Laden..
Top 6 groenblijvende klimplanten

Top 6 groenblijvende klimplanten

Een groenblijvende klimplant zorgt voor een groene en gezellige tuin, ook in de winter! De mooiste tuinen zijn in alle seizoenen (deels) groen en dus ook wintergroen. Zo'n groene muur het hele jaar door houdt je tuin levend. En groenblijvende klimplanten met bloemen voegen nog meer kleur toe aan je tuin! Aanplanten van klimmers kun je het beste doen in het najaar, zodat je klimplant in de nog warme grond alvast kan wortelen voor de echte groei gaat beginnen in de lente.

Wij hebben dé 6 bladhoudende klimplanten voor je verzameld, groenblijvende klimplanten met bloemen, groenblijvende klimplanten voor in de schaduw tot volle zon en snelgroeiende klimplanten welke in rap tempo je schutting of pergola zullen vergroenen. Op alfabetische volgorde: kijk welke klimplant jij wil voor je tuin.

  • Delen: Deel dit artikel:
6 minuten leestijd

Waar moet je op letten bij een groenblijvende klimplant?

Als je een groenblijvende klimplant gaat uitkiezen, dan is het nog wel even opletten. Het is namelijk niet altijd zo dat alle soorten van de plant wintergroen zijn. Er kunnen rassen tussen zitten die toch hun blad verliezen, dus let daar op of vraag advies aan de experts in onze winkel, zodat je zeker weet dat je de juiste klimplant koopt. Ook hechten niet alle klimplanten op dezelfde manier. Sommige klimplanten houden zich vast met zogenaamde hechtwortels. Hechtwortels zijn heel kleine worteltjes waarmee klimplanten zich vastmaken aan bijvoorbeeld muren, bomen en pergola’s. Dit kan ook wat schade veroorzaken aan muren en kozijnen. Daarnaast zijn er zogenaamde rankende klimplanten. Rankende klimplanten vormen dunne uitlopers die ergens omheen slingeren om houvast te krijgen. Als een soort armpjes die zich vastpakken. Andere klimplanten slingeren zich om andere planten heen en weer andere groeien wel omhoog, maar kunnen zichzelf niet goed vastpakken en moet je helpen door ze te vast te zetten aan een klimrek, schutting of pergola.

1

Bosrank (Clematis armandii)

De Clematis armandii heeft smalle bladeren en bloeit al vroeg met stervormige bloemen in wit of roze. De bosrank staat van oorsprong in bossen en groeit naar het licht. Bij voorkeur heeft hij zijn voeten in de schaduw en heeft hij zon om naartoe te groeien. Niet alle Clematis soorten zijn wintergroen, maar alle rassen van de Clematis armandii zijn dat wel!

De Clematis groeit slingerend en heeft steun van een klimrek nodig.

Standplaats: zon/halfschaduw /schaduw | Bloeiperiode: maart-april | Snoeien: eens per jaar

Bekijk de Clematis in de webshop >


2

Kamperfoelie (Lonicera henryi)

De Lonicera henryi heeft lange, leerachtige bladeren. De vrij kleine oranjerode bloemen verschijnen in de zomer en verkleuren oranjegeel. Na de bloei rijpen leuke blauwzwarte besjes. De kamperfoelie wil het liefst met zijn bloemen in de zon. Niet alle kamperfoelie soorten zijn wintergroen, maar wel alle rassen van de Lonicera henryi. Hij kan wel een enkel blad laten vallen.

De kamperfoelie groeit slingerend om andere planten heen.

Standplaats: zon/halfschaduw | Bloeiperiode: juni-juli | Snoeien: eens per jaar in maart-april

Bekijk kamperfoelie in de webshop >

Kamperfoelie (Lonicera henryi)Kamperfoelie (Lonicera henryi)

3

Klimop (Hedera)

De meest bekende wintergroene klimplant is natuurlijk de klimop of Hedera helix. Wist je dat de klimop ook kan bloeien? Dat kan echter wel tien jaar duren. In september-november komen er bloemen waarna er zwartgroene bessen rijpen. De klimop kan je overal neerzetten, hij stelt geen echte eisen aan zijn standplaats.

Klimop maakt hechtwortels en is berucht omdat hij ook nog wel eens door muren heen groeit en in spouwmuren belandt.

Standplaats: zon/halfschaduw/schaduw | Bloeiperiode: september-november| Snoeien: minimaal 2 keer per jaar, hou hem weg van kozijnen en kieren

Bekijk klimop in de webshop >


4

Passiebloem (Passiflora)

De passiebloem is eigenlijk niet helemaal groenblijvend, maar half-wintergroen. De bladeren blijven erg lang aan de plant. Met name in een zachte winter kunnen ze tot december blijven zitten en helemaal kaal zal de Passiflora niet worden. Omdat wij de Passiflora zo mooi vinden, gunnen we hem toch een plekje in deze lijst! De passiebloem bloeit vanaf juni en bloeit de hele zomer door. Elke keer gaan er weer nieuwe bloemen open! Na de bloem worden er passievruchten gevormd. Hij staat het liefst in de volle zon en beschut tegen de wind.

De passiebloem is een rankende klimplant en grijpt zich vast met dunne krullende uitlopers.

Standplaats: zon & beschut| Bloeiperiode: juni-november | Snoeien: in het voorjaar

Bekijk de passiebloem in de webshop >

Blauwe passiebloem (Passiflora caerulea)Blauwe passiebloem (Passiflora caerulea)

5

Toscaanse jasmijn (Trachelospermum jasminoides)

De Toscaanse jasmijn is een klimplant met heerlijk geurende bloemen. Deze klimmer wordt ook wel sterjasmijn genoemd. De bloei is lang, van juni tot september, en rijk. De Toscaanse jasmijn is wintergroen, de bladeren kleuren dan soms iets roodbruin. De Trachelospermum jasminoides staat het liefst in de volle zon, halfschaduw kan ook.

De Tosacaanse jasmijn is een slingerende plant en heeft steun nodig van een klimrek.

Standplaats: zon/halfschaduw | Bloeiperiode: juni-september| Snoeien: in het voorjaar

Bekijk de Toscaanse jasmijn in de webshop >

Toscaanse jasmijn (Trachelospermum jasminoides)Toscaanse jasmijn (Trachelospermum jasminoides)

6

Vuurdoorn (Pyracantha)

De groenblijvende Pyracantha of vuurdoorn heeft stevige doornen, vandaar zijn naam. Hij bloeit in het voorjaar met witte bloemetjes en krijgt dan oranje-rode besjes waar vogels gek op zijn. Hij staan het liefst in de zon of halfschaduw. 

De vuurdoorn wordt vaak als haag gebruikt, maar wordt toch onder de klimplanten gerekend omdat de twijgen steun nodig hebben om goed omhoog te blijven staan.

Standplaats: zon/halfschaduw | Bloeiperiode: mei-juni | Snoeien: na de bloei of na de bessen

Bekijk de vuurdoorn in de webshop >

Vuurdoorn (Pyracantha)Vuurdoorn (Pyracantha)


Groenblijvende klimplanten

Maaike Renes

Online marketeer

Reacties (1)
D
Din
5 maart 2024, 16:12
Hoeveel heb je er van elke soort nodig per strekkende meter?
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Belgie?

Hier op Intratuin.nl bezorgen we alleen in Nederland

Back to top