Laden..
Leg een insectenlokkende tuin border aan

Leg een insectenlokkende tuin border aan

Een plantenborder voor de tuin ontwerpen is heel leuk, maar niet altijd even makkelijk. Om je op weg te helpen vind je hier inspiratie en tips voor een insectenborder; inclusief plantenlijst, beplantingsplan én stappenplan! Het is belangrijk om bijen, vlinders en andere beestjes in de tuin te hebben. De insecten zorgen voor bestuiving van de verschillende planten en vruchten; zo zullen fruitbomen meer fruit geven bij de aanwezigheid van bijen in de tuin.  Doordat er veel meer tuinen worden aangelegd met tegels in plaats van groen, hebben deze insecten het moeilijk. Je helpt ze dus door te kiezen voor veel bloeiende planten in de tuin of balkon en terras.

 • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

Bijen komen af op bijenlokkende bloemen, dus met genoeg diversiteit aan bloemen en planten in je border komen de bijen en vlinders vanzelf. Liever wat anders? Ga dan voor een prairieplantenborder of een plukbloemenborder.

 

Insectenlokkende borderInsectenlokkende border

Hoe maak je een insectenborder?

In verschillende stappen kan je een border maken die geschikt is voor bijen, vlinders en andere insecten. Maar voordat je begint is het goed om te weten welke bloeiende planten geschikt zijn voor een insectenborder. Niet alle planten zijn bijenlokkend, maar geven de tuin wel de body en afwisselingen die een tuin nodig heeft. Daarnaast zorgt een diversiteit aan planten in de border voor een goede bodem. Met ‘plantendichtheid per M²’ geven we aan hoeveel planten er van dat soort ongeveer nodig zijn om een vierkante meter border op te vullen. Wij hebben een selectie voor je gemaakt.

Latijnse naam Nederlandse naam  Plantdichtheid per m²
Agastache ‘Blue Perfume’ Dropplant 8
Aster ‘Novi belgii’ Aster 7
Buddleja davidii ‘Emely’ Vlinderstruik 1-2
Lavandula stoechas ‘Javelin Blue’ Kuiflavendel 9
Prunella grandiflora ‘Carminea’ Bijenkorfje 9
Salvia ‘Tricolor’ Siersalie 7
Scabiosa columbaria ‘Butterfly Blue’ Duifkruid 9
Stachys ‘Purple Midget’ Andoorn 7
Verbena bonariensis IJzerhard 2-3
Verbena bonariensis ‘Lollipop’ IJzerhard 5-6
Hosta ‘Halcyon’ Hartlelie 9
Hosta ‘Big Daddy’ Hartlelie 9
Salvia patens ‘Cambrigde Blue’ Siersalie 7
Festuca glauca ‘Elijah Blue’ Blauwgras 7
Miscanthus oligostachyus ‘Nanus Variegatus’ Prachtriet 4-5
Miscanthus sinensis ‘Gracillimus’ Prachtriet 4-5
Miscanthus sinensis ‘Kleine Silberspinne’ Prachtriet 4-5
Miscanthus sinensis ‘Navajo’ Prachtriet 4-5
Molinia arundinacea ‘Transparent’ Pijpenstrootje 5-7
Molinia caerulea ‘Edith Dudszus’ Pijpenstrootje 6
Eryngium planum Kruisdistel -7

Planten voor in de insectenborder

Indeling van de border

Iedere plant heeft verschillende eisen, vormen, hoogtes en kleuren. Zo heb je planten die structuur geven aan een border, en planten die dienen als echte eyecatchers. Maar sommige soorten planten kunnen ook fungeren als ‘vulplanten’. Dat laatste klinkt een beetje alsof ze ondergeschikt zijn, maar vulplanten kunnen juist prachtige bloeiende planten zijn..alleen staan ze iets minder op de voorgrond. Ook kunnen vulplanten de eyecatchers nog beter naar voren laten komen, bijvoorbeeld door kleur: een geel bloeiende vulplant versterkt het paars van een bloeiende eyecatcher.

Maak dus eerst voor jezelf de keuze; wat worden jouw eyecatchers in de border? Vaak zijn dat opvallende bloeiende planten in de zomer, óf besdragende struiken in de winter. Voor structuurplanten wordt vaak gekozen voor heesters, groenblijvers of (hoge) grassen. De vulplanten zijn vaak wat kleiner, lager en minder opvallend en kunnen de eyecatchers versterken.

Geef eerst de grassen een plaats in de border. Vanuit deze structuur kun je de border opbouwen. Het verdelen van de structuurplanten is op gevoel.

TIP: Zet ze niet allemaal netjes op een rijtje, de border kan dan stijfjes overkomen. Door de structuurplanten voor en achter in de border te zetten zorg je voor diepte.

De eyecatchers moeten een prominente plaats krijgen in de border. Dat wil niet zeggen dat ze vooraan de border moeten staan. Want als je dat doet, dan wordt de border alleen voorin interessant, terwijl dat juist de plek is waar je snel overheen kijkt en voorbij loopt. Zorg dus voor de verdeling. Plant de eyecatchers als tweede in de tuin, de vulplanten komen hierna en zullen de border écht afmaken.

 

Borderplan algemeenBorderplan algemeen

Benodigdheden voor het aanleggen van de border

Stappenplan insectenborder

 • Wat voor border heb je? Check de afmetingen, gaat om een plek in de zon, halfschaduw of schaduw? En met wat voor grondsoort heb je te maken? Dit zijn essentiële punten voor de juiste keuze van de planten.
 • Maak een keuze in de planten die je wilt gebruiken met de juiste eigenschappen. Zijn het volle zonplanten? Kunnen ze tegen natte grond? Wat is de groeihoogte?
 • Tijd om de juiste plek te kiezen! Zet hiervoor planten eerst met potje en al op de voorbestemde plek zodat je weet waar wat komt.
 • Zet de structuurplanten, bijvoorbeeld grassen, op de juiste plaats. Niet te netjes op een rijtje, daar wordt de border stijf van.
 • Plaats eyecatchers met prachtige bloemen op een prominente plaats in de border. Zet ze niet alleen maar vooraan, ergens achterin plaatsen zorgt voor een speels effect van de border.
 • Plaats nu eventueel stapstenen. Handig om alle planten in de border zonder schade te bereiken en het is tegelijk goed voor het bodemleven.
 • Tot slot vul je de border op met vulplanten. Vulplanten zijn letterlijk vulling voor de border en hierdoor komen de eyecatchers beter naar voren.
 • Zet nu pas alle planten in de grond op de plek waar je ze hebt uitgezet. Graaf een gat en verbeter eventueel de uitgegraven grond door deze te vermengen met compost of een bodem verbeterend middel.
 • Dompel de plantjes met potje en al in een emmer water zodat de kluit zich kan volzuigen. Haal dan de plasticcontainer van de plant en zet ze op dezelfde hoogte als ze in pot stonden in de grond. Druk aan en geef nogmaals water.
 • Houd de border in de gaten bij zonnige dagen en bij harde wind. Net aangelegde borders verdrogen snel en staan nog niet zo stabiel.

Mag het wat kleiner?

Ook in kleine tuintjes kun je gemakkelijk een border aanleggen. Hieronder hebben we een borderplan voor 2 m² uitgetekend. De sfeer van een border kan natuurlijk ook gemaakt worden in een pot of bloembak van formaat, kies dan een aantal planten uit het onderstaande beplantingsplan uit.

Insectenborder beplantingsplanInsectenborder beplantingsplan

Welke planten?

  Latijnse naam Nederlandse naam Standplaats
1. Hosta, diverse soorten x 2 Hartlelie (Volle) zonHalfschaduw
2. Molinia afun. ‘Transparent’ x 2 Pijpenstrootje (Volle) zonHalfschaduw
3. Prunella grandiflora x2 Brunel of Bijenkorfje (Volle) zonHalfschaduw
4. Verbena bonariensis x3 IJzerhard (Volle) zon
5. Eryngium planum x3 Kruisdistel (Volle) zon
6. Agastache  x3 Dropplant (Volle) zon

TIP: Meer dan 2 m²? Herhaal dan het beplantingsplan zo vaak je wilt.

Alle planten voor een insectenborder zijn verkrijgbaar bij Intratuin. Je vindt ze in onze winkel, vraag onze specialisten om advies.

Steef Maarsen

Tuinontwerper en hovenier

Reacties (15)
s
sylvie
28 maart 2018, 14:05
Een goede en informatieve pagina om een insectenborder aan te leggen.
T
Tonny Denkers
29 maart 2018, 14:23
Heel handig deze pagina, dank je wel
J
JANNIE
11 april 2018, 15:18
prima tips voor insectenborder aanleg
B
Bart Prins
15 mei 2018, 12:23
Complimenten voor de zeer nuttige en overzichtelijke adviezen van uw website \"Inspiratie\": een schoolvoorbeeld van goed modern mediagebruik. Een zeer oude media-specialist.
L
Leny Raats
30 maart 2019, 05:25
Kan ik ook een insecten bloembak maken voor op het terras?
S
Steef Maarsen
5 april 2019, 09:21
Hallo, NATUURLIJK! De border kan ook in vele potten of in een grote plantenbak gemaakt worden. Kies de planten die de sfeer en het effect van het lokken van insecten echt hebben, bijvoorbeeld: Agastache (dropplant), Prunella grandiflora (brunel of bijenkorfje) Eryngium planum (kruisdistel). Succes!
M
Marij
8 april 2019, 09:39
FANTASTISCH dit! Fijne duidelijk uitleg, incl stappenplan en beplantingsplattegrond. Mijn handen beginnen er gewoonweg van te jeuken om aan de slag te gaan. Met deze proftips gaat t vast helemaal goed komen. De vorige bewoners hebben al een goed begin gemaakt...ik ga er lekker mee verder! Bedankt! Binnenkort heerlijk schoppen bij Intratuin voor mooie planten voor in onze biodiverse verhoogde border ????
B
Brigitte
8 mei 2021, 11:20
Wat een goede tips. Duidelijke omschrijving en ook plantennamen erbij!! Daar ben ik blij mee. Er staat altijd wel iets in dat ik nog niet wist. Ga een plan maken voor mn tuin en dan shoppen bij Intratuin. Kan niet wachten om aan de slag te gaan. Mn tuin is kaal dus kan lekker los!! Dank voor de goede adviezen
K
Kevin
14 mei 2021, 20:36
Super informatief en inspiratie tot uitvoeren!
A
Amy
12 augustus 2022, 14:24
Zo aan het strugglen met het vullen van een lastige border (onder een grote plataan van de gemeente). Grond erg droog maar wel minimaal 6uur per dag zon. Nu een rommeltje en ik wil graag een mooie gevulde border. Het is echter puzzelen met de planten die ik al heb en de planten die ik graag wil... iemand tips?¿
I
Intratuin
16 augustus 2022, 11:01

Hi Amy, wat leuk dat je bezig bent met het aanleggen van een border. Ik lees dat je op zoek bent naar planten die goed tegen de zon kunnen. Wellicht dat je in ons borderplan voor een zonnige tuin passende planten kunt terugvinden? Mocht je er dan toch nog niet helemaal uitkomen, vraag dan zeker onze medewerkers in de winkel om hulp. We helpen je graag! ^Intratuin

A
Amy
16 augustus 2022, 14:16
Bedankt voor de reactie, het is een U-vormige border. Zou ik dan met dezelfde planten een eenheid kunnen creëren denk je ook in de halfschaduwkant? En ik heb voorkeur voor andere planten (bijvoorbeeld Hibiscus of de lage vlinderstruik in plaats van de Japanse sierkers), kan ik die dan wisselen? Of wordt het dan weer een rommeltje? Het gaat over een lange border (5,5 mtr op het lange deel) dus het plantenschema moet vaker terugkomen...
I
Intratuin
22 augustus 2022, 17:06

Hoi Amy,

Zonliefhebbers doen het vaak minder goed bij halfschaduw, dus als jouw border zowel zon als half/schaduw is, dan wil je het liefst planten herhalen die in beide omstandigheden even goed groeien. Ik zou je graag willen adviseren om even langs te gaan bij jouw Intratuin, onze groenspecialisten kunnen dan met je meedenken welke planten mooi bij elkaar passen! Neem ook vooral een foto mee van je tuin, dan kunnen ze je nog beter helpen. Je wil namelijk ook een mooie afwisseling in hoogtes, groenblijvers en bloeiers. 

Succes met je mooie grote border!

^Intratuin

m
miranda den hertog
25 september 2023, 11:42
Een deel van onze tuin ligt in de schaduw. Welke insectenlarven zijn hier geschikt voor? Als ik in het tuincentrum ben zie ik enkel planten die veel zon nodig hebben.
I
Intratuin
27 september 2023, 14:21

Hoi Miranda,

De meeste insecten houden van bloeiende planten en bloeiende planten houden van zon. Schaduwplanten kun je hier bekijken: deze groeien goed in de schaduw.

^Intratuin

GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Belgie?

Hier op Intratuin.nl bezorgen we alleen in Nederland

Back to top