Laden..
Luchtvochtigheid voor je kamerplanten

Luchtvochtigheid voor je kamerplanten

Wist je dat veel van de planten die wij in huis zetten uit tropische gebieden komen? Bijvoorbeeld uit de regenwouden van Midden-Amerika. Denk aan de grote Monstera deliciosa, die op de bomen omhoog kruipt. En de kleurrijke orchideeën en bromelia’s die op de takken van de oerwoudreuzen groeien. De luchtvochtigheid in de jungle is heerlijk hoog, waar deze planten dan ook goed van genieten. In onze huizen is dit meestal niet het geval. Wat voor invloed de luchtvochtigheid heeft op jouw planten en hoe je deze kennis kunt gebruiken in je plantenverzorging, komt in dit artikel aan bod.

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd
Mama BotanicaMama Botanica

Ik ben Iris van Mama Botanica en ik schrijf regelmatig een gastblog op de inspiratie omgeving van Intratuin over de verzorging van kamerplanten. Ik woon met meer dan 140 gelukkige planten in mijn eigen urban jungle en deel mijn enthousiasme over planten via Instagram, YouTube, mijn boeken 'Stek Je Plant', 'Een huis vol planten', 'De kamerplantenbijbel van Mama Botanica' én via deze blog!

Bekijk hier alle blogs over kamerplanten die ik heb geschreven voor Intratuin.

Je geeft je planten braaf water, zorgt ervoor dat de grond nooit te droog wordt en toch ontstaan er bruine randjes aan de bladeren. Je herkent het misschien wel, van die droge puntjes aan de bladeren van je favoriete plant. Je plant ziet er minder fris en fruitig uit, en als het zich doorzet kunnen hele bladeren verdrogen, bloemknoppen afvallen en zullen jonge blaadjes zich niet goed ontwikkelen. Heel erg zonde natuurlijk. Meestal zijn deze problemen gerelateerd aan de luchtvochtigheid en daar kun je gelukkig wel wat aan doen.

Wat is luchtvochtigheid?

Luchtvochtigheid is de hoeveelheid vocht die in de lucht zit. Je kunt de luchtvochtigheid meten met een simpele en goedkope hygrometer die de luchtvochtigheid uitgedrukt in een percentage. Een ideale luchtvochtigheid in je huis is bijvoorbeeld tussen de 50 en 60%. Als je in de winter de verwarming aanzet, wordt de luchtvochtigheid veel lager, soms zo laag als 20%. En in de jungle kan het tussen de 60 en 90% liggen!

Waarom is luchtvochtigheid belangrijk voor je planten?

Een te lage luchtvochtigheid zorgt voor droge bruine randjes langs het blad, slap hangende of opkrullende bladeren en een zielige plant. Vooral planten met grote flexibele bladeren zijn hier gevoelig voor. Denk bijvoorbeeld aan de Calathea of Alocasia.

Dat komt omdat het blad meer vocht verdampt, als er weinig vocht in de lucht hangt. De wortels kunnen dat niet snel genoeg aanvoeren, waardoor het blad verdroogt. Heb je geen hygrometer? Dan kan je het vaak aan je planten zien dat er te weinig vocht in de lucht zit; de bruine randjes zijn een goede indicatie. Of als je zelf in je huis last hebt van een droge neus of pijnlijke keel in de winter, is dat ook een duidelijk teken.

Groene kamerplantenGroene kamerplanten

Hoe kun je de luchtvochtigheid verhogen?

Monstera sproeienMonstera sproeien

Om je planten dus mooier en gezonder te houden, is het goed de luchtvochtigheid te verhogen. Dit kun je op verschillende manieren doen. De simpelste manier is om je plantenspuit te vullen met water en elke dag even te sprayen. Afhankelijk van hoe laag de luchtvochtigheid is, is dit vaak al voldoende om je planten net dat beetje extra te geven. Het fijne hiervan is dat je je planten niet te vaak kunt sprayen, het staat dan ook echt los van het water geven aan je planten. Zie de ronde die je langs je planten maakt als een moment om even tot rust te komen en je planten te bekijken op nieuwe groei of gewoon de mooie patronen te bewonderen. Niet alleen je plant wordt er dan blij van, maar jij zelf ook.

Spray niet als je planten vol in de zon staan, dan kunnen er door de warmte van de zon lelijke plekjes ontstaan op het blad. Spray ook niet op planten met fijne haartje op het blad, de waterdruppels blijven hierin hangen en schimmelvlekjes veroorzaken. En als je witte kalkvlekjes op de bladeren ziet verschijnen, kun je het beste regenwater gebruiken om je planten mee te sprayen. Dat laat geen vlekken achter.

Wat kun je nog meer doen?

Je kunt ook bakjes water op de verwarming zetten om de luchtvochtigheid te verhogen. Met de warme, droge lucht van de radiator, verdampt dan ook vocht. Vul het water aan als het bakje leeg is en maak hem regelmatig schoon om te voorkomen dat bacteriën zich kunnen ontwikkelen.

Om de luchtvochtigheid rondom een specifieke plant te verhogen, vul je een terracotta schaal of plantenschotel met hydrokorrels of steentjes en een laag water. Zet je plant erop, zodat de pot net boven het water staat. Gedurende de dag zal het vocht verdampen en je plant van meer luchtvochtigheid voorzien.

Je kunt ook meerdere planten bij elkaar zetten. Zo zorg je lokaal voor een hogere luchtvochtigheid. Het vocht dat de ene plant verdampt, blijft onder de bladeren van de andere plant hangen en zorgt zo voor een fijne omgeving. Is de luchtvochtigheid in je huis heel erg laag, rond de 20%, dan heeft alleen sprayen vaak nog niet voldoende effect. Wat dan erg goed helpt is een luchtbevochtiger. Dat is een apparaat dat waterdamp in de lucht verspreid en snel de luchtvochtigheid verhoogt. Hoe vochtiger de lucht in je huis is, hoe gelukkiger je tropische planten groeien. Dat wil je natuurlijk niet overdrijven, want op een gegeven moment zal je er zelf minder blij van worden. Een te hoge luchtvochtigheid zorgt namelijk voor ontwikkeling van schimmels en dat wil je niet. Dus ondanks dat je planten het niet erg vinden dat de luchtvochtigheid rond de 90% hangt, hou je de luchtvochtigheid liever rond de 60%, zodat zowel jij als je planten blij zijn. Sommige luchtbevochtigers hebben een ingebouwde hygrometer en werken automatisch. Dan heb je er bijna geen omkijken meer naar.

Kamerplant op plantenschotel met hydrokorrelsKamerplant op plantenschotel met hydrokorrels

Welke planten hebben geen hoge luchtvochtigheid nodig?

Planten die van nature in een droge omgeving groeien, hebben geen behoefte aan extra luchtvochtigheid. Denk hierbij aan veel cactussen en vetplanten. Deze hoeven zeker niet gesprayd te worden en blijven mooier en gezonder als ze juiste in drogere lucht staan. Staan ze toch in een ruimte waar de luchtvochtigheid heel hoog is? Pas dan de hoeveelheid water die je geeft naar beneden aan. Zo voorkom je dat je cactus of vetplant te veel water krijgt.

Spray en maak je planten gelukkig!

Het onzichtbare vochtgehalte in de lucht is dus belangrijk voor je kamerplanten. Zorg ervoor dat die vooral rondom je tropische planten lekker hoog is en je wordt beloond met mooie, gezonde planten. Pak de plantenspuit en geniet van een moment met je planten wanneer je door je huis loopt en sprayt. Zet in de winter flink wat bakjes water op de verwarming, of schaf een luchtbevochtiger aan. Niet alleen je planten, maar ook jijzelf zal er gelukkig van worden.

Plantenspuiten

Mama Botanica

Kamerplantenexpert

Reacties (7)
J
Joukje Bart Altena
14 december 2019, 12:20
Wat fijn dat je dit schrijft. Ik heb een plant die steeds bruine bladeren krijgt het is een dracena misschien geef ik op de grond wel teveel water ik spuit niet.
J
Joke
9 januari 2020, 17:46
Leuk om te doen en lezen. Heel informatief.
M
Maja
22 januari 2020, 09:48
Leuk even gelezen over spreeen weer wat van geleerd .
T
T.B. Manuela
13 oktober 2021, 20:14
Goeie tips. Vooral het vullen van een terracotta schaal vind ik een goeie tip, ik zal het zeker proberen
D
Dirk Jan Schutte
11 december 2021, 11:46
Goede blogs van MB. Met name het niet sproeien van onze prachtige bladcactus (deden we wel met vreemde reactie van de plant) en andere vetplanten goede tip.
I
Intratuin
13 december 2021, 09:14

Hoi Dirk Jan,

Bedankt voor je compliment!

^Intratuin

M
Mijou
15 september 2022, 14:52
Ik ben in het voorjaar begonnen met een bak vol verschillende calathea's, maar Helaas ondanks sproeien om de dag met bronwater,kwamen er toch harde randjes aan de bladeren. Ik gaf ze bronwater via zo'n glazen bol met een watermeter die goed gekleurd was. Helaas van de 5 planten staan er nog 2 maar ook die redden het niet.waarschijnlijk toch de heet in de kamer op het westen. Jammer ik was zo blij met mijn plantenbak.
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Belgie?

Hier op Intratuin.nl bezorgen we alleen in Nederland

Back to top