Laden..
Hydroponie: Je plant op water in een glazen pot

Hydroponie: Je plant op water in een glazen pot

Dat planten water nodig hebben om te leven wist je natuurlijk al, maar wist je ook dat sommige planten volledig op water kunnen staan? Alle potgrond is dan van de wortels afgespoeld, waardoor je heel mooi ziet hoe de wortels zich onder water ontwikkelen. De witte wortels zweven bijna in het water en kunnen zo een hele vaas vullen. Het laten groeien van planten op water heet hydroponie en waarschijnlijk heb je het zelf al eens gedaan, toen je bijvoorbeeld stekjes op water hebt laten groeien.

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd
Mama BotanicaMama Botanica

Ik ben Iris van Mama Botanica en ik schrijf regelmatig een gastblog op de inspiratie omgeving van Intratuin over de verzorging van kamerplanten. Ik woon met meer dan 140 gelukkige planten in mijn eigen urban jungle en deel mijn enthousiasme over planten via Instagram, YouTube, mijn boeken 'Stek Je Plant', 'Een huis vol planten', 'De kamerplantenbijbel van Mama Botanica' én via deze blog!

Bekijk hier alle blogs over kamerplanten die ik heb geschreven voor Intratuin.

Hoe kan het dat een plant geen rot krijgt als je de wortels op water zet?

Bij het verzorgen van je planten let je natuurlijk heel erg op dat je je plant niet te veel water geeft, omdat je dan kans hebt op wortelrot. Maar hoe kan het dan dat een plant die volledige op water staat, dat niet heeft? Dat komt doordat de wortels die in het water groeien, een ander soort wortels zijn dan een plant in de grond groeit. Deze waterwortels zijn perfect aangepast aan al dat water en zullen niet snel gaan rotten. Maar het is niet voor alle planten even makkelijk om zich aan te passen, daarom geef ik je hieronder een lijstje met planten die goed op water groeien.

Welke planten kun je op water zetten?

Sommige planten kunnen jaren op water blijven staan, waar andere planten toch iets te natte voeten kunnen krijgen. Er wordt nu veel getest met verschillende planten of ze wel of niet goed blijven in het water en de volgende planten komen daar als positief uit.
Een topper om op water te zetten is de Clusia rosea princess. Deze plant groeit van nature in de mangrove, een gebied waar de wortels in het water groeien. Ze zijn de nattigheid dus best gewend en kunnen jaren goed blijven groeien op water. Andere planten om op water te zetten zijn bijvoorbeeld de MonsteraPhilodendrons, de graslelieSyngonium, maar zelfs cactussen en vetplanten kunnen water staan.

Planten op waterPlanten op water

Planten die je makkelijk op water kunt zetten

Hoe verzorg je een plant op water?

Je hoeft gelukkig niet bang te zijn dat je je plant te veel water geeft, maar je plant heeft natuurlijk wel wat verzorging nodig. Ten eerste wil je voorkomen dat de bladeren van je plant in het water hangen. Dan heb je namelijk grote kans dat die gaan rotten. Daarnaast moet je het water zo nu en dan verversen. Doe dit zeker één keer in de drie weken. Als je ziet dat het water eerder vies is, of dat er groene algen in het water groeien, dan kun je het water eerder verversen. Maak de vaas dan ook even schoon en spoel de wortels af. Je kunt gewoon kraanwater gebruiken, maar dat kan er wel voor zorgen dat er kalkranden in je vaas verschijnen. Wil je dat niet? Gebruik dan regenwater of bronwater. Voeg één keer per maand een druppeltje plantenvoeding aan het water toe, zodat je plant voldoende voedingsstoffen krijgt. Zie je dat er veel blaadjes geel worden en afvallen, terwijl je wel zo nu en dan wat plantenvoeding geeft, dan kun je er ook voor kiezen om je plant weer in de aarde te zetten. Want ondanks dat sommige planten het heel lang vol kunnen houden, kan het altijd zijn dat jouw plant zich niet zo goed aan kan passen. 

Zelf op water zetten

Planten op waterPlanten op water

Je kunt een plant op water kant en klaar kopen, maar het is ook leuk om zelf je plant op water te zetten. Dat kan op verschillende manieren; met een plant die al in de grond groeit, of met een stekje of pit.

Als je een plant kiest die nog in de potgrond staat, is het belangrijk dat je de wortels goed schoonmaakt. Om de aarde wat losser te maken, kun je de plant met de kluit een tijdje laten weken in een emmer met water. Als de aarde zich heeft volgezogen, komt het makkelijk van de wortels los. Probeer bij het schoonmaken de wortels zo min mogelijk te beschadigen. Mocht er nou toch wat worteltjes afbreken, maak je dan geen zorgen. Die zullen in het water zo weer terug groeien. Zijn de wortels helemaal schoon, kies dan een mooie vaas met een smalle hals waarbij de plant op de rand kan rusten of een vaas waarin de plant met z’n wortels op de bodem kan staan. Vul de vaas zodat de wortels net in het water staan, maar zorg ervoor dat er geen bladeren in het water hangen. In het begin zal er vast hier of daar nog wat aarde loslaten. Ververs dan het water, zodat het niet op de bodem blijft liggen.

Tip: Ververs het water minimaal één keer in de drie weken

Stekjes en pitten op water

Als je wel eens planten hebt gestekt, dan is de kans groot dat je dit hebt gedaan door je stekje in het water te laten wortelen. Dit is ook hydroponie. Sommige stekjes kun je heel lang op water laten staan, zoals de Epipremnum en de  Clusia. Andere stekjes zullen op een gegeven moment wel de grond in willen. Dit kun je zien door blaadjes die geel worden of afvallen. Wil je meer leren over het stekken van je planten, bekijk dan mijn blog zo stek je een plant.

Je kunt ook een avocadopit ontkiemen en deze in water zetten. De wortels zullen heel mooi het glas vullen en je pit zal heel lang op water kunnen groeien. Volg de volgende stappen om je pit succesvol te laten ontkiemen voordat je hem op het water zet.

  1. Eet een avocado. Heerlijk! Als de pit een beetje beschadigd bij het openmaken van je avocado, maakt dat niks uit.
  2. Was de pit en leg hem in een glas water voor zo’n 48 uur. Een beetje langer of korter maakt niet uit.
  3. Verwijder met een mesje het bruine buitenste laagje van de pit.
  4. Maak wat stevig keukenpapier vochtig en rol je pit hierin. Dit stop je in een plastic zakje en leg je op een warme plek. De hoeveelheid licht maakt hierbij niet uit.
  5. Check je pit regelmatig. Als het papier droog is, maak je het weer vochtig.
  6. Hoe lang het duurt voordat je pit ontkiemt, kan erg verschillen. Na een paar weken zal je een barst zien verschijnen en nog later komt er een kleine wortel uit piepen.
  7. Als de wortel ongeveer een centimeter is, zet je hem op water. Na verloop van tijd zal de stengel met blaadjes omhoog komen en voila! een nieuwe mini avocadoboom!
Avocadopit op waterAvocadopit op water

Cactus op water

Een cactus op water, gaat die het echt overleven? Jazeker, zelfs een cactus of vetplant kan volledig op water staan. Je kunt dit op twee verschillende manieren doen. Je kunt ervoor kiezen alle aarde van de wortels te spoelen en de wortels dan in het water te hangen. Of je snijdt heel rigoureus alle wortels van je cactus af en laat hem een paar centimeter boven het water zweven. Na een tijdje gaan er nieuwe wortels groeien en deze wortels zijn helemaal gespecialiseerd op het groeien in water. Met deze tweede methode heb je iets meer geduld nodig, maar heb je minder kans dat het verkeerd gaat. Bij de eerste methode heb je iets meer kans dat een wortel rot krijgt. Haal deze weg als je het ziet verschijnen. Als je cactus of vetplant zich eenmaal heeft aangepast, dan kan je plant jaren op water staan.

Wortels in water

Het is vooral heel erg mooi om de wortels van je plant in het water te zien groeien. En als je de juiste plant uitkiest, zal deze heel lang mooi en gezond blijven. Dus of je nu een plant koopt die al op water staat, of zelf een plant op water zet door de wortels af te spoelen, of stekjes maakt, geniet van het wonderlijke gezicht van die wortels onder water en hoe ze langzaam de vaas vullen. Én besef dat alle planten, ook degene die nog in de grond zitten, ook zo’n bijzondere verborgen wereld hebben.

Mama Botanica

Kamerplantenexpert

Reacties (33)
R
Rian
18 maart 2020, 10:59

Wat een leuke presentatie en informatie! Ga zeker aan de slag met planten op water! het balkon opfrissen is op deze manier ...TOP ! Even een opkikker voor allemaal!

g
gea
10 september 2020, 11:26

Ik vindt het prachtig om te zien . Ben nu zelf bezig met de Clusia te ontdoen van aarde aan de wortels en een paar keer spoelen zodat het aarde van de wortels af is, tot zover gaat het goed. Nu nog een mooie glazen pot zien te vinden met wat kiezelsteentjes en bron water, tja en dan maar af wachten hoe het de plant vergaat. Ben heel benieuwd. groetjes Gea.

M
Martha
26 mei 2022, 18:11
Wat heel leuk is: een glazen pot die op een houten houder staat waar ledlampjes in zijn. Dan wordt de glas met wortels en plant verlicht. Te koop bij Intratuin
I
Intratuin
26 mei 2022, 20:57

Hallo Martha,

Bedankt voor je tip! Je planten op water in een vaas met LED verlichting is inderdaad erg mooi. Bij Intratuin hebben we tranparante vazen op een houten houder met LED, maar ook op een metalen houder. Deze vazen met LED zijn hier te bekijken.

^Intratuin

M
Martha
26 mei 2022, 23:50
Die had ik op de site gezien maar het moest op de grond staan en dan zoek je de grootste uit. Heb er echt iets moois van gemaakt. Een andere vaas erop met brons. Past bij m’n interieur en was groter. Resultaat is schitterend en ben er erg blij mee. Jammer dat ik geen foto toe kan voegen. Op de plantenafd. heel goed geholpen ivm een plant die in water kan i.p.v. in aarde.
I
Intratuin
27 mei 2022, 08:43

Beste Martha,

Het klinkt echt heel erg mooi, wij vinden het ook jammer dat je hier geen foto kan plaatsen. Zou je misschien een foto willen delen via Instagram met #intratuin? Dan kan ik jouw foto bij onze blog plaatsen en inspireer je anderen met dit goede idee! (Lees hier hoe dat werkt.)

^Intratuin

M
Martha
27 mei 2022, 11:44
Ik heb geen Instagram maar zou het wel kunnen mailen. Als ik een mail-adres heb waarvan ik weet dat hij bij de goede persoon komt, kan ik de foto doorsturen. Groeten, Martha
I
Intratuin
27 mei 2022, 11:52

Hallo Reinhilde,

Bedankt voor je vraag! Vetplanten kun je zeker combineren met lavendel, als ze mooi bij elkaar kleuren zou ik het zeker doen. Als je ze samen in een pot zet moet je wel even kijken of ze voldoende ruimte hebben om te groeien en vergeet niet om je lavendel jaarlijks te snoeien zodat hij niet gaat verhouten.

^Intratuin

I
Intratuin
27 mei 2022, 11:56

Hallo Martha,

Mailen mag zeker ook, dat kan naar online@intratuin.nl.

Wil je erbij zetten dat je toestemming geeft dat Intratuin jouw foto gebruikt op onze website en social media kanalen? Voor de 'verwerking' is het misschien nodig dat wij hem posten op onze eigen instagram, we zullen je naam er dan bij vermelden.

^Intratuin (Maaike)

M
Martha
27 mei 2022, 12:12
Komt in orde!
N
Nicol
10 oktober 2022, 21:44
Kan een olifantsoor ook op water? En welke maat pot heb je daar voor nodig?
I
Intratuin
11 oktober 2022, 08:31

Hoi Nicol.

Jazeker, een olifantsoor kan op water. Hoe groot je vaas of glazen pot moet zijn, hangt af van de grootte van de plant. Meestal kies je voor een pot met een smallere bovenkant, zodat je plant niet scheef gaat hangen en mooi rechtop blijft staat. De opening moet groot genoeg zijn om de wortels veilig doorheen te steken en verder moeten de wortels genoeg ruimte hebben in de pot. Je kunt de huidige potmaat nemen en dan 10 tot 20% groter, zoals je ook zou kiezen als je de plant zou verpotten in een andere pot.

Succes!

^Intratuin

R
Riet Voogt
16 maart 2021, 16:17
Dit is nieuw voor mij en ik ga het proberen, dank je wel voor deze tip.
A
Arie Webbe
22 februari 2022, 17:55
Een anthurium kan ook heel goed op water staan
A
Anja
27 februari 2022, 14:37
Erg leuk artikel, dacht dat je alleen stekjes op water kon zetten. Vraagje: kun je ook gekookt kraanwater hiervoor gebruiken? Dan heb je toch ook geen kalkaanslag?
I
Intratuin
1 maart 2022, 09:01

Hi Anja, wat leuk dat je zo enthousiast bent! Je kunt ook inderdaad eerst even koken voor je het gaat gebruiken. Wel goed af laten koelen natuurlijk! :-) ^Intratuin

R
Rianne
5 maart 2022, 14:51
Leuk die planten op water, alleen nu het volgende heb mijn anthurium op (regen) water gezet, klein beetje voeding gegeven. Maar nu gaat de plant dood. Wat doe ik verkeerd?
I
Intratuin
7 maart 2022, 09:32

Beste Rianne,

Jeetje, wat jammer van je Anthurium! Het klinkt alsof je alles goed hebt gedaan, het enige wat ik kan bedenken is dat je misschien per ongeluk te veel voeding in het water hebt gedaan. Je kunt ook de standplaats even controleren: een Anthurium wil veel licht, maar geen volle zon. Had je de Anthurium al langer voor je hem op water zette? Het is dan het beste om hem op dezelfde plek terug te zetten waar hij voorheen wel goed groeide, dan weet je zeker dat het daar niet aan kan liggen. Het kan ook zijn dat je pech hebt gehad, óf dat je Anthurium nog even de tijd nodig heeft om zijn wortels te laten wennen aan het water. Hopelijk trekt hij weer bij! Wil je meer lezen over de Anthurium, bekijk dan ook de Anthurium in onze plantengids.

^Intratuin

I
Ineke
21 april 2022, 09:58
Ik heb een paar planten op water staan. Nu is er een wit waasje ontstaan rond de wortels. Wat is dit? Kan dit kwaad? Ik vind het niet zo mooi en zou het graag verwijderen maar weet niet zo goed hoe.
I
Intratuin
22 april 2022, 09:56

Hallo Ineke,

Het is wat lastig zeggen wat jouw witte waas precies is. Het kunnen schimmels zijn, dat is op zich niet schadelijk voor de plant. Staan je planten al lang op water? Als je ze pas recent in het water hebt gezet kan het zijn dat de plant aanpassingsproblemen heeft en dat de wortels een beetje zijn gaan rotten en dus hun stevigheid verliezen. Als de plant zelf ook minder mooi wordt, dan weet je dat dit het geval is. Wellicht is het type plant dat je hebt gekozen niet zo geschikt voor hydroponie?

Ik zou je planten voorzichtig uit het water halen en zachtjes voelen of de wortels nog stevig zijn. Zijn de wortels slap en snotterig? Haal dan de slappe stukken er vanaf. Als ze nog wel stevig zijn dan spoel je de wortels voorzichtig af en verwijder je hopelijk het meest van de schimmel.

Succes! ^Intratuin

M
Martha
11 oktober 2022, 09:20
Dat deed een vriendin mij ook en het werkt!
A
Antonet
18 augustus 2022, 18:07
Hallo intratuin medewerker, Ik heb ook nog een vraagje, is er ook een plantje wat op water kan en daarna onder de overkapping, waar het soms best warm kan zijn. Ik hoor het graag, bedankt! Groet, Antonet
I
Intratuin
22 augustus 2022, 16:10

Hallo Antonet,

bedankt voor je vraag! Als je onder je warme overkapping een plant op water wil zetten kan je dat het beste doen met een vetplant of cactus. Deze kunnen goed tegen warmte. Als het er echter zo warm is dat het water snel verdampt zou ik er eerder voor kiezen om gewoon een plantje in aarde te zetten. Je krijgt anders snel witte kalkranden van het verdampte water in je glazen vaas en dat ziet er wat minder mooi uit.

Succes!

^Intratuin

F
Flora
15 januari 2023, 09:22
Erg leuk om te doen. Wat ook goed kan zijn waterparels,deze vullen zich met water waardoor de wotels vochtig blijven. Ik geef de parels 1 keer per maand een scheutje water zodat ze zich weer kunnen vullen. Daarnaast ziet het er kleurrijk uit omdat de parels in verschillende kleuren verkrijgbaar zijn. Wel moet je zorgen dat de parels niet in de volle zon komen te staan omdat ze anders uitdrogen of de kleur gaat vervagen. Groet Flora
S
Sofie
25 januari 2023, 05:58
Beste, Ik heb 2 calathea's die het niet goed doen. Zou het beter zijn of lukken om deze op water te zetten? Kan dit met een calathea (ornata en white fusion)?
I
Intratuin
26 januari 2023, 09:09

Beste Sofie,

Een Calathea kan op water, maar of je Calathea's daarvan opknappen is even de vraag. De Calathea is niet de makkelijkste plant, de standplaats is erg belangrijk (halfschaduw of indirect zonlicht) en ook water geven dient nauwkeurig te gebeuren. De potgrond mag niet uitdrogen maar ook niet te nat zijn. Wat dat betreft is een plant op water makkelijker bij te houden.

Bekijk ook even de Calathea in onze plantengids, wellicht vind je daar nog tips om je Calathea's weer mooi te krijgen. De lente komt er snel genoeg aan, dan zullen ze weer groeikracht krijgen en worden wellicht weer mooi. Aan het einde van de winter heeft elke kamerplant het lastiger!

^Intratuin

M
Marijn
26 juni 2023, 13:28
Hallo, ik heb een Monstera op water staan, maar ben benieuwd of deze ook weer de grond in kan na een tijd? Of zijn de wortels zo veranderd dat dat niet meer kan?
I
Intratuin
27 juni 2023, 12:35

Hoi Marijn,

Je Monstera kan zeker alsnog in een pot na op water te hebben gestaan. Zorg de eerste tijd wel voor goed vochtige grond, want je gatenplant moet er wel even aan wennen.

Andersom lukt overigens meestal niet: als een plant gewend is om in de grond te staan, kun je hem niet zomaar in zijn geheel overzetten op water. Maar met een stekkie lukt dit juist wel heel goed.

^Intratuin

M
Marijn
27 juni 2023, 12:52
Bedankt voor je reactie!!
A
Annick De Praeter
5 januari 2024, 13:00
Bij mij staat de anthurium graslelie en monstera in water
E
Esther
7 februari 2024, 11:21
Hoi, ik heb een radermachera met mooie wortels in de aarde, kan deze ook in water?
I
Intratuin
9 februari 2024, 09:16

Hoi Esther,

De kans dat je radermachera het zal gaan overleven in alleen water is heel erg klein. Hij is immers al gewend aan de aarde. Ik zou het er dus niet op wagen! Ga er vanuit dat planten die goed te stekken zijn, en dus vanaf het begin wortels in water vormen, op water gehouden kunnen worden. Een plant vanuit de aarde overzetten in water heeft maar een heel kleine kans van slagen en ik zou dat nooit doen met een mooie gezonde plant.

^Intratuin

GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Belgie?

Hier op Intratuin.nl bezorgen we alleen in Nederland

Back to top