Laden..
Kerstboom soorten: welke dennenboom past bij jou?

Kerstboom soorten: welke dennenboom past bij jou?

Ho, ho, ho… Kerstmis komt eraan! Lampjeskaarsjes en kerstkransen maken de boel gezellig, met de kerstboom als stralend middelpunt. Maar hoe vind je een geschikte kerstboom? Welke soorten dennenbomen zijn er en waar moet je op letten bij het kiezen en kopen van een echte kerstboom? Wij helpen je graag op weg en vertellen je alles over de verschillende soorten dennenbomen en sparren en waar je op moet letten bij het kiezen van de beste boom voor jou.

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

Kerstboom soorten

Een kerstboom is van oorsprong een dennenboom met versiering. Germanen en Romeinen hebben ooit de dennenboom uitgekozen, omdat deze altijd groen bleef en zij zagen dat als een teken van de goddelijkheid van de boom. Welke boom jij kiest als kerstboom is persoonlijk. De traditionele kerstboomsoorten hebben elk hun eigen specifieke kenmerken. Wij leggen je graag uit waar de verschillen in zitten en voor welke keuzes je staat.

Nordmann

Eén van de meest bekende en meest verkochte kerstbomen in Nederland is de Nordmann. Niet zonder reden: de Nordmann is een prachtige volle kerstboom met donkergroene, glanzende naalden, welke nauwelijks prikken. Maar wat voor veel mensen de belangrijkste reden is om te kiezen voor een Nordmann, is het feit dat deze boom weinig last heeft van naalduitval. Heb je snel last van allergieën? Bij de Nordmann zul je minder tot geen allergische reacties ontwikkelen!

Nordmann kerstboomNordmann kerstboom
Fijnspar kerstboomFijnspar kerstboom

Fijnspar

De meest traditionele kerstboom is zonder twijfel de fijnspar. Deze kerstboom staat bekend om de heerlijke dennengeur. Maar hoewel hij op geur het beste scoort van alle bomen, is het nadeel van de fijnspar dat hij zijn (enigszins prikkende) naalden sneller laat vallen. Houd dus rekening met uitval van de naalden als jij iemand bent die al vroeg een kerstboom opzet. Met zijn brede takken en piramidevorm is de fijnspar overigens wel een heel mooie boom!

Blauwspar

Nog een schitterende kerstboomsoort is de blauwspar. Ook deze kerstboom heeft maar weinig last van het uitvallen van naalden. Tel daar de schitterende blauwgrijze gloed bij op en je hebt een prachtige boom te pakken. De vorm van de blauwspar is piramide-achtig met takken die mooie etages vormen. Ideaal bij het versieren! De geur van deze boom is overigens ook heerlijk. De nadelen van de blauwspar? Wie niet van prikkende naalden houdt kan beter voor een ander soort kerstboom kiezen, zoals de Nordmann.

Blauwspar kerstboomBlauwspar kerstboom
Servische spar kerstboomServische spar kerstboom

Servische spar

Hou je van een mooie kleur kerstboom? Dan is de Servische spar misschien iets voor jou. Deze dennenboom staat bekend om de glanzende naalden met hun grijsgroene kleur. Eigenlijk zijn deze naalden tweekleurig: de bovenkant is groen en de onderkant is blauw. Hierdoor oogt de boom in zijn geheel wat blauwachtig, wat voor veel mensen de reden is om voor een Servische spar te kiezen. Nog meer voordelen van de Servische spar: hij heeft een heerlijke geur en zijn naalden vallen niet snel uit.

Japanse zilverspar

Voor mensen met een wat kleinere woonkamer is de Japanse Zilverspar een goede keuze. Deze boom is de kleinste soort van de Japanse spar, maar oogt lekker vol dankzij de kortere takken die dicht op elkaar zitten. Fijn is dat ook deze kleine kerstboom een heerlijke lichte dennengeur verspreidt. En heb je zijn naalden al gezien? Deze zijn zacht en hebben aan de onderkant opvallende witte strepen.

Japanse zilverspar kerstboomJapanse zilverspar kerstboom

Alle kerstboomkenmerken op een rij

De keuze van het soort boom hangt af van jouw voorkeur. Wil je de boom lang laten staan, kies dan een Nordmann. Hou je van een heerlijke dennengeur, kies dan voor een spar. Wil je ruimte besparen, ga dan voor de Servische spar of de Japanse zilverspar als kleine kerstboom. En hou je van een bijzondere kleur? Ga dan voor de blauwspar!

 
Soort Naaldkleur Naaldverlies Prikkend Geur Vorm
Nordmann Donkergroen Nauwelijks Nee Bij aanraking Breed met mooie lagen
Blauwspar Blauw/grijs Weinig Ja Heerlijk geurend Etages als piramide
Fijnspar Groen Veel Ja Heerlijk geurend Brede takken in piramidevorm
Servische spar Grijs/groen Weinig Ja Heerlijk geurend Slank en compact
Japanse zilverspar Donkergroen Nauwelijks Nauwelijks Licht geurend Volle boom
Echte kerstboom kopenEchte kerstboom kopen

Waar moet ik op letten bij het kopen van een kerstboom?

Nu je weet welke verschillende soorten kerstbomen er zijn, is het goed om ook over andere dingen na te denken.

Kleine of grote kerstboom

Eigenlijk alle verschillende soorten kerstbomen zijn er in diverse maten: van grote tot kleine kerstbomen. Enkel de Japanse zilverspar is van zichzelf kleiner dan de andere soorten. Nu je je favoriete soort kerstboom hebt gekozen, kun je dus gaan nadenken over de grootte en hoogte van je kerstboom. Vergeet daarbij niet dat je een piek op de boom wil kunnen zetten en wellicht wil je jouw boom op een tafeltje plaatsen! Wat je ook kunt overwegen is (meerdere) mini kerstbomen. Mini kerstbomen koop je altijd in een pot, vaak al met een siermand eromheen. Je hebt ze zelfs inclusief verlichting en decoratie! Leuk en makkelijk voor kale hoekjes of in kleinere kamers.

Kerstboom met of zonder kluit

Een boom met kluit of in een pot behoudt over het algemeen beter zijn naalden. Toch moeten we daar meteen een kanttekening bij zetten: dit geldt namelijk alleen als de kluit eenzelfde gewicht heeft als de boom zelf. Hoe je daarachter komt? Houd de boom eens horizontaal en pak hem net boven de kluit vast. Blijft de boom in balans? Dan zit je goed! Zowel een kerstboom mét als een kerstboom zonder kluit heeft wel water nodig! Bekijk kerstbomen met kluit en gezaagde kerstbomen zonder kluit in onze webshop.

Kerstbomen met en zonder kluitKerstbomen met en zonder kluit

Kerstboom voor binnen of buiten

Ga je de boom binnen of buiten plaatsen? Kerstbomen groeien buiten in een constant redelijk lage temperatuur en kunnen dus prima tegen winterse omstandigheden. Maar als je dennenbomen naar binnen haalt dan kunnen ze gevoelig reageren op het grote temperatuurverschil tussen buiten en binnen. Als jij binnen de verwarming elke dag lekker opdraait tot een graad of twintig, dan is dat voor een kerstboom een groot contrast. Daarom raden we altijd aan om de boom eerst 1 á 2 dagen te laten opwarmen in bijvoorbeeld een schuur of garage. Hiermee voorkom je dat de boom onnodig veel naalden laat vallen. Kies je ervoor de boom na Kerstmis in je tuin te planten om hem volgend jaar weer te kunnen gebruiken? Zet deze dan inclusief zijn pot in de tuin, met de pot nét boven de grond uit. Ook hiervoor geldt weer: laat hem in de schuur of garage weer opnieuw wennen aan de lagere buitentemperaturen.

Grote kerstboom buiten met verlichtingGrote kerstboom buiten met verlichting

Naalduitval

Een kerstboom laat zijn naalden vallen door veranderende leefomstandigheden: van binnen naar buiten, van veilig in de grond tot ineens uit de grond, waarbij sommige bomen ook nog worden ontzien van hun kluit. Toch verliest de ene kerstboom meer naalden dan de andere, afhankelijk van het soort boom. Zo staat de fijnspar bekend als een kerstboom die over het algemeen snel naalden verliest. Voorkomen kun je de naalduitval niet, maar door goed te zorgen voor de boom, kun je het wel zoveel mogelijk beperken. Zorg dat je de boom voldoende water geeft, voorzie hem van kerstboomvoeding of snijbloemenvoeding en plaats hem bij voorkeur niet boven of vlak naast de verwarming. Lees meer over de verzorging van je kerstboom in deze blog!


Handig voor je kerstboom


Duurzaamheid

Duurzaamheid is een belangrijk thema bij Intratuin en gelukkig speelt het bij veel mensen ook een steeds grotere rol. Met de aanschaf van een kerstboom kun je duurzaam omgaan. De kerstbomen van Intratuin worden niet bespoten met bestrijdingsmiddelen. Voldoende meststoffen én natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes zorgen ervoor dat de boom beschermd is tegen schimmels en insecten. Bekijk de video om van onze kerstbomen-inkoper te horen hoe onze bomen gekweekt worden in Denemarken. Een andere duurzame keuze is de keus voor een boom met kluit, welke terug geplant kan worden. Zo kan hij na de kerstperiode de tuin in!

Hond en kerstboomHond en kerstboom

Huisdieren en kinderen

Wat veel mensen niet weten, is dat kerstbomen een risico meebrengen voor hun huisdier. Veel honden en katten zijn geneigd om de dennennaalden op te eten of uit de waterbak van de boom te drinken. Allebei geen goed idee: de dennennaalden zijn giftig. En in de bak met water komen stoffen terecht die de boom uitscheidt. Deze stoffen kunnen zowel de maag als het zenuwstelsel van je hond of kat aantasten. Is een kunstkerstboom dan de oplossing? Niet per se. Ook daarvan kunnen naalden loslaten en op de grond vallen, al zal het in mindere mate zijn. Deze plastic naalden zijn evengoed slecht voor je huisdier. Ons advies: zorg ervoor dat je huisdier niet bij het water en de dwarrelende naalden kan. En heb je kinderen? Een boom met zachte naalden, zoals de Nordmann, is dan de ideale boom voor jou.

Nodig bij je boom

Uiteraard wil je jouw mooie kerstboom ook versieren. Kerstboomverlichtingkerstballenkerst ornamenten en slingers mogen uiteraard niet ontbreken. Maar denk ook aan een kerstboomstandaard of kerstboommand. Een boom zonder kluit heeft een stevige standaard nodig. Er zijn 2 soorten standaarden: de Easyfix kerstboomstandaarden hebben een gat nodig in de stam van de kerstboom, waarmee je hem op de standaard plaatst. Bij Intratuin maken we dit gat voor je: standaard bij online bestelde bomen of vraag ernaar in de winkel. Een ander soort kerstboomstandaard klemt de boom met schroeven vast. Heb je een boom met kluit? Dan wil je wellicht een mooie pot of kerstboommand. Een kerstboomrok maakt de boom vervolgens helemaal af.

Easyfix kerstboomstandaardEasyfix kerstboomstandaard

Kerstboomstandaarden


Kerstboom kopen bij Intratuin

Hopelijk heb je met onze uitleg een keus kunnen maken! Ben je er nog niet helemaal uit? Kom vanaf eind november naar Intratuin en bekijk de bomen met eigen ogen. We adviseren en helpen je graag in onze vestigingen. Wij zorgen ervoor dat de boom netjes wordt ingepakt. Wil je hem liever laten bezorgen? Dat kan ook! In onze webshop zijn de meest populaire kerstbomen ook online te bestellen.

Maaike Renes

Online marketeer

Reacties (22)
M
Margot Koelewijn
4 november 2017, 16:34
Dag \ Ik ben op zoek naar kerstboom versiering in de vorm van ballet (ballerina's). Klopt het dat u deze verkoopt?
I
Intratuin
7 november 2017, 11:36
Hi Margot, We verkopen inderdaad ballerina's. Hier vind je de ballerina's die wij op onze website hebben staan. Hopelijk is dit waar je naar op zoek bent! Je kunt ook nog contact opnemen met jouw Intratuin vestiging. Zij hebben misschien nog meer ballerina's in hun assortiment. Succes!
J
Jannet Pathuis
19 november 2017, 20:08
Vorig jaar heb ik bij Intratuin Leeuwarden een Perentak gekocht en als alternatief gebruikt in plaats van een kerstboom. Staat nu bij ons in de gang, wederom ga ik deze weer gebruiken maar dan met stoere accessoires zoals hout, grijs en zwarte ballen. Zoals altijd is de kerstmarkt bij Intratuin zeer inspirerend.
P
Patrick
21 november 2017, 13:34
Wanneer zijn de (nordman) kerstbomen te koop \ mvg. Patrick
I
Intratuin
21 november 2017, 13:36
Hi Patrick, vanaf 27 november zijn alle kerstbomen in onze winkels te koop. Ook kun je vanaf dan online je Nordmann kerstboom bestellen. Nog een klein weekje wachten dus ;)
A
Ava
28 november 2017, 21:06
Wij willen een echte nordmanboom maar hebben vloerverwarming kan dat kwaad
I
Intratuin
29 november 2017, 09:05
Hi Ava, dat is wel mogelijk hoor! Alleen door de warmte droogt de boom iets sneller uit. Je kunt hem het beste op een verhoging zetten, bijvoorbeeld op een tafeltje. En houd goed in de gaten of hij voldoende water heeft. Fijne Kerst alvast ;)
C
Chrisje
30 oktober 2018, 20:48
Beste, \ \ Vanaf wanneer wordt er met de verkoop van kerstbomen gestart dit jaar ? \ \ \ MVG \ \ Chrisje
M
Monique
3 december 2019, 10:25
Verkopen jullie ook kunst kerstbomen? Ik kan ze niet vinden op de site
h
het inspiratieteam
4 december 2019, 15:48
Hoi Monique, wij verkopen zeker kunstkerstbomen. Je kunt ze hier vinden!
D
Dominique
5 november 2020, 14:49
Vanaf wanneer zijn dit jaar de kerstbomen te koop?
h
het inspiratieteam
17 november 2020, 15:13
Hi Dominique, de kerstbomen zijn vanaf 13 november te koop in de winkels :)
G
G.
15 november 2022, 10:25

Verkopen jullie ook blauwe ceder boompjes, welke maten en prijzen? (Intratuin zevenhuizen)

I
Intratuin
15 november 2022, 13:57

Bedankt voor je vraag!

Ik heb deze voor je doorgezet naar Intratuin Zevenhuizen, want mijn collega's daar weten het beste wat zij op dit moment in het assortiment hebben zitten.

^Intratuin

Z
Zadelhoff
29 november 2022, 23:37
Heb nog over kamerhoge, kunstboom net echt
K
Kimmy van Leeuwen
3 november 2023, 14:45
Verkopen jullie ook kerstbomen die geïmpregneerd zijn en bezorgd kunnen worden?
I
Intratuin
6 november 2023, 11:26

Hoi Kimmy,

WIj verkopen geen geïmpregneerde kerstbomen. Kerstbomen zijn ofwel levend, danwel van kunststof. Vanaf het moment dat de levende bomen weer in onze winkels liggen (eind november), kun je een selectie gezaagde kerstbomen bestellen in onze webshop en deze worden thuisbezorgd.

^Intratuin

B
Brian Wassenberg
20 november 2023, 20:18
Vanaf wanneer gaan de ‘echte’ kerstbomen in de verkoop? Groet Brian
I
Intratuin
24 november 2023, 15:31

Beste Brian,

Alle Intratuin winkels hebben de kerstbomen inmiddels binnen, dus je kunt langskomen voor je 'echte' boom! :-)

^Intratuin

H
H. van der Ploeg
28 november 2023, 18:58
Je gezaagde Kerstboom blijft langer mooi met een beetje Superol in het water, vroeger hadden we dat altijd in huis in de winter, goed bij een ontstoken keel, tegenwoordig koop ik het on-line en gebruik het ook in de vaas met bloemen. Super (ol).
W
Wiebrigje Van der Werf
15 december 2023, 17:53
Ik heb net voor sinterklaas een nordmann kerstboom gekocht bij en er werd gezegd dat ie nauwelijks naalden loslaat, Maar ik hoef m nu niet aan te raken want dan laat hij mega veel naalden los en daar baal ik behoorlijk van want zo goedkoop is zo’n boom nou ook weer niet…
I
Intratuin
18 december 2023, 09:10

Beste Wiebrigje,

Wat jammer dat je boom al zo vroeg begint uit te vallen. Er kunnen verschillende oorzaken zijn dat dit toch sneller gebeurt dan verwacht. Lees hier alles over het verzorgen van je kerstboom, wellicht kun je daarmee achterhalen wat niet goed gaat.

GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Belgie?

Hier op Intratuin.nl bezorgen we alleen in Nederland

Back to top