Laden..
Konijnenhok en konijnenren kiezen

Konijnenhok en konijnenren kiezen

Konijntjes… er is bijna niemand die ze niet schattig vind. Ze zien er lief uit en zijn enorme knuffelaars! Maar wist je dat konijnen ook heel slimme dieren zijn? Je kunt ze van alles leren en het is erg leuk om het gedrag van een konijn te observeren. De leukste konijnen zijn wel konijnen die voldoende ruimte en aandacht krijgen en daardoor goed in hun vel zitten. Logisch: een gelukkig konijn kan lekker zichzelf zijn! Konijnen leven in de natuur in groepen en zijn erg sociaal. Ze vinden het dus prettig een (of meerdere) maatje(s) te hebben. Kies er daarom bij voorkeur voor om minimaal 2 konijnen te nemen. En de verblijfplaats, het hok voor het konijn, is heel erg belangrijk voor een gezond, gelukkig en dus heel leuk konijn. Wij geven je ons advies!

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd
Grijs konijnGrijs konijn

De grootte van het konijnenhok

Konijnen huppelen, staan op hun achterpoten, rennen, liggen languit en houden van knagen. Je begrijpt het vast al: hier heeft hij wel wat ruimte voor nodig! Een standaard konijnenhok alleen is niet voldoende voor een konijn om dit alles te kunnen doen, een konijn heeft grofweg minimaal 2 vierkante meter leefruimte nodig. Dit betekent 4 vierkante meter voor 2 konijnen! Dit is eenvoudig te doen, door niet alleen te kiezen voor een hok, maar hier altijd een konijnenren bij te zetten. Konijnen regelmatig los laten lopen is heel erg fijn voor een konijn maar is niet genoeg om te compenseren voor een (te) klein konijnenhok.

Verder moet je er natuurlijk op letten wat voor soort konijnen je in huis haalt. Een Vlaamse reus of Franse hangoor? Dat zijn konijnen van groot formaat, daar hoort uiteraard ook een ruimer hok bij. Dit maakt het lastig om het beste formaat van een konijnhok aan te geven. Laat je daarom bij de aanschaf van je konijn(en) ook meteen adviseren over het hok. Wat we eerder al zeiden: voldoende ruimte voor je konijn zorgt voor een gelukkig konijn!

Waar zet je een konijnenhok neer?

Konijnen zijn huisdieren die je zowel binnen als buiten kunt houden. Heb je zowel in de huiskamer als buiten in de tuin een goede plek met voldoende ruimte voor de konijnen? Dan kun je kiezen. Wij adviseren wel om 1 plek te kiezen en de konijnen in de winter en zomer niet naar binnen of buiten te verplaatsen. Grote temperatuurschommelingen maken een konijn vatbaarder voor ziektes en een konijn begint al vroeg aan zijn wintervacht, waardoor hij het vervolgens binnen veel te warm kan hebben.

Konijnenhok buiten

Konijnen leven van nature buiten, dus ze hebben het daar prima naar hun zin! Lekker in de frisse lucht met de geuren en het leven van buiten om zich heen: dit is ideaal voor een konijn. Er zijn wel wat dingen waar je even bij stil moet staan voor je aan de slag gaat om een mooi konijnenparadijs in de tuin te maken.

  • Buiten ziet je konijn sneller kans om te ontsnappen en zie hem dan maar eens te vangen! Zorg dus dan een konijn zich niet kan uitgraven en leg ook gaas onder de konijnenren.
  • Konijnen voelen zich buiten sneller eenzaam dan binnen, je hebt immers minder contact met je konijn. Zeker in de winter als het koud is. Dan is het nog belangrijker: ga bij voorkeur voor 2 konijnen in plaats van één.
  • Konijnen kunnen in principe prima tegen verschillende weersomstandigheden, maar extreme hitte, harde wind en ijzige kou, vinden ze minder prettig. Zet daarom een buitenhok voor konijnen altijd van de grond af en zorg voor voldoende beschutting. In de warme zomer moet het hok op een schaduwplekje staan, zodat dit geen broeikas wordt. Ook moeten er voldoende schaduwplekken in de ren zijn. Een schaduwdoek of parasol kan hier prima bij helpen.
Konijn buiten in het grasKonijn buiten in het gras

Konijnenhok binnen

Uiteraard kun je er ook voor kiezen je konijn binnen te laten wonen. Het is gezellig, zo’n fluffy in de huiskamer. En dat geldt niet alleen voor het baasje, ook het konijn zelf is dol op aandacht. Dat krijgt hij over het algemeen meer wanneer hij binnen woont, zeker in de wintermaanden. Maar ook met je konijn(en) binnen moet je met bepaalde dingen rekening houden.

 

Konijn op bed met speelgoedkonijnKonijn op bed met speelgoedkonijn

 

  • Een konijn in de woonkamer kan wat rommel geven in de vorm van strootjes of hooi. Dit komt via zijn pootjes buiten het hok.
  • Je hoeft in principe niet bang te zijn voor konijnenkeutels of plasjes in je kamer. Konijnen zijn van nature zindelijk, dus als je gaat beginnen met loslopen, begin dan door kleine stukjes van de woonkamer ‘vrij te geven’. Het konijn kan dan gemakkelijk zijn kooi terugvinden om zijn behoefte te doen. Een konijn is een vegetariër, dus de ontlasting ruikt bijna niet.
  • Als je het konijn helemaal los laat lopen, zorg dan dat bedrading weggewerkt is. Tip: stop je draden in een pvc buisje. Een kabelgoot kan ook, maar een pvc buisje is steviger.

Soorten konijnenhokken

2 Konijnen worden gevoerd2 Konijnen worden gevoerd

Er is een duidelijk onderscheid tussen konijnenhokken voor binnen en konijnenhokken voor buiten. Wij leggen je graag uit waar je op moet letten als je je konijnen hok gaat kiezen.

Buitenhok konijn

Een konijnenhok buiten is de plek waar een konijn kan schuilen, slapen en rust vind. Het wordt daarom ook wel een nachthok genoemd, want een konijn zal overdag ook veel in ren te vinden zijn. Soms heeft het buitenhok een ren onder het nachthok, zo kan deze ruimte ook nog benut worden. Deze kan aan de onderkant gesloten zijn. Dit is handig als het hok op zand of gras staat, dan kan je konijn zich niet uitgraven. Er zijn ook hokken waar dit open is, deze kun je op tegels plaatsen. Wel zo makkelijk met schoonmaken! Het nachthok moet een fijne plek zijn en daarom moet je hem altijd boven de grond houden, zodat kou en vocht niet via de grond door de onderkant van het hok komen. Daarnaast moet er een droge plek zijn, zonder tocht of inkomend regenwater, zodat het konijn goed beschut is tegen de weersinvloeden. Meerdere in- en uitgangen zijn ook fijn voor het konijn en natuurlijk moeten de ingangen makkelijk zijn voor je konijn om in en uit het hok te gaan.

Een buitenhok kan op verschillende manieren open. Bedenk voor de aanschaf welke manier jij handig vindt met schoonmaken. Kies jij voor een hok waarbij de hele voorkant eruit kan? Of kies je liever voor een hok dat je via de bovenkant opent? Sommige buitenhokken hebben een lade, hoe dieper de la, hoe makkelijker dit werkt. De lade moet wel van stevige kwaliteit zijn. Natte bodembedekking kan best zwaar worden, dus hij moet tegen een stootje kunnen.

Onthoud dat je konijn óók in de winter, als het voor jou misschien iets te koud is buiten, nog steeds heel graag aandacht wil!

Buiten konijnenhokken

Konijnenkooi voor binnen

Vind je het gezelliger om je konijn bij jou binnen te laten wonen? Of heb je simpelweg geen buitenruimte bij je woning? Dan kun je ervoor kiezen om een konijnenhok voor binnen aan te schaffen. Ook hier geldt: een ren is essentieel zodat een konijn aan voldoende beweging komt. Daarmee voorkom je gezondheidsproblemen en overgewicht en heb je gewoon een veel blijer en leuker konijn.

Net als voor buiten geldt dat de konijnenkooi binnen de plek is om te slapen en rust te vinden. Ook gebruikt een konijn (een hoek van) zijn konijnenhok meestal als toilet waarbij je ervoor kunt kiezen om een los konijnentoilet in het hok óf in de ren te zetten. Het ligt aan het konijn of een toilet in de ren zal lukken, maar als je konijn een keer zijn behoefte doet in de ren, leg hier dan wat kranten neer. Later kun je deze vervangen door een lage bak of een konijnentoilet met bodembedekking. Het konijn zal hoogstwaarschijnlijk elke keer op datzelfde plekje terugkomen! Wil je het konijnentoilet iets verplaatsen? Doe dat dan heel voorzichtig, stukje voor stukje, dan zou het moeten lukken.

Let er bij het kiezen van het konijn binnenhok op, of de konijnenkooi of het deurtje op een goede manier open kan, zodat je konijn er bij het loslopen goed en veilig uit kan springen. Bij een kooi kan vaak de hele bovenkant eraf: dat is helemaal handig!

Konijnenkooien

Konijnenflat

Een konijnenflat heeft meerdere lagen. Dit is nog beter dan een enkele laag, met name met meerdere konijnen. Dan kunnen ze kiezen of ze bij elkaar liggen of niet. Dit geldt ook voor een dubbel konijnenhok, dan is er voor elk konijn eventueel een eigen plekje. Hou er wel rekening mee dat de oppervlakte van de extra verdieping in principe niet meetelt voor de totale ruimte van het konijn. De minimale ruimte is echt bepaald als ruimte om voldoende te kunnen rennen, huppelen en uitstrekken, daar telt de verdieping niet voor mee.

KonijnenflatKonijnenflat

Konijnenren buiten en binnen

Een konijnenren zou onderdeel moeten zijn van elk konijnenverblijf, tenzij je ervoor kiest om je gehele kamer of tuin beschikbaar te stellen aan je konijnen. Een konijnenren is eigenlijk niet veel meer dan een hekje, wat het terrein van het konijn afbakent. Zorg ervoor dat hij hoog genoeg is, want konijnen kunnen natuurlijk ook erg goed springen! Een afdeknet kan helpen, dan kan je konijn er sowieso niet overheen. Zit je konijn buiten? Let dan ook op dat hij er niet onderdoor kan. Breng gaas aan onder het gras of de aarde van de ren, zodat de konijnen zichzelf niet uitgraven.

Konijnenrennen

Materiaal van het konijnenhok

Bij de keuze van een passend konijnenhok voor in jouw tuin of woonkamer, is het ook handig te weten naar welk materiaal jouw voorkeur uitgaat. Zo zijn er konijnenhokken van hout, maar ook konijnenhokken van kunststof. Welke voor- en nadelen hebben beide materialen? En hoe kies je het hok dat bij jou past?

Houten konijnenhok

Veel mensen geven de voorkeur aan een houten konijnenhok voor buiten. Het oogt lekker natuurlijk tussen het groen. Ook konijnen verblijven graag in houten konijnenhokken. Maar wat zijn precies de voor- en nadelen van een houten hok voor je konijn?

Voordelen houten konijnenhok:

  • Je hebt het onderhoud en eventuele reparaties van het hok zelf in de hand. Hout kun je immers relatief eenvoudig vervangen en je kunt een houten konijnenhok aan de buitenzijde prima beitsen bij verkleuring.
  • Je kunt er een mooie houten ren omheen en aan vast timmeren.

Nadelen houten konijnenhok:

  • Hout vergt onderhoud. Zo kan er vocht van onderaf in je houten konijnenhok trekken, waardoor de onderkant gaat rotten.
  • Houten konijnenhokken gaan meestal minder lang mee dan kunststof konijnenhokken.
  • Konijnen knagen graag aan hun houten hok waardoor het sneller beschadigt. Leuk voor het konijn, minder leuk voor het hok! Dit kun je overigens oplossen door knaag strips op de randen te bevestigen.
  • Een houten hok is iets minder hygiënisch dan een kunststof hok. Omdat vocht nou eenmaal in hout trekt, is hij niet zo goed uit te soppen.

Let bij een houten konijnenhok goed op de afwerking. Is het gaas netjes afgewerkt? Zijn er geen scherpe randjes? Zit er gaas rond het hout, zodat je konijn niet direct het hele hok opeet, of heb je knaag strips nodig? Gaan de deurtjes en de eventuele lade makkelijk open en dicht? Probeer de werking van het hok even uit, zodat je kunt kiezen welke voor jou het prettigst is.

Kunststof konijnenhok

Kunststof konijnenhokken hebben wat voordelen ten opzichte van houten konijnenhokken, maar ook enkele nadelen.

De voordelen van een kunststof konijnenhok:

  • Je maakt kunststof konijnenhokken gemakkelijk schoon met een sopje.
  • Kunststof konijnenhokken hebben, in tegendeel tot houten hokken, geen last van optrekkend vocht. Daardoor hebben ze minder onderhoud nodig.
  • Deze hokken hebben minder snel knaagschade, maar uiteraard is dat ook afhankelijk van het knaagmateriaal dat je aanbiedt aan je konijn. Een konijn kan immers overal aan knagen.

De nadelen van een kunststof konijnenhok:

  • Een konijnenhok van kunststof kun je niet zelf repareren of schilderen.
  • Je moeten rekening houden met voldoende ventilatie in het hok. Het hok heeft immers geen kieren of naden. Dit is tegelijkertijd ook weer fijn, want dan tocht het nooit in het hok.

Qua duurzaamheid is het om het even welk soort hok je kiest. Een kunststof konijnenhok is van moeilijk afbreekbaar plastic. Anderzijds gaat een kunststof hok vaak langer mee dan een houten hok, waardoor het wel weer duurzamer kan zijn. Het ligt er dan aan hoe goed je het houten hok onderhoud en/of hoe snel je een hok vervangt. Bij goed en regelmatig onderhoud is een konijnenhok van hout duurzamer, vooral als je zelf de meest kwetsbare delen (de onderkant) kunt vervangen en kleine reparaties kunt uitvoeren.

Konijnenhok accessoires

Alleen een hok is natuurlijk niet voldoende voor je nieuwe zachte vriendjes. Er zijn een paar dingen die sowieso in een konijnenhok horen. We maken hierin onderscheid tussen essentiële items voor het konijnenhok en niet-essentiële items. Heb jij gelijk een boodschappenlijstje klaar!

Essentiële items voor je konijn:

  • Etensbak
  • Drinkflesje
  • Hooi
  • Bodembedekking
  • Konijnenvoer

Minder essentieel, maar wel gewenst door je konijn:

  • Speelgoed! Wie wordt er niet blij van een vrolijk konijntje?
  • Dingen om op te knagen (knaagspeelgoed)
  • Konijnentoilet
  • Konijnentunnel

Benodigde konijnenhok accessoires

Konijnenhok bodembedekking

Je konijn heeft het in zijn hok natuurlijk graag prettig aan zijn pootjes, maar waarmee moet je de bodem van een konijnenhok bedekken? Allereerst: kies liever niet voor zaagsel. Veel mensen kiezen hiervoor, omdat het een natuurlijk product is en omdat het lekker zacht aanvoelt. Maar zaagsel stoft ook erg en er kunnen (niet directe schadelijke hoeveelheden) giftige stoffen in voorkomen. Liever niet dus! Wat raden wij dan wel aan? Hennepvezel als onderlaag. Dit neemt vocht goed op en is een stuk minder stoffig. Eventueel kun je ook stro als laag erboven leggen, dit geeft een goede isolatielaag voor in de winter. Hooi is belangrijk en mag niet ontbreken in het dieet van een konijn, het is echter geen bodembedekking, maar voedsel! Geef altijd vers en onbeperkt hooi, maar let op dat je konijn het niet bevuilt en als bodembedekking gaat gebruiken, het is echt enkel bedoelt als voedsel. Tip: Eet je konijn slecht hooi? Geef ‘m dan eens kruidenhooi, hier zijn gedroogde kruiden en/of groenten aan toegevoegd, je konijn is er dol op!
Papier- of houtkorrels zijn ideaal voor in het konijnentoilet, deze absorberen vocht beter dan alle andere soorten bodembedekking.

Hennepvezel

Konijnenhok schoonmaken

Hoe vaak moet je het konijnenhok schoonmaken? Dit ligt erg aan het konijn en zijn toiletgewoontes. Vieze natte plekken kun je wegscheppen zonder direct het gehele hok te verschonen en heeft je konijn een konijnentoilet dan zal het hok minder snel vies worden. Eén keer per week is over het algemeen voldoende, maar hou het in de gaten, dan zie je het vanzelf. Gebruik bij een houten konijnenhok geen schoonmaakmiddelen, maar heet water en een borstel. Schoonmaakmiddel kan in het hout trekken en dat is niet gezond voor het konijn. Een kunststof hok kun je wel met schoonmaakmiddel schoonmaken. Spoel het wel goed af, zodat er geen resten achterblijven.

Checklist

Nu je hebt gekozen voor een konijn als maatje, is het dus belangrijk om een passend konijnenhok aan te schaffen. Hierbij nog even alles op een rijtje:

  • Maak een keuze in het soort konijn dat je wilt. Voor grote soorten konijnen geldt immers dat je een groter hok moet kopen.
  • Bedenk waar je je konijn wil houden: binnen of buiten?
  • Maak een keuze in het materiaal voor je konijnenhok: hout of kunststof?
  • Zorg, voordat je je konijn in huis haalt, dat je al een etensbak, drinkflesje, bodembedekking, konijnenvoer en hooi hebt.

Tot slot: geniet vooral samen met je konijn. Veel knuffelen maakt jullie beide blij!

Konijnenhok kopen bij Intratuin

Bij Intratuin verkopen we verschillende soorten konijnenhokken voor binnen en buiten.  Zowel houten konijnenhokken als kunststof konijnenhokken en konijnenkooien. Laat je inspireren in onze winkels of shop online in onze webshop.

Bekijk de konijnenhokken in de webshop van Intratuin.

Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Belgie?

Hier op Intratuin.nl bezorgen we alleen in Nederland

Back to top