Laden..
Hoe wordt de kerstshow opgebouwd?

Hoe wordt de kerstshow opgebouwd?

Als kerstblogger heb ik al tientallen kerstshows bezocht en mogen bewonderen. Maar nog nooit heb ik achter de schermen mee mogen kijken naar hoe de kerstafdeling wordt opgebouwd. Eigenlijk was ik daar best nieuwsgierig naar. Wanneer beginnen ze met de voorbereidingen? Hoeveel werk gaat erin zitten? En wat komt er allemaal bij kijken?

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

Dit artikel is geschreven door Saskia van Christmaholic. Saskia bezocht in oktober 2018 Intratuin IJsselstein om erachter te komen hoe de kerstshow tot stand komt. Natuurlijk doen al onze vestigingen ieder jaar hun best om er weer een nieuwe verrassende kerstshow van te maken..maar het proces gaat hetzelfde! Dus lees vooral lekker door. Benieuwd hoe de kerstshows er dit jaar uitzien? Bekijk hier wanneer de kerstshow bij jou in de buurt officieel geopend wordt!

Vorige week kwam ik er eindelijk achter! Op een mooie woensdagochtend stapte ik in de trein naar IJsselstein. In het gezellige tuincafé mocht ik twee leden van het kerstteam bij Intratuin IJsselstein al mijn vragen stellen. En ik mocht alvast achter de schermen spieken! Hoe ver zouden ze zijn?

Wanneer beginnen de voorbereidingen?

Ruim een jaar van tevoren beginnen de voorbereidingen voor de kerstshow. In december, nog voor Kerst, is het team van Intratuin IJsselstein al bezig met de kerstshow van het daarop volgende jaar. Aan de hand van het kerstinspiratieboek met de kersttrends – dat wordt samengesteld op het hoofdkantoor van Intratuin – moeten begin januari namelijk al de eerste kerstspulletjes worden ingekocht, zodat alles op tijd kan worden geproduceerd en geleverd.

In maart vindt ieder jaar op het hoofdkantoor een interne kerstbeurs plaats. De nieuwe trends zijn daar in levende lijve te bewonderen. Elke vestiging stuurt een kleine delegatie naar Woerden om de nieuwe trends en thema’s te bekijken. Aan de hand daarvan, gaat ieder tuincentrum zelf aan de slag met het maken van de plannen!

 

Moodboards & een overkoepelend thema

Natuurlijk pakt iedere vestiging het voorbereidend proces en het bouwen van de kersthow op een andere manier aan. Het hangt ook heel erg af van hoe groot het tuincentrum is en hoeveel mensen er beschikbaar zijn om aan de kerstshow te werken. Het team in IJsselstein maakt na het bezoeken van de beurs op het hoofdkantoor eerst een aantal moodboards. Er wordt driftig geknipt en geplakt uit tijdschriften.

Met de diverse moodboards laten ze zien welke sfeer ze in iedere trendkamer willen neerzetten. Ook wordt er een overkoepelend thema bedacht, een soort rode draad die door de gehele kerstshow steeds weer terugkomt. Dit jaar is het thema voor Intratuin IJsselstein “Amerikaanse Kerst”. Zijn de moodboards af en is het thema bekend, dan presenteert het kerstteam het globale plan aan alle medewerkers van het tuincentrum.

Ben je benieuwd naar de kersttrends van dit jaar? Op mijn blog schrijf ik als Christmaholic over de leukste winterse uitjes, heerlijke recepten én de laatste kersttrends.

Drie verschillende kerstteams gaan aan de slag

Er worden nu een viertal kerstteams samengesteld; één team gaat aan de slag met de koude kas, waar de kerstbomen en de kersthuisjes staan. Een ander team wordt verantwoordelijk voor de warme kas, waar de sfeerkamers te vinden zijn. Een derde groep medewerkers neemt de versiering van het Tuincafé voor z’n rekening. Het vierde en laatste team gaat de decoratie van de ingang (binnen en buiten) voorbereiden. Elk team bedenkt een vloerplan voor zijn afdeling en verzint leuke manieren om het overkoepelende thema – de Amerikaanse Kerst – terug te laten komen. Op basis van al die ideeën wordt een definitief plan opgesteld.

Kerstboom met Coca Cola ornamentenKerstboom met Coca Cola ornamenten
Zilverkleurige kerstballenZilverkleurige kerstballen

En dan: twee maanden lang opbouwen!

De kerstshow in IJsselstein gaat eind oktober open, maar eind augustus beginnen ze al met opbouwen. Vroeg hè? Eerst worden de ruimtes helemaal leeggemaakt. Alle tuinmeubelen en bbq’s moeten eruit en alle wanden en stellingkasten voor de kerstdecoraties worden neergezet. Een team van twee standbouwers gaat aan de slag met het bouwen van een stellage, waar straks ‘Main Street’ zal verrijzen; een heuse Amerikaanse winkelstraat, compleet in kerstsferen.

Wil je weten wanneer de kerstshow bij jouw Intratuin klaar is? Hier vind je alle openingsdata van de kerstshows op een rij.

Het kerstbomenbos

Ondertussen maakt team Koude Kas al een begin aan het kerstbomenbos. Als je zelf een kunstkerstboom hebt, dan weet je hoeveel werk het is om zo’n boom uit de doos te halen, op te zetten en te versieren met lampjes. Het bomenbos telt vaak tientallen bomen, in alle soorten en maten. Dus daar zijn ze wel even zoet mee! De echte kerstbomen komen trouwens pas eind november, zodat ze zo vers mogelijk zijn als je er eentje koopt.

KunstkerstbomenKunstkerstbomen

Het kerstdorp

Veel uren noeste arbeid gaan daarnaast zitten in de bouw van het grote kerstdorp met huisjes van Lemax en Intratuin zelf. Dit wordt bij Intratuin IJsselstein door het team van Minidorp.nl gemaakt. Begin oktober is eerst een hele grote iglo neergezet, gemaakt van piepschuimen blokken en raampjes van plexiglas. Daar kunnen de kinderen straks doorheen kijken om het kerstdorp te bewonderen. Ik kon het natuurlijk niet laten om er even doorheen te gluren tijdens de opbouw.

 

ChristmaholicChristmaholic

De sfeerkamers inrichten

De laatste drie weken voor de opening wordt er keihard gewerkt aan het opbouwen van de sfeershow. De moodboards hangen aan de wanden in iedere kamer, zodat elk teamlid weet welke sfeer ze moeten neerzetten. Het opbouwen gebeurt in een aantal stappen:

  1. Eerst worden de dozen en karren uitgepakt, en gaan de kerstspulletjes in de wanden en stellingkasten.
  2. Vervolgens zet het team kerstballentafels in iedere ruimte, waar bakken met allerlei soorten losse ballen op komen te staan.
  3. In iedere ruimte komt daarnaast een presentatiewand met een mooie geverfde of behangen achterwand. Daarvoor komen meubels en versierde kerstbomen te staan. Zo krijg je een knus huiskamersfeertje.
  4. Daarna zet het team presentatietafels neer, die worden sfeervol gedekt of aangekleed in kerstsferen. In iedere kamer worden nu 2 á 3 kerstbomen versierd.
  5. Tot slot wordt de fotohoek wordt ingericht en krijgt Main Street de laatste finishing touches (denk aan levensgrote notenkrakers, massive candy canes en een sfeervol verlicht pad). De verlichting wordt gedimd en de kerstmuziek wordt aangezet… en tadaaa, de kerstshow is klaar!

De Intratuin winkels verzinnen ieder jaar een nieuw thema voor hun kerstshow

Kerstballen en dozenKerstballen en dozen

Ieder jaar vernieuwen

Dat mensen steeds vroeger zin krijgen in Kerst, merkt ook het kerstteam van Intratuin IJsselstein. Bezoekers willen daarnaast steeds meer inspiratie opdoen en beleven, in plaats van enkel kerstshoppen. We maken van het bezoek aan een tuincentrum tegenwoordig graag een echt uitje. Daarom is het voor een tuincentrum ook zo belangrijk om ieder jaar iets anders te doen. De druk om het nog mooier en beter te doen dan voorheen, voelen ze bij de kerstteams absoluut. Ze willen elk jaar vernieuwen. Dat snap ik als fervent kerstshowbezoeker heel goed. Het is gewoon zó leuk als een tuincentrum je steeds weer weet te verrassen.

Een grote metamorfose!

De foto’s van de kerstshow in opbouw in deze blog zijn begin oktober 2018 gemaakt. Overal waar ik keek stonden dozen en karren met kerstspullen. Ik vroeg het me regelmatig af; zou het nog wel goedkomen? Ik kon me als leek gewoon echt niet voorstellen dat het team deze dozenchaos in minder dan drie weken tijd zou weten om te toveren in een super gezellige kerstshow. Maar dat gaat ze absoluut lukken, beloofden de dames en heren van Intratuin IJsselstein me.

Het eindresultaat

Ieder jaar weer is het een hoop werk en vaak is het ook best even stressen als de finish in zicht komt. Maar ze doen het met heel veel passie en plezier. Het bouwen van de kerstshow is voor de medewerkers één van de leukste dingen om te doen. En het resultaat mag er zeker wezen! Zie hieronder de kerstshow van Intratuin IJsselstein 2018. Wil je weten wat ze er dit jaar van gemaakt hebben? Bezoek dan Intratuin IJsselstein, of één van de andere vestigingen, zelf! Laat je me weten wat je ervan vond?

 

Christmaholic

Kerstexpert

Reacties (27)
m
m. Brouwers
21 oktober 2018, 18:34
Ieder jaar is het een lust voor het oog! Afgelopen vrijdag zijn we in intratuin Maastricht geweest. \ Ik kon foto’s blijven maken, ieder jaar prachtig maar dit jaar springt eruit. \ Met die houten huisjes, mooi aanbod kortom we hebben genoten. \ Nu was het lekker rustig maar gaan beslist nog een keer of twee terug. \ Onze komplimenten voor alle medewerkers , personeel die dit voor mekaar hebben gekregen ! \ Petje af! Jullie moeten wel vroeg beginnen zoveel werk mag wel twee maanden vannte voren plaats vinden. \ Met vriendelijke groet, Mevr. M. Brouwers.
I
Ingrid
21 oktober 2018, 18:45
Ik merk dat niet alle tuincentra helemaal meegaan in het idee van het hoofdkantoor, dit omdat ze hier in Halsteren Londen (dus Engeland) als lijdraad hebben genomen.
M
Mariette
21 oktober 2018, 19:08
Het is weer een schitterende show. Knap hoor om ieder jaar weer zo iets moois en unieks neer te zetten .Ga zeker nog een paar keer kijken.
T
Toos
21 oktober 2018, 19:37
Het ziet er mooi uit!
R
Ria Hartjes
21 oktober 2018, 19:50
kerstshow zag er keurig uit. Op kleur gesorteerd. \ Ook de rest van de winkel zag er veel beter uit als een tijd geleden. mooie hoekjes gemaakt. \ Koffie ruimte vind ik nog steeds erg rumoerig en niet uitnodigend om er te gaan zitten..
E
Elisabeth
21 oktober 2018, 19:56
Ben benieuwd. Juiste afspraken zijn inderdaad heel belangrijk. \ Ik wil wel dicht bij IJsselstein wonen. \ Maar wel leuk om door te vertellen.
I
Irene
21 oktober 2018, 20:03
Elk jaar is het weer genieten van de prachtige kerstshow bij Intratuin Pijnacker.
S
Stan Och
22 oktober 2018, 08:54
Het is ieder jaar mooie de Kerstshow in de Intratuin vooral als je de roltrap neemt is het een lust voor het oog met die spiralen wat draaien. \ \ \ \ \ \ Groet Stan Och
v
van der poel
22 oktober 2018, 09:48
heel mooi gezellig zo ga je op weg naar kerstmis sfeer vol
B
Bep Vis
22 oktober 2018, 11:56
Heerlijk om door de winkel te lopen, maaaar je komt ogen te kort en......heel belangrijk voor jullie, je wordt erg hebberig en (heel belangrijk ,althans voor mij ) je doet heel veel ideetjes op, ????????????????????????????????
T
Tineke
23 oktober 2018, 17:43
Ik heb niet het idee dat het elk jaar heel anders is. Zeker niet bij Intratuin Rhoon. De huisjes opstelling wordt daar juist kleiner. \ Het is wel een traditie geworden met de kinderen in de herfstvakantie naar de kerstshow te gaan kijken.
J
Jessica
24 oktober 2018, 15:11
Zijn die coca-cola dingen van de foto ook verkrijgbaar bij Intratuin?
h
het inspiratieteam
5 november 2018, 12:46
Hi! Bij Intratuin IJsselstein in ieder geval wel. Ik durf niet te zeggen of deze hangers ook in andere vestigingen verkrijgbaar zijn.
L
Lia van ginkel
24 oktober 2018, 15:45
Wij zijn maandag 22 October in Zevenhuizen geweest,ik vond het veel mooi er dan \ Vorig jaa r demoeite waard om te gaan Kilken. \ Veel success.
J
Janny
27 oktober 2018, 15:30
Wat gaaf dat minidorp.nl hieraan mee mag werken, dat zijn de enige echte (kerst)dorpsgekken! Elk jaar weer een verrassing wat er dit keer gecreëerd wordt, maar valt nooit tegen wat die mannen doen met de (vaak weinige) middelen die tot hun beschikking staan. Petje af!
J
Jacobiene
27 oktober 2018, 18:36
Lochem...zo heerlijk gezellig! M'n dochter wilde haar bed naast de huisjes zetten en tm Kerst in de Intratuin logeren.
a
amp boelhouwers
30 oktober 2018, 19:50
wij van een zorgcentrum vlakbij rhoon trekken er ieder jaar op uit naar intratuin voor de kerstshow geweldig vinden ze dit en kijken er ieder jaar naar uit ,bedank intratuin voor dit feestje van onze gehandicapten ouderen
C
Claire Nieuwenhuis
27 november 2018, 12:59
Wat een heerlijke blog om te lezen! (In mijn kersttrui, met warme chocolade voor mijn neus). Met de dag meer zin om te gaan 'kerstdecoreren', maar ik wacht toch even tot ná donderdag als we kerstshow van Halsteren gezien hebben ;)
j
jan de ridder
29 november 2018, 14:25
we zijn al een paar keer in Duiven geweest en vinden het Fantastisch. \ Ieder jaar weer.
R
Rozanne Stellaard
8 december 2018, 20:45
Geachte heer/mevrouw, \ \ Helaas zijn we er nog niet eerder toe gekomen om naar jullie prachtige winkel (in Halsteren) te komen tijdens deze kerstperiode. \ \ De eerstvolgende keer dat we kunnen, is 28 december. Maar we vragen ons af of de kerstspullen er dan allemaal nog staan? \ \ Ik hoor graag van u! \ \ Met vriendelijke groet, \ \ Rozanne Stellaard
h
het inspiratieteam
12 december 2018, 10:14
Hi Rozanne! Omdat de kerstuitverkoop op 26 december 2e kerstdag en daarmee het opruimen al begint, is het aan te raden om voor die tijd de kerstshow te bezoeken. ^Kayleigh
H
Hubert Vanderhoven
15 oktober 2019, 19:04
Ik ga elk jaar naar de kerstshow van Intratuin Geleen . Het is voor mij de mooiste kerstshow van intratuin. Ieder jaar weer zijn er verschillende thema's en ik kan uren staan kijken bij de lemax wereld. De mensen die er werken zijn altijd zeer behulpzaam en geven altijd goede raad. Alle planten die ik jaarlijks koop bij intratuin bloeien volop .
M
Manon
15 oktober 2019, 20:23
Ieder jaar weer een mooie kerstshow bij intratuin Maastricht,maar wat ik mij afvraag wat gebeurd er ieder jaar na de show met de spullen die over zijn. Gr Manon.
h
het inspiratieteam
4 december 2019, 17:06
Hoi Manon, alle overgebleven kerstspullen worden opgeslagen zodat we ze het jaar erna weer kunnen verkopen!
l
luc elaut
12 november 2019, 18:42
Proficiat met jullie prachtige kerstshow,prachtige aangeklede decors en een enorme keuze aan kerstmateriaal.Wij bezoeken de winkel in Halsteren tijdens deze periode een aantal keer en genieten telkens weer van dit mooie decor dat aan de ingang al begint.Dikke proficiat.
W
Will
12 november 2019, 19:23
Elk jaar genieten en kwijlen, dit jaar de kerstboom opnieuw aankleden. Mooie idee opgedaan, maar wel nog steeds een echte kerstboom
A
Antonia
12 november 2019, 20:17
Ik vind het elk jaar weer een feest om meerdere keren te komen kijken en ideeën op te komen doen om het dorp van onszelf op te bouwen!
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Belgie?

Hier op Intratuin.nl bezorgen we alleen in Nederland

Back to top