Het soort aarde in een bloempot of plantenbak is ontzettend belangrijk voor de groei en bloei van een plant. Zoals er op ieder potje een dekseltje past, past er ook bij ieder plantje een pot(grond)je. Oftewel, het maakt nogal wat uit of het om een kamer-, tropische- of buitenplant gaat – iedere plant gedijt weer bij een andere bodem. De keuze is reuze, dus we kunnen ons voorstellen dat je de weg door alle verschillende grondsoorten zomaar eens kwijtraakt. Daarom helpen we je een handje met deze blog over (pot)grond. Zo kun jij, alles wat je wil weten over grond, tot op de bodem uitzoeken ;-).
Delen:Deel dit artikel:
6 minuten leestijd
Potgrond
Potgrond, what’s
in a name
Potgrond is een verzamelnaam voor diverse soorten grond die je kunt gebruiken in – je raad het al – potten. Om preciezer te zijn, in plantenpotten, bloembakken en borders, binnen én buitenshuis. Potgrond is niet iets dat van nature voorkomt op aarde. Het wordt samengesteld met verschillende soorten, veelal natuurlijke ingrediënten, met als doel, jouw bloemen en planten nog beter te helpen groeien. We hebben bij Intratuin tal van soorten potgrond en, om het nog wat ingewikkelder te maken, ook andere grond. Iedere grondsoort heeft z’n eigen functie, we gaan er hieronder wat dieper op in.
Potgrond
– veen, kokos, compost, zand of meststof
Laten we beginnen bij normale potgrond. Het hoofdingrediënt hiervan is van oudsher veen. Dat is een eeuwenoude, natuurlijke grondstof die ontstaat uit plantenresten in moerasachtige gebieden. Die zijn gedurende duizenden jaren onder water terechtgekomen en daar deels verteerd. In dit materiaal zit net als in bijvoorbeeld kolen of gas koolstof opgeslagen, wat vrijkomt in de vorm van CO2 als het materiaal wordt drooggelegd en verteerd. Waarom het toch in potgrond wordt verwerkt? Het neemt snel vocht op, en houdt het ook nog eens lang vast. Dat is belangrijk bij de groei van (nieuwe) planten! Tegenwoordig wordt er steeds meer gebruik gemaakt van hernieuwbare en circulaire grondstoffen zoals compost, houtvezel en kokos. We zouden veen wel sneller in alle grondsoorten willen vervangen, maar de beschikbaarheid van alternatieven en de eigenschappen voor goede groei zorgen dat dit geleidelijk gebeurt. Afhankelijk van waar je potgrond voor is bedoeld, denk aan rozen, de moestuin of je buxus, wordt veen vermengd met producten zoals boomschors, kokos, compost, zand of specifieke meststof. De juiste samenstelling zorgt ervoor dat een plant goed kan wortelen. In het kader hieronder zie je welke potgrond, waar het best gebruikt kan worden.
De keuze is reuze
De grond die je bij Intratuin kunt kopen is opgedeeld in verschillende categorieën, zodat je altijd de beste grond kunt kiezen voor je planten. Dat zijn de volgende zes:
Planten voor binnen: Binnen deze categorie vallen Intratuin Hydrokorrels, cactusgrond, orchideeëngrond en Binnenplantengrond
Planten voor buiten in pot: Intratuin Hydrokorrels, biologische potgrond, biologische hortensiagrond, biologische mediterrane- en palmengrond en biologische rozengrond.
Planten voor buiten in volle grond: biologische Hagengrond, biologische rozengrond, biologische mediterrane- en palmengrond en aanplantgrond.
Planten in de moestuin: Voor de moestuin kun je gebruik maken van biologische kruidengrond, biologische moestuingrond en biologische zaai- en stekgrond.
Bodemverbeteraars: tuincompost (vanaf 2023 vrij van turf, oftewel de gedroogde vorm van veen)
Bodembedekkers: cacaodoppen, (vrij van turf), boomschors
Maar als potgrond uit eeuwenoude plantenresten bestaat, is het dan niet gevaarlijk voor mij, mijn kind of huisdier? Nee hoor! Geen zorgen, dat is het niet. Check ook gerust even het onderzoek dat de consumentenbond ernaar deed, in 2017. Wil je het helemaal zeker weten? Zoek dan naar potgrond met het RHP-Keurmerk. In het kort houdt dat in dat er geen schadelijke bacteriën of onkruidkiemen in zitten en dat planten er goed in groeien.
Toch staat potgrond ook wel eens ter discussie. Niet zozeer om de veiligheid, of de groeizame werking voor je planten, maar wel vanwege de impact op het milieu. De winning van veen – een van de hoofdingrediënten – gebeurt namelijk niet altijd even duurzaam. Veen moet worden afgegraven, soms uit natuurgebieden en eenmaal afgegraven, groeit de natuur er maar heel langzaam weer terug. Dat is slecht voor de biodiversiteit. Een ander punt van discussie is dat er bij het droogleggen van veen CO2 vrijkomt. En dat draagt dan weer bij aan opwarming van de aarde. Bij Intratuin zijn we kritisch op de potgrondsoorten die we verkopen en werken continu aan verduurzaming van ons assortiment. Daarom kijken we samen met onze leveranciers naar alternatieven potgronden, zonder veen en met een zo laag mogelijke klimaatbelasting. Er bestaan namelijk wel andere, hernieuwbare grondstoffen, die veen kunnen vervangen. Maar het is moeilijk om de juiste samenstelling en benodigde hoeveelheden van die producten te vinden, met andere ingrediënten van potgrond – die dezelfde werking hebben als potgrond op basis van veen. En zonder ongewenste bijwerkingen in de vorm van geur of het aantrekken van bijvoorbeeld vliegjes!
Samen met onze leveranciers werken we aan een assortiment dat tegen 2025 voor minimaal 60% uit hernieuwbare en circulaire grondstoffen bestaat
Waterproof potgrond, een
duurzaam alternatief
Zijn er nu al alternatieven beschikbaar? Jazeker. Vanaf dit jaar zijn we in tientallen winkels gestart met de verkoop van Waterproof potgrond en aanplantgrond. Dit is grond waarin geen turf, oftewel gedroogd veen, is opgenomen. De samenstelling van deze producten zorgt er daarnaast voor dat er een goede en snelle wateropname is en het water langer vasthoudt. Ook bevat deze potgrond voor 100 dagen voeding – dat betekent voor jouw planten lekker groeien dus!
Daar blijft het niet bij. Vanaf 2022 zullen onze moestuingrond, zaai- en stekgrond, kruidengrond en gazongrond turfvrij zijn. Bodem verbeterende middelen voor gebruik in de tuin zullen vanaf 2023 volledig zonder veen zijn en de bodembedekkers zijn dit zelfs nu al. Ook wel fijn om te weten: De Intratuin veenvrije potgronden zijn toegestaan voor gebruik in de Biologische Landbouw – wat inhoudt dat de meststoffen organisch zijn.
Keurmerken
Keurmerken: van RHP tot bio
Terwijl we opzoek zijn naar duurzame alternatieven houden we het bestaande assortiment natuurlijk zo duurzaam mogelijk. We hanteren verschillende keurmerken, zoals MPS en RPP die de verduurzaming van dit assortiment ondersteunen.
Het RHP-keurmerk: Een
keurmerk voor goede grond
Het RHP-keurmerk, dat je op alle potgronden van Intratuin vindt, geeft garanties op het gebied van kwaliteit, milieu, veiligheid en inhoud. Dat wil zeggen dat er enkel gebruikt wordt gemaakt van de beste grondstoffen, de potgrond luchtig is, en voldoende water opneemt, zodat planten optimaal kunnen groeien en bloeien. Tot slot verzekert het RHP-keurmerk dat potgrond veilig is voor kinderen (die graag alles in hun mond willen stoppen). Wel zo veilig als je kinderen weer eens willen helpen in de tuin. ;-)
Het
MPS-keurmerk voor duurzame potgronden
Het MPS-keurmerk is een ander keurmerk dat we gebruiken. Het is vooral bekend als het gaat om duurzaam gekweekte planten. Ook een flink deel van onze potgronden zijn MPS gecertificeerd. MPS stelt o.a. eisen aan de hoeveelheid veen die gebruikt wordt, de gebruikte meststoffen en de duurzaamheid van de verpakkingen.
Het
RPP-keurmerk voor verantwoorde veen winning
Terwijl we opzoek zijn naar duurzame alternatieven houden we het bestaande assortiment natuurlijk zo duurzaam mogelijk. We hanteren verschillende keurmerken zoals MPS en RHP die de verduurzaming van dit assortiment ondersteunen.
Het RPP-keurmerk is een ander keurmerk dat we gebruiken om ervoor te zorgen dat veen op verantwoorde wijze wordt gewonnen. RPP staat voor Responsibly Produced Peat en stelt bepaalde eisen aan het veen dat wordt gebruikt. Dit initiatief en de bijbehorende certificering is een samenwerking van wetenschappers, maatschappelijke organisaties en de substraat industrie.
RPP staat voor Responsibly Produced Peat en stelt bepaalde eisen aan het veen dat wordt gebruikt. Zo zijn negatieve effecten op belangrijke natuurwaarden (High Conservation Values) niet toegestaan, moet het gebied na gebruik een passende bestemming krijgen met maximale milieuwinst, inclusief het tegengaan van klimaatverandering en moet er overleg zijn met stakeholders waaronder ook lokale gemeenschappen en milieu-NGO's.
Biologische potgrond
Voor iedereen die nog een stapje duurzamer wil, raden we aan te kiezen voor biologische potgrond. Dit is een betere keus dan niet-biologische potgrond, omdat het vrij is van kunstmest. De productie van kunstmest kost veel energie en er veroorzaakt uitstoot van broeikasgassen. De meststoffen in biologische potgrond zijn puur van plantaardige, dierlijke, microbiële of minerale oorsprong. Je kunt het herkennen aan de tekst: voor biologische teelt/landbouw.
Bij Intratuin is vanaf 2022 100% van het veen afkomstig van RPP gecertificeerde veenderijen
Heb je nog vragen over potgrond of wil je persoonlijk advies over welke potgrond voor jouw planten geschikt is? Vraag het dan eens aan de groenexperts in onze winkel.