Laden..
Met de kat naar de dierenarts

Met de kat naar de dierenarts

Naar de dierenarts met je kat is niet altijd leuk. Hij of zij moet veel nieuwe indrukken verwerken. Voor veel katten is een bezoek aan de dierenarts zelfs een stressvolle ervaring. Dat hoeft echter niet zo te zijn. Je kan zelf veel doen om het bezoek zo positief en relaxt mogelijk te laten verlopen met onderstaande tips.

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

Maak de reismand een positieve plek

Het is goed om van de reismand een positieve of zelfs een favoriete plek te maken. Dit kan je het hele jaar door trainen. Laat de reismand open in de kamer staan. Heeft de transportkooi een deur die gauw dichtvalt, haal zo nodig het deurtje eruit. Plaats het deurtje dan wel een of twee dagen voordat je met hem weggaat weer terug. Leg er een comfortabel dekentje in en plaats de mand op een reeds favoriete ligplek. Strooi zo nodig lekkers in de reismand. Het is goed om de transportmand onderdeel te laten zijn van je interieur. Wanneer je de reismand alleen uit de garage of voorraadkast haalt wanneer je naar de dierenarts gaat, dan ziet hij de transportmand als een vervoersmiddel waarmee hij naar stressvolle situaties gaat.

Ziet jouw kat de bank aan voor een krabpaal? In mijn blog ‘help, mijn kat krabt aan de bank’ geef ik je tips hoe je dit kunt voorkomen en aanpakken.

Waarmee belonen?

Katten zijn lekkerbekken. Soms hebben ze echter wel moeite om een snack of lekkers aan te pakken, waar een hond dat wel makkelijk doet. Leg het dan bijvoorbeeld voor ze op de grond of in een bakje waar ze zelf uit kunnen eten. Of gebruik ‘liquid snack’. Een klein staafje gevuld met een vloeibare snack, die je in kleine beetjes kan geven.

Lekkers voor je kat

Oefenen met nieuwe ruimtes

Door je kat te trainen kan je angst eventueel ombuigen of zelfs voorkomen. Een bezoek aan de dierenarts hoort bij het socialisatieproces van kittens. Al op jonge leeftijd is het belangrijk om ze te laten wennen aan verschillende mensen en omgevingen. Wanneer je regelmatig nieuwe ruimtes bezoekt met je kat, kan je viervoeter hier later beter mee omgaan. Heb je een angstige kitten (of kat), dan raad ik zeker aan om te oefenen, maar kijk goed naar het tempo en waar je oefent. Het is daarbij goed om angst zoveel mogelijk te voorkomen en zaken rustig op te bouwen. Maak er zo veel mogelijk een plezierige ervaring van. Neem je kitten of kat mee naar de dierenarts, zonder dat er wat gebeurt. Kijk of het lukt om het dier wat lekkers te geven, zodat hij een positieve associatie krijgt met de kliniek.

Maak de rit stressvrij

De rit naar de dierenarts is, net als de reismand, vaak een vervelend onderdeel van het dierenartsbezoek. Je kan de situatie minder moeilijk maken door hem of haar langzaam te laten wennen en de situatie te trainen. Dit doe je stapsgewijs door de autorit op te bouwen. Je kan dit overigens pas oefenen wanneer de reismand een fijne plek is. Wanneer je kat zich prettig voelt in de reismand, kan je oefenen door de reismand even kort dicht te doen en dit te belonen, door de spijlen heen. Je kan daarna stapsgewijs verder gaan met een klein stukje optillen en belonen, iets hoger optillen en belonen, met rustig een stap doen, en daarna twee en belonen enzovoorts. En als je met hiermee klaar bent, dan kun je oefenen met het meegaan in de auto.

Maak ook van de autorit een prettige ervaring door hem of haar regelmatig lekkers te geven. Stel je dier gerust met een kalme stem. Bepaal vooraf waar je de reismand gaat plaatsen. Ga voor een veilige, stabiele plek. Zorg er ook voor dat je dier ‘grip’ heeft, en niet door de reismand heen en weer schuift.

Wanneer je de mand voorin zet, is er de minste kans op dat je kat misselijk wordt. Maak gebruik van een veiligheidsriem of plaats het mandje tussen andere voorwerpen zodat het stevig staat. Je kan de mand ook op de grond voor de bijrijdersstoel plaatsen. Op die manier heb je hem of haar ook nog enigszins in het zicht tijdens de rit.

 

Kattenreismanden in de autoKattenreismanden in de auto

Tip 1

Plaats je de mand op de voorstoel van de auto? De meeste autostoelen staan iets schuin, zodat wij mensen lekker naar achteren kunnen leunen.  Plaats dus een opgevouwen handdoek onder het laagste gedeelte van de transportkooi, zodat die weer horizontaal staat.

Tip 2

Is het noodzakelijk dat je een lange autorit maakt? Bijvoorbeeld naar een specialist? Neem zo nodig een toiletbak mee. Zorg ervoor dat je dier in je stilstaande auto met gesloten ramen of in een rustige kamer bij de specialist ook even op de kattenbak kan gaan. Niets zo vervelend als heel nodig ‘moeten’…

Blijf oefenen

Herhaal deze oefening een aantal keer. Je zet de kat regelmatig in de auto zonder dat de auto wordt gestart. Doe dit niet vijf keer achter elkaar, maar oefen dit bijvoorbeeld twee of drie keer per week voor de duur van twee weken. Wanneer je kat ontspannen is, wordt het tijd om de auto te starten.

Wanneer de kat gewend is aan het starten van de auto, de geluiden en trillingen is het tijd voor een kort ommetje. Rijd een korte afstand met je dier en herhaal dit regelmatig. Rijd altijd rustig om stress te voorkomen. Houd er rekening mee dat katten wagenziek kunnen worden tijdens een rit. Het is daarom verstandig om hem of haar in de twee uur voor de rit niet te voeren om reisziekte te voorkomen. Belonen met kleine versnaperingen kan meestal wel en mocht het dier misselijk zijn, dan zal het geen lekkers aannemen.

Handige reismanden

De wachtkamer

Wanneer je dier eenmaal gewend is aan de reismand en de auto, volgt het volgende obstakel. De wachtkamer bij de dierenarts is voor sommige katten één grote nachtmerrie. Blaffende en snuffelende honden, onbekende mensen, nieuwe indrukken en vreemde geurtjes. Zorg ervoor dat je kat zich comfortabel gaat voelen in de wachtkamer. Tijdens een dierenartsbezoek ben je altijd op tijd aanwezig zodat je kat kan acclimatiseren. Hiermee voorkom je dat jouw stress overslaat op je viervoeter doordat je gehaast bent. Kom ook zeker niet te vroeg om te voorkomen dat je dier al een half uur in de wachtkamer moet wachten.

Eenmaal in de wachtkamer zoek je een rustige plek op. Blijf bij je kat en stel hem of haar gerust. Leg eventueel een handdoek losjes over de reismand heen. Katten blijven vaak rustiger in het donker. Daarnaast zijn er een aantal dingen die je beter niet kan doen of kan voorkomen.

  • Voorkom dat andere mensen de kat aandacht geven. Laat honden ook niet snuffelen aan de kooi.
  • Plaats je dier niet in de buurt van een andere kat of hond.
  • Maak vooral geen ‘sjjt’ geluidjes. Katten ervaren dit als blazen en dat is een teken van angst.
  • Direct oogcontact wordt door katten als ‘eng’ ervaren. Dus staar je viervoeter niet door de spijlen van de transportkooi aan.
  • Zet de reismand op een verhoging en niet op de grond.

Raakt je kat erg gestrest in de wachtkamer? Bezoek dan een dierenarts waarbij er aparte wachtkamers voor honden en katten zijn. Google maar eens op Cat Friendly Practice. Ook de onderzoeksruimten zijn dan katvriendelijk ingericht. Je kan er ook voor kiezen om de kat in de auto te laten totdat de dierenarts tijd voor hem of haar heeft. Dit kan natuurlijk alleen als het niet te warm is en er genoeg ventilatie in de auto aanwezig is. Zorg ervoor dat de auto in het zicht staat.

De spreekkamer

De volgende stap is de spreekkamer. Eenmaal binnen bij de dierenarts zal je kat even moeten acclimatiseren. Is je viervoeter redelijk vrij? Laat hem of haar dan gewoon even loslopen terwijl je met de dierenarts praat. Is je kat heel bang? Laat het dier dan in de transportkooi zitten. Een transportkooi waarbij de bovenkant makkelijk open of eraf kan, is dan praktisch. Katten kunnen vaak grotendeels ook in hun transportkooi behandeld worden. Ga in de spreekkamer weer hetzelfde te werk als in de voorgaande stappen. Probeer dat je kat een positieve associatie krijgt met deze (nieuwe) omgeving en de dierenarts als (nieuw) persoon. Geef snoepjes als dat lukt en/of stel hem of haar zoveel mogelijk gerust. Eet het dier geen lekkers, dan weet je dat de stress hoog is en je na het dierenarts bezoek nog wat werk te doen hebt.

Angst herkennen

Heeft het dier angst of stress? Soms is het lastig om deze emotie goed af te lezen. Het is daarom goed om de lichaamstaal van je kat te leren begrijpen, zodat je het dier kan helpen en ondersteunen. Op internet vind je hier ook heel veel informatie over. Hieronder vind je een lijstje met signalen die duiden op angst.

  • Rillingen
  • Gehurkte houding
  • Platte oren
  • Platte snorharen
  • Gebogen rug
  • Willen vluchten
  • Zijdelings gaan staan
  • Haar dat rechtop staat
  • Grote of samengeknepen ogen

Stress ombuigen door clickertraining?

Ondanks de nodige voorbereidingen, kan je dier nog steeds stress vertonen bij een bezoek aan de dierenarts. Geef niet op en blijf samen met hem of haar trainen. Indien je het leuk vind om je nog wat verder in het trainen te verdiepen, zou je ook meer informatie kunnen opzoeken over clickertraining. Clickertraining is een fijne trainingsmethode waarbij je heel veel kan bereiken. Het kost – zeker bij angstige katten – wel tijd. Wanneer leeuwen getraind kunnen worden om met minder angstig op bepaalde zaken te reageren, kan dat bij katten zeker. Diverse academies zoals de kattenacademie, kattentrimmers en andere bedrijven kunnen je daarbij helpen. Hoe leuk is het als je uiteindelijk toch een relaxt dier hebt? Dat zal de band tussen jouw en je kattenvriend ook heel erg versterken. Veel plezier met het opvoeden en trainen van je kat!

Bernice Muntz

Dierentrainer en gedragstherapeut

Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Belgie?

Hier op Intratuin.nl bezorgen we alleen in Nederland

Back to top