Laden..
Klimrozen

Klimroos snoeien

Rozen zijn er in vele soorten, welke verschillen in de manier van groeien en daardoor ook hun eigen 'regels' hebben als het gaat om het snoeien van de roos! Hier vertellen we je alles over rozen snoeien en dan specifiek over het snoeien van de klimroos. Heb je een struikroos? Lees dan onze blog over het snoeien van de roos.

Alles over de verzorging van rozen en meer vind je in onze plantengids.

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

De klimroos

Rozen vallen onder de heesters en dus ook de klimrozen zijn heesters. Klimrozen zijn eigenlijk geen echte klimplanten, ze kunnen zich namelijk niet zelf vastgrijpen. Klimrozen groeien met hele lange scheuten die zonder een steuntje zullen omvallen. Klimrozen moet je leiden, waarbij de hoofdstammen zoveel mogelijk horizontaal geleid moeten worden met een onderlinge afstand van zo'n 50 centimeter. Op deze manier stimuleer je de groei het beste. Een planten klimrek kan hier goed bij helpen. Bij een pergola bind je de hoofdtakken om de paal heen, bij een rozenboog heb je hiervoor nog wat meer ruimte.

Een speciale klimroos is de Rambler. Dit is een klimroos welke bloeit op 2-jarig hout. Het is belangrijk om te weten of je te maken hebt met een Rambler, want die snoei je namelijk op een ander moment dan andere klimrozen welke bloeien op 1-jarig hout.

Waarom moet je een klimroos snoeien?

Allereerst: een klimroos hoef je de eerste 2 jaren nog niet te snoeien. Deze roos zal namelijk eerst een goed wortelstelsel ontwikkelen voordat de hoofdtakken gaan groeien en bovendien is de klimroos geen hele snelle groeier. De Rambler is hierop overigens een uitzondering, die groeit wel snel! Een klimroos snoei je om zijn vorm te behouden en je houdt de klimroos jong door oude takken weg te snoeien. Uitgebloeide bloemen snoei je om opnieuw bloeiende rozen te krijgen en geen energie van de plant te verspillen aan het maken van rozenbottels. De uitzondering hierop is de Rambler: deze zal in één jaar geen tweede keer gaan bloeien.

Hoe vaak en wanneer moet je een klimroos snoeien?

Een klimroos snoei je 2 keer per jaar, een Rambler klimroos 1 keer per jaar. De klimroos snoei je in het voorjaar vanaf maart, wanneer het niet meer vriest en de sapstromen net op gang komen. Hij heeft dan de kracht om goed te herstellen van zijn snijwonden, waarmee je ziektes en bevriezing kan voorkomen. Daarna snoei je een klimroos nogmaals in de zomer, na de bloei.

Ramblers bloeien op 2-jarig hout, dus op de takken die het vorig seizoen zijn gegroeid. Indien je een Rambler snoeit in het voorjaar zul je dus alle kans op bloeiende rozen wegsnoeien. Een Rambler snoei je daarom ná de bloei, maar niet later dan augustus. Deze klimroos kan dan nog na de snoeibeurt nieuwe takken vormen waarop hij het jaar erna weer kan gaan bloeien.

Hoe snoei je een klimroos?

Het snoeien van de klimroos kan bijna niet misgaan, maar de juiste manier zorgt wel voor de meest stevige plant. Knip takken altijd schuin af, zodat er geen water in de snijwonden kan blijven staan.

Klimrozen snoeien in het voorjaar

In het voorjaar snoei je de klimroos in vorm, zodat hij weer voldoende ruimte heeft om nieuw uit te lopen.

Bij een klimroos knip je eerst dode takken en oude bruine takken weg. Zo houdt je de plant fris en jong. Een goed geleide klimroos heeft gesteltakken of hoofdtakken. Tegen een muur of schutting zouden deze zoveel mogelijk horizontaal geleid moeten zijn, met 50 centimeter tussenruimte. Bij een pergola of rozenboog zitten de gesteltakken gedraaid rond de palen. De gesteltakken laat je zoveel mogelijk zitten, want deze zorgen voor de stevigheid. Alle zijtakken knip je hier weg, waarbij je moet opletten dat je knipt boven een oog. Op een oog gaat hij namelijk zeker weer uitlopen, dit is meestal op zo’n 3 centimeter van de hoofdtak.

Rozen snoeien takkenRozen snoeien takken
Rozen snoeien vijfbladRozen snoeien vijfblad

Klimrozen snoeien in de zomer

In de zomer snoei je je klimroos om nieuwe bloei te stimuleren. Als je klimroos is uitgebloeid gaat hij rozenbottels aanmaken met de zaden van de klimroos. Hier gaat veel energie inzitten, welke de klimroos dan niet kan gebruiken om nieuwe bloemen aan te maken. We willen natuurlijk liever bloeiende rozen dan rozenbottels en daarom snoeien we de uitgebloeide bloemen met de rozenbottels weg. Vlak onder de uitgebloeide roos vind je een drieblad en daaronder een vijfblad. De namen verraden het al: deze bladeren bestaan uit 3 en 5 bladeren bij elkaar. Je knipt de roos weg net boven het vijfblad, dan blijft er een stevige steel over voor de klimroos om weer uit te groeien.

Rambler klimrozen snoeien in de zomer

Na de bloei is ook het moment om de Rambler te snoeien, maar dan ga je te werk zoals bij de voorjaarssnoei van de klimrozen die bloeien op 1-jarig hout. Je knipt dan dus heel wat meer weg. De Rambler klimrozen groeien erg hard, dus inkorten is echt geen overbodige luxe!

Rozenmest na het snoeien

Geef je roos na elke snoeibeurt rozenmest. Dit geeft de roos kracht om te herstellen, weer opnieuw te bloeien of weer lekker uit te lopen. Meng de mest met de tuinaarde rond de plant.

Met welk gereedschap snoei je een kllimroos?

Het beste gereedschap om een roos mee te snoeien is de snoeischaar met bypass. Zorg er altijd voor dat de snoeischaar schoon en scherp is, dit houdt de snoeiwonden schoon en vlak. Dde wonden kunnen dan goed opdrogen en dit voorkomt dat de plant ziektes kan oplopen via de wond. Voor de wat dikkere takken kun je gebruik maken van een takkenschaar. Ook bij een takkenschaar is het heel belangrijk dat het mes goed scherp is.

Gereedschap voor het snoeien van een klimroos

Reacties (3)
A
Annet Nijenhuis
17 maart 2024, 17:17
Vraag: ik heb een 20 jaar oude doorbloeiende klimroos die nu na de winter nog maar 1 hoofdtak over heeft met pas op 2,5 meter hoogte zijtakjes die nu goed uitlopen. Kan ik de hoofdtak inkorten tot ca 20 cm boven de grond om ook onderaan weer zijtakken te krijgen of is dit teveel risico dat de roos helemaal dood gaat?
I
Intratuin
18 maart 2024, 16:20

Hi Annet,

Het terugsnoeien van een klimroos tot slechts 20 cm boven de grond kan riskant zijn, vooral voor een oudere plant. Deze radicale snoei kan leiden tot stress voor de plant en het kan enige tijd duren voordat hij herstelt, als hij dat al doet. Het kan ook resulteren in het verlies van bloemen voor het huidige groeiseizoen.

In plaats daarvan zou ik een meer geleidelijke aanpak aanraden om de klimroos te verjongen en zijtakken te stimuleren:

  1. Selectieve snoei: Snoei de hoofdtak tot ongeveer 60-90 cm boven de grond. Hierdoor blijft er voldoende groen over om de plant te voeden en zal het herstelproces sneller verlopen.

  2. Verwijder dood hout: Snijd alle dode, beschadigde of zieke takken volledig weg. Dit bevordert de gezondheid van de plant en geeft ruimte aan nieuwe groei.

  3. Snoei zijtakken: Snoei de zijtakken terug tot ongeveer 3-5 ogen vanaf de hoofdtak. Dit zal de groei van nieuwe scheuten bevorderen en helpen bij het vormen van een vollere en gezondere plant.

  4. Voedingsstoffen en water: Zorg voor voldoende voedingsstoffen en water voor de plant om het herstelproces te ondersteunen. Je kunt ook overwegen om organische meststoffen toe te voegen om de groei te stimuleren.

Door deze geleidelijke aanpak te volgen, geef je de klimroos de kans om te herstellen en nieuwe groei te produceren zonder het risico te lopen dat de plant volledig afsterft. Onthoud echter dat het herstelproces enige tijd kan vergen, dus wees geduldig en geef de plant de zorg die hij nodig heeft.

Succes!

^Intratuin 

 

 

I
Intratuin
18 maart 2024, 17:02

Hi Annet,

Het inkorten van de hoofdtak van je doorbloeiende klimroos tot ongeveer 20 centimeter boven de grond kan een risico met zich meebrengen, maar het kan worden overwogen als je bereid bent om het risico te nemen en als de plant in goede gezondheid verkeert. Het kan de groei van nieuwe zijtakken stimuleren, waardoor de plant voller wordt en meer bloemen produceert.

Echter, bij oudere rozenstruiken kan radicaal snoeien tot aan de basis een behoorlijke schok veroorzaken, en het kan zijn dat de plant hier niet goed op reageert. Er bestaat altijd een risico dat de plant het niet overleeft, vooral als de roos al verzwakt is door bijvoorbeeld ziekte of extreme weersomstandigheden.

Als je toch besluit om de hoofdtak te snoeien, zorg er dan voor dat je scherpe en schone snoeigereedschappen gebruikt om een gladde snede te maken. Dit minimaliseert het risico op infecties. Daarnaast is het belangrijk om de plant goed te verzorgen na het snoeien, zoals het water geven van de plant en het toedienen van geschikte meststoffen om de groei te bevorderen.

Als je twijfelt, kun je het beste advies inwinnen bij een ervaren tuinier in je omgeving die bekend is met het klimaat en de bodemgesteldheid in jouw regio.

Succes!

^Intratuin

GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Belgie?

Hier op Intratuin.nl bezorgen we alleen in Nederland

Back to top