Laden..
De 10 belangrijkste tips bij het aanschaffen van een knaagdier

De 10 belangrijkste tips bij het aanschaffen van een knaagdier

Hoeveel spreekbeurten zijn er niet gehouden over knaagdieren? Je kind kan er veel liefde in kwijt. Ze zijn ontzettend actief en een plezier om naar te kijken. Met de meeste kleine knaagdieren kun je ook heel goed spelen, mits ze goed tam zijn. Wij zetten de 10 belangrijkste tips bij het aanschaffen van een knaagdier voor je op een rij!

  • Delen: Deel dit artikel:
4 minuten leestijd

Ik wil een knaagdier

Er zijn allerlei knaagdieren die als huisdier gehouden kunnen worden. Het populairst zijn cavia’s en hamsters. Maar ook (tamme) ratten, (tamme) muizen en gerbils worden vaak als huisdier gehouden. Een klein knaagdier is redelijk zelfstandig en heeft minder aandacht nodig dan een konijn of cavia. Toch hebben ze wel dagelijks voedsel en vers drinkwater nodig. Ook moet de kooi wekelijks worden verschoond. Ze worden niet zo oud, een hamster wordt gemiddeld 1,5 tot 2 jaar en een rat 2 tot 3 jaar.

1. Een knaagdier kopen

Er zijn veel soorten knaagdieren. Je kunt kiezen voor een groter dier als een cavia, of voor een kleiner knaagdier als een hamster. Sommige dieren, zoals dwerghamsters, gerbils en muisachtigen zijn erg snel en dus niet heel geschikt voor kinderen. Om te knuffelen en te spelen zijn goudhamsters, (tamme) ratten en cavia’s een betere keuze. Neem de kinderen gerust mee naar onze knaagdierenafdeling. Informeer wel even van tevoren, niet iedere Intratuinwinkel heeft knaagdieren in huis!

2. Voeding

Hamsters en ratten zijn alleseters. Ze krijgen zaden en plantaardig voer (ons huismerk heeft een afgewogen samenstelling), maar hebben ook dierlijke eiwitten nodig. Je kunt ze dus af en toe een stukje gekookt ei, tartaar of yoghurt voeren. Bij Intratuin vind je voor alle knaagdieren de beste voeding, die speciaal voor ze is samengesteld. Om je liefste vriendje extra te verwennen, hebben we ook eetbare plantjes als gezonde snack. Knaagdieren zijn dol op Knaagtandje. Dit plantje kan je in de kooi zetten of er dagelijks wat vanaf knippen en met de hand voeren. Laat je knaagdier drinken uit een drinkflesje met vers water.

3. Verzorging

Een knaagdier blijft gezond met goede voeding, voldoende ruimte en beweging. Zorg dat het hok goed schoon blijft en zet het niet op de tocht. Controleer ook regelmatig het gebit.

4. Huisvesting

Hamsters zijn solitaire dieren, ze kunnen prima alleen zijn. Geef je hamster wel speeltjes, een molentje of een trapje. Voor grotere knaagdieren zoals ratten en chinchilla’s is een wat hoger verblijf met etages geschikt. Bij Intratuin vind je de mooiste kooien voor deze dieren waarin ze zich kunnen uitleven. De meeste knaagdieren zijn ook dol op schuilplaatsen en maken graag nestjes. Leg op de bodem houtkrullen en zacht materiaal zoals hennep, zaagsel en papiersnippers (geen watten). Knaagdieren als hamsters zijn zindelijk en doen hun behoefte in een hoekje in de kooi. Zorg dat je dit regelmatig schoonmaakt.

5. Opvoeding

Zorg dat je knaagdier langzaam aan je gewend raakt. Zo zal oppakken en knuffelen steeds makkelijker gaan. Ze zijn gemakkelijk te verleiden met wat eten.

6. Aandacht

Het verschilt per dier hoeveel aandacht het nodig heeft. Ratten houden van veel aandacht en spelen graag. Het is daarom beter om twee ratjes te nemen. Hamsters zijn meer zelfstandig, maar vinden het niet erg om opgepakt te worden. Het zijn wel nachtdieren, dus overdag kun je ze beter met rust laten, speel liever ’s ochtends of ’s avonds met ze.

7. Voortplanting

Als je een mannelijk en vrouwelijk knaagdier bij elkaar zet heb je als snel een nestje. Dit soort dieren krijgen vaak erg veel jongen. Een rat krijgt er gemiddeld wel 12! Zowel ratten als hamsters zijn al na vier weken vruchtbaar, maar ze zijn dan nog te jong om zelf jongen te krijgen. Houd het mannetje in het begin dus weg. Begin pas met fokken als je een nieuw huis voor de jongen hebt gevonden.

8. Gezondheid

Bij knaagdieren is het vooral belangrijk om te letten op een gezond gebit en de nagels. Te lange nagels moeten geknipt worden. Ook de tanden blijven groeien en kunnen te lang worden. Zorg daarom dat je dier genoeg heeft om te knagen. Er zijn speciale blokken te koop waar ze hun tanden aan kunnen slijpen. Als de tanden te lang worden dan kan dat problemen opleveren met eten. Laat ze dan knippen bij de dierenarts.

9. Veiligheid

Veel knaagdieren zijn erg snel. Pas daarom op dat ze niet weglopen. Laat je knaagdier niet zomaar loslopen want ze knagen overal. Als hij aan snoer knaagt elektrocuteert hij zichzelf. Pas ook op met andere dieren als honden en katten, deze zien je knaagdier namelijk als een prooi. Zorg voor een goed hok zonder scherpe randen of uitsteeksels, hier kan een knaagdier zich flink aan bezeren.

10. Beweging

Kleine knaagdieren zijn actieve dieren. Ze kunnen daardoor niet in een te klein hok worden gehouden. Ze hebben voldoende ruimte nodig en etages waarop ze kunnen klimmen. Zorg voor leuke speeltjes en een loopmolentje. Kom gerust langs op onze knaagdierafdeling om alles uit te zoeken!

Waar anders dan bij Intratuin vind je alles voor jouw knaagdier? Van kooien, tot voer en speeltjes, bezoek een Intratuin bij jou in de buurt om jouw huisdier te verwennen.

Bekijk onze 10 tips bij het aanschaffen van een:

Cavia · Hond · Kat · Konijn · Vis · Vogel

Reacties (2)
M
Maria ten Hoeve
2 december 2020, 15:59

Wat een handig artikel, bedankt voor het schrijven. Ik heb vroeger ook hamsters gehad en ik wist helemaal niet dat dit solitaire dieren zijn. Konijnen kan je het beste houden met zijn tweeën, die worden snel eenzaam. Ik vind veel hokken wel te klein voor knaagdieren, maar gelukkig kun je ze uitbreiden met extra accessoires uit de dierenwinkel, zoals tunnels of een loopmolentje.

E
Edwin Hendriks
2 februari 2023, 19:10
Vergeet niet te vermelden, dat je een dier beter uit een asiel kunt halen ipv uit een winkel. Ook mis ik eigenlijk, dat een hamster nooit geschikt is voor kinderen, omdat het een nachtdier is.
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Belgie?

Hier op Intratuin.nl bezorgen we alleen in Nederland

Back to top