Laden..
Hondenriem met hondentuig of hondenhalsband kiezen

Hondenriem met hondentuig of hondenhalsband kiezen

Als je jouw trouwe viervoeter ergens blij mee maakt dan is het wel met een rondje wandelen. Om het wandelen voor zowel je hond als voor jou zo fijn mogelijk te maken, is het fijn als je hond goed naar jou luistert. De juiste halsband of hondentuig met goede looplijn speelt hierin een grote rol. Je hond aan de riem biedt bescherming voor het dier, maar het is ook de manier om tegen je hond te praten en hem te leren om naar jou te luisteren. Je kunt je hond ermee corrigeren, maar hem ook meer vrijheid geven als hij daaraan toe is. Dit verbetert de band tussen jou en je huisdier! We leggen je graag uit hoe dit werkt en welke keuzes jij moet maken bij kiezen van de juiste hondenriem, hondentuig of halsband voor je hond.

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

Soorten hondenriemen

Als je een hondenriem met tuig of halsband gaat uitzoeken, moet je eerst 2 dingen helder hebben. Allereerst: waar wil je de hondenlijn voor gebruiken? En ten tweede: wat voor soort hond heb je?

 

Hond uitlaten tussen zonnebloemenHond uitlaten tussen zonnebloemen

Trainingslijn of dressuurlijn

Heb je een pup of een hond die je bepaalde gewoontes wil (af)leren? Kies dan voor een trainingslijn, deze wordt ook wel een dressuurlijn genoemd. Een trainingslijn is tussen de 1 tot 2 meter. Je kunt de lengte afstemmen op het soort training en je hond goed corrigeren. Een hondenriem tegen trekken bestaat niet, maar je kunt een hond aan de riem wel leren om er niet aan te trekken. Een hond leert het beste van positieve correctie. Wil je je hond afleren om te trekken aan de riem? Ga dan stil staan zodra hij gaat trekken en beloon hem zodra de lijn weer los hangt. Als je dit consequent volhoudt dan leert de hond vanzelf dat hij in de buurt moet blijven. Geef in principe nooit zomaar een ruk aan de lijn, dit mag alleen in het geval van gevaar. Ga altijd op puppycursus met je hond, zodat hij op de juiste manier manieren leert!

Trainingslijnen

Looplijn of rollijn

Met een looplijn bedoelen we de hondenriem waarmee jij je hond dagelijks uitlaat. Dit kan een looplijn met een vaste lengte zijn, maar ook een hondenriem die via een rolmechanisme tijdens het lopen langer of korter gemaakt kan worden. Een looplijn met vaste lengte is meestal tussen de 1 en 2 meter, de maximale lengte van rollijnen verschilt van 3 tot 8 meter.

Let bij de keuze hiervan op de eigenschappen van je hond. Een sterke of grotere hond kun je beter aan een vaste kortere looplijn houden. Kleinere en jongere honden, die je graag wat verder wil kunnen laten lopen, kunnen aan een rollijn. Een rollijn staat in principe altijd op spanning, omdat hij oprolt zodra er speling is. Dit is handig, want de lijn zal minder snel verstrikt raken tussen takken of pootjes, maar het kan ook een negatief effect op je hond hebben. Er is namelijk altijd iets wat ‘trekt’. Mocht je je hond nerveus of schrikkerig vinden overkomen, probeer dan een tijdje een looplijn met vaste lengte.

Looplijnen

Rollijnen

Hardloop hondenriem met heupgordels

Je hond uitlaten en tegelijkertijd aan je eigen conditie werken? Ga samen hardlopen! Gebruik tijdens het hardlopen een hondenriem met heupgordels, welke je rond je heupen kunt vastmaken. Dan hou je lekker je handen vrij om goed te kunnen bewegen! Uiteraard werkt dit alleen met een hond die netjes met jou mee blijft lopen en je niet alle kanten uit trekt.

Reflecterende hondenriem

Je hond uitlaten doe je natuurlijk meerdere keren per dag en met name in de herfst en winter zal het vaak gebeuren dat je in de schemering of in het donker naar buiten gaat. Voor die momenten raden wij een reflecterende hondenriem aan. Deze kun je combineren met een halsband of tuig met LED verlichting. Uiteraard kun je ook zelf kleine LED lampjes aan de riem en halsband bevestigen, maar zorg dan wel dat je hond deze ook met rust laat en dat ze goed vastzitten. Wij raden sterk af om in het donker naar buiten te gaan met je hond als hij niet goed zichtbaar is. Een ongeluk zit in een klein hoekje!

Soorten hondentuigen en hondenhalsbanden

We hebben het gehad over de riem, maar hier moet natuurlijk ook nog een halsband of tuig bij om de riem aan je hond vast te kunnen maken. Ook hier moet je weer goed kijken naar het soort hond dat je hebt. Daarnaast moet zowel de hondenhalsband als het hondentuig goed passen. Zorg altijd dat je 2 vingers speling houdt tussen de riem en je hond. Doe je hem strakker, dan  gaat hij te snel knellen. Als je hem te los laat zit het ook weer niet fijn, omdat hij dan teveel tegen de hond aan slaat tijdens het lopen en rennen.

Hondentuigjes

Een hondentuig gaat om de borst van de hond en verdeelt hierdoor de druk bij trekken. Kies bij heel kleine honden altijd voor een hondentuig en ook voor puppy’s en honden die veel trekken. Een hondentuigje belemmert een hond wel meer in zijn bewegingen dan een halsband.

Er zijn verschillende soorten hondentuigjes, zoals een borsttuig, Y-tuig, H-tuig en instaptuig. De verschillen zitten in het gemak waarmee je hem bij je hond kunt aandoen en hoe de banden lopen. Sommige hondentuigjes bieden ook de keuzemogelijkheid om de looplijn bovenaan óf aan de zijkant vast te maken. Probeer tuigjes uit bij je hond voor je een keus maakt, dan zie je vanzelf welke jij en je hond prettig vinden. Vraag ook gerust advies in de winkel!

Hond in hondentuigjeHond in hondentuigje

Hondentuigjes

Hondenhalsbanden

Een hondenhalsband is een riem om de nek van de hond. Als een hond nog moet leren om niet te trekken, kies dan nog niet voor een halsband, maar voor een hondentuig. Bij trekken ontstaat er druk op de nek welke de hond kan verwonden. Met een halsband kan de hond wel vrijer bewegen dan in een tuigje.

Hondenhalsbanden

Hondenriem voor in de auto

Er is niets heerlijker dan met je hond naar het bos of naar de hei. Zowel voor jou als voor je hond! Niet iedereen heeft helaas een bos om de hoek, dus wil je je hond ook in de auto mee kunnen nemen. Een rustige hond kun je in de auto vervoeren met een hondentuig voor in auto. Met een speciale tussenlijn maak je de hond vervolgens vast aan de autogordel. Zo heeft je hond nog wel wat bewegingsvrijheid, maar zit tegelijkertijd ook vast. Als je er geen vertrouwen in hebt dat je hond braaf blijft zitten onderweg, vervoer je hond dan in een bench in de auto!

Voor in de auto

Dubbele hondenriem

Heb jij meerdere honden van hetzelfde formaat? Dan kun je ook kiezen voor een koppel riem. Dit is een koppelstuk waarmee je de honden aan elkaar vastmaakt en je maar één looplijn nodig hebt voor beide honden. Uiteraard moet je wel even kijken of dit past bij jouw honden, want ze worden dan wel gedwongen om elke keer dezelfde kant te kiezen.

Materiaal van de riem

Tijdens je zoektocht naar een geschikte looplijn en halsband voor je hond is het van belang om de verschillende materiaalsoorten even te vergelijken. Het materiaal van de riem bepaalt de levensduur, de sterkte en het gemak waarmee je de riem reinigt. Natuurlijk kies je een riem die je mooi vind én die past bij jouw budget, maar elk materiaal heeft zijn eigen specifieke eigenschappen en het is wel handig als je die vooraf weet.

Leren hondenriem en leren hondenhalsband

Allereerst is er de leren hondenriem en halsband.

  • Leer is zeer stevig en geeft een hondenriem een robuust karakter.
  • Een hondenriem van leer kan een leven lang meegaan, maar leer heeft dan wel wat verzorging nodig. Een leren riem moet je regelmatig invetten om hem soepel en mooi te houden.
  • Een nieuwe leren hondenriem is in het begin nog wat stug, maar na wat wandelingen verdwijnt dit vanzelf. Hoe vaker je gaat wandelen, hoe fijner de wandelingen gaan worden. Dus lekker veel naar buiten met je hond!
Hond in bosHond in bos

Hondenriemen van leer

Nylon hondenriem

Naast de leren hondenriem, kun je ook kiezen voor een riem van nylon. Deze zijn ofwel rond ofwel plat van vorm.

  • Een nylon riem is sterk maar licht van gewicht. Dit is met name prettig voor pups of kleinere honden.
  • Nylon riemen gaan erg lang mee, ze kunnen hooguit een beetje gaan slijten bij veelvuldig schuren.
  • Vuil was je heel makkelijk van nylon. Onder de kraan en klaar!
  • Het leuke van nylon riemen is dat je ze in allerlei kleuren en prints kunt kopen.
  • Nylon is goedkoper dan leer.

Hondenriemen van nylon

Metalen hondenriem / kettinglijnen

Een hond aan een ketting? Ja, waarom niet? Uiteraard hebben we het dan alleen over de looplijn, welke je bevestigt aan een halsband of hondentuig van leer of nylon. Heb je een grote en sterke hond, dan kan een ketting noodzakelijk zijn om zeker te weten dat de lijn niet breekt. De rest is dan aan jouw eigen spierballen.

Materiaal handvat

Natuurlijk moet de riem comfortabel zitten bij je hond, maar bedenk ook dat jij de riem net zo lang in je handen moet vasthouden! Dit kan ook meespelen in de keuze of je voor een rollijn of een losse looplijn kiest. Een rollijn houdt heel anders vast en niet iedereen vind dit prettig voor langere wandelingen. Probeer dit altijd even uit voor je je keus maakt en vergelijk verschillende handvatten en hoe ze in je hand liggen.

Neopreen voering

Halsbanden, tuigjes en looplijnen voor honden hebben soms een neopreen voering. Dit geldt bij een looplijn dan meestal ook voor het handvat. Neopreen ademt, kan tegen vocht en droogt snel. Dit is vooral heel fijn bij warm weer!

Hondenriem kopen bij Intratuin

Bij Intratuin vind je een ruime keuze aan hondenriemen en halsbanden. Welke je vooral zal tegenkomen zijn de Flexi rollijnen, welke bekend staan om duo remtechniek en het fijne gebruiksgemak. Daarnaast hebben wij een uitgebreid assortiment van Beeztees. Beeztees voorziet in alles voor je hond, ook als het gaat om hondenmanden en speelgoed.

Ook het bekende merk Julius K9 vind je in onze winkels. De Julius K9 hondentuigen zijn stoer en een leuk extraatje zijn de tekstlabels, waarmee je jouw hondenharnas persoonlijk maakt.

We hopen je voldoende informatie te hebben gegeven om de juiste riem met halsband te kiezen voor jouw lieve viervoeter. Kom vooral langs in onze winkels voor advies op maat, we helpen je graag!
Bekijk ook het ruime assortiment aan hondenriemenhondentuigjes en halsbanden in onze webshop.

Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Belgie?

Hier op Intratuin.nl bezorgen we alleen in Nederland

Back to top