Laden..
Hondenmand of hondenkussen kiezen voor je hond

Hondenmand of hondenkussen kiezen voor je hond

Een trouwe viervoeter in huis is een aanwinst voor je gezin! Ben jij van plan een hond te nemen of is je hond toe aan nieuwe, passende hondenmand? Het aanschaffen van een hondenmand kan een hoop vragen oproepen. Er is een zeer ruime keus in hondenmanden, hondenkussens en hondenligbedden… Waar moet je allemaal op letten bij de aanschaf van een slaapplek voor je hond? In dit artikel vertellen we je alles wat je hierover moet weten.

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

Waarom een hondenmand of een hondenkussen?

Allereerst: is een hondenmand of kussen wel essentieel voor een hond? Een hond ligt immers ook gewoon op het kleed, de kale vloer of de bank… Wij willen je wel aanraden altijd een hondenmand of hondenkussen voor je hond aan te schaffen. Het biedt comfort voor je huisdier, door de zachte ondergrond zijn de botten en gewrichten van je hond minder kwetsbaar. Maar de eigen mand of kussen is ook de plek waar de hond zich veilig voelt en even helemaal tot rust kan komen en bijkomen van alle prikkels.

Hond in hondenmandHond in hondenmand

Welke hondenmand moet ik kiezen?

Hondenmanden zijn er in tal van verschillende soorten en maten. En dan zijn er ook nog hondenkussens, of kunststof hondenmanden met een los hondenkussen, verhoogde hondenmanden op poten en hondenmanden waar je hond helemaal in kan kruipen. Daarna moet je nog bepalen welke maat je nodig hebt voor jouw hond en welk materiaal je mooi en/of praktisch vindt. We nemen alle afwegingen met je door.

Slaaphouding van de hond

Voordat je naar hondenmanden of hondenkussens gaat kijken, moet je eerst eens goed kijken naar je hond. Wat vindt hij of zij een fijne slaaphouding? Sommige honden liggen helemaal opgekruld, anderen juist vaker helemaal uitgestrekt. Sommige honden vinden het fijn om hun hoofd op een rand te leggen of om juist ergens in of onder te kruipen. Dit bepaalt met name het type mand of kussen: met een stevige, zachte, hoge of lage rand of juist zonder rand. Is je hond al wat ouder of minder mobiel? Heeft hij heel korte pootjes of is hij wat aan de zware kant? Kijk dan ook goed of mand makkelijk is om in te komen, met een niet te hoge rand en kies dus ook geen hondenmand op poten of een hondenfauteuil.

Hond in hondenmand binnenHond in hondenmand binnen

Grote hondenmand of kleine hondenmand

Als je het soort mand of kussen hebt gekozen, dan is de juiste maat van belang. Een té groot hondenkussen kan ervoor zorgen dat het veilige knusse holletje niet aanwezig is en in een te kleine mand kan je hond zijn gewenste slaaphouding niet vinden.

Er zijn wat richtlijnen voor die houvast bieden voor het kiezen van de juiste maat.

Gewicht hond Grootte hondenmand
10 kg 50 cm
20 kg 70 cm
35 kg 90 cm

 

Een andere manier om te bepalen hoe groot de mand is, is om je hond op te meten als hij in zijn favoriete slaaphouding ligt. Ligt je hond vaker helemaal uitgestrekt, ga dan voor een kussen waar hij gestrekt op past. Ligt hij meestal opgekruld, neem dan zijn maat en tel daar minimaal 10 cm extra bij op.

Over het algemeen geldt dat puppy’s én hondjes die zich veel opkrullen bij het slapen de geborgenheid van een hondenmand met een fijne rand willen of een mand waar ze helemaal in kunnen. Aangezien een puppy nog gaat groeien kun je de mand best op de groei kopen, want voor je het weet is hij groot. Je kunt eventueel de mand extra opvullen met knuffelbeestjes en kussentjes om toch dat geborgen gevoel te creëren voor het beestje.

Materiaal van de hondenmand

Hond op rond hondenkussen binnenHond op rond hondenkussen binnen

Bij een hondenmand kun je onderscheid maken tussen het materiaal van de mand en van het hondenkussen. Soms kun je deze los van elkaar kiezen, soms koop je ze samen en vaak is het kussen de mand zelf. Je hond zal je hier verder weinig over kunnen vertellen, het komt nu aan op jouw smaak en het gemak van de ene soort mand ten opzichte van de ander.

Houten hondenmand

Hout is populair en hondenmanden van hout en steigerhouten hondenmanden dus ook. Meestal worden houten hondenmanden van hout zelf gemaakt, met behulp van een houten pallet of een kist waar een kussen in wordt gelegd. Ben je van plan om zelf een houten hondenmand te maken? Let er dan goed op dat je hond hem niet uit elkaar kan halen en dat hij goed is afgewerkt, zonder scherpe delen.

Kunststof hondenmand

Kunststof hondenmanden gaan over het algemeen erg lang mee. Niet elke hond is even voorzichtig, maar in het geval van een kunststof hondenmand maakt dat minder uit. Plastic hondenmanden zijn eenvoudig schoon te maken en daardoor zijn ze vooral voor buiten erg geschikt. Sopje erdoorheen en klaar!

Kunststof hondenmanden

Rieten hondenmand

Een andere optie is een rieten hondenmand voor jouw hond. Riet oogt natuurlijker dan kunststof en het geeft een beetje mee als je hond ertegenaan ligt. Riet is wel minder hygiënisch en als je hond vlooien hebt, dan krijg je die maar lastig uit het riet. En is jouw hond een knager? Kies dan liever niet voor riet, want dan ziet de rieten hondenmand er al snel een heel stuk minder mooi uit!

Materiaal van het hondenkussen

En dan het belangrijkste onderdeel van de hondenmand: het materiaal van het kussen. Het soort stoffering én de vulling bepalen hoe het kussen aanvoelt.

Hondenkussen van textiel of polyester stof

Als het gaat om de stoffering, dan gaat het grotendeels om smaak: hou je van fluffy of juist van stoer en strak? Het enige advies dat wij kunnen geven is: kijk wat past bij je interieur, maar ook bij de kleur van je hond. Je wil niet dat je hond een schutkleur heeft in zijn mand, maar bij een donkere mand met een witte hond zal je de losse haren weer extra goed zien. Pluizig materiaal zorgt dat haren minder opvallen en ook een print, zoals een ruit of panterprint, zorgen daarvoor. Soms kun je het materiaal makkelijk afnemen met een doek en er zijn ook hondenkussens voor buiten, welke vuil en water afstoten. Andere kussens zal je vaker moeten wassen: let er in dat geval op hoe makkelijk de hoes van het kussen gehaald kan worden!

Hond op geel hondenkussen buitenHond op geel hondenkussen buiten
Hond in orthopedische hondenmandHond in orthopedische hondenmand

Orthopedisch hondenkussen of orthopedische hondenmand

De vulling van het hondenkussen zorgt voor de ondersteuning en bepaalt ook vaak hoe lang het kussen mooi vol zal blijven. Is jouw hond al wat ouder of heeft hij last van zijn gewrichten? Kies dan voor een orthopedisch hondenkussen! Een orthopedisch hondenkussen bevat foam (traagschuim) en vormt zich naar je hond, waardoor hij overal de juiste ondersteuning krijgt.

Orthopedische hondenmanden

Hondenkussen vulling

De vulling van hondenkussens bestaat vaak uit piepschuim balletjes. Soms worden deze EPS parels hergebruikt in goedkopere hondenkussens, je hoort het kussen dan meer knisperen. Je kunt de parels bijvullen als het kussen minder stevig wordt. Andere hondenkussens bevatten schuimvlokken, deze zijn meer vormvast dan de parels, maar gaan over het algemeen minder lang mee. Voel zelf waar je voorkeur naar uitgaat, aan beide soorten vulling zitten voor- en nadelen. We adviseren je graag in onze winkel!

Waar zet je de hondenmand?

De beste plek voor de hondenmand is de plek waar je hond het liefst slaapt. Zo makkelijk kan het zijn! De plek moet tochtvrij zijn, niet naast de verwarming (liever ook niet boven de vloerverwarming) en niet in de doorloop. Jouw hond kan dit heel goed zelf bepalen, dus kijk vooral naar het beestje en waar hij zich prettig voelt. Verplaats de mand liever niet als hij eenmaal staat, honden hechten zich aan een vaste plaats.

Goedkope of luxe hondenmand?

Hondenmanden: ze zijn er, zoals je leest, in tal van soorten en maten. Dat geldt ook voor de prijsklassen van de verschillende hondenmanden. Je hebt goedkope hondenmanden, maar zeker ook genoeg aanbod in duurdere luxe hondenmanden en hondenfauteuils. Het verschil in prijs zit vaak in de duurzaamheid van een hondenmand, de kwaliteit van de materialen en het ontwerp. Een keus die iedere hondenbezitter zelf moet maken. Kijk wel altijd eerst naar het comfort voor je hond en maak dan je keus binnen jouw budget.

Hondenmanden

Hondenmand schoonmaken

Een hondenmand moet natuurlijk ook af en toe schoongemaakt worden. Volg voor de kussenhoes de voorschriften op het waslabel, gebruik een wasmiddel zonder sterke geur en zeker geen wasverzachter. Een hond wil graag zijn eigen geur terugvinden in het hondenkussen! Stop het ook niet in de droger, maar hang het liever aan de waslijn. Het kussen zelf kun je eventueel opkloppen en buiten laten luchten. Verder vraagt elke soort materiaal om zijn eigen behandeling, maar gebruik nooit agressieve of sterk ruikende middelen, dat is niet goed voor het dier.

Hondenmand kopen

Hopelijk hebben we het een stukje gemakkelijker kunnen maken om een passende hondenmand voor jouw viervoeter te vinden. Mocht je toch nog vragen hebben over het kopen van een hondenmand, schakel dan de hulp in van onze medewerkers. Zij staan je graag te woord in onze winkels.

Bekijk de hondenkussens en hondenmanden ook in onze webshop.

Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE
Back to top