Druif snoeien in de winter: wintersnoei
De eerste één á 2 jaar richt je de hoofdsnoei op het ontwikkelen van een stevige basis voor de druivelaar. Kies één of een paar mooie lange takken met veel zijtakken als gesteltakken en zorg dat je deze vastzet aan de muur, hekwerk, schutting of pergola. Heb je een heel jonge druif met maar één tak, dan wordt dit de hoofdtak. De hoofdtakken mogen recht omhoog, de zijtakken recht opzij of in een waaier vorm. Bind ze niet te strak vast, ze moeten ruimte hebben om te groeien. Gebruik zacht of flexibel binddraad, bijvoorbeeld hol binddraad, en geen ijzerdraad om te voorkomen dat de takken beschadigen. Zorg dat je omgeveer 40 tot 50 cm tussen de zijtakken laat, de rest van de takken kun je wegknippen op 10 cm van de hoofdtakken.
Naarmate de gesteltakken steviger worden kun je de plant iets minder rigoureus gaan knippen. De zijtakken van de gesteltak, die druiven hebben gedragen, knip je af tot 3 cm boven 2 gezonde ogen (verdikkingen op de tak). Je laat dus per zijtak 2 ogen zitten. Knip niet te dicht op een oog, anders heb je kans dat deze gaat indrogen. Op de plek van de ogen zullen nieuwe scheuten gaan groeien. De druiven zullen aan deze nieuwe scheuten komen, want een druivenstruik bloeit op eenjarig hout (hout dat dit jaar is/wordt gevormd). Als de druivenstruik wat ouder wordt kan het gunstig zijn om een jongere tak als gesteltak te kiezen. Bindt de jongere tak vast en laat hem uitgroeien tot gesteltak. Een oude tak kun je dan in zijn geheel verwijderen, hiermee verjong je de plant.
Druiven snoeien in de zomer: zomersnoei
In de zomer wil de druivenstruik groeien en zoveel mogelijk blad aanmaken. Dat is mooi voor de plant maar niet zo goed voor de vruchten. Daarbij groeit hij ook snel uit model. Pak daarom de snoeischaar eind mei nog een keer, eigenlijk vanaf het moment dat je kleine trosjes aan de plant ziet verschijnen. Scheuten waaraan geen trosjes zitten snoei je geheel weg. Lange ranken die volledig uit model groeien mag je terugsnoeien tot op 1 blad. Bekijk ook of bladeren zon blokkeren voor de druiven, deze bladeren kun je verwijderen. De druif houdt, met minder takken en bladeren, meer energie over voor de druiven en de druiven krijgen wat meer licht, waardoor ze veel lekkerder worden. Het uitdunnen heeft verder als voordeel dat de druif sneller droogt na de regen, wat schimmels minder kans geeft.
De zomersnoei houdt verder in dat je bij 1 á 2 knoppen boven de bloemen, waar de vruchten gaan komen, de tak afknipt. Je wil namelijk maar één tros (maximaal 2) per scheut, dit kopmt neer op 5 trossen per meter. Op deze manier krijg je de mooiste druiven, omdat de druif zijn energie dan minder hoeft te verdelen. Doe je dit niet, dan heb je wellicht meer trossen maar wel kleinere en minder zoete druiven. Ga hier liever voor kwaliteit dan kwantiteit. Je hoeft niet bang te zijn dat de druif zal bloeden bij het verwijderen van scheuten, zolang de scheuten jong en niet verhout zijn zal dat niet gebeuren.