Laden..
Koe in wei

Gedroogde koemest: dé basis voor je (moes-)tuin

Koeien die grazen in de wei is een beeld wat hoort bij Nederland! En wie kent er niet de beelden van koeien die aan het begin van de lente weer naar buiten mogen? Maar al deze dieren laten ook hun voetprint achter op de natuur, want met veel koeien krijg je ook veel koeienmest! Veel van deze mest wordt uitgereden op het land, want koemest is een organische mest met vele goede eigenschappen voor planten. Koemest verbetert plantgezondheid, wortelontwikkeling en stimulatie van bodemleven op natuurlijke wijze! Koemest is dus waardevol voor planten. Ook voor jouw planten!

  • Delen: Deel dit artikel:
4 minuten leestijd
Koeien in een weilandKoeien in een weiland

Gedroogde koemest: waarom?

Planten hebben, net als mensen en dieren, voeding nodig. Planten groeien doordat ze via hun bladeren CO2 opnemen uit de lucht en via hun wortels voedingsstoffen uit de bodem. De belangrijkste voedingsstoffen voor een plant zijn stikstof, fosfaat en kali.
Je zou deze als het ware ‘de schijf van 3’ kunnen noemen voor planten. Deze voedingsstoffen komen in de grond via organische stoffen in de bodem. Organische stoffen ontstaan door vertering van bladeren, plantenresten en dierlijke uitwerpselen: mest dus. Voor onze tuinplanten wordt veel kunstmest gebruikt. Maar waarom kunstmatig, als we ook zoveel organische koemest beschikbaar hebben?
In koemest zitten veel goede organische stoffen, dus koemest zorgt ervoor dat je bodem van voedingsstoffen wordt voorzien. Het voordeel van koemest is dat het de voedingsstoffen langzaam afgeeft aan de bodem. Daar ligt de basis voor de groei van je gazon en/of planten!

Wat kun je bemesten met koemest?

Koemest is geschikt voor (de aanleg van) je gazon, de moestuin, siertuinen, borders en hagen. Alle buitenplanten kunnen dus profiteren van koemest!

Wanneer bemesten met koemest?

Koemest kun je het hele jaar door gebruiken. Vroeg in het voorjaar, als alles weer gaat groeien en bloeien, is een prima moment om planten te bemesten. Zo zorg je ervoor dat je gazon en planten de beste start van het groeiseizoen hebben. Aangeraden wordt om de koemest op dat moment in combinatie met een kalk meststof te gebruiken.

Hoe gebruik je koemest?

Koemest in gazon, moes-en siertuinen en borders

  1. Maak je perk of moestuin eerst onkruidvrij en hark daarna de aarde tot de grond rul is
  2. Strooi de koemest om de planten heen of strooi het gelijkmatig over het gazon
  3. Hark de koemest voorzichtig tussen de planten door voor het beste resultaat

Voor een goede inwerking kunt je het beste nasproeien met water. Of kijk naar het weerbericht en kies een dag waarna (flinke) regen wordt voorspeld.

KoemestKoemest

Koemest bij de aanleg van een gazon

  1. Zorg voor een vlakke ondergrond voordat je de graszoden gaat leggen of het gazon inzaait
  2. Hark de aarde tot de grond rul is
  3. Strooi de koemest gelijkmatig over de rul geharkte grond
  4. Hark de koemest door de grond heen
  5. Maak de grond goed nat met water voordat je de zoden legt of het graszaad  inzaait voor het beste resultaat

Omdat koemest een organische meststof is, kun je eigenlijk niets fout doen. Bij kunstmest kun je te veel meststof geven, waardoor je juist schade toebrengt aan je planten of gazon. Bij organische meststoffen gebeurt dit niet, je kunt dus niets fout doen in de dosering van koemest!

Wat is de beste manier om koemest te strooien?

Het effect van koemest zul je gaan zien aan je planten. Vooral op een gazon ga je terugzien waar de mest gestrooid is! Je kunt koemest met de hand strooien of direct uit de zak of emmer scheppen. In je borders, een plantenbak of moestuin kun je vervolgens met een hark de koemest gelijkmatig verdelen. Bij een gazon kun je het beste een handstrooier of een strooiwagen gebruiken, zodat je zeker weet dat elk stukje gazon van voldoende mest voorzien is.

Ecotop meststoffen: een duurzame toevoeging

Het idee van Ecotop is ontstaan vanuit de bedrijfskringloopgedachte van de familie Seuntiëns. Ondernemers en eigenaren Jos en Annemiek hebben namelijk een duurzaam melkveebedrijf met Holstein- en Jersey koeien. De visie van de familie Seuntiëns op duurzaamheid gaat veel verder dan enkel het produceren van melk op de melkveehouderij. Met de kringloopgedachte en op weg naar duurzaamheid zijn zij begonnen met het verwerken van de geproduceerde mest op het melkveebedrijf. Via een uitgebalanceerd proces in de verwerkingsinstallatie van de koemest zorgen zij ervoor dat deze organische mest verwerkt wordt tot een bruikbaar product voor onze tuinen. Door het direct verwerken van de mest, op dezelfde locatie, worden opslag en het vervoer van mest beperkt en dit zorgt voor veel minder methaan-uitstoot. Methaan is een broeikasgas dat, na koolstofmonoxide, de meeste invloed heeft op het broeikaseffect. De familie Seuntiëns hecht veel waarde aan het duurzame karakter van het bedrijf en straalt dat ook graag uit!

Waarom kiezen voor Ecotop?

Ecotop koemest komt direct van de boerderij! Ecotop meststoffen bevatten belangrijke hoofd- en sporenelementen ter verbetering van plantgezondheid, wortelontwikkeling en stimulatie van het bodemleven op natuurlijke wijze. Ecotop heeft met haar koemest een mooi en rijk gevuld product van hoogwaardige kwaliteit 
Ecotop Solide is speciaal ontwikkeld. Het bevat de juiste voeding en spoorelementen in één product!

Deze meststof stimuleert het bodemleven, zorgt voor een perfecte (aan)-groei en geeft een extra boost aan de (moes-)tuin. 
Daarnaast draagt het bij aan vermindering/vervanging op het gebruik van veen- en veenproducten. Veenlandschap wordt namelijk met hectaren tegelijk afgegraven voor potgrond. Daarom is in de 2e kamer een motie aangenomen waarin de regering wordt gevraagd te onderzoeken of het gebruik van veen- en veenproducten uitgefaseerd kan worden. Er wordt tevens onderzoek gedaan naar alternatieven. Meng daarom (oude pot-)grond op met Ecotop Solide. Rechtstreeks planten in Ecotop Solide kan ook.

Visie van Ecotop:

Koemest waardevol maken en tegelijkertijd de klant een optimaal product aanbieden voor bodem, plant & tuin!
Koe in wei met meisjeKoe in wei met meisje

Ecotop Solide is koemest met een mengsel van wormenmest, lavameel en micro-organismen. Door deze toevoegingen heb je de meest hoogwaardige, duurzame meststof voor je tuin.

Wormenmest

Wormenmest bevat goede bacteriën en schimmels die zorgen voor een levende bodem en het verhoogt de weerstand van planten tegen ziektes. Wormenmest is mest uit organisch materiaal dat verteert is door mestwormen.

Micro-organismen (Biovin)

Micro-organismen houden ziektes en plagen buiten de deur en zorgen voor een betere opname van mineralen via de wortels.

Lavameel

Lavameel is fijngemalen vulkanisch gesteente en bevat veel mineralen en sporenelementen. De belangrijkste voedingsstoffen in lavameel zijn silicium, calcium, fosfor, magnesium en kleimineralen. Silicium bijvoorbeeld verhoogt de weerstand van planten waardoor ze beter beschermd zijn tijdens droge periodes.

Kies jij voor de koe?

Probeer zelf hoe goed koemest gaat werken voor jouw (moes)tuin en kies voor koemest of gedroogde koemestkorrels. Kom naar jouw Intratuin voor het assortiment of bestel Ecotop Solide in onze webshop.

Jos & Annemiek Seuntiëns

Ecotop Meststoffen

Reacties (6)
B
Berry
8 juni 2022, 11:39
Hoe lang kan je gedroogde koemestkorrels bewaren?
I
Intratuin
8 juni 2022, 14:32

Hallo Berry,

Gedroogde koemestkorrels in een ongeopende verpakking kun je tot wel 5 jaar bewaren. Ook als de verpakking al is geopend is de koemest nog jaren houdbaar, maar hoe lang hangt er dan vanaf hoe goed je de verpakking weer afsluit. Als je de zak open laat staan dan verliest koemest langzaam zijn houdbaarheid.

^Intratuin

D
Dick
24 april 2023, 15:59
Hallo, kan je de bodemwaarde ook verbeteren in een perk waar nog geen planten staan?
I
Intratuin
25 april 2023, 10:04

Hi Dick, bedankt voor je reactie. Dat kan zeker! Je kunt dezelfde stappen aanhouden als voor het aanleg van een gazon, maar bij de laatste stap de gaten voor de planten graven en ze er in plaatsen. Hopelijk weet je zo voldoende, succes! ^Intratuin

B
Bertus Lahuis.
30 januari 2024, 12:39
Waar koop ik 10 l koemestkorrels
I
Intratuin
18 maart 2024, 09:21

Hi Bertus,

Wij verkopen koemestkorrels van Ecotop en ons eigen merk op de website, zie ons aanbod.

De koemestkorrels zijn online te bestellen en verkrijgbaar in onze vestigingen. Bekijk eerst altijd de winkelvoorraad op onze website of neem van te voren contact op met de desbetreffende vestiging. 

Succes!

^Intratuin 

GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Belgie?

Hier op Intratuin.nl bezorgen we alleen in Nederland

Back to top