Laden..
Hond bij warm weer

Hond afkoelen? Zo hou je honden koel bij warm weer

Als het buiten warm is ga je in de schaduw zitten en eet je een lekker ijsje. Maar ook je huisdieren hebben bij hoge temperaturen extra verkoeling nodig. Dieren zoeken niet altijd uit zichzelf de schaduw op en oververhitting kan heel gevaarlijk zijn. Je hond heeft namelijk bijna geen zweetklieren waardoor zijn of haar lichaam niet zo makkelijk afkoelt als dat van ons. Neem daarom extra maatregelen voor je hond tijdens de hitte in de zomer. Wij hebben 7 tips voor je op een rij gezet, zodat je weet waar je op moet letten en wat je kunt doen voor je hond tijdens het warme weer in de zomer!

  • Delen: Deel dit artikel:
4 minuten leestijd
1

Koele plek in de schaduw

Zorg voor voldoende schaduwplekken in je tuin voor je hond. Veel groen, bomen en struiken in de tuin zorgen dat tuin niet te heet wordt, tegels houden warmte juist vast. Er zijn hondenkussens die geschikt zijn voor buiten. Daarnaast kun je extra schaduw maken met een parasol of schaduwdoek. Heb je een hondenhok buiten? Zet deze dan in de schaduw! Gaat jouw hond desondanks toch in de volle zon liggen? Ga er niet vanuit dat hij of zij dit zelf goed kan inschatten, ze hebben het namelijk vaak pas laat door. Haal je hond in dit geval gewoon naar binnen, dat is niet zielig!

Hond op hondenkussen buitenHond op hondenkussen buiten
2

Koele plek in huis

Met warm weer is het in huis vaak koeler dan buiten, maar dan moet je de warmte wel buiten houden. Dit is zowel voor jezelf als voor je hond een fijn toevluchtsoord als het buiten echt te warm wordt. Hoe doe je dit? Houd je ramen en deuren dicht, deze kun je alleen eventueel heel vroeg in de ochtend even open zetten als het nog koeler is dan binnen. Neem daarnaast zoveel mogelijk maatregelen om de warmte van de zon buiten te houden. Gordijnen dicht en rolluiken of zonneschermen naar beneden. Platte daken worden enorm heet en groen isoleert fantastisch: maak een sedumdak op je erker of platte dak. Je buitenmuren kun je extra afschermen met klimplanten.

Hond op rond hondenkussen binnenHond op rond hondenkussen binnen
3

Rustig aan...

Onderneem, als het buiten warm is, niet te veel activiteiten met je hond en laat het zoveel mogelijk met rust. Ook lange wandelingen maken en fietsen met de hond is op warme dagen niet verstandig. De voetzolen van je hond zijn gevoelig en het asfalt of zand wordt veel warmer dan wij vaak denken. Probeer dit daarom zoveel mogelijk aan het eind van de dag te doen als het wat is afgekoeld. Zwemmen kan voor verkoeling zorgen, maar let wel op dat je hond niet teveel water binnen krijgt. Dit kan tot watervergiftiging leiden. En pas ook op voor blauwalg en botulisme.

Hond uitlaten aan de lijnHond uitlaten aan de lijn
4

Afkoelen met koelmat of koelband

Vaak vragen mensen zich af of gekoelde halsbanden of koelmatten gevaarlijk zijn voor honden. Dit is niet het geval. Koelmatten zijn vaak gevuld met een gel welke de warmte van de hond opneemt. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je hond deze gel binnenkrijgt, dus blijf er wel bij als je hond op een koelmat ligt. Hij mag er niet op kauwen. Een koelmat en koelband koelt je hond heel geleidelijk en is volkomen veilig.

Hond op koelmat met sproeiersHond op koelmat met sproeiers

Koelmatten voor honden


5

Afkoelen met water

Water werkt natuurlijk heerlijk koelend, maar pas er wel mee op. Gooi nooit zomaar een emmer koud water over je hond, dit kan een shock veroorzaken. Leg ook geen natte handdoek op de rug van je hond. De vacht gaat broeien van het vocht en zorgt juist voor overhitting. Een natte handdoek mag wel op de buik: daar is het haar wat minder dik en de bloedvaten liggen wat dichter bij de huid, waardoor dit ook beter koelt. Als je je hond met water laat spelen, kijk dan eerst of het niet tè koud is, zoals je ook bij een kind zou doen. Een kinderbadje met een laagje water kan de pootjes heerlijk afkoelen! Hetzelfde geldt natuurlijk voor zwemmen in een sloot of meer.

Hond rennend in het waterHond rennend in het water
6

Vers water in waterfontein of drinkbak

Zorg ervoor dat je hond altijd genoeg te drinken heeft. Ververs het water van je hond als het warm is wat vaker zodat het aantrekkelijker voor ze wordt om te drinken. Het oude water kun je daarna mooi aan de planten geven. Zet ook op meerdere plekken een waterbak neer zodat ze die vaker tegenkomen en dus meer gaan drinken. Als je dier echt een hele slechte drinker is kun je ook extra vocht geven via natvoeding. Gooi geen ijsblokjes in het water, dit kan je hond een onaangename verrassing bezorgen: een brain freeze zoals wij die zelf ook kennen. Koud water uit kraan is koud genoeg.

Hond drinkt uit drinkfonteinHond drinkt uit drinkfontein
7

Hondenijsjes

Zelf eet je graag een ijsje als het warm is. DIt vind je hond ook lekker! Je kunt hondenijs maken met de hondenijsvormpjes en het hondenijs van Smoofl, maar je kunt dit ook doen met een Lekker Natuurlijk hondenworst

  1. Haal de worst uit de verpakking en snijd deze in kleine stukjes.
  2. Doe de stukjes worst in de bekertjes.
  3. Voeg water toe zodat de worst helemaal onder water staat.
  4. Zet de bekertjes minstens een halve dag in de vriezer.
  5. Haal het bekertje eraf en laat het even staan voordat je het aan je hond geeft.
Smoofl hondenijsSmoofl hondenijs

Let op! Geef het ijsje niet direct aan je hond. Hij kan met zijn lippen of tong aan het ijsje blijven plakken. Laat hem daarom eerst even staan of spoel het ijsje af onder de kraan. Ook moet je oppassen dat je hond niet in een keer een heel blok ijs opschrokt. Likken en kleine stukjes kan geen kwaad. Teveel ijskoud eten kan namelijk maagdarmklachten veroorzaken én het zijn extra calorieën voor je hond. Geef ijsjes daarom met mate.


8

Laat je hond nooit alleen op een warme plek!

Laat je hond nooit alleen in een ruimte die snel opwarmt, zoals de auto, caravan of zolder. Veel mensen denken dat je een hond wel eventjes alleen kunt laten in de auto. Dit kost ieder jaar veel hondenlevens omdat mensen niet door hebben hoe snel een auto opwarmt. Een raampje op een kier helpt echt niet voldoende en ook als je auto in de schaduw staat kun je het risico beter niet nemen. Ook een tent kan snel te warm worden!

Hond op hondenkussen buitenHond op hondenkussen buiten
Reacties (7)
C
Carina
16 juni 2022, 16:56
Verander aub de foto van de vrouw met hond met de handdoek op de rug, niet echt handig bij dit goede artikel. Dankuwel
I
Intratuin
20 juni 2022, 11:48

Beste Carina,

Je hebt helemaal gelijk dat zo'n foto er niet tussen hoort, maar ik heb even gekeken en ik weet eigenlijk niet over welke foto je het precies hebt! Er zit geen foto bij van een hond met een handdoek, misschien verwar je de mouw van de vrouw met een handdoek? Als ik ergens iets mis dan hoor ik het graag hoor, want die foto wil ik dan zeker vervangen!

^Intratuin

C
Carina
20 juni 2022, 11:58
Het gaat om de foto in de link preview als het blog gedeeld wordt vanaf de website naar een Facebook nieuwsoverzicht post
I
Intratuin
21 juni 2022, 09:00

Hoi Carina,

Bedankt voor deze toelichting, die foto had ik inderdaad niet bekeken. Ik zie daar de foto die ook bovenaan de blog staat en de hond heeft daar geen kleed over zich heen. Is het misschien mogelijk dat je een screenshot van de foute foto stuurt naar online@intratuin.nl met wat jij ziet? Ik wil deze fout graag herstellen, maar ik kan hem niet vinden! :-(

^Intratuin

I
Irene de Rooij
18 juli 2022, 15:19
Waarom staat er alleen voor honden voor de warmte. Niets over de katten , kunnen die er wel tegen?
I
Intratuin
19 juli 2022, 08:19

Beste Irene,

Katten krijgen ook zeker last van de hitte! Maar omdat een kat een heel ander dier is dan een hond hebben we een aparte blog over het afkoelen van katten.

^Intratuin

I
Irene de Rooij
19 juli 2022, 11:41
Heel erg bedankt voor de tips die ik heb gekregen.!
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Belgie?

Hier op Intratuin.nl bezorgen we alleen in Nederland

Back to top