayla
h
het inspiratieteam
24 mei 2019, 10:09
Hi Ayla, het kan inderdaad nodig zijn om je cactus te verpotten. Hierdoor kan hij weer meer nieuwe voedingsstoffen uit de grond halen en krijgt hij weer meer ruimte om te groeien.
K
Kasmira
29 april 2019, 10:25
Hoi hoi, \ Ik heb gister 2 cactusjes gekregen (±10 cm) en ik zou het zonde vinden als die uitdrogen of juist teveel water krijgen. Hoevaak moet ik ze in deze periode water geven? \ Groetjes Kasmira
h
het inspiratieteam
2 mei 2019, 17:01
Hi Kasmira, eens per twee weken is in de zomer vaak genoeg! Als ze op een schaduwrijke plek staan mag het zelfs nog wat minder zijn. In het najaar is een keer per maand waarschijnlijk wel voldoende. Je kunt even met je vinger in de aarde prikken om te voelen of de aarde al helemaal is opgedroogd voordat je weer water geeft. Succes en plezier met je cactusjes!
R
René Maas
13 mei 2019, 11:50
Heb meer dan 100 cactussen, zowel in de kas als op kantoor. Ook een aantal Melocactussen. de laatste zijn het meest lastig, als ze volwassen zijn dan kunnen ze er minder goed tegen vochtige grond dan andere cactussen. Als het een dag warm is geweest dan sproeien de meeste liefhebbers s' avonds of in de ochtend. Het moment van sproeien is als de zon nog niet op de cactus schijnt. Veel mensen denken dat je de grond moet laten uitdrogen om daarna af en toe een scheutje te geven. De grond neemt dan het weinige water niet op. de cactus kwijnt weg en gaat zelden bloeien. Kansloos voor de groei dus. Wij zetten, afhankelijk van de temperatuur eens in de week tot 3 weken de pot in het water (soms met meststof erin) en laten het water optrekken, de grond moet geheel vochtig zijn. Het overtollige water moet daarna uit de pot kunnen lopen. Er zijn diverse meningen of een terracottapot beter is dan een plastic pot. Terracotte droogt snel uit, dus moet je vaker water geven. Als je echt meer van cactussen wilt weten, wordt dan lid van succulenta. Tip, open dag bij een van de grootste kwekerijen in Europa, 1 juni Ubink in Kudelstaart.
D
Derrin
11 juni 2019, 00:01
Hallo, \ \ Is het een beetje goed om een cactus op een kastje naast een raam die naar het noorden wijst? \ \ Gr Derrin
h
het inspiratieteam
15 augustus 2019, 15:56
Hallo Derrin, Een cactus heeft veel licht nodig. Het raam staat al naar het noorden en boven op een kastje zal nog minder licht geven. Als je een andere plaats hebt voor je cactus zouden we dat aanraden.
H
Henny
13 juli 2019, 18:01
Kan een cactus in de zomer ook buiten staan?
h
het inspiratieteam
15 augustus 2019, 15:22
Hallo Henny, als de buitentemperatuur niet onder de 10-12 graden komt is er niets aan de hand. In de meeste gevallen is het zelfs erg goed voor de Cactus. Houd wel de grond in de gaten, want als deze te nat wordt door de Hollandse Zomer is dat niet goed voor de wortels.
E
Elly de Vlaming
27 juli 2019, 14:13
Leuk
M
Melissa
31 juli 2019, 00:10
Ik heb vandaag een cactus gekocht. Het is een cactus die bestaat uit verschillende bolletjes. Ik weet niet precies hoeveel water het nodig heeft nadat ik hem gekocht heb. Ik las ergens dat 1x per maand voldoende is. Hebben ze in de zomer ook maar 1x per maand nodig? Of iets meer. Ik ben bang dat ik hem anders gauw teveel water geef.
h
het inspiratieteam
9 augustus 2019, 15:14
Hallo Melissa, een cactus heeft inderdaad maar weinig water nodig. 1 x in de 2 weken tot 1x in de maand water geven is echt genoeg voor deze plantjes. Succes!
m
marleen
24 augustus 2019, 11:15
hallo, \ ik vraag me af of er een manier is om een cactus te identificeren, ik heb namelijk een cactus die gaat bloeien en ik wil graag weten hoe ie eruit ziet als ie aan het bloeien is + hoe ik hem precies moet verzorgen. ik kan alleen nergens online de naam vinden
h
het inspiratieteam
27 augustus 2019, 13:43
Hi Marleen, je zou een foto kunnen maken met je mobiele telefoon en deze in jouw dichts bijzijnde winkel aan een van onze kamerplantenspecialisten kunnen laten zien. Zij weten waarschijnlijk wel welke cactus het is!
M
Mark
17 januari 2020, 16:17
Vorig jaar een Euphorbia (cowboy cactus) gekocht tot 3 weken terug deed deze het erg goed. Maar nu in 2 weken tijd is deze totaal uitgedroogd. Hoe kan dit?
h
het inspiratieteam
21 januari 2020, 15:27
Hoi Mark!\ Het lijkt erop dat jouw cactus toe is aan een slok water! Wie weet knapt ie er nog van op!
M
Marisa
22 oktober 2022, 15:23
Goedemiddag, ik heb een cactus die alleen maar groeit door “stekjes” te maken. Ik heb deze er voorzichtig af gehaald, maar er groeien meteen weer nieuwe aan. Moet ik ze laten zitten? De “stekjes” heb ik zelf in pot gezet. Ook die worden zelf niet groter, maar lopen weer uit met nieuwe “stekjes”. Hoort dit of hebben ze andere verzorging nodig?
I
Intratuin
31 oktober 2022, 08:42

Beste Marisa,

Cactussen zijn er in zoveel soorten en maten, dat ik niet direct voor me kan halen welke soort jij zal hebben. Zoals je het beschrijft denk ik wel dat de 'stekjes' de groeiwijze zijn van de cactus en zou ik hem dus gewoon lekker laten gaan! Zou je misschien een foto van je cactus op Instagram willen zetten met #plantehbo met je vraag erbij? Dan kunnen we met je meekijken! (Lees hier meer over onze plant EHBO.)

^Intratuin

GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Belgie?

Hier op Intratuin.nl bezorgen we alleen in Nederland

Back to top