Laden..
Moestuinkalender juni

Moestuinkalender juni

In juni begint officieel de zomer en dat merk je ook in de moestuin. Alles groeit als kool en er valt volop te oogsten, maar het is ook belangrijk om alvast vooruit te kijken en te blijven zaaien.  De dagen zijn lang, de temperaturen lopen op… kortom: er is geen betere plek om te zijn dan in de moestuin!

  • Delen: Deel dit artikel:
8 minuten leestijd

Zaaien

Het voorjaar is nu echt voorbij, maar vergis je niet: ook in juni valt er nog volop te zaaien. Denk aan snelle groeiers zoals radijs en snijbiet, zomerliefhebbers zoals stambonen en stokbonen, of een tweede ronde van voorjaargroenten. Je hoeft je dus niet te vervelen in juni. 

Buiten zaaien:

  • Boerenkool, palmkool en spruitjes - Wil je in de winter nog oogsten? Dan is dit het moment om ze te zaaien. 
  • Snijbiet - Groeit snel en geeft kleur aan je tuin, zeker als je de regenboogvariant kiest. 
  • Wortels - Zaai ze tot begin juli en geniet later vaan een late zomer- of herfstoogst. 
  • Bieten - Oogste ze jong als minibietjes of laat ze doorgroeien tot stevige knollen. 
  • Radijs - Perfect voor een oogst in augustus of september. 
  • Stambonen of stokbonen - Tot eind juni nog te zaaien, mits het lekker warm blijft. 
  • Kruiden zoals koriander, dille, peterselie en basilicum - Kun je nu direct buiten zaaien. 
  • Paksoi & chinese kool - Zaai ze binnen voor en plant ze later buiten uit. 

Uitplanten

Heb je na mei nog niet alles uitgeplant? Geen probleem, vanaf nu kan echt alles naar buiten. De temperatuur is hoog genoeg en het aantal zonuren neemt toe. Ideale omstandigheden dus om je zaailingen in de volle grond of in potten te zetten. Vergeet niet om je zaailingen goed af te harden, zoals uitgelegd in de moestuinkalender van april.


Klein begin, groot resultaat


Oogsten

In juni begint het oogstseizoen. Je tuin staat ongetwijfeld vol met producten die klaar zijn om geoogst te worden. Denk hierbij aan:

Tip: Je hoeft niet altijd de hele plant te oogsten. In plaats van een hele krop sla of spinazie, kun je ook alleen de buitenste bladeren afsnijden. Zo blijft de plant doorgroeien en kun je vaker oogsten van dezelfde plant. Daarnaast kun je kruiden ook knippen, wat de plant aanzet tot nieuwe groei. Snoeien is bloeien!

Water geven 

Water geven lijkt misschien een eenvoudige klus, maar er komt toch net iets meer bij kijken dan je zou denken. Zeker in de moestuin, waar jonge plantjes afhankelijk zijn van jouw zorg, kan de manier waarop je water geeft een groot verschil maken. Geef je te weinig, dan drogen de planten uit. Maar geef je te veel, dan loop je het risico dat de wortels gaan rotten of dat de plant 'lui' wordt: hij maakt dan nauwelijks wortels aan en blijft zwak. 

Moestuinplantjes houden van veel water, maar helaas is er geen trucje om te bepalen hoeveel. Je moet er een beetje gevoel voor krijgen. Een handige manier om te checken of water geven nodig is, is simpelweg door je vinger in de aarde te steken. Voelt de grond nog vochtig aan? Dan kun je de gieter nog even laten staan. Is de aarde droog, dan is het tijd om bij te gieten. In de meeste gevallen hoef je niet elke dag water te geven. Sterker nog, het is beter om twee keer per week flink water te geven dan dagelijks een klein beetje. 

Ook het moment van water geven speelt een belangrijk rol. Je kunt je plantjes het beste in de avond water geven, zodat het minste water verdampt en de moestuinplanten de kans krijgen om het water op te nemen. Ben je het toch vergeten? Geen probleem, je kunt het vroeg in de ochtend nog doen als het echt nodig is. 

Hoe je water geeft, is minstens zo belangrijk. Geef water aan de steel en niet over de plant heen. Zo verklein je de kans op schimmels of ziekten. Voor kleine plantjes kun je het beste een plantenspuit gebruiken. Voor grotere planten is een gieter met een broeskop ideaal: die verdeelt het water gelijkmatig en voorkomt dat de aarde wegspoelt of dat je planten beschadigd raken.

Onkruiden wieden

Net als je groenten, fruit en kruiden, schiet ook het onkruid in deze periode razendsnel omhoog. Het is daarom verstandig om het regelmatig bij te houden. Verwijder onkruid met de hand of met een schepje, zodat je de wortels mee kunt nemen en het niet snel terugkomt. Werk je liever wat sneller? Dan is een schoffel handig, al bestaat dan wel de kans dat sommige plantjes opnieuw opkomen. 


Tijd om te moestuinieren!


Tomaten dieven en planten opbinden

Om ervoor te zorgen dat tomatenplanten hun energie steken in de hoofdstam en de vruchten van de plant is het belangrijk om ze te dieven. Dieven zijn de scheuten in de oksels van tomantenplanten, tussen de hoofdstam en de vertakking van het blad. Als je deze niet weghaalt, krijg je een enorme tomantenstruik. Door te dieven geef je de plant meer lucht waardoor de kans op schimmel kleiner is. 

Bind je tomaten ook goed op, zodat ze in de lucht gaan groeien en niet zullen rotten op de grond. Houd dit goed bij, want als de plant te zwaar wordt door alle tomaten, kan hij brekken.

Er zijn ook andere klimplanten in de moestuin die wel wat hulp kunnen gebruiken: 

  • Bonen & erwten: klimmen van nature, maar ze hebben wel iets nodig om tegenaan te groeien, zoals stokken of bindmateriaal.
  • Komkommer & augurk: vinden zelf hun weg omhoog, maar zodra er zware vruchten aan hangen, kunnen ze extra steun goed gebruiken.

  • Pompoen & (klim)courgette: kun je ook omhoog leiden om ruimte te besparen, maar de zware vruchten hebben wel ondersteuning nodig om de plant te beschermen.

Schimmel 

Juni is de maand van potentieel schimmelgevaar. Aardappelen en tomaten zijn gevoelig voor de phytophthora schimmel, die o.a. de aardappelziekte veroorzaakt. Pompoenen en courgettes kunnen last krijgen van meeldauw. Voorkomen is beter dan genezen en gelukkig kun je een hoop doen om schimmelproblemen preventief te voorkomen:

  • Tip 1: Zet je planten niet te dicht op elkaar. Je hebt natuurlijk de neiging om je moestuin zo vol mogelijk te zetten, maar in dit geval is ruimte tussen de planten verstandig. Zo kan de wind er mooi doorheen en verklein je de kans op schimmels.
  • Tip 2: Geef water bij de wortels, niet over het blad. 
  • Tip 3: Knip af en toe de onderste en oudste bladeren, vooral als ze de grond raken. 
  • Tip 4: Zie je aangetaste bladeren? Haal ze meteen weg om verspreiding te voorkomen. Dit kan echter te laat zijn en dan doe je er goed aan de gehele plant te verwijderen. Gooi de plant niet op de composthoop.     
  • Tip 5: Last van meeldauw? Meng dat 1 deel melk met 9 delen water en spuit dat op de bladeren. Melk bevat natuurlijke schimmeldodende stoffen.

Bekijk de tuinkalender van:

januari · februari  · maart · april · mei

De Moestuinman

Expert op het gebied van moestuinieren

Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Belgie?

Hier op Intratuin.nl bezorgen we alleen in Nederland

Back to top