Laden..
Hortensia (Hydrangea arborescens 'Strong Annabelle'

Hortensia snoeien

Je hortensia snoeien houdt je plant jong en in vorm. Maar als het tijd wordt om je hortensia te snoeien, dan moet je wel even goed opletten, want je loopt het risico op een jaar zonder bloemen als je dit niet op de juiste manier aanpakt! Wij vertellen je graag hoe je je hortensia moet snoeien. Het is erg belangrijk dat je weet welke soort hortensia (Hydrangea) jij in je tuin hebt staan. Wil je meer lezen over de hortensia? Alles over de verzorging van de hortensia en meer vind je in onze plantengids.

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

Hortensia soorten

Om iets te kunnen zeggen over het waarom, wanneer en hoe snoeien van een hortensia, moet je eerst weten welke soort hortensia je hebt. Je loopt anders het risico dat je geen bloemen krijgt dat jaar en daar heb je je hortensia natuurlijk voor staan!

Er is een tweedeling in hortensia soorten. Er zijn hortensia's die bloeien op éénjarig hout en soorten die bloeien op tweejarig of oud hout. De pluimhortensia (Hydrangea paniculata) en de sneeuwbalhortensia (Hydrangea arborescens ‘Annabelle') bloeien op éénjarig hout. De boerenhortensia (Hydrangea macrophylla), de eikenbladhortensia (Hydrangea quercifolia), de klimhortensia (Hydrangea anomala petiolaris) en de fluweelhortensia (Hydrangea aspera) bloeien op tweejarig hout.

Weet je niet zeker welke soort hortensia je hebt? In onze plantengids vind je alle soorten hortensia's op een rij.

Waarom moet je een hortensia snoeien?

Meestal snoei je de hortensia omdat je hem te groot vindt worden, of om uitgebloeide bloemen, dode takken of door vorst aangetaste takken weg te halen. Maar er zijn extra redenen per soort.

Hortensia soorten die bloeien op eenjarig hout

De pluimhortensia en hortensia 'Annabelle' bloeien altijd, want de bloemen groeien op nieuw, jong hout. Door te snoeien kun je deze planten compacter of lager houden of juist hoog laten groeien door stevige gesteltakken middenin te laten staan. Het snoeien van deze hortensia's is dus vooral gericht op de grootte en vorm van de plant.

Hortensia soorten die bloeien op tweejarig hout

De boerenhortensia is de meest voorkomende hortensia soort die enkel bloeit op hout dat het jaar ervoor is gegroeit, maar er zijn er dus meer. Om deze hortensia's in goede conditie te houden is het aan te raden om de hortensia te ‘verjongen’ door te snoeien. Je moet dit structureel doen, omdat een rigoureuze snoeibeurt zal leiden tot geen bloei.

Hoe vaak en wanneer moet je een hortensia snoeien?

Een hortensia die bloeit op eenjarig hout hoef je niet per se te snoeien. Het is dus niet zo gek als je het een paar jaar niet doet, hoe vaak je het wil doen is echt aan jou. Een hortensia die bloeit op tweejarig hout moet je wat structureler snoeien om de plant jong te houden én wel elk jaar bloemen te hebben. Voor de mooiste plant snoei je deze hortensia soorten elk jaar.

Alle hortensia's snoei je in het vroege voorjaar (rond maart/april). Kijk wel of het de komende dagen niet gaat vriezen, zodat de snijwonden kunnen genezen. Door vorst kan een gesnoeide tak invriezen en die tak zal dat jaar geen bloemen geven. 

Uitgebloeide bloemen uit de hortensia snoeien

Bij veel bloeiende planten en heesters is het gebruikelijk om uitgebloeide bloemen weg te knippen na de bloei. De hortensia is hier een uitzondering op! Aangezien een hortensia tot de eerste vorst kan blijven doorbloeien, heb je bij snoeien na de bloei kans dat de snijwonden gaan invriezen. Laat de uitgebloeide bloemen zitten, zij bieden in de winter bescherming tegen vorst. Bovendien zijn de bruine bloemen vaak een mooier gezicht dan een kale struik. Knip de bruine gedroogde bloemen vóór de start van maart uit je hortensia. Hou er rekening mee dat de nieuwe bloemen net onder de oude bloemen ontstaan, dus kijk goed hoe ver je kunt knippen. Knip op een paar centimeter boven de bovenste nieuwe knoppen.

Hoe snoei je een hortensia?

Bij alle soorten hortensia's controleer je altijd even op dode of oude grijze takken. Deze kun je in zijn geheel wegknippen. Heb je een tak die aangetast is door de vorst? Snoei deze tak verder terug tot aan het punt waar twee gezonde knoppen op de tak zitten.

Hortensia soorten die bloeien op eenjarig hout

Bij het snoeien van deze hortensia soorten kan eigenlijk weinig mis gaan, de hortensia zal in principe altijd hetzelfde jaar nog in bloei staan. Snoei de struik terug tot zover je wil. Je kunt de hortensia terugsnoeien tot zo’n 30 cm boven de grond, maar als je hem groter wil houden dan doe je dat.

Hortensia soorten die bloeien op tweejarig hout

Bij hortensia's die bloeien op tweejarig hout, moet je er altijd rekening mee houden dat alleen de takken die je laat zitten gaan bloeien. Oftewel: je kan bij deze soorten hortensia's niet de gehele plant in één keer snoeien. Bij iedere snoeibeurt snoei je slechts een aantal oude takken weg, zodat daar weer nieuwe takken ontstaan. Zorg ervoor dat er nog een paar nieuwe knoppen aan de tak blijven zitten, daar loopt hij dan weer uit. Knip voor het beste resultaat ongeveer een kwart tot éénderde van de takken weg, de overige takken kunnen dan nog voor de mooie bloemen gaan zorgen. De takken die aan het einde een grotere knop hebben, die snoei je niet. Daar zit de bloem in en die wil je behouden. Overigens kan je hortensia er wel tegen als je hem in zijn geheel terugsnoeit, alleen dan heb je één jaar geen bloemen! Dit kan een keus zijn als je hortensia echt veel te groot is geworden.

Bekijk ook de video, waarin we uitleggen hoe je je hortensia moet snoeien!

Met welk gereedschap snoei je een hortensia?

Snoei de hortensia met een snoeischaar en dikkere takken met een takkenschaar. Zorg dat je snoeigereedschap scherp en schoon is, dan maak je de meest nette snijwonden en dat is het beste voor de plant.

Gereedschap voor het snoeien van de hortensia

Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Belgie?

Hier op Intratuin.nl bezorgen we alleen in Nederland

Back to top