Laden..
Creëer een flower power tuin

Creëer een flower power tuin

Geniet van de geuren en kleuren van jouw eigen bloementuin. Zaaien, planten en plukken! Zo heb jij elke week een mooie bos bloemen uit eigen tuin op tafel staan. Daarom lees je hier hoe jij een ideale flower power tuin kunt creëren. De geselecteerde planten hebben bloemen die mooi met elkaar combineren en in verschillende perioden bloeien, zo heb je elk seizoen een ander kleurpalet. 

  • Delen: Deel dit artikel:
9 minuten leestijd

Bloementuin

Het hele jaar door kleur in de tuin

Je wilt waarschijnlijk het hele jaar door genieten van verse bloemen in de tuin. Dan is het belangrijk dat je verschillende soorten bloemen kiest die elk in een andere periode bloeien. Om dit te realiseren kun je ervoor kiezen om bloembollen in lagen te planten. Dit wordt ook wel bloembollen lasagne genoemd, omdat je de bollen laagje voor laagje plant. Je begint bij deze techniek met de bloembollen die als laatste bloeien, dit zijn bijvoorbeeld tulpen. Vervolgens bedek je deze bollen met een laagje aarde en plant je de volgende bloembollen zoals Narcissen en Hyacinten. Deze bedek je weer met een laagje aarde en daarbovenop doe je de bloembollen die als eerst in het voorjaar bloeien en dat zijn vaak de Krokussen en blauwe druifjes

Met bloembollen alleen ben je nog niet klaar, want deze zijn voor de zomer allemaal al uitgebloeid. Het is dus verstandig om ook bloemen te zaaien/planten die in de zomer bloeien. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Lupine, VerbenaDahlia, Zonnebloem, Gladiool, Pioenroos en Campanula. Daarnaast is het ook goed voor de biodiversiteit om een zakje wilde bloemenzaad te zaaien. Hier groeien verschillende soorten bloemen uit waar bijen gek op zijn! 

In het najaar wil je natuurlijk ook nog genieten van een mooie kleurrijke tuin. Gelukkig zijn er veel planten die tot laat in het jaar nog bloeien, denk bijvoorbeeld aan de Zomerheide die eind van de zomer tot het najaar bloeit. Of kies voor een herfstaster, deze plant met vrolijke roze met gele bloemetjes bloeit vanaf augustus tot ver in oktober. Ook de Hemelsleutel is een veelvoorkomende plant in de Nederlandse tuin. Niet zo gek ook, want deze plant met rood/paarse bloemen is ijzersterk en winterhard. 


Ga helemaal uit je bol!


Leg jouw eigen flower power tuin aan

Door met verschillende soorten tuinplanten te werken (vulplanten, structuurplanten en eyecatchers) zorg je voor de juiste dynamiek in je border. Wil je hier meer over te weten komen en stap voor stap lezen hoe je het aanleggen van een border het beste kunt aanpakken? Lees de blog ‘Een border aanleggen in 5 stappen’ en ga aan de slag!

Planten in dit borderplan voor 2 m²

Nederlandse naam Latijnse naam Aantal Plaats
1. Glansmispel Photinia frasserii 1 (Volle) zonHalfschaduw
2. Duizendblad Achillea filipendulina 3 (Volle) zon
3. Chinees riet Miscantus sinensis 1 (Volle) zonHalfschaduw
4. Lampenpoetsergras Pennisetum 'Hameln' 3 (Volle) zonHalfschaduw
5. Hemelsleutel Sedum spectabile 3 (Volle) zon
6. Zonnehoed Echinacaea purpurea 'Alba' 3 (Volle) zon
7. Lavendel Lavandula angustifolia 2 (Volle) zon
8. Kleine Narcis Narcissus 'Tete a Tete' 1 zakje (Volle) zonHalfschaduw
9. Siersalie Salvia nemorosa 4 (Volle) zon

#intratuin

Inspiratie voor jouw flower power tuin

Hoe biodivers is deze tuin? 

Plantenonderzoeker Marco Roos van Naturalis geeft antwoord:

"De tuin als decor met grote, fleurige bloemen zal veel mensen aanspreken. Een probleem is dat veel planten die daarop worden gekweekt steriel zijn en weinig betekenen voor bodemleven en fauna. Veel bloemzaden pakketten met een mix aan zaden bevatten exotische soorten. En dat terwijl er zoveel inheemse mooie bloeiende soorten zijn.

Denk aan de margriet, korenbloem, voorjaarszonnebloem, morgenster, gele lis en nog vele andere. Wil je een bijdrage leveren aan de biodiversiteit? Kies dan voor een zaaimengsels met inheemse soorten die in Nederland gekweekt zijn. En laat ook ruimte voor kleine bloemetjes die vanzelf komen, want insecten zijn er dol op!"


Musthaves voor als je aan de slag gaat


Steef Maarsen

Tuinontwerper en hovenier

Reacties (8)
S
SIMONE BUIJTENDIJK
8 maart 2022, 19:15
Bloemen zijn mijn vrienden, ze maken mij vrolijk, halen de stress uit mijn lijf en sommige soorten zijn ook nog heerlijk in een gezonde salade
M
Martine Wagner
10 april 2022, 16:29
The power of flowers - the best there is
J
Joke
2 mei 2022, 17:44
Wij hebben een groot terras maar het waait echt vaak hard. Welke planten kunnen daar tegen?
I
Intratuin
5 mei 2022, 15:34

Beste Joke,

Bedankt voor je vraag! Grassen en heesters kunnen vaak het beste tegen harde wind, bijvoorbeeld deze:

Hopelijk hebben we je hiermee geholpen! Kom anders vooral langs in een van onze winkels, onze medewerken helpen je graag met hun advies.

^Intratuin

A
Anne
8 mei 2022, 22:01
Ik heb een tuin op het zuiden waardoor er heel de dag zon op staat, daarnaast waait het ook niet. Ik vroeg me af welke planten ik het beste kan kopen?
I
Intratuin
9 mei 2022, 12:55

Hi Anne, bedankt voor je reactie. Wat lekker dat jullie zoveel zon in de tuin hebben. Er zijn best wat planten die je kunt gebruiken in een tuin met veel zon. Bekijk onze blog over een border aanleggen in een tuin met veel zon voor een lijst met geschikte planten. Veel plezier met het plannen en aanplanten! ^Intratuin

C
Christine
21 juni 2022, 17:06
En nu nog een terras-of balkon-border ontwerpen. Hoewel hier al enige suggesties heel geschikt zijn.
A
Alexandra.M.M.A.van Tienhoven
29 juni 2022, 02:51
VANDAAG voor de eerste keer een online bestelling bij jullie gedaan, dus maar even afwachten of het in orde komt! Vriendelijke groetenAlexandra.
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Belgie?

Hier op Intratuin.nl bezorgen we alleen in Nederland

Back to top