Laden..
Kamerplanten verzorgen

Kamerplanten verzorgen

Geniet langer van je kamerplanten met onze verzorgingstips. Een gezonde plant = een mooie plant.

  • Delen: Deel dit artikel:
3 minuten leestijd

Licht, maar niet in de volle zon

Zet planten nooit in de volle zon en zeker niet pal achter het vensterglas. Planten die dicht tegen het glas staan, lopen dan brandschade op aan hun bladeren. Cactussen en vetplanten verdragen een plaats in de volle zon wel. Voorwaarde is dat ze een eindje van het raam staan. Over het algemeen geldt dat planten met een gekleurd blad meer licht nodig hebben dan groene planten.

Populaire kamerplanten

Water geven

Planten hebben water nodig. Geef vooral niet te veel. Giet pas als de kluit vrij droog is, eens in de week is vaak al voldoende voor de gemiddelde plant. Tropische planten hebben wat meer water nodig en willen het liefst altijd vochtige grond, maar probeer natte voeten wel te vermijden om wortelrot te voorkomen. Een sproeibeurt met een plantenspuit vinden tropische groene vrienden ook lekker! Kamerplanten die van oorspring uit een droog klimaat komen, zoals cactussen, kunnen weer toe met nog minder water. Geef water op kamertemperatuur en bij voorkeur regenwater uit de regenton: dit bevat minder kalk en is beter voor je planten. Giet het water dat na een uurtje nog in de sierpot of schotel staat, weg. Tijdens de groei en de bloei in het voorjaar en de zomermaanden moet je vaker gieten dan tijdens de rustperiode in de wintermaanden.

Goede potgrond

Zet de planten in een goede kwaliteit potgrond, zoals Intratuin potgrond. Er zijn ook grondmengsels die afgestemd zijn op de wensen van afzonderlijke plantensoorten.

Plantenvoeding

Tijdens de groei en bloei hebben de planten voeding nodig. In verse potgrond zit voor de eerste twee maanden voeding. Daarna moet er regelmatig bijgemest worden met kamerplantenvoeding. Je kunt kiezen voor een universeel voeding of voor speciale voeding voor groene kamerplanten en speciale voeding voor bloeiende planten. Geef plantenvoeding tijdens het groeiseizoen, van het voorjaar tot en met de zomer. Als de plant in rust gaat kun je beter geen voeding meer geven. Er zijn ook langzaam werkende meststoffen in de vorm van tabletjes. Die voeg je in het voorjaar aan de grond toe. De rest van het  jaar heb je er geen omkijken meer naar. Lees alles over plantenvoeding in onze blog: Dit moet je weten over plantenvoeding.

Verpotten van kamerplanten

Het vroege voorjaar is de beste periode om planten te verpotten. Planten die bijna uit hun pot barsten en planten die het duidelijk aan vitaliteit ontbreekt, zijn de kandidaten die in aanmerking komen. Jonge planten en snelle groeiers moeten ieder voorjaar verpot worden. Langzame groeiers en grote planten om de twee tot drie jaar. Zet de planten over in een pot die minstens één maat groter is. Onderin de pot moet een afvoergaatje zitten, waarop je een grote potscherf legt om dichtslibben te voorkomen. Leg bovenop de scherf een laagje kleine scherven of hydrokorrels, zodat de wortels van de plant niet in water of natte aarde blijven staan. Vul verder aan met potgrond. Lees alles over verpotten in onze blog: Hoe verpot je kamerplanten.

Verzorgingstips voor bloeiende planten

Draai bloeiende planten en planten in knop zo min mogelijk. Doe je dat wel, dan bestaat de kans dat bloemen en knoppen afvallen. Haal uitgebloeide bloemen er steeds uit. Dat spaart energie en het zet de planten aan tot de ontwikkeling van nieuwe bloemen.

Verzorgingstips voor orchideeën

Orchideeën vormen een verhaal apart. Vroeger waren orchideeën moeilijk goed te houden. Nu kun je bij Intratuin terecht voor soorten die makkelijk te verzorgen zijn. De orchideeën die je bij Intratuin koopt, staan in een grondmengsel dat op hun specifieke wensen is afgestemd. Daar hoef je niets meer aan te doen. De ene orchidee is tevreden met gewone potgrond, de andere wil een speciaal samengesteld mengsel van bijvoorbeeld varenwortels, veenmos, beukenblad en eikenblad. Geef orchideeën uitsluitend onthard water op kamertemperatuur. Onthard water krijg je door leidingwater te koken. Voeg tijdens de groei en bloei eens in de twee weken speciale orchideeënvoeding toe.

Eilandje voor hoge luchtvochtigheid

Voor planten die het beste gedijen bij een hoge luchtvochtigheid, is de eilandmethode een uitstekende oplossing. Neem een plantenschotel, zet daar een omgekeerde schotel in of vul hem met een laag grind. Zet daar de planten in pot op. Giet zoveel water in de schotel dat het water de onderkant van de pot net niet raakt. Het verdampende water zorgt voor een hoge luchtvochtigheid rond de plant. Als je de planten daarnaast regelmatig sproeit, dan kom je helemaal aan hun wens voor een hoge luchtvochtigheid tegemoet.

Voor vragen over de verzorging over voor het verpotten van je kamerplant, kun je ook altijd terecht bij onze groenspecialisten in de winkel.

Reacties (4)
W
Wim Hoogendijk
10 oktober 2018, 08:49
Hele mooie weergave van allerlei soorten planten en hoe deze te verzorgen, dat laatste is voor mij heel belangrijk. Ook stek ik planten en fijn om te zien dat jullie daar sierlijke glazen voor hebben. Ik woon in Vlaardingen doch kom elke zaterdag naar Voorschoten want daar woont mijn familie.
T
Theo van der Burg
28 oktober 2018, 20:09
Onze hoogste kamerplant is een Dieffenbachia van 3 meter hoog. Vóór de brand was hij (of zij) 5,5 meter hoog en bloeide regelmatig. Maar 3 jaar geleden was er maar 1,5 meter over. Het is de trots van de woonkamer.
E
E Gard
6 oktober 2020, 22:07
Reuze blij met de mailtjes van Intratuin over kamer planten c.q. Buiten geburen.Over de verzorging en wat daarbij komt.wist al een hoop maar er is zo veel meer te leren.
M
M.j.linnebank
26 juni 2022, 20:31
Doe dit ook met cactussen. Ik heb net nieuwe cactussen gekocht ook kleintjes waar een nieuwe scheut aan zit ik heb er een gehad die moest ik na 30 jaar weg geven om dat hij te lang was en omviel als ik hem van de vensterbank haal.
GEEF EEN REACTIE
Back to top