Laden..
Kamerplant als kerstboom

Kamerplant als kerstboom

Er zijn heel veel verschillende soorten kerstbomen en kunstkerstbomen. Wil je eens een keer wat anders dan zo’n traditionele boom, dan kun je ook een kamerplant als vervanger gebruiken. Daar heb je het hele jaar door plezier van! Kies voor een wat grotere plant die je op een plantenkruk of -standaard zet om een echt statement te maken. Je kunt de plant versieren met kerstverlichting en zelfs met kerstballen of hangers als je dat wil. Een plant geeft wel wat minder houvast dan een kerstboom, dus ga voor plastic kerstballen zodat ze niet kapot gaan mochten ze vallen. En, ben je er uit en wil je een kamerplant als kerstboom? Wij hebben onze vijf favoriete vervangers voor de kerstboom voor je op een rij gezet.

  • Delen: Deel dit artikel:
4 minuten leestijd
1

Kamerden - Araucaria heterophylla

Als er één plant is die een goede vervanger zou zijn van de traditionele kerstboom, dan is dat de kamerden wel. Doordat zijn takken dezelfde gelijkmatige ringen vormen als die van de kerstbooom kun je hem ook goed versieren. Oorspronkelijk komt de Araucaria heterophylla van het eiland Norfolk waar hij wel zo’n 60 m hoog kan worden. Niet veel naaldbomen zijn geschikt als kamerplant, maar de kamerden wel. Daar zal hij trouwens niet veel groter worden dan 2 meter. Hij groeit langzaam en houdt van een lichte plek zonder direct zonlicht. Van de lente tot de herfst moet je hem regelmatig water geven zodat de potgrond vochtig blijft. Laat hem nooit met zijn voeten in een schotel met water staan, daar houdt hij niet van. Ook in de wintermaanden mag je hem ruim water geven maar wat minder vaak. Laat de bovenste laag potgrond helemaal opdrogen voordat je hem weer water geeft. Af en toe benevelen met de plantenspuit vindt hij in deze periode ook fijn. Door de droge verwarmingslucht kunnen zijn naalden uitdrogen en uitvallen.

Kamerden (Araucaria heterophylla)Kamerden (Araucaria heterophylla)
Vioolbladplant (Ficus lyrata)Vioolbladplant (Ficus lyrata)
2

Vioolbladplant - Ficus lyrata

Ficussen zijn er in heel veel verschillende soorten en maten. De Ficus Lyrata heeft prachtige vioolvormige bladeren met duidelijk zichtbare nerven. Doordat zijn bladeren redelijk horizontaal groeien is de vioolbadlplant een goed alternatief voor de kerstboom. Direct zonlicht houdt hij niet van, maar wel van veel indirect zonlicht. Van teveel licht kunnen zijn bladeren verkleuren of verbranden. Met een keer in de week een scheut water is deze Ficus helemaal gelukkig. Liever te weinig dan te veel water. In de winter mag je hem iets minder vaak water geven. laat de bovenlaag van de potgrond goed opdrogen. Geef hem ook de ruimte om te groeien door de vioolbladplant om de paar jaar te verpotten.

3

Kentiapalm - Howea forsteriana

Zoek je een kamerplant met veel volume om je kerstboom te vervangen? Dan is de kentiapalm jouw nieuwe vriend. Hij groeit niet zo snel maar neemt wel gelijk veel ruimte in. Hij kan wel 2 meter hoog worden! Daarbij is het ook nog eens een plant die wel tegen een stootje kan. Hij heeft grote varenachtige bladeren die wel 30 cm lang kunnen worden. Zet hem het liefst op een lichte plek zonder direct zonlicht en geef hem met regelmaat water. Laat de potgrond niet uitdrogen maar hij mag ook zeker geen natte voeten krijgen. Als de bladeren geel worden komt dat omdat de luchtvochtigheid te laag is. Regelmatig een sproeibeurt zal er voor zorgen dat hij mooi groen blijft.

Kentiapalm (Howea forsteriana)Kentiapalm (Howea forsteriana)
Bananenplant (Musa)Bananenplant (Musa)
4

Bananenplant - Musa 'dwarf cavendish'

Oh bananenboom oh bananenboom, wat zijn je bladeren wonderschoon… Ja, een Musa kan prima dienstdoen als tropische vervanger van de kerstboom. Hem versieren is wat lastig omdat je de bladeren voorzichtig moet behandelen, maar kerstverlichting kun je ook prima rond de pot draperen. Het is namelijk wel een echte eyecatcher die als sinds de 19e eeuw binnen wordt gehouden als kamerplant. Je maakt er een echt statement mee, zeker als hij wat groter wordt. Hij staat graag op een lichte plek met een klein beetje directe zon. Omdat hij uit een tropisch gebied komt stelt hij het zeer op prijs als je hem regelmatig benevelt. Hij vraagt ook veel water, dus zorg ervoor dat de potgrond nooit uitdroogt.

5

Aralia - Polyscias 'Fabian'

De bananenplant kun je niet zo makkelijk versieren, maar de Polyscias wel! Het is een robuuste plant met veel vertakkingen en een duidelijke stam. Hij heeft een de uitstraling van een echte boom en past daarom ook erg goed in een stoer interieur. Je kunt de Polyscias rustig een keer vergeten water te geven want het is best een taaie plant. Hij houdt erg van de schaduw en heeft geen direct zonlicht nodig. Verder heeft hij niet veel verzorging nodig. Hang er een paar mooie kerstballetjes in en hij schittert de kerstdagen door!

Aralia (Polyscias 'Fabian')Aralia (Polyscias 'Fabian')
Ceder als kerstboomCeder als kerstboom
Kamerplant als kerstboomKamerplant als kerstboom

Meer mooie grote kamerplanten

Reacties (4)
N
Nieske Wijnen
25 november 2018, 16:26
Ik vind het geweldig! Prachtige planten en heel mooi versierd. Zelf vind ik de planten denk ik mooier zonder Kerstverlichting. Groetjes
n
nina
3 december 2018, 19:56
Raamversiering; kamerplanten als kerstboom; alternatieve bomen; geweldig allemaal! \ Wat een prachtig assortiment heeft Intratuin weer om het thuis warm en gezellig te maken!! \ Ik maak hier graag gebruik van en wandel elke keer nieuwsgierig door de Intratuin in Veghel, \ op zoek naar mooie versieringen en ondertussen genietend van de fijne warme sfeer en de \ lekkernijen in de Intratuin-lunchroom. \ Dadelijk ga ik mijn raam versieren; dit jaar al voor de 35e keer. Kleine raampjes maken in mijn \ supergrote ramen met rood plakband en dan versieringen aanbrengen met de ontelbare \ raamstikkers, die ik in de loop van al die jaren heb verzameld. \ Intratuin Veghel: bedankt voor alle gezelligheid en allemaal fijne dagen gewenst!!
C
Conny
8 november 2022, 18:45
Hallo, naast een kerstboom vind ik het een leuk idee om een plant te versieren. Maar hoe versier in dan een kentiapalm? Gr Conny
I
Intratuin
9 november 2022, 09:27

Beste Conny,

Het versieren van een kentiapalm is niet het makkelijkst, omdat de stelen van deze plant niet stevig genoeg zijn om dingen aan te hangen. Dat betekent echter niet dat je hem niet kunt versieren. Hierbij wat ideeën:

  • Verlichting op de potgrond, bijvoorbeeld draadverlichting of lichtbollen, zoals deze verlichte bollen met LED. Deze werken beide op batterijen, dus je plant hoeft niet per se dicht bij een stopcontact te staan.
  • Kerstballen of mini-kerstballen op de potgrond.
  • Kersttakken die je bij de plant in de aarde steekt. Bij Intratuin vind je een uitgebreid assortiment aan kunstkersttakken, van meer natuurlijke tot gouden glittertakken in vele soorten en formaten. Deze hebben een lange steel die je makkelijk bij je plant steekt!
  • Engelenhaar draperen op de bladeren. Deze subtiele sliertjes zijn niet te zwaar. Gewoon strooien geeft meestal niet zo'n mooi resultaat, drapeer zorgvuldig of kies een aantal plekken voor een dotje haar.

Hopelijk kun je met deze ideeën verder! Kom ook vooral langs in één van onze winkels, daar is meer dan genoeg inspiratie om zelf ook nog op ideeën te komen.

Deel je het resultaat met ons op Instagram met #intratuin ? Dan kunnen we met jouw kentiapalm weer anderen inspireren! (Lees hier alles over Intratuin bij jou thuis.)

^Intratuin

GEEF EEN REACTIE
Back to top