Laden..
Kuipplanten: soorten, verzorging en overwinteren

Kuipplanten: soorten, verzorging en overwinteren

Ook in de tuin kunt je genieten van planten uit warme landen. Zo haal je die prachtige bloeiers van je vakantieadres gewoon naar je eigen tuin. Deze planten houd je in een pot en noemen we kuipplanten. Maar wat zijn dit nu precies en hoe verzorg je ze?

  • Delen: Deel dit artikel:
3 minuten leestijd

Wat zijn kuipplanten?

Kuipplanten zijn planten die we tegenkomen tijdens de zomervakantie in het buitenland. Daar zien we ze vaak uitbundig bloeien. Het zijn van oorsprong subtropisch of tropisch en komen dan ook uit warme oorden. Ze worden daar in houten bakken (kuipen) geplant om ze op die manier naar Nederland te vervoeren. Deze kuipen zijn heel ruim en daardoor kunnen de planten er makkelijk een paar jaar in blijven staan. Na de herfst en voor de eerste nachtvorst moeten de planten verplaatst worden naar een vorstvrije plaats, dat is soms best een onderneming omdat het vaak grote exemplaren zijn.

Soorten kuipplanten

Er zijn veel soorten kuipplanten, sommige zijn makkelijker te houden dan anderen. Soorten die we vaak zien in Nederlandse tuinen zijn:

Olijfbomen worden hier vooral gehouden om hun mooie robuuste stam en prachtige grijze blad. Olijven zal je hier namelijk niet zo snel oogsten. De citroenboom kan wel zorgen voor een oogst, maar de citroenen zijn in ons klimaat vaak wat bitter. Maar het is vooral genieten van de roomwitte bloesem en de zoete geur tijdens de zomermaanden. Ook de bloesem van de sinaasappelboom ruikt heerlijk vanaf het voorjaar en tijdens de zomermaanden en is een aanwinst op ieder terras of serre. Wil je genieten van mediterrane bloempracht? Kies dan voor de Bougainvillea met zijn opvallende paarse bloemen. Hij komt van oorsprong uit het Zuid-Amerikaanse hoogland en is in de 18e eeuw naar Europa gehaald, waarschijnlijk ken je hem wel uit Spanje, Portugal of Italië. Ook Lantana en Oleander zijn kleurrijke bloeiers die bij veel mensen geliefd zijn.


Populaire kuipplanten


Kuipplanten verzorgen

Bij de verzorging van een kuipplant komt best wat kijken. Omdat ze onze (strenge) winters niet overleven moet je ze goed beschermen tegen de kou. Meestal zet men de planten dan ook niet in de volle grond, maar in potten. Op die manier kunnen ze in de winter gemakkelijk naar binnen worden verplaatst. In de zomer kunnen ze buiten schitteren op je terras of balkon. Zet ze daar op een zonnige beschutte plek en geef voldoende water. Doseer de watergift goed, want de meeste soorten houden niet van natte voeten. Olijfbomen en citrusbomen moeten af en toe worden gesnoeid en bij bloeiende planten kun je de uitgebloeide bloemen verwijderen. Voor de specifieke verzorgingstips kun je het etiket raadplegen of advies vragen aan een van onze medewerkers.


Intratuin bladIntratuin blad

Tip: Kies het liefst voor ruime potten op wieltjes of een trolley, dan rijd je de kuipplanten zó naar binnen.


Kuipplanten beschermen tegen vorst

Door de milde winters die we de laatste tijd hebben wordt het steeds makkelijker om kuipplanten te houden. Toch blijft het nodig ze in de winter op een vorstvrije plek te zetten. Ze moeten in oktober, vóór de vorst, naar binnen en in het voorjaar weer naar buiten. Vroeger verbleven ze ’s winters in de oranjerie, tegenwoordig in de serre of in een speciale gehuurde winterruimte. De huiskamer is geen optie, want daar is het te warm en zijn er te veel temperatuurschommelingen. Niet iedereen heeft een goede overwinteringsplek, maar gelukkig zijn er tegenwoordig ook veel bedrijven die ruimte maken voor kuipplanten. Zo kun je ze daar op winterstalling zetten en zodra het warmer wordt kun je weer van de bloei genieten op je terras!

Bescherming nodig voor je kuipplant? Bekijk ons assortiment winterhoezen en -vliezen in onze webshop!


Winterhoezen en -vliezen

Reacties (2)
P
Patty
26 november 2018, 14:26
Is het mogelijk bij Intratuin Veghel 2 oleanders te laten overwinteren?
h
het inspiratieteam
27 november 2018, 10:32
Hi Patty, je kunt voor deze vraag het beste even contact opnemen met Intratuin Veghel. Zij kunnen je vertellen of dit wellicht mogelijk is. Je kunt de contactinformatie van onze vestigingen hier vinden. ^Kayleigh
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Belgie?

Hier op Intratuin.nl bezorgen we alleen in Nederland

Back to top