Laden..
Tips voor het bevestigen van klimplanten

Tips voor het bevestigen van klimplanten

Klimplanten hebben soms wat begeleiding nodig. Wij geven je handige tips om je klimplanten de lucht in te krijgen!
  • Delen: Deel dit artikel:
2 minuten leestijd

Om klimplanten op de juiste manier te laten groeien moet je ze begeleiden. Daarvoor zijn allerlei handige hulpjes verkrijgbaar, zoals:

  • Bindband en binddraad: met bindbrand of -draad hiermee maak je eenvoudig stengels vast aan palen, stokken en klimrekken. Het is verkrijgbaar in verschillende sterktes en diktes en laat voldoende ruimte over voor de plant om te groeien.

  • Bindband met rattenstaartsluiting: ook bedoeld om planten aan palen, stokken en klimrekken te binden en te laten groeien. Door de handige rattenstaartsluiting kun je het ook zo weer losmaken én hergebruiken.

  • Rubberband: dit is een stuk steviger en draai je gemakkelijk om dikke palen en takken heen.

  • Wikkeldraad: dit speciale draad kun je gebruiken om twijgen vast te knopen en ze op hun plek te houden, ook op iets grotere afstand.

  • Draadspanset: in plaats van een klimrek plaatsen kun je ook draden spannen om de klimplanten langs te laten groeien. Dit is bedoeld voor rankende klimmers zoals clematis. Zet de ranken eventueel vast met wat spandraad en de stengel met bindband.

Veel klimplanten beginnen in de voorzomer aan een groeispurt, waarna ze eind juni bloemknoppen beginnen te vormen en minder snel gaan groeien.

Kijk in deze periode om de twee weken of de stengels wel voldoende houvast hebben en let op dat de twijgen niet afgekneld worden. Heb je vragen over hoe je jouw klimplant het best kunt begeleiden? Vraag het dan gerust aan een van onze medewerkers in jouw Intratuin.

Klimplant tegen schutting

Wil je een klimplant tegen een schutting laten groeien? Kies dan voor een zelfhechtende soort. Deze soorten kunnen zelf omhoog klimmen door zich met hechtwortels op de ondergrond vast te zetten. Deze kunnen zonder klimrek de schutting begroeien: Klimop (Hedera), Wilde wingerd (Parthenocissus), Klimhortensia (Hydrangea petiolaris).

Klimplant tegen muur

Bij een muur gaat het eigenlijk hetzelfde als bij een schutting, ook hier kun je het best kiezen voor zelfhechtende klimmers. Natuurlijk kun je ook een klimrek of klimdraad tegen je muur of schutting zetten als je er liever een rankende klimmer tegen wilt laten groeien. Let op dat een zelfhechtende klimplant niet over glas of kozijnen groeit, want daar krijg je hem maar moeilijk vanaf.

Klimplant tegen klimrek

Er zijn speciale klimrekken te koop voor klimplanten. Eigenlijk kunnen alle soorten hier wel tegenaan klimmen. Rankende klimplanten hebben specifiek iets nodig om zich omheen te draaien, want die slingeren rond. Houd altijd wat afstand tussen de muur en het rek, dan kunnen de ranken zich er goed omheen draaien. Let op: als deze soorten bji een boom kunnen, dan slingeren ze zich daar ook net zo hard omheen!

Dit geldt voor: bosrank (Clematis), Kamperfoelie (Lonicera), Akebia en jasmijn (Trachelospernum).

Tip: in plaats van een klimrek kun je deze klimmers ook afgewisseld planten met klimop, hij kan zijn ranken om de klimop draaien en zo omhoog klimmen.

Klimplanten voor een pergola

Ook een pergola kun je prachtig laten begroeien. Zet daarvoor bij elke paal van de pergola een klimmer. Geen plantruimte bij elke paal? Kies dan voor klimplanten die meters maken, die groeien makkelijk door naar de volgende paal. Goede voorbeelden zijn: Kiwi (Actinidia), klimrozen, de druif (Vitis) en blauwe regen (Wisteria).

Bij Intratuin vind je een groot assortiment klimplanten en alles wat je nodig hebt om ze te laten klimmen. Bekijk onze blog "Mooiste klimplanten" voor nog meer inspiratie en vind een Intratuin bij jou in de buurt.

Klimplanten

Reacties (1)
K
Kees
7 maart 2018, 12:55
Goede en duidelijke voorlichting , zal bij aankoop van nieuw gereedschap deze nieuwe lijn in overweging mee nemen ,en bij bezoek van het tuicentrum zeker ff langslopen.
GEEF EEN REACTIE
Back to top