Laden..
Laurierhaag

Laurier snoeien

Wil je je laurier snoeien? Het is handig om te weten welke laurier je precies hebt, want er zijn 3 soorten: de laurierkers (Prunus laurocerasus), de Portugese laurier (Prunus lusitanica) en de echte laurier of laurierboom (Laurus nobilis) Als je een laurierkers of de Portugese laurierstruik hebt en je wil weten hoe je deze moet snoeien dan ben je op de juiste plek. Het snoeien van de laurierkers en de Portugese laurier is nagenoeg hetzelfde. Deze laurier soorten worden vaak als haag aangeplant, maar kunnen ook los of op stam groeien. Wij vertellen je hier alles over het snoeien van deze laurier soorten.

Wil je meer lezen over o.a. de verzorging, aanplant en stekken van deze struiken, kijk dan in onze plantengids bij de laurierkers of de Portugese laurier.

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

Waarom moet je een laurier snoeien?

De laurier hoeft in principe niet gesnoeid, maar je snoeit deze struik om hem vol en in vorm te houden. Dit is vooral belangrijk als je laurier een bepaalde vorm moet behouden. Of dit nu een laurier met bol op stam is, een laurier in blokvorm, een laurierhaag die niet te breed en/of te hoog mag worden of een laurier die als leiboom is gekweekt: het behouden van de juiste vorm is bij deze lauriers belangrijk. De laurier is een struik en gaat groeien en vertakken waar je snoeit. Daarom is snoeien sowieso goed om de laurier mooi vol en met jong fris blad te houden. Snoeien beïnvloedt wel de bloei: een laurier die vaker gesnoeid wordt, bloeit meestal niet!


Hoe vaak en wanneer moet je een laurier snoeien?

Hoe vaak en wanneer je de laurier snoeit ligt aan wat jij wil van je laurier en enigszins welke soort je hebt.

Laurierstruik of laurier op stam snoeien

Een losstaande laurier, bijvoorbeeld een solitaire laurierstruik of een laurier op stam, snoei je één keer per jaar. Je doet dit na de bloei, dit is ongeveer in juni. De grootste groeispurt is dan geweest en door een jaarlijkse snoeibeurt in juni zal je de meeste bloemen in de laurier krijgen, want er worden daarna nieuwe bloemknoppen gevormd voor het nieuwe jaar. Je kunt er ook voor kiezen om een losse laurier helemaal niet te snoeien. Hij zal dan erg groot worden, maar ook bloemen geven!

Laurierhaag snoeien

Bij een haag van de laurierkers wil je een mooie dichte vorm houden en om deze snelgroeiende haagplant in toom te houden snoei je deze twee keer per jaar. Snoei de laurierhaag in maart-april en een tweede keer in augustus-september. In het voorjaar snoei je de laurier net voordat de takken gaan uitlopen. In het najaar moet je niet te laat snoeien, het beste is uiterlijk begin september. De laurier zal door het snoeien namelijk weer gaan uitlopen, maar de nieuwe scheuten zullen eerst nog erg gevoelig zijn voor vorst. Ze hebben even de tijd nodig om voldoende hard te worden om de winter goed te overleven. Een laurier leiboom snoei je hetzelfde als de laurierhaag.

Portugese laurier snoeien

De Portugese laurier groeit wat minder snel dan de laurierkers en hoeft niet altijd een tweede keer in het jaar gesnoeid. Kies dan liever voor de jaarlijkse snoei in juni, dan kun je genieten van de bloemen.

Snoei niet bij regen of op een zeer zonnige dag. Natte snijwonden zijn gevoeliger voor infecties en felle zon kan de plant sneller doen uitdrogen via de gesnoeide takken. Ook moet blad dat door het snoeien ineens wordt blootgesteld aan veel licht hier even aan wennen. Dit kan verbranden door te felle zon.


Hoe snoei je een laurier?

De laurierkers is niet geschikt voor een heel strakke haag, doordat de bladeren vrij groot zijn. Verwacht dit dus ook niet na het snoeien. Laat bij het snoeien de onderkant van de haag altijd een stukje breder dan de bovenkant, zodat hij naar boven iets taps toe loopt. De onderste bladeren krijgen dan ook nog genoeg zonlicht en worden minder snel overschaduwd door de hogere (sneller groeiende) takken. Een verschil van 10 centimeter is meestal voldoende bij een haag. Verder verschilt de snoei per moment in het jaar.

Laurier snoeien in juni

Bij een losse laurier snoei je in juni dood en beschadigd hout weg. Hout is dood als de kern bruin is, dit kun je bekijken door met een mesje of je nagel over de tak te gaan. Een dode tak zal gaan brokkelen, een groene kern betekent dat de tak nog leeft. Daarna kun je de struik wat uitdunnen door takken die dicht op elkaar staan bij de basis weg te halen. Je wil tevens vorm (terug) krijgen door het snoeien van takken die uitsteken. Knip altijd vlak boven een blad of een zijtakje.

Laurier snoeien in maart

Snoei bij de laurier in het voorjaar ook eerst al het dode hout en beschadigde takken weg. Knip ook beschadigd en bruin blad uit de struik. Verder kun je zo ver terug knippen als je wil, de laurier zal altijd weer uitlopen op het kale hout. Op dit moment maak je de laurier ook op de gewenste hoogte, je kunt de toppen inkorten zover je wil. Bedenk wel: tijdens deze snoei in het voorjaar knip je de bloemknoppen weg en geeft je laurier dat jaar geen bloemen. Maar je hebt wel een mooi gevormde volle haag!

Laurier snoeien in augustus/september

In het najaar knip bij een laurierhaag te lange takken terug, vlak boven een blad of zijscheutje. Dit zijn de nieuwe vertakkingen die in de zomer zijn aangegroeid. Hierna zal de haag eventuele gaten nog dichten en gaat daarna groen en in vorm de winter in.

Jonge laurier snoeien

Snoei jonge laurier haagplanten die je net in de grond gezet hebt, voor een derde tot de helft terug. Zo gaat de jonge plant zich goed vertakken en krijg je een volle haag. Daarna volg je het snoeischema zoals hiervoor omschreven.


Met welk gereedschap snoei je een laurier?

Je snoeit de laurier het best met een schone en scherpe snoeischaar. De laurierkers heeft vrij grote bladeren en als je dan voor een laurierhaag een heggenschaar gebruikt, knip je door de bladeren heen en dat is niet zo’n mooi gezicht. De Portugese laurier heeft wat kleiner blad en kun je eventueel wel met een heggenschaar knippen. Voor dikke takken gebruik je een snoeizaag of een takkenschaar. Draag altijd handschoenen tijdens het snoeien om huidirritatie te voorkomen.

Gereedschap voor het snoeien van een laurier

Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Belgie?

Hier op Intratuin.nl bezorgen we alleen in Nederland

Back to top