Laden..
Hoe trek je dieren naar je tuin?

Hoe trek je dieren naar je tuin?

Sommige mensen betegelen hun tuin, maar de meesten willen (gelukkig!) groen zien. Kies je voor veel groen, dan krijg je er gratis beestjes bij. Welke zijn er zoal? En wat moet je doen om ze het naar de zin te maken?

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

Vogels

Met vogels is (bijna) iedereen blij. Vogels in de tuin betekent levendigheid en gezelligheid. Je doet vogels een groot plezier met voedsel en schuilplaatsen. Denk bij voedsel niet direct aan een pindasnoer, maar aan natuurlijk voedsel, bijvoorbeeld bessen en andere vruchten. Een dichte groene struik, bijvoorbeeld een taxus of hulst, dient als schuilplaats, ook in de winter. Merels – in elke tuin aanwezig – zijn heel blij met dorre bladeren op de grond waarin ze kunnen rommelen naar wormen en slakken.

Wil je nog meer weten over het helpen van de vogels in de tuin? Jeanette van Zoelen van Vogelbescherming Nederland geeft in haar blog nog meer tips voor een vogelvriendelijke tuin!

MerelMerel

Merel. Beeld: Malene Thyssen, Wikimedia Commons

Insecten

Atalanta vlinderAtalanta vlinder

De atalanta. Beeld: Ksenija Bogdavonić, Wikimedia Commons

Dagvlinders lok je met planten die veel nectar produceren. In de lente is bijvoorbeeld de vroegbloeiende sleedoorn belangrijk voor dagvlinders die net uit hun winterslaap komen. Laat ook eens een paar brandnetels groeien (bijvoorbeeld bij de composthoop): misschien leggen fraaie dagvlinders zoals de kleine vos en atalanta er wel hun eitjes op!

Met bloemen lok je veel insecten. Bijen bijvoorbeeld. Wist je dat er in ons land meer dan 300 soorten wilde bijen voorkomenBijen en andere insecten bestuiven de bloemen en op die manier kun jij genieten van bessen, aardbeien, appels en druiven.

Zorg dat je voldoende verschillende bloemen plant, zowel ‘ondiepe’ bloemen (bijvoorbeeld margrieten) als bloemen waarin de nectar diep zit weggestopt (bijvoorbeeld kamperfoelie). Plant niet te veel gekweekte bloemen. Die zijn misschien kleurig, maar ze leveren maar zelden stuifmeel of nectar.

Onzichtbare dieren

Behalve soorten die je ziet, zijn er heel veel die je niet ziet: miljoenpoten, springstaarten, mijten, zweefvlieglarven en hooiwagens. Toch zijn ze in een gezonde tuin allemaal aanwezig. Ze leven verborgen tussen de compost, in een regenton, onder een stapeltje stenen of tussen dode stammetjes.

Daarnaast zijn er natuurlijk dieren die ’s nachts actief zijn. Denk hierbij aan bosmuizen, die bessen en zaden eten, of huisspitsmuizen, die op slakken en pissebedden jagen. Overdag schuilen (spits)muizen in een holletje in de composthoop of onder dode stammetjes. En is je tuin aantrekkelijk voor insecten? Dan is er een goede kans dat er ‘s nachts vleermuizen komen jagen!

Ruige dwergvleermuisRuige dwergvleermuis

Ruige dwergvleermuis. Beeld: Louis Westgeest

BosmuisBosmuis

Bosmuis. Beeld: Rasbak, Wikimedia Commons

Variatie, variatie, variatie

Wil je meer dieren in je tuin? Variatie is dan het belangrijkst. Als je tuin veel variatie heeft, komen er verschillende dieren spontaan op af, want ze hebben elkaar nodig. Met veel variatie voorkom je ook dat één diersoort gaat overheersen en je tuin kaal vreet.

Variatie kun je aanbrengen in plantensoorten, hoogte, vocht, en lichte en schaduwrijke plekken. Een rommelhoekje zorgt ook voor variatie, dus laat eens een hoopje dood hout of snoeiafval liggen. Of… leg een composthoop aan.

Tuinplanten voor variatie

De composthoop

Een composthoop is een bron van leven en bijna noodzakelijk als je een rijke tuin wilt hebben. Wormen en pissebedden zorgen ervoor dat jouw eigen tuinafval omgezet wordt in compost: voedzame grond, waarmee je je tuin weer kunt bemesten. Egels, muizen en allerlei kriebelbeestjes vinden er rust en beschutting.

Vind je een composthoop niet mooi? Maak hem dan in een hoek en zet er een flinke struik voor die ook ’s winters groen blijft.

Lees hier alles over zelf composteren.

CompostCompost

Een diervriendelijke schutting

Een schutting om een tuin zorgt ervoor dat veel dieren jouw tuin niet kunnen bereiken. Soms is een schutting wel nuttig, maar wanneer je aan de onderkant een plank weglaat is er voldoende ruimte om een egel door te laten. In plaats van een schutting kun je ook een stekelhaag (vaak met mooie bloemen of besjes) planten. Kleine dieren kunnen er onderdoor, terwijl honden en andere ongewenste gasten buiten blijven.

De vijver

Een vijver is een bron van leven. Het trekt vogels aan, die er komen drinken, en libellen, die zich er voortplanten. Het is niet nodig om dieren in de vijver los te laten – ze komen er vanzelf! Voor je het weet heb je salamanders en libellen, die beide weer muggenlarven eten. Is je tuin te klein voor een vijver, dan is een eenvoudige ondiepe schaal met water ook al voldoende.

Guido Keijl (Naturalis Biodiversity Center)Guido Keijl (Naturalis Biodiversity Center)

Geschreven door Guido Keijl (Naturalis Biodiversity Center)

Guido Keijl werkt bij Naturalis en houdt zich onder andere bezig met aangespoelde walvissen en determinatie van veerresten in vliegtuigmotoren, om zo te ontdekken welke vogelsoorten slachtoffer worden. In zijn vrije tijd kijkt hij naar vogels en insecten en doet hij onderzoek naar het dieet van bruinvissen.

Naturalis

Nationaal onderzoeksinstituut Biodiversiteit

Reacties (5)
M
Marian
28 februari 2019, 19:43
Beste, \ Ik heb het zitten lezen en vind het toch wel interessant te lezen hoe het allemaal werkt. Ik hou van vogels in de tuin en heb die dan ook wel met mooie geluidjes. \ Maar ik zou heel graag kleur in mijn tuin willen heb geen bloemen, (weet niet hoe te planten) woon hier nu 2 jaar. Heb ook totaal geen verstand van bloemen en planten. Maar hou wel van groen en zeker als het groen in de winter blijft. \ Heb nooit geen tuin gehad in mijn leven, altijd betegelde plaatsen. \ Wil heel graag vlinders in mijn tuin hebben met al die mooie kleurtjes. \ Lieve groet, \ Marian
Y
Yvonne
7 november 2023, 06:07
Marian, Je kan een vlinderstruik nemen, daar komen veel vlinders op af, zitten mooie bloemenaren aan. Je moet hem wel flink terugsnoeien in het voorjaar, april.
L
Lian
1 maart 2019, 10:51
Voor een appartement terras al een aardige score ,leuk die tips die je krijgt om je tuin/terras te optimaliseren .
A
Astrid
14 december 2020, 16:16
Heel leuk !
M
Martin van Genderen
27 mei 2022, 21:44
Ik had een wilde tuin, maar de inrichting voor onderhoud was niet meer te doen. Ik heb toen mijn het vervangen door tegels. EN aangevuld met potten en bakken met bloemetjes. Ik heb echt spijt als haren op mijn hoofd. Ik ga inderdaad weer terug naar een tuin met biodiversiteit. Inderdaad, gisteren nog een egel gezien. Maar vooral de merels die komen met hun jongen, de musjes en vinkjes op jacht. De hommels, bijen en spitsmuizen. Ongelooflijk wat je allemaal wel niet kan zien in een wilde tuin.
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Belgie?

Hier op Intratuin.nl bezorgen we alleen in Nederland

Back to top