Laden..
DIY: Kerst kokedama

DIY: Kerst kokedama

Bij iedere plantenliefhebber zweeft er wel een plant in een groen jasje door de kamer. De kokedama is populair én makkelijk om zelf te maken. Een kokedama maak je door mos of een kokosvel rond de kluit van een plant te wikkelen. Heb je niet zulke groene vingers? Dan is juist de kokedama een geschikte huisgenoot. Je hoeft hem namelijk maar af en toe met water te besproeien of even op een schoteltje met water zetten. Door het mos blijft de kluit lang vochtig en hoef je hem niet snel weer water te geven.

  • Delen: Deel dit artikel:
2 minuten leestijd

Naast dat de kokedama makkelijk is om te verzorgen is hij ook leuk om te zien. De bol met mos kun je ook nog extra decoreren met gekleurd touw of draadverlichting. Met deze gezellige lichtjes maak je hem nog mooier voor de kerstdagen. Als plant kun je bijvoorbeeld de Corokia ‘Maori Green’ gebruiken. Dit is een plant die je buiten én binnen kunt zetten. Door zijn grillige takken wordt hij ook wel de zigzag plant genoemd. Een prachtig plantje met een winters uiterlijk door zijn vergrijsde kleur. Door hem te omwikkelen met mos lijkt het alsof hij rechtstreeks uit het bos komt. Zo haal je de natuur naar binnen. Wij leggen je in een paar simpele stappen uit hoe je zelf een verlichtte kokedama met een Corokia maakt.

Benodigdheden

DIY Kerst kokedama, benodigheden DIY Kerst kokedama, benodigheden


1

Voorbereiden

Zorg er om te beginnen voor dat de Corokia de week voordat je de kokedama gaat maken voldoende water heeft gedronken, maar dat de grond niet te nat is. Je kunt hem dan makkelijker uit zijn plastic pot halen. Als je dit gedaan hebt kun je de overtollige aarde voorzichtig weghalen met je handen. Zorg ervoor dat je de wortels hierbij niet beschadigd. Vorm de kluit iets met je handen naar een ronde vorm.

DIY Kerst kokedama, stap 1: De kluit van de plant voorbereidenDIY Kerst kokedama, stap 1: De kluit van de plant voorbereiden
2

Kluit bekleden met mos

Leg de lap mos op zijn kop op tafel. Meet uit hoeveel mos je ongeveer nodig hebt om de hele kluit te bekleden met mos. Als je teveel mos hebt kun je het overtollige mos er voorzichtig afscheuren. Het handigst is om één stuk te gebruiken, en geen losse stukken. Dit zorgt ervoor dat het vastmaken van het mos aan de kluit makkelijker gaat.

DIY Kerst kokedama, stap 2: De kluit bekleden met mosDIY Kerst kokedama, stap 2: De kluit bekleden met mos
3

Aan de slag met ijzerdraad

Pak nu alvast het ijzerdraad zodat je de lap mos direct vast kunt maken. Leg het draad onder de lap met mos en vouw hem met ijzerdraad en al in één keer omhoog. Bind nu het draad stevig vast.

DIY Kerst kokedama, stap 3: Het mos om de kluit heen wikkelen met ijzerdraadDIY Kerst kokedama, stap 3: Het mos om de kluit heen wikkelen met ijzerdraad
3

Het mos goed vastmaken

Nu kun je het draad verder om de kluit heen wikkelen tot het mos goed vastzit. Je mag het best wat kracht zetten en het stevig aantrekken! Zo krijg je een mooi gevormde bol. Als het mos goed vast zit kun je de draad afknippen en vastmaken zodat het niet los kan raken.

DIY Kerst kokedama, stap 4: Mos bevestigen met ijzerdraadDIY Kerst kokedama, stap 4: Mos bevestigen met ijzerdraad
4

De verlichting toevoegen

Nu gaan we de verlichting rond de bol wikkelen. Controleer van te voren of de draadverlichting werkt. Je kunt de verlichting op dezelfde manier als het ijzerdraad om de bol heen wikkelen. Zorg ervoor dat je een stukje extra draad overhoudt bij het batterijenkastje. Zo heb je nog ruimte over om het kastje ergens achter te verstoppen.

DIY Kerst kokedama, stap 5: Verlichting om het mos heen doenDIY Kerst kokedama, stap 5: Verlichting om het mos heen doen
DIY Kerst kokedama: resultaatDIY Kerst kokedama: resultaat

Nina Eilers

Groen- en bloemstylist

Reacties (4)
i
ineke Groothedde
23 november 2017, 13:34
gezellige en leuke workshop Kokedama, wij ( mijn zus Wilma Buurkes) waren erg enthousiast en wilden er thuis nog een maken, voor onze dochters en ze hebben voor ons een pakketje samengesteld, blij weer naar huis nagenietend.
A
Annie Dreesen
5 december 2017, 21:27
Leuke tips ben er blij mee. Ga 't ook proberen.
L
L. Waarts
6 december 2017, 08:25
Leuke ideeën van een super leuke winkel!
B
Barbara
24 december 2020, 09:34
Wat een leuke workshop ik hoop dat na de corona lockdown deze nog een keer word gegeven in Tilburg
GEEF EEN REACTIE
Back to top