Laden..
De 10 belangrijkste tips bij het aanschaffen van een cavia

De 10 belangrijkste tips bij het aanschaffen van een cavia

Cavia’s zijn hele leuke knaagdieren. Ze zijn actief en maken geluiden. Vaak zit jouw cavia al te piepen van blijdschap als je thuiskomt! Ze zijn verder makkelijk om te houden en bijten niet snel. Ideaal met kinderen. Wij zetten de 10 belangrijkste tips bij het aanschaffen van een cavia voor je op een rij!

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

Ook al zijn cavia’s vrij makkelijke dieren, er gaat wel tijd in zitten. Ze moeten dagelijks gevoerd worden en vers drinkwater krijgen. Cavia’s zijn dol op aandacht en zijn niet graag alleen, het zijn echte knuffeldieren! Het leuke is dat ze laten horen hoe ze zich voelen door de geluiden die ze maken. Zo bouw je al snel een band met ze op. Een cavia kan zo’n 8 jaar oud worden.

1. Een cavia kopen

Neem de kinderen gerust mee naar onze knaagdierenafdeling om een cavia uit te zoeken. Informeer wel even van tevoren, niet iedere Intratuinwinkel heeft cavia’s in huis! Cavia’s kun je ook kopen bij de dierenwinkel of een particulier met een nestje. Zorg dat je altijd kiest voor een betrouwbaar adres.

2. Voeding

Cavia’s krijgen het best ons speciale Intratuin caviavoer. Dit bevat toegevoegde vitamine C, omdat ze die niet zelf aanmaken. Ze zijn gek op wortel, sla en paprika. Daar gaan ze blij van knorren! Om ze extra te verwennen, hebben we ook eetbare plantjes als gezonde snack. Cavia’s zijn dol op ‘Knaagtandje’. Dit plantje kan je in de kooi zetten of er dagelijks wat vanaf knippen en met de hand voeren. Daarnaast wordt aanbevolen om cavia's alleen gekookt leidingwater te drinken te geven, dit verkleint de kans op blaasgruis.

3. Huisvesting

Cavia’s kun je het beste binnen houden. Liefst met z’n tweeën want het zijn sociale dieren. Ze zijn gevoelig voor vocht en tocht, dus zet het hok van de cavia op een beschutte plaats. ’s Winters wel even afdekken met een deken! Bij Intratuin vind je de mooiste kooien voor je cavia en alles wat er verder in hoort, zoals voerbakjes, drinkflesjes, huisjes en speeltjes. Kom gezellig langs om alles uit te zoeken!

4. Verzorging

Een cavia heeft altijd vers hooi nodig in zijn hok. Dit kun je aanbieden in een hooiruif. Gebruik nooit hard stro op de bodem, want dat doet zeer aan de pootjes en kan de ogen beschadigen. Cavia’s eten veel en de hele dag door, geef ze pas weer nieuw eten als het bakje leeg is. Zorg dagelijks voor vers drinkwater en verschoon de kooi minimaal eens per week.

5. Opvoeding

Veel opvoeding heeft een cavia niet nodig. Het zijn hele sociale dieren die niet snel bijten en ze kunnen niet graven of klimmen zoals konijnen. Ze worden makkelijk tam. Lok ze met eten en ze raken al snel aan je gewend.

6. Aandacht

Als je op zoek bent naar een echt knuffeldier dan is een cavia iets voor jou. Je kunt ze knuffelen, voeren en met ze spelen. Alleen zijn vinden ze niet prettig dus zet de kooi in een ruimte waar reuring is. Moet je je cavia wel vaker alleen laten? Dan kun je beter twee cavia’s nemen. Pak een cavia nooit recht van boven af, want dan kan hij schrikken. Benader ze liever voorzichtig van opzij en voorkom dat de cavia gaat rennen. Houd hem voorzichtig vast met een hand onder de buik en onder het kontje.

7. Voortplanting

Een cavia is na vier weken al geslachtsrijp, maar een vrouwtje kan pas na 6 maanden een nestje krijgen. Wil je een nestje? Wacht dan niet te lang. Na een jaar is het bekken al ver vergroeid en kan de bevalling problemen geven. De dracht duurt wel 60 tot 70 dagen, maar de jongen komen dan ook behaard en met open oogjes ter wereld. De mannetjes kun je na vier weken weghalen bij het nestje, zodat ze de jonge vrouwtjes niet kunnen bevruchten.

8. Gezondheid

Cavia’s zijn gevoelig voor kou, zet ze daarom niet op de tocht en laat ze ook niet met koud weer naar buiten. Daar kunnen ze ziek van worden. Controleer regelmatig de tanden en nagels en knip ze – of laat ze knippen door de dierenarts – als dat nodig is. Het is bij cavia’s belangrijk dat ze voldoende vitamine C binnenkrijgen, omdat ze dit zelf niet kunnen aanmaken. Een tekort is erg gevaarlijk! Geef ze daarom voeding die daarmee is verrijkt, zoals Intratuin caviavoer.

9. Veiligheid

Cavia’s zijn erg gevoelig dus ga er voorzichtig mee om. Laat kinderen ze niet zomaar optillen, want als de cavia valt, heeft hij zo iets gebroken. Pas op met andere huisdieren, zoals honden en katten. Laat je je cavia buiten lopen in een ren? Dan kun je deze beter afschermen om je cavia te beschermen tegen (roof)vogels en katten.

10. Beweging

Cavia’s houden van lekker rennen. Zorg daarom dat ze af en toe lekker los kunnen lopen. Een ren op het gras in de tuin is een genot voor deze beestjes. De cavia kan alleen naar buiten als het warm genoeg is, anders kan hij ziek worden. Zorg ook altijd voor een schaduwplek.

Bekijk onze 10 tips bij het aanschaffen van een:

Hond · Kat · Knaagdier · Konijn · Vis · Vogel

Reacties (15)
T
Tibbe Loos
23 september 2018, 15:04
Het is super handig als je een huisdier wil.
J
J.vitters
28 september 2020, 08:16

Cavia's mogen alleen gekookt leiding water drinken ivm blaasgruis. Beter deze informatie te zetten op uw website.

    Bedankt voor deze toevoeging, we hebben dit aangepast in het artikel! ^Intratuin

S
Sammy
17 april 2022, 09:14
Het is echt super handig!! Maar het kokend water en de schaduw het kokend water moet toch eerst afmgekoeld zijn? En de schaduw kan het hok ook altijd in de schaduw staan??
I
Intratuin
19 april 2022, 09:16

Hallo Sammy,

Het kokende water moet je inderdaad eerst wel even laten afkoelen tot kamertemperatuur, anders kan de cavia zijn mondje branden. Wat betreft de schaduw: Je kunt je cavia lekker buiten in een ren zetten en als het die dag warm is. Met een schaduwtemperatuur van minimaal 18-20 graden is alleen schaduw helemaal prima! Als het kouder is dan kun je je cavia beter binnen houden.

^Intratuin

F
Femke
13 mei 2023, 17:49
En kan een cavia karton verteren?
I
Intratuin
14 mei 2023, 19:36

Hallo Femke,

Een cavia kan geen karton verteren, dus hou dat liever weg bij het beestje en kies voor verantwoord cavia knaagspeelgoed.

^Intratuin

L
Laura
18 november 2022, 11:16
Hallo, er staat als je vaak weg bent kun je beter twee cavia’s houden… je moet altijd minimaal 2 cavia’s houden het zijn groepsdieren.. En een cavia kan prima buiten wel in de zomer er mee beginnen.. en voldoende hooi en een goede warme schuilplek… dankjewel
M
Maaike
30 april 2023, 13:11
Beste mensen van intratuin kunnen jullie me een nieuwe boekje over cavia toe sturen maaike
I
Intratuin
1 mei 2023, 20:30

Beste Maaike,

Uit jouw vraag klinkt het alsof je eerder een boekje over cavia's hebt verkregen via Intratuin? Je zal hiervoor contact moeten opnemen met de vestiging waar je deze hebt gekregen, in onze winkelzoeker kun je de contactggevens van al onze vestigingen vinden.

^Intratuin

A
Aukie
26 mei 2023, 20:09
Als 1 cavia nemen niet goed is, mag je dan wel 3 cavia’s hebben? Of is dat dan zielig voor die 3de cavia? Gaan ze dan geen ruzie hebben met elkaar? Dat zou ik echt kei zielug vinden
I
Intratuin
19 juni 2023, 08:50

Beste Aukie,

Drie cavia's is nog beter dan twee! Hoe meer soortgenootjes, hoe beter voor de cavia's. (Mits ze voldoende ruimte hebben natuurlijk.)

^Intratuin

N
Nora
22 juni 2023, 12:31
Hallo, Kan ik slechts één cavia kopen? Mijn zoon wil een cavia, maar ik kan er geen 2 hebben omdat de kooi groter zal zijn.
I
Intratuin
26 juni 2023, 10:52

Hoi Nora,

Eén cavia kan wel, maar het is wel zielig voor het beestje. Als je ruimte hebt voor maar één diertje, kies dan liever geen cavia. Wellicht zijn hamsters leuk voor je zoon?

^Intratuin

S
Sandra smook
24 oktober 2023, 11:37
Hoi. Ik heb een vraag verkoop jullie ook cavia'a mij cavia is gisteren dood gegaan om dat die ziek is dan ben ik nu op zoek naar een nieuwe cavia
I
Intratuin
26 oktober 2023, 08:04

Hoi Sandra,

Wat jammer dat je cavia is doodgegaan. Wij verkopen wel huisdieren, maar niet elke winkel heeft hierin hetzelfde aanbod. Je kunt het beste even contact opnemen met jouw Intratuin om te vragen of ze op dit moment cavia's in de winkel hebben. Hier kun je de contactgegevens van al onze vestigingen vinden.

^Intratuin

GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Belgie?

Hier op Intratuin.nl bezorgen we alleen in Nederland

Back to top