Laden..
Ligusterhaag

Liguster snoeien

De liguster is een heel veelzijdige heester, waar je alle kanten mee op kan. Hij kan heel erg goed tegen gesnoeid worden en afhankelijk van hoe en hoe vaak je deze heester snoeit is hij prachtig als losse struik, als boom, als haag en zelfs in heel strakke vormen. Wij helpen je op weg met het snoeien van jouw liguster! 

Alles over de verzorging van de Liguster (Ligustrum) en meer vind je in onze plantengids.

  • Delen: Deel dit artikel:
3 minuten leestijd

Waarom moet je een liguster snoeien?

Allereerst: een liguster hoef je niet te snoeien. Als je een liguster gewoon laat groeien wordt het een grote struik met elk jaar veel bloemen en leuke zwarte besjes.

De liguster wordt vaak als haag geplant en je ligusterhaag zal je wel willen snoeien. Snoeien zorgt ervoor dat een liguster goed gaat vertakken en daardoor lekker vol wordt. Daarnaast zorgt snoeien natuurlijk ook dat deze struik niet te groot wordt en compact blijft. Als je je (losse) ligusterstruik in een bepaalde strakke vorm wil houden, bijvoorbeeld een bol of een blok, zal je ook moeten snoeien.


Hoe vaak en wanneer moet je een liguster snoeien?

Omdat een liguster zo veelzijdig is, zijn er verschillende snoeimomenten op te overwegen. Kijk voor het snoeien altijd eerst of er geen vogels aan het nestelen zijn! De liguster vormt een populaire plek om eieren uit te broeden. Als je een nestje ziet, wacht dan met snoeien tot de eieren uit zijn gekomen. Snoei nooit als het regent of op een vochtige dag. Door het vocht dringen er makkelijker ziektes en schimmels de snoeiwonden binnen. Snoei ook niet als je liguster in de volle zon staat, een bewolkte dag is het beste. Jonge scheuten die door de snoeibeurt ineens in het daglicht komen kunnen verbranden omdat ze nog niet aan de zon zijn gewend.

Een ligusterhaag snoeien

Een ligusterhaag snoei je al direct na de aanplant. Snoei dan alleen de zijkanten en niet de bovenkant. Hij gaat dan direct goed vertakken en groeit lekker dicht. Een ligusterhaag snoei je in mei / juni, vóór de langste dag (21 juni). Na deze snoeibeurt loopt de ligusterheg direct weer uit, juni is namelijk het moment van zijn groeispurt. Je ligusterheg zal snel weer mooi vol zijn. Je kan ook iets later snoeien als je niet wil dat hij direct weer uitloopt. Je kan de haag als wat lossere haag laten groeien en het bij die ene snoeibeurt houden. Als je de haag strak(ker) wil houden, kan je in september een tweede keer snoeien. Snoei niet meer na september, de kans op vorst en vorstschade wordt dan te groot. Je hebt dan kans dat je liguster in de winter meer bladverlies zal hebben, al zal hij in de lente wel weer herstellen.

Een losse liguster struik snoeien

Een ligusterstruik die als solitaire op zichzelf staat kun je op 2 manieren snoeien. Als je een ligusterbol, ligusterblok of ander soort strakke vorm wil maken, snoei je deze op dezelfde momenten als een strakke ligusterhaag. Je mag zelfs nog vaker snoeien. Tussen april en september mag je je gang gaan met je snoeigereedschap voor een echt strakke vorm. Wil je graag genieten van de bloemen en de besjes van de liguster? Snoei dan maar één keer per jaar, na de bloei in juni/juli.

Een verwaarloosde liguster drastisch snoeien

Wil je je liguster een rigoureuze snoeibeurt geven? Doe dit dan rond mei. Tijdens de groeispurt in juni kan je liguster dan weer mooi herstellen. Knip maximaal 1/3 van de plant weg of laat minimaal 50 cm van de plant staan. Wees niet bang om tot op de kale takken binnenin te snoeien, zodra daar weer zon komt zal de lisguster ook daar weer uitlopen.


Hoe snoei je een liguster?

Een losse ligusterstruik snoei je door eerst de dode en beschadigde takken weg te halen. Takken die elkaar kruisen of die naar binnen groeien knip je ook weg. Dat zorgt ervoor dat de struik of boom luchtig blijft en lucht en licht tot binnenin de liguster kan doordringen. Je kunt tot diep in de struik knippen. Daarna kun je eventueel de struik nog wat uitdunnen, dit doe je op het oog. Takken die te lang zijn knip je af of takken die in een rare richting groeien. Knip tot diep in de struik, maar knip wel altijd vlak boven een scheutje of een zijtak die naar buiten wijst. Hij zal daar dan ook weer uitlopen.

Een ligusterhaag die net geplant is snoei je door de toppen in te korten. Doe dit tot ongeveer 1/3 van de gewenste hoogte. Hij zal dan gaan vertakken en ook bovenop vol en compact worden. Als je ligusterhaag al volwassen is, dan snoei je om de vorm te behouden. Alles wat buiten de gewenste vorm uitsteekt knip je af. Zorg altijd dat je haag bovenaan wat smaller is dan onderaan, dan komt het zonlicht ook nog goed bij de onderste delen. Het is wel altijd goed om even te kijken of er dode of lelijke takken zijn die je in zijn geheel kan knippen. Een losse liguster met strakke vorm knip je op dezelfde manier.


Met welk gereedschap snoei je een liguster?

Een liguster snoei je met een schone en scherpe snoeischaar. Voor dikkere takken kun je een snoeizaagje gebruiken. Een ligusterhaag knip je met een heggenschaar of met een snoeischaar. Gebruik bij voorkeur geen elektrische heggenschaar, die knipt minder netjes dan een handheggenschaar. Je kan wel een elektrische heggenschaar gebruiken voor een grove vorm, als je het laatste stukje met de hand doet. Zorg altijd voor scherp en schoon tuingereedschap. Scherp gereedschap zorgt voor nette snijwonden en die genezen beter en sneller. Schoon gereedschap voorkomt dat er ziektes van andere planten worden overgedragen.

Gereedschap voor het snoeien van een liguster

Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Belgie?

Hier op Intratuin.nl bezorgen we alleen in Nederland

Back to top