Laden..
Kamerplanten

Zo kies je de juiste plant voor jouw huis

Je kent het wel, je komt het tuincentrum binnen op zoek naar een plant en wordt overweldigd door al het aanbod dat er te vinden is. Misschien denk je bij het zien van alle planten wel: ‘Welke plant past bij mij?’, of word je direct verliefd op een bepaalde plant. Hoe vind je vanuit al dat groens de perfecte plant voor jou en jouw huis? In dit blog vertel ik je waar je op moet letten en hoe je ervoor zorgt dat je thuiskomt met een plant die bij jou gelukkig gaat worden.

  • Delen: Deel dit artikel:
7 minuten leestijd
Mama BotanicaMama Botanica

Ik ben Iris van Mama Botanica en ik schrijf regelmatig een gastblog op de inspiratie omgeving van Intratuin over de verzorging van kamerplanten. Ik woon met meer dan 140 gelukkige planten in mijn eigen urban jungle en deel mijn enthousiasme over planten via Instagram, YouTube, mijn boeken 'Stek Je Plant', 'Een huis vol planten', 'De kamerplantenbijbel van Mama Botanica' én via deze blog!

Bekijk hier alle blogs over kamerplanten die ik heb geschreven voor Intratuin.

Kies de juiste plant voor de juiste plek

Een goede plek in je huis is, naast water geven, het belangrijkste recept voor gelukkige planten. Zet je een varen in de volle zon, dan heb je kans dat het blad gaat verbanden. En een cactus in de volle schaduw zal heel iel gaan groeien. De eerste stap bij het uitkiezen van een plant is dus bedenken op welke plek hij komt te staan. Maar waar moet je zoal op letten?

Koude tocht, brrr!

Geen enkele plant staat graag op de tocht en daarnaast is het de vraag hoeveel zonlicht er op jouw ideale plek komt. Heb je een plek voor het raam op het zuiden, met veel direct zonlicht in de middag? Kies dan voor stevige planten, zoals cactussen en vetplanten. Maar ook Yucca’s en Dracaena’s kunnen hiertegen. Planten met een meer tropisch uiterlijk en een grotere urban jungle vibe die tegen de volle zon kunnen zijn de Strelitzia en de bananenplant. Hierbij is het wel belangrijk dat je ze even laat wennen aan de directe zon, door ze elke dag iets dichter bij het raam te zetten.

CalatheaCalathea

Pas op voor te veel licht

Veel tropische planten met grote bladeren, zoals de Monstera, de lepelplant en de Alocasia, houden van plekken met indirect licht. Hierbij staan ze nooit in direct zonlicht, maar ook niet op een plek waar veel schaduw is. Te veel zon kan het blad beschadigen, er kunnen brandplekken ontstaan of het blad verkleurt van mooi groen naar vaal geel. Op de echte schaduwplekken kan je het best een ZZ-plant, Sansevieria of een varen neerzetten. Kies een mooie kunstplant als je een plek hebt waar helemaal geen daglicht komt, want een echte plant zal daar alleen maar langzaam wegkwijnen.

BladBlad

Tip: Kijk eens met andere ogen naar je huis. Planten kan je niet alleen neerzetten, je kunt ze ook laten hangen. Bijvoorbeeld vanaf een kast, of in een mooie plantenhanger aan het plafond. Maar bij al deze keuzes is de hoeveelheid licht op de plek bepalend voor de plant die er kan staan.

Sommige planten zijn makkelijker te verzorgen dan andere

Ga je voor een grote kamerplant die een lege hoek helemaal vult, of juist een kleine die je in de kast kan zetten? Als je de perfect plant voor dat ene plekje in je huis hebt gevonden, is het goed om ook nog even na te gaan hoeveel zorg je groene huisgenoot nodig heeft. Ben je heel stipt en vergeet je niet om twee keer per week je planten water te geven? Ga dan voor een mooie tropische plant als de AlocasiaCalathea of voor varens. Die houden er namelijk helemaal niet van om overgeslagen te worden en willen ook zo nu en dan besproeid worden met de plantenspuit.  Ben je iemand die altijd te veel water geeft aan planten? Kies dan een lepelplant, die groeit in het wild in moerassen en is gewend om tijden lang met z’n pootjes in het water te staan. Een stevige plant als de Yucca heeft met één keer per week voldoende. En de ZZ-plant, Rhipsalis of een cactus vraagt helemaal om weinig verzorging. Ideaal dus als je vaak van huis bent of regelmatig je planten vergeet water te geven.

Baby CalatheaBaby Calathea

Kies een pot bij je plant

En als je dan toch bezig bent, kies dan ook meteen een nieuwe pot uit voor je plant! Het is goed om de wortels van je nieuwe plant te controleren. Komen er al wortels uit de drainage gaten groeien? Dan is het zeker tijd voor een grotere pot. Denk er daarbij aan dat er gaten onder de pot zitten. Als je dan te veel water geeft, loopt het er onderuit. In een dichte pot kan het overtollige water ophopen en de wortels beschadigen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een plastic pot in een sierpot. Ik houd zelf ook van mooie terracottapotten. Die hebben een gat onderin, dus vergeet niet om er een schotel onder te zetten.

Een nieuwe plant gekocht, wat nu?

Als je plant thuis komt, zal hij zich eerst nog even aan moeten passen. Meestal moet een plant een tijdje wennen aan de nieuwe omgeving, een andere hoeveelheid licht en luchtvochtigheid. Soms kan het zijn dat de blaadjes een dag zielig naar beneden hangen. Vaak herstelt dat vanzelf. Check wel even of je plant niet behoefte heeft aan wat water. Voel de grond, en dan niet alleen het bovenste laagje, maar ook wat dieper in de pot, om na te gaan of je plant een slok water nodig heeft. Besproei eventueel de blaadjes met de plantenspuit en dan komt het helemaal goed.

Kortom:

Soms word je direct verliefd op een mooie plant en ik hou erg van liefde op het eerste gezicht, maar het is altijd goed om na te gaan of die plant echt gelukkig wordt op de plek die je voor hem of haar in gedachte hebt. Door na te gaan hoeveel licht en water een plant nodig heeft, kom je er snel achter of een plant bij jou gelukkig gaat worden. Kijk dus goed naar de labels die aan de plant hangen en ga bij jezelf na op welke plek in je huis je de plant neer wilt zetten. Is het een plek zonder tocht en komt er de juiste hoeveelheid licht voor de plant die jij op het oog hebt?

Als je net aan je jungle avontuur begint kies je voor een stevigere en makkelijkere plant zoals de pannenkoekplant (Pilea peperomioides) of de Clusia, als je het watergeven al onder de knie hebt kan je ook een Alocasia in huis halen of mijn persoonlijke favoriet: de planten uit de Philodendron familie!

Veel plezier met je volgende bezoek aan het tuincentrum, laat je hieronder een reactie achter als je nieuwe planten in huis hebt gehaald en daar vragen over hebt!

Voor iedere plek in huis een geschikte plant

Mama Botanica

Kamerplantenexpert

Reacties (10)
J
Jacqueline
10 februari 2019, 20:46
Ik heb onlangs een Alocasia Stingray en een Alocasia Zebrina gekocht, kunnen deze planten op de vensterbank op het oosten staan? De verwarming staat zo nu en dan aan.
h
het inspiratieteam
14 februari 2019, 12:53
Hoi Jacqueline, het oosten is prima, Alocasia’s zijn wel lastig om te verzorgen, dit heeft te maken met de luchtvochtigheid in huis. De luchtvochtigheid is in huis vaak lager dan in de jungle, waardoor de Alocasia het zwaar heeft. Boven de verwarming helpt helaas ook niet mee. Door zo nu en dan te sproeien en de grond lichtvochtig te houden, moet het goed gaan!
B
Brigitte
19 februari 2019, 20:10
Ik heb een anthurium op een plek iets verder van het raam ( zo'n 5-6 meter er vandaan) \ Hij was erg mooi. Maar heeft nu bruine, verdorde plekken in de bladeren gekregen. Eerst hield ik hem te droog denk ik met 1 keer water in de week. Nu geef ik hem meer. Ik voel de aarde en doe het nu meestal 2 keer in de week. Ik laat hem niet meer uitdrogen. Zou het goed komen? En heeft hij misschien meer licht nodig? Hij staat nu in een pot op de grond, jan hij beter iets hoger op een krukje staan om zeker te zijn dat hij geen tocht krijgt?
h
het inspiratieteam
20 februari 2019, 16:05
Hoi Brigitte, het zou kunnen zijn dat het een combinatie is van juist teveel water geven en een te lage temperatuur ( >16 C ). Dit is vaak de hoofdoorzaak. Te koud water zou het ook kunnen zijn. De anthurium op een krukje plaatsen zou eventueel een goed optie zijn om te proberen.
J
Jessica
2 januari 2020, 21:21
Ik heb een Pannenkoekplant gekregen waar ik erg blij mee ben. Echter binnen een aantal dagen gaan de bladeren krullen/oprollen. Wat zou het probleem kunnen zijn? Ze staan voor een raam op het oosten op de vensterbank.
h
het inspiratieteam
6 januari 2020, 14:55
Hoi Jessica, krullende blaadjes bij een Pannenkoekplant kunnen duiden op luis! Kijk je plantje dus even goed na. Succes!
S
Silvia
14 januari 2020, 19:48
In november heb ik een pannekoekplantje gekocht. Deze staat verder in de kamer, smorgens krijgt deze nu wat zonlicht. Dit plantje had ik gekocht omdat deze ook wat donker mag staan. Er vallen veel bladeren af en is nog maar een iellig plantje met 3 bladeren. Komt dit omdat deze verder de kamer in staat? Of doe ik iets verkeerd krijgt een klein beetje water. Ik heb een watermeter en dan staat deze tussen rood en groen in.
h
het inspiratieteam
24 januari 2020, 15:55
Ah wat een pech! Een pannenkoekplantje is een soort van vetplant en heeft dus erg weinig water nodig. Zorg dus dat de aarde tussen de waterbeurten door opdroogt. Een watermeter kan handig zijn maar met je vingers in de aarde kan je het beste voelen wat jouw plant nodig heeft. Succes!
J
Janet
2 januari 2023, 19:38
Welke hangplant kan goed genoeg op een kast staan zo’n 5 á 6 meter van het raam vandaan.
I
Intratuin
4 januari 2023, 13:04

Beste Janet,

Jij zoekt een hangplant die goed tegen een plek kan met minder zonlicht. Rotskoraal (Rhipsalis), Klimop (Hedera) en Suikerdruifje (Parthenocissus) zijn hangplanten die hier tegen kunnen!

^Intratuin

GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Belgie?

Hier op Intratuin.nl bezorgen we alleen in Nederland

Back to top