Laden..
Top 15 groenblijvende struiken

Top 15 groenblijvende struiken

Groenblijvende struiken zorgen voor een groene en gezellige tuin, ook in de winter! De mooiste tuinen zijn in alle seizoenen (deels) groen en dus ook wintergroen. En groenblijvende struiken met bloemen voegen nog meer kleur toe aan je tuin! Aanplanten kun je het beste doen in het najaar, zodat je heester in de nog warme grond alvast kan wortelen voor de echte groei gaat beginnen in de lente.

Wij hebben 15 prachtige bladhoudende struiken voor je verzameld, groenblijvende struiken met bloemen, groenblijvende struiken voor in de volle zon tot schaduw en van hogere tot laagblijvende wintergroene struiken. Op alfabetische volgorde: kijk welke struik geschikt is voor de plek in jouw tuin.

  • Delen: Deel dit artikel:
6 minuten leestijd

Waar moet je op letten bij een groenblijvende struik?

Als je een groenblijvende struik gaat uitkiezen, dan is het nog wel even opletten. Groenblijvende heesters behouden hun blad in de winter, maar het is natuurlijk niet voor niets dat de meeste tuinplanten hun blad laten vallen. Dit is de natuurlijke bescherming tegen kou en daarom zijn niet alle groenblijvende struiken even winterhard. De gekweekte rassen (cultivars) zijn vaak net wat beter bestand tegen onze winters dan de originele soorten, maar sommige groenblijvende heesters kun je soms beter als kuipplant houden, zodat je ze bij strenge vorst in een minder koude ruimte kunt zetten. Ook zijn er onder de groenblijvende soorten ook rassen die wèl hun blad verliezen. Je moet dus even goed kijken welke soort en welk ras je precies kiest! Vraag hierover advies aan de experts in onze winkel, zodat je zeker weet dat je de juiste plant koopt.

1

Amerikaanse sering (Ceanothus thyrsiflorus)

De Amerikaanse Sering heeft kleine donkergroene glanzende blaadjes met een fijn gekarteld randje. In de late lente groeien er trossen blauw/paarse bloemen aan de uiteinden van de takken. De Ceanothus houdt van zon, dus zet  hem op een zonnige plek. Bescherm de groenblijvende Amerikaanse Sering in de winter tegen strenge vorst met een vliesdoek.

Deze wintergroene struik groeit niet erg snel en wordt ongeveer 50 cm groot.

Standplaats: zon/halfschaduw  | Bloeiperiode: mei-juni  | Snoeien: niet of eenmaal per jaar in de lente of einde zomer.

Bekijk de Amerikaanse Sering in de webshop >


2

Bergthee (Gaultheria)

De Gaultheria is een groenblijvend struikje, welke in de herfst prachtige rode besjes krijgt. In juni en juli krijgt bergthee witte tot licht roze bloemetjes.  Bergthee dankt zijn naam aan het feit dat je van zijn blaadjes heerlijke thee kunt maken. Zet bergthee in de zon of halfschaduw.

De Gaultheria wordt ongeveer 60 cm groot.

Standplaats: zon/halfschaduw | Bloeiperiode: juni-juli  | Snoeien: niet nodig, dode takjes wegknippen

Bekijk bergthee in de webshop >


3

Druifheide (Leucothoe)

In de winter heeft de Leucothoe prachtige groene blaadjes die uitlopen in dieprood. Als het erg koud wordt, wordt het blad zelfs nog roder. In de lente, in mei-juni, krijgt de druifheide witte bloemetjes.

Druifheide vindt een plek in schaduw of halfschaduw fijn. Hij kan ook wel tegen de zon, maar dan moet je wel opletten dat hij voldoende water krijgt.

De Leucothoe wordt maximaal 80 cm groot.

Standplaats: halfschaduw/schaduw | Bloeiperiode: mei-juni | Snoeien: eventueel na de bloei in juni

Bekijk druifheide in de webshop >

Druifheide (Leucothoe axillaris 'Zeblid')Druifheide (Leucothoe axillaris 'Zeblid')

4

Vingerplant (Fatsia japonica)

De vingerplant ken je wellicht als kamerplant, maar wist je dat deze heester het ook prima doet in je tuin? En de Fatsia is wintergroen!

Als kamerplant bloeit de Fatsia niet, maar buiten kunnen in de late herfst ronde witte bloemen verschijnen. Op de juiste plek kunnen er na de bloei zelfs donkerpaarse tot zwarte bessen gaan rijpen. Bescherm de groenblijvende vingerplant in de winter vanaf  -5 °C met vliesdoek.

De vingerplant staat het liefst in halfschaduw.

De Fatsia wordt meestal zo'n 80 cm groot.

Standplaats: halfschaduw | Bloeiperiode: oktober-november | Snoeien: in het voorjaar

Bekijk de vingerplant in de webshop >


5

Glansmispel (Photinia)

De groenblijvende glansmispel is een prachtige heester.

De meest geziene glansmispel is de Photinia fraseri ‘Red Robin’. Deze groeit in de lente uit met rode scheuten, welke daarna langzaam groen worden en in de winter groen blijven. In de lente, in mei-juni, krijgt de glansmispel kleine witte bloemen en daarna blauw tot zwarte besjes. Met strenge vorst kunnen de takken bevriezen, die zullen daarna niet meer uitlopen. Een beschutte plek of bescherming met vliesdoek is dus wel nodig in de winter. Overigens loopt de glansmispel op het niet bevroren hout wel weer uit in de lente.

De glansmispel staat het liefst in halfschaduw.

De Photinia wordt 2 tot 4 meter groot.

Standplaats: halfschaduw | Bloeiperiode: mei-juni | Snoeien: maart

Bekijk de glansmispel in de webshop >


6

Hemelse Bamboe (Nandina domestica)

De groenblijvende Hemelse Bamboe, of Nandina domestica, maakt frisgroene bladeren in het voorjaar. Deze bladeren kleuren rood aan de bovenkant richting het einde van het jaar en Hemelse Bamboe behoudt dus zijn blad in de winter. Zijn naam is overigens misleidend, want hij heeft niets te maken met andere bamboe soorten! In juli-augustus krijgt de Nandina domestica pluimvormige witte bloemen en daarna rijpen er rode besjes.

Hemelse Bamboe staat het liefst in de zon of in halfschaduw.

De Nandina domestica wordt tot 2 meter groot.

Standplaats: zon/halfschaduw | Bloeiperiode: juli-augustus | Snoeien: maart 

Bekijk de Hemelse Bamboe in de webshop >


7

Japanse roos (Camellia japonica)

De Japanse roos, ook wel camelia genaamd, groeit als een kleine boom en is één van de eerste bloeiers in het voorjaar. Al in februari-maart kun je bloemen verwachten. De grote bloemen van de Japanse roos lijken wel wat op rozen, vandaar zijn naam. Het glanzend groene blad blijft de hele winter zitten.

De Japanse roos staat het liefst in de halfschaduw.

De camelia wordt ongeveer 1 meter groot.

Standplaats: halfschaduw | Bloeiperiode: februari-maart | Snoeien: direct na de bloei

Bekijk de camelia in de webshop >


8

Kardinaalsmuts (Euonymus)

De kardinaalsmuts of kardinaalshoed heeft in vele verschijningen en ze zijn niet allemaal wintergroen. De inheemse soorten verliezen hun blad in de winter, maar de Euonymus uit Japan en Korea zijn wel bladhoudend. Vaak zijn de blaadjes vrolijk groen/wit gekleurd. Het is een lekker compact groeiende struik. In het voorjaar, rond mei, bloeit de kardinaalsmuts met kleine witte/gelige of groene bloemen.

Euonymus staat het liefst in de zon of in halfschaduw.

De kardinaalsmuts is meestal een laagblijvende struik.

Standplaats: zon/halfschaduw | Bloeiperiode: mei | Snoeien: februari/maart

Bekijk de kardinaalsmuts in de webshop >


9

Laurierkers (Prunus laurocerasus)

De laurierkers is een oersterke, makkelijke én groenblijvende struik, die ook nog lekker snel groeit. Hij is bovendien ook erg goed winterhard. De laurierkers bloeit in april-juni met kleine witte bloemen in opstaande trossen.

Prunus laurocerasus staat het liefst in de zon of in halfschaduw. Hoe meer schaduw, hoe minder bloemen.

Laurierkers groeit breed en hoog, vaak tot minimaal een meter of 2.

Standplaats: zon/halfschaduw | Bloeiperiode: april-juni | Snoeien: na de bloei

Bekijk de laurierkers in de webshop >


10

Mexicaanse Oranjebloesem (Choisya)

Mexicaanse Oranjebloesem heeft het hele jaar door fijn groen en mooi glanzend blad en is goed winterhard. De Choisya bloeit uitbundig in april-juni met vele witte bloemen.

Mexicaanse Oranjebloesem staat het liefst in de zon of in halfschaduw. 

Choisya groeit niet snel en bereikt een maximale hoogte van 1,5 tot 2 meter.

Standplaats: zon/halfschaduw | Bloeiperiode: april-juni | Snoeien: na de bloei

Bekijk de Mexicaanse Oranjebloesem in de webshop >


11

Olijfwilg (Elaeagnus ebbingei)

De olijfwilg heeft grijsgroen blad, wat blijft zitten in de winter. De Elaeagnus ebbingei kan (zee-)wind en vorst goed verdragen. In de herfst, oktober-november, bloeit deze wintergroene struik met geurende witte bloemen, waarna er eetbare besjes aan de olijwilg komen.

De olijfwilg staat het liefst in de zon. 

Als je olijfwilg eenmaal goed geworteld is, groeit hij snel. Hij kan daarbij een hoogte van 3,5 meter bereiken. Door te snoeien kun je hem compact(er) houden.

Standplaats: zon | Bloeiperiode: oktober-november | Snoeien: in het voorjaar én najaar

Bekijk de olijfwilg in de webshop >


12

Rhododendron

Rhododendrons zijn er zowel groenblijvend als bladverliezend, dus kijk goed welke soort je moet hebben als bladhoudende struik. De bladhoudende Rhododendron is matig winterhard, dus kijk uit met vorst. Hij bloeit in het voorjaar tot wel 4 weken ergens tussen eind april en eind juni. Een echte eyecatcher voor je tuin!

De Rhododendron staat het liefst in halfschaduw, maar in de zon kan ook. 

Bladhoudende Rhododendrons worden meestal tussen de 1,5 en 3 meter hoog.

Standplaats: halfschaduw | Bloeiperiode: tussen april-juni | Snoeien: na de bloei

Bekijk de Rhododendron in de webshop >


13

Skimmia (Skimmia japonica)

Skimmia japonica heeft dikke leerachtige bladeren en bloeit van maart tot mei. Er kunnen aan het eind van de zomer besjes gaan groeien, maar dat zal alleen gebeuren als je zowel een mannelijke als vrouwelijke variant hebt.

De Skimmia staat het liefst in halfschaduw. 

Skimmia wordt meestal 1 à 1,5 meter hoog.

Standplaats: halfschaduw | Bloeiperiode: maart-mei | Snoeien: na de bloei

Bekijk de Skimmia in de webshop >


14

Sneeuwbal (Viburnum tinus)

Wil je groen én bloemen in de winter? Kies dan voor de sneeuwbal! De Viburnum tinus bloeit van november tot mei met witte, roze of rode bollen met bloemen. De sneeuwbal is niet helemaal winterhard en heeft daarom het liefst een beschutte plek in de tuin.

De Viburnum tinus staat het liefst in de zon of halfschaduw. 

Sneeuwbal kan tot 3 meter hoog worden.

Standplaats: zon/halfschaduw | Bloeiperiode: november-mei | Snoeien: eind voorjaar

Bekijk de Viburnum in de webshop >


15

Struikheide (Calluna vulgaris)

Struikheide, of de Calluna vulgaris, is een mooie heideplant die lang bloeit, van augustus tot november. De Calluna kan bloeien in wit en vele rode, roze en paars-tinten. Deze groenblijvende struik is goed winterhard en houdt van zure grond. Struikheide wordt vaak gecombineerd met grassen en andere soorten heide.

Struikheide staat het liefst in de zon. 

Er zijn soorten struikheide die laag blijven en het is ook aan te raden om hem laag te houden door te snoeien. De takken zullen anders verhouten en dat maakt hem minder mooi.

Standplaats: zon | Bloeiperiode: november-mei | Snoeien: na de bloei

Bekijk struikheide in de webshop >


Groenblijvende struiken

Reacties (2)
w
willem Schefferlie schefferlie
19 september 2023, 12:29
kan ik deze planten ook in een kuip op n balcon overhouden , of heeft u daar betere tips voor
I
Intratuin
20 september 2023, 09:03

Beste Willem,

Heel veel struiken kunnen ook prima groeien op een balkon, alleen in een pot zullen ze wel altijd wat kleiner blijven. Kies bij voorkeur exemplaren die uit zichzelf al niet al te groot worden en zorg altijd voor voldoende water en voeding, want vanuit een pot heeft een plant minder reserves.

^Intratuin

GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Belgie?

Hier op Intratuin.nl bezorgen we alleen in Nederland

Back to top