Laden..
Hond bang voor vuurwerk? Tips tegen vuurwerkangst

Hond bang voor vuurwerk? Tips tegen vuurwerkangst

Veel huisdieren worden tijdens de jaarwisseling vaak erg bang van het lawaai van vuurwerk. Honden gaan soms beven en schrikken snel. Maar niet alleen vuurwerk zorgt voor angst, ook veel visite, knallende champagne en bijvoorbeeld de knipperende kerstverlichting dragen bij aan stressklachten van een hond rondom de feestdagen.

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

Vooral het plotselinge lawaai van vuurwerk maakt honden vaak erg angstig. Wat kun je nou het beste doen om je hond op zijn gemak te stellen? Wij hebben 6 tips voor je op een rij gezet wat je kunt doen voor jouw hond tijdens oud en nieuw.

Wanneer zijn honden bang voor vuurwerk?

Honden kunnen gevoelig zijn voor geluid en daar ook snel van schrikken. Een reactie op hard geluid verschilt natuurlijk per hond. Sommige honden zijn extreem bang voor vuurwerk en harde geluiden maar er zijn ook honden die zich er niks van aantrekken. Wanneer jouw hond erg bang is voor plotselinge geluiden kan deze stress zich gaan ontwikkelen tot een serieuze angst voor vuurwerk. Er zijn een aantal signalen waar je aan kunt merken dat je hond angstig is.

  • Vluchtgedrag
  • Veel janken, blaffen en piepen
  • Hard hijgen en bibberen
  • Staart is lager dan normaal
  • Andere houding: poten gebogen, lage houding
  • Onzindelijk in huis
  • Dingen vernielen

Iedere hond reageert anders, dus het kan zijn dat jouw hond op een andere manier zijn angst laat zien. Jij kent jouw hond het beste en zal daarom het beste kunnen zien wanneer hij bang is. Wanneer je hond erg bang is voor het vuurwerkgeweld zijn er een aantal dingen die je kunt doen om hem op zijn gemak te stellen en zo stress en angst te voorkomen.

1

Maak een lange wandeling

Laat je hond op oudejaarsdag lang uit in een afgelegen gebied waar zo min mogelijk vuurwerklawaai te horen is. Zo wordt hij flink moe en zal hij hopelijk zo veel mogelijk door het vuurwerkgeweld heen slapen. Heb je niet de mogelijkheid om je hond in een vuurwerkvrij gebied uit te laten? Zorg er dan voor dat je hem aan de lijn uitlaat. Zo kan hij niet de benen nemen als hij ergens van schrikt. Zorg er ook voor dat je hem ruim voor 12 uur voor het laatst uitlaat.

2

Maak het huis vuurwerk-proof

Een hond heeft natuurlijk een eigen hondenmand of hondenkussen om op te liggen. Maar een goede verstopplek is tijdens de jaarwisseling extra fijn voor je huisdier. Zo kan hij zich terugtrekken als hij bang is. Een kleed over de bench of tafel is al voldoende. Laat de bench wel open staan zodat je hond zelf kan kiezen waar hij graag wil liggen. Daarnaast ruiken en horen honden beter dan mensen. Zorg er daarom voor dat je de gordijnen en ramen dicht hebt tijdens de jaarwisseling. Zo demp je het geluid en de lichtflitsen.

Hondenkussens en -manden

Wees ook op nieuwjaarsdag nog extra alert als je de hond uitlaat! Ook na de jaarwisseling wordt vaak nog vuurwerk afgestoken en je wilt natuurlijk niet dat je hond daar van schrikt of het oppakt.

3

Check de chipgegevens

Als je hond in paniek is zal hij proberen te ontsnappen. Let daarom op openstaande deuren en check de chipgegevens van je hond. Zijn deze nog up to date? Mocht hij er toch vandoor gaan dan kan er achterhaald worden wie zijn baasje is.

4

Hou het hoofd koel

Een hond zal zijn gedrag aan dat van jou spiegelen. Daarom is het belangrijk om zelf het hoofd koel te houden. Natuurlijk kun je wel lekker tegen hem aan gaan zitten als hij dat ook wil. Jij bent immers het baasje en jij bent degene die hij vertrouwt. Luister goed naar je hond en hou zelf in de gaten wat hij nodig heeft. Laat je hond daarom niet alleen tijdens oud en nieuw en straf hem niet af voor zijn angstige gedrag. Dit zal hem namelijk alleen nog maar angstiger maken.

Hondensnacks ter afleiding

5

Zorg voor afleiding

Probeer tijdens de jaarwisseling je hond af te leiden met een leuk speeltje of wat lekkers. Kauwen en likken werken rustgevend, dus een smakelijk bot zal hem afleiden van al het vuurwerklawaai buiten.

6

Kalmerende middeltjes

Bij Intratuin vind je voor honden verschillende soorten stress verlagende middelen. Er zijn druppels, halsbanden en tabletten met een kalmerende werking. De No Stress Spot On hond druppels is zo’n middel op basis van natuurlijke extracten die langzaam vrijkomen zonder je hond te versuffen. Wees wel voorzichtig met kalmerende medicijnen en lees de bijsluiter goed voordat je het toedient. Onze medewerkers in de winkel geven je graag advies over welk middel het beste bij jouw hond past.

Hondenspeelgoed

Reacties (12)
M
Marian
5 september 2018, 08:58
Dit stukje gaat over de dag zelf (oudjaarsdag) en de dag erna dat je hond nog bang is. Maar hier, en ik denk in bijna heel Nederland is het al minstens 2weken voor 31dec aan de gang met vuurwerk. Dus dan begint het gedonder al. Mijn hond is verschrikkelijk bang, en er is heel weinig om haar te kalmeren. Zelf blijf ik zo rustig mogelijk, maar zie er altijd als een berg tegenop.
m
m
25 december 2018, 18:54
Vuurwerktraining kan een uit komst bieden al is dat waarschijnlijk al geweest \ Beste is hem af leiden met speeltje of snoepje waar hij heel gek van is
C
Carola
25 december 2018, 18:58
Ja klopt Marian dat is hier ook al vanaf de herfstvakantie. \ Ik zet de hele dag de radio aan en dan iets harder dan normaal dat scheeld veel bij onze hond. En laat haar spelletjes doen dat leid haar ook wel af.
J
Judith
25 december 2018, 21:27
Wij hebben onze honden bach druppels. Haalt niet alles weg maar scheelt wel een stuk. We hebben sinds mei een nieuwe hond erbij dus bij hem nog afwachten want hij is wel bang voor de harde knallen. Maar onze andere hond en de oude hond die we vorig jaar nog hadden reageerden de afgelopen 2 jaar een stuk rustiger dat ze die Bach druppels kregen.
M
Marjorie
25 december 2018, 23:03
Het beste is om je hond bij knallen te negeren dus echt geen aandacht aan geven. \ Juist als je hem oppakt en troost weet hij of zij dat het iets is waar je bang voor moet zijn. \ Probeer zo normaal mogelijk te doen, ook met uitlaten. \ Is rond half 10 de laatste keer, hou het hier ook bij. \ Een hond hoeft niet nog eens midden in de nacht naar buiten. \ Heeft U nog een puppy, laat hem dan kennis maken met het vuurwerk, ga bij een raam staan en laat zien dat het mooi is. \ Komt hij angstig naar U toe, dan ook hetzelfde gewoon negeren dan weet hij dat hij de volgende keer niet bang hoeft te zijn. \ Dit heb ik altijd met mijn honden gedaan en nog nooit problemen gehad. \ Het licht immers aan jezelf, als je laat merken dat je de hond zielig vind gaat hij daar op reageren..
b
bierlee
25 december 2018, 23:58
mijn honden houden ook helemaal niet van vuurwerk. \ vorig jaar hebben ze samen op de badkamer gelegen....is geen raam naar buiten, dus geen flitsen van vuurwerk.dus dat was fijn voor hun....lekker een deken voor hun op de grond en ze hebben er bijna geen last gehad van het vuurwerk en een plaat voor het huis gehangen van GEEN VUURWERK AUB....
N
Nel
26 december 2018, 16:22
Ik vul de kong met smeerworst en dan in de vriezer en haal deze om 11.45 er uit en geef deze om 12.uur dan is mijn hond er zo een half uur mee bezig
d
dV
26 december 2018, 22:11
Ik laat het altijd even paar weken rustgevend hondenmuziek via youtube aanzetten voor ons hond. (Advies gehad van n ander) Dat helpt ook rustgevend. Ons hond is niet echt bang voor vuurwerk. Tenzij te dichtbij bij hem gegooid word dan schrikt hij natuurlijk en blaft (1 of 2x) hij terug. Dan loopt hij rustig verder. Gelukkig, hopen dat het zo houdt. \ - Rustgevend muziek. \ - Veilige omgeving (beschut als het nodig is) vb deken om je bench heen zoiets. \ - Met hond spelen en afleiden zodat hond niet veel last van vuuwerk heb. \ - Tegen de hond praten helpt ook weleens. \ - Veilige uitlaatplek. Als bijna ure te gekomen is dan korter uitlaten.. Wanneer het rustig is dan uitlaten. Wanneer heel veel vuurwerk laat ik de hond niet uit.
L
Lydia
27 december 2018, 21:35
Mijn hond en de vorige hond hadden géén last van vuurwerk. Op tijd (liefst als pup) bekend maken met vuurwerk dmv filmpjes v. youtube en....belonen. Met de mijne kon ik gezellig rond 0.00 uur samen buiten vuurwerk kijken. Kwispelend liep ze van de één naar de andere buur voor een aai over haar bolletje. \ Evt, thundershirt of wrap van een sjaal om het lichaam helpt een beetje. Door het inbakeren voelen ze zich veilig, net als een baby. \ Voor pilletjes zou ik toch liever met een dierenarts contact opnemen. ;)
O
Olga
28 december 2018, 22:16
Onze hond is ook heel bang en inderdaad ook hier beginnen ze al dagen van tevoren met knallen. Hij wil dan bijna niet meer mee naar buiten om te plassen of poepen. Normaal gaan we lange wandelingen maken en naar het bos, daar is ie dol op, maar deze laatste weken voor oud en nieuw is het gauw even plassen en terug naar binnen. Best erg eigenlijk. We hebben nu bij de dierenarts pilletjes gehaald, 3 dagen van tevoren mee beginnen, morgen dus. Hij wordt er niet duf van, maar zou vergeten dat hij bang is... ik snap ook niet hoe het werkt en of het werkt, maar we gaan het gewoon proberen. En we hebben alle deuren binnen ope, gordijnen dicht, radio aan en blijven thuis met oud en nieuw. Prettige jaarwisseling!
H
Heidy
25 december 2019, 00:04
Mijn oudste, buitenlandse, hond is elk jaar banger, het vuurwerk is al in September begonnen. \ Ze wil geen beloningen aan pakken en spelen heeft ze nooit geleerd en doet ze dus niet. \ Het is zo zielig om haar angst te zien . Ik zal zo blij zijn met een totaal vuurwerk verbod! \ Ook heel veel vogels vliegen zich te pletter, daar lees je ook nooit wat over en al dat gif in het milieu en de troep die blijft liggen.......
E
Edwina
30 december 2022, 10:22
Wat een fijne tips. Wat ook fijn os om te maken is een snuffeldoos. Je neemt een doos met allemaal kleine verschillende doosjes er in. Die doosjes vul je met de aller lekkerste (gezonde) voertjes. Ze mogen die doos helemaal kapot maken in de zoektocht naar voertjes. Hiermee kunnen ze goed afgeleid worden en hopelijk komen ze dan goed het vuurwerk moment om 00:00 door. Ik wens iedereen een heel mooi en gezond 2023 toe en voor alle dieren dat oud en nieuw goed voor jullie verloopt en dat het vuurwerk niet te lang doorgaat.
GEEF EEN REACTIE
Back to top