Laden..
Lavendel

Lavendel snoeien

Lavendel is een populaire tuinplant, maar als je hem niet op de juiste manier én de juiste momenten snoeit dan heb je vaak maar kort plezier van je plant. Snoeien doet je lavendel groeien en houdt je plant jong, waardoor je ieder jaar weer van een frisse en bloeiende lavendelplant kunt genieten. Wil je meer lezen over de lavendel? Alles over de verzorging van de lavendel en meer vind je in onze plantengids.

 

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

Waarom moet je lavendel snoeien?

Om hem zo mooi mogelijk te houden is het terugsnoeien van lavendel noodzakelijk. Lavendel is een mediterrane heester die zonder snoei gemakkelijk ‘verhout’ aan de onderkant. Dat betekent dat de takken uitdrogen na de bloei en er geen nieuw groen meer aan kan groeien. De plant gaat op deze takken dus niet meer uitlopen, hij valt een beetje uiteen en wordt in zijn basis minder mooi. Daarnaast hou je de plant mooi vol en in in vorm door te snoeien.

Hoe vaak en wanneer moet je lavendel snoeien?

Het snoeien van een lavendel doe je idealiter 2 keer per jaar: in het voorjaar (bij voorkeur in april) en (aan het eind van) de zomer in augustus of september.

Het snoeien in het voorjaar noemen de we hoofdsnoei. Dit doe je op het moment dat de lavendel nét weer begint te groeien. Je kunt lavendel snoeien zodra hij jonge groene uitlopers begint te krijgen. Hoe later je snoeit, hoe later hij zal gaan bloeien, maar een lavendel die later is gesnoeid bloeit wel langer door. De beste maand om in het voorjaar te snoeien is april, maar het blijft afhankelijk van het weer in die maand. Als het nog té koud is en het vriest, kun je beter even wachten. Je wil niet dat de snoeiwonden bevriezen!

In de zomer gaat het om het wegknippen van bloemen en een beetje in vorm brengen van de lavendel. Dit noemen we dan ook wel de vormsnoei. De meeste lavendel bloeit rond juni en juli. Zodra de bloemen zijn uitgebloeid wil je deze eigenlijk zo snel mogelijk verwijderen, want door direct na de bloei te snoeien stimuleer je de vorming van nieuwe scheuten. In augustus en september kun je meestal de eerste snoei toepassen. Zorg ervoor dat je uiterlijk voor het invallen van oktober snoeit. Ben je te laat, dan kun je beter wachten tot het voorjaar, anders kan vorst je plant aantasten via de snijwonden.

Hoe snoei je lavendel?

Lavendel snoeien in het voorjaar

In het voorjaar is het tijd voor een flinke snoeibeurt. Snoei de plant ver terug tot boven de laatste groene uitlopers, dit is meestal tot zo'n 20 centimeter boven de grond. Als je je lavendel op de verkeerde manier snoeit, heb je kans dat je lavendel kaal wordt of zelf doodgaat. Je hebt dan te diep geknipt. Knip niet in het hout, als je al het groen eraf knipt dan zal de lavendel daar niet meer uitlopen. Wil je toch ver terugknippen, maar ook dat hij weer uitloopt? Hou altijd enkele groene puntjes aan de tak, dan behoud je de kans op verdere groei. Wil je zeker zijn dat je lavendel weer gaat uitlopen? Laat dan ook een stukje van het groene takje zitten. Enkele centimeters daarvan zijn al voldoende.

Takjes die dood zijn kun je tot aan de grond wegknippen, die doen toch niets meer. Snoei de kleine struik altijd iets bol voor de mooiste vorm.

Lavendel snoeien na de bloei (vormsnoei)

Knip na de bloei de uitgebloeide bloemen af met daarbij ook kleine topjes van het groen. Deze knipbeurt is met name cosmetisch bedoeld, je kunt hem hiermee weer een beetje in model knippen, zodat het struikje mooi compact blijft. Door het toppen zal je lavendel net voor de winter nieuwe topjes maken, voor een volle groene plant in de koude wintermaanden. Knip ook weer niet te ver, want het groen beschermt in de winter de plant tegen vorst. Het is het makkelijkst om een heggenschaar te gebruiken bij deze snoeibeurt, dan is het snoeien zo gepiept!

 

Bekijk ook de video, waarin we uitleggen hoe je je lavendel moet snoeien!

Jonge lavendel snoeien: toppen

Bij jonge / nieuwe planten is snoeien het eerste jaar vaak niet nodig, de plant heeft dan eerst tijd nodig om aan te slaan. De lavendel is hierop een uitzondering. Bij een jonge lavendel is het juist extra belangrijk om te snoeien, het liefst zelfs 2 keer per jaar extra! De bedoeling is dat je de lavendel ‘topt’. Knip hierbij de topjes af van de verse scheuten. Hierdoor zullen er weer extra scheuten ontstaan in de basis van de plant. De plant kan hierdoor wat later gaan bloeien, maar als de jonge plant goed vol en groen is vanuit de basis, zal je minder snel last krijgen van een kale houten onder- en binnenkant.

Oude lavendel snoeien

Heb je een oudere lavendel die kaal en houtig is aan de onderzijde? Bij veel planten kun je een verjongingssnoei toepassen, waarbij je oude takken wegknipt. Helaas reageert lavendel daar heel slecht op. De kans dat hij volledig afsterft is groter dan dat hij weer jong groen gaat vormen aan de onderzijde. Het beste kun je hem daarom vervangen door een fris nieuw exemplaar als hij te kaal is geworden. Je kunt je lavendel ook stekken: lees alles over stekken en het verzorgen van de lavendel in onze plantengids.

Met welk gereedschap snoei je een lavendel?

Snoei de lavendel met een snoeischaar of heggenschaar. Met een heggenschaar kun je iets preciezer knippen en ook sneller, maar als je deze niet hebt dan is elke universele snoeischaar ook prima geschikt voor het snoeien van de lavendel. Indien de lavendel al wat meer verhout is, dan heb je sowieso (ook) een snoeischaar nodig, want een heggenschaar is niet geschikt voor de stevige houten takken.

Gereedschap voor het snoeien van lavendel

Steef Maarsen

Tuinontwerper en hovenier

Reacties (18)
g
giglot annie
20 oktober 2018, 15:47
hoe kan ik onkruid tussen lavendel voorkomen, mag ik schors of cacaodoppen ertussen doen?
S
Steef Maarsen
24 oktober 2018, 08:46
Hallo, \ onkruid blijf vervelend en zeker tussen mooie lavendel. Schors en cacaodoppen zijn hierin een goede oplossing, maar het zijn beide organische materialen dus ook hier tussen kan een onkruidje groeien. Succes.
P
Paulien
16 augustus 2019, 15:29
Ik heb in het voorjaar nieuwe lavendel geplant in de tuin. Nu vallen ze om alsof iemand er boven op heeft gelegen. Ik heb ook slakken gevonden . \ Wat kan er zijn en wat moet ik doen?
S
Steef Maarsen
28 augustus 2019, 14:00
Hallo Paulien, dan is er vast iets aan de hand met de wortels. Ik denk ook dat de hitte mee heeft gespeeld met de nieuwe plantjes. Slakken kunnen de planten iets aangetast hebben maar dat zal niet de oorzaak zijn. Voeding, water en licht, dan moet het weer goed komen. Succes!
M
Marijke
16 april 2020, 18:41
Ik heb net een lavendula stoechas gekocht in het tuintcentrum, die al vol met bloemen zit en een mooie ronde vorm heeft. Moet ik deze nog snoeien volgens het voorjaarsprincipe? Of is het met deze bloei pas in augustus aan de orde en is volgens jaar pas een rigoreuzere snoei nodig? \ \ Alvast bedankt!
S
Steef Maarsen
25 mei 2020, 14:14
Hallo Marijke, deze lavendel hoef je niet te snoeien. de lavendel is voor getrokken in de kwekerijen waardoor deze vroeger bloeit. Haal na het bloeien alleen de bloemen en de steeltjes er al. In het vroege voorjaar volgend jaar kan je de vorm weer terug knippen.
r
reinhilde
27 mei 2022, 10:09
kan ik lavendel combineren met een vetplant ?... heb er eentje (ken zijn naam niet) die elk jaar terugkomt en in de herfst feloranje wordt
L
Lea
28 juni 2022, 14:51
Hallo, ik heb 2 grote potten met kuiflavendel. Helaas dacht ik er goed aan te doen ruim water te geven omdat ze in een pot staan. Nu zijn de bloemen grijzig geworden en het blad zit veel geel tussen. Zijn de planten nog te redden en zo ja hoe?
I
Intratuin
4 juli 2022, 14:17

Hallo Lea,

Wat jammer dat je kuiflavendel er nu niet meer mooi bij staat. Ik begrijp dat je pot ook geen goede afwatering had? Zorg voor een pot met goede afwatering en verpot de plant eventueel. Je kunt dan de wortels direct goed bekijken en slappe delen ervan weghalen, de natte potgrond vervangen door drogere en dan daarna dus iets minder water geven. Of het dit jaar nog helemaal goed komt met je lavendel is even afwachten, de stukken met geel blad zullen waarschijnlijk niet meer bijtrekken dus moet je het hebben van nieuwe delen en dat is wellicht pas volgend jaar. Snoei hem in het voorjaar grondig, maar laat nog wel wat groen zitten. Dan zal hij hoogstwaarschijnlijk weer mooi uitlopen.

^Intratuin

D
Daniëlle
15 augustus 2022, 18:31
Mijn lavendel staat nog mooi in bloei dus wil deze pas eind september kortsnoeien. Maar .. er zitten wel wat uitgebloeide lavendeltopjes tussen. Is het verstandig om deze steeds tussendoor weg te knippen?
I
Intratuin
16 augustus 2022, 11:22

Hi Daniëlle, bedankt voor je reactie! Eigenlijk zijn er twee momenten waarop je Lavendel het beste kunt snoeien: voor de bloei in het voorjaar en na de bloei in het najaar (september). Wanneer je de bloemetjes afknipt, zodra deze zijn uitgebloeit (en het nog niet laat in het tuinseizoen is) kunnen deze nog een tweede keer gaan bloeien. ^Intratuin

M
Marjolein
6 september 2022, 22:30
Hoi Intratuin, ik heb nu al een paar jaar lavendel op mijn balkon op het noorde, hij krijgt flinke ochtend en middag zon. Rond een uurtje of 13:00 in de zomer verdwijnt de zon van mijn balkon. Elke zomer zo rond augustus wordt mijn lavendel helemaal bruin, hij verdort alsof hij te weinig water krijgt. Hij staat in een pot die water afvoert en ik water weinig bij omdat ik heb begrepen dat een lavendel dat niet nodig heeft. Is het normaal dat je lavendel volledig bruin wordt aan het einde van de zomer? Ik snoei de lavendel 2 keer per jaar, aan het einde van de zomer de bloemen en begin van het jaar kort. Dit jaar was hij in het begin ook weer lekker groen geworden. Ik vind het alleen zo jammer dat hij na het einde van de zomer eruit ziet of dat hij dood is. Kan ik hier wat aan doen? Ik kan hier namelijk niks over vinden op internet, alleen over lavendel die te nat staat maar dat is bij mij niet het geval.
I
Intratuin
8 september 2022, 09:48

Hallo Marjolein,

je hebt zelf eigenlijk al de oorzaak rond het probleem met je lavendel benoemt: hij verdort omdat hij te weinig water krijgt. Je hebt gelijk dat een lavendel weinig water nodig heeft en dat je deze eigenlijk nauwelijks extra water moet geven, behalve in een lange droge periode en zeker als je lavendel in een pot staat! In de volle grond kan een lavendel veel meer hebben dan in een pot, maar zeker met zo'n extreem droge zomer als wij nu hebben kon je lavendel wel een extra slok gebruiken. Dus toch wat extra water geven af en toe! Goed dat je lavendel in een pot met afwatering staat, dan kan hij niet té nat worden.

^Intratuin

J
Jo
10 september 2022, 23:14
Hi Intratuin. In april hebben wij onze tuin verbouwd en de hele omtrek van de tuin omheind met jonge lavendel. Nu zag ik later pas dat er 3 verschillende soorten lavendel is geplant ???? op zich niet zo erg maar moeten ze zo jong al ook allemaal gesnoeid worden? Zo ja wanneer? En ze staan niet allemaal continu in de zon. Groetjes en bedankt alvast!
I
Intratuin
19 september 2022, 10:51

Beste Jo,

Bedankt voor je vraag! Lavendel snoei je na de bloei in de najaar én in het voorjaar. In het najaar knip je de lange bloemstelen weg, dit maakt de vorm mooier van de lavendel. In het voorjaar kun je lavendel rigoureuzer snoeien. Bij lavendel wil je eigenlijk proberen dat er zo min mogelijk stelen onderin verhouten, want op de verhoute delen groeit geen nieuw groen. Tenzij je een houten stam mooi vindt natuurlijk, maar met jouw omheining denk ik dat het mooier is om de lavendel zo groen mogelijk te houden. In het voorjaar zul je dus even moeten kijken of je lavendel al dusdanig gegroeit is dat er houten stammetjes kunnen gaan ontstaan, zo niet dan is snoeien eigenlijk niet nodig. Een beetje terugsnoeien zal er wel voor zorgen dat je lavendel mooier vol groen zal blijven, dus ik zou het wel aanraden. Ook met de jonge plantjes!

Succes! ^Intratuin

D
David Hofstad
23 oktober 2023, 14:51
Goedendag, wij hebben veel lavendel in de tuin staan, dit jaar in april geplant. Ze zijn allemaal al behoorlijk groot geworden. Ik lees hier dat snoeien met name in het eerste jaar erg belangrijk is, dit hebben wij echter nog helemaal niet gedaan. Het is inmiddels eind oktober, adviseren jullie om dit nog te doen? Of nu laten voor wat het is en het voorjaar snoeien? Dankjewel!
I
Intratuin
23 oktober 2023, 15:13

Hi David, bedankt voor reactie. Goed dat je dit checkt. Je kunt in dit geval het beste wachten tot in het voorjaar met snoeien. De planten moeten eerst goed wortelen en kunnen door snoei in de winter vorstschade krijgen. Hopend je zo voldoende geinformeerd te hebben. ^Intratuin

D
David
23 oktober 2023, 16:16
Super, dank voor je snelle reactie!
GEEF EEN REACTIE
Back to top