Laden..
Monstera (Gatenplant) stekjes

Monstera stekken

De Monstera is één van de makkelijkste kamerplanten om te stekken. De gatenplant maakt namelijk luchtwortels. Deze luchtwortels veranderen in grondwortels, zodra je ze in water of potgrond zet. Eenvoudiger kan bijna niet!

  • Delen: Deel dit artikel:
3 minuten leestijd

Welke Monstera kun je stekken?

Elke Monstera is goed te stekken, omdat elke Monstera soort luchtwortels maakt bij zijn bladeren. Dus ook de Monstera Deliciosa met zijn grote blad kun je goed stekken. Heb je een Monstera Variegata en durf je het aan met dit bijzondere exemplaar? Ook de Variegata is prima te stekken, maar deze soort groeit wel een stuk langzamer dan de rest, dus hier moet je extra geduld hebben. Wij hebben de Monstera Adansonii 'Monkey Mask' voor je gestekt, deze groeit met lange stengels. Het principe van het vermeerderen is bij elke Monstera soort hetzelfde, dus met ons stappenplan lukt het ook bij jouw gatenplant.

Monstera 's

Gatenplant (Monstera 'Monkey mask') moederplantGatenplant (Monstera 'Monkey mask') moederplant

Wanneer stek je een Monstera?

Je kunt een Monstera het hele jaar door stekken, maar in de herfst of winter zal je meer geduld moeten hebben omdat planten dan minder snel groeien. Wacht dus bij voorkeur tot de lente, want dan begint het groeiseizoen en groeit elke plant op zijn best. Dan zal jouw Monstera stekje snel uitgroeien tot een volwaardige kamerplant.

Stap 1: Geschikt stukje vinden

Zoek een stukje stengel met een blad én een luchtwortel of een blad op stengel met luchtwortel. De luchtwortels kunnen lang zijn, maar soms zijn het ook kleine bruine puntjes, zoals bij onze 'Monkey Mask'. Dit maakt helemaal niet uit. Groot of klein: luchtwortel is luchtwortel. Is je luchtwortel heel erg lang, dan kun je deze afknippen tot een centimeter of 5. Bij een 'Monkey Mask' zal je meerdere geschikte bladeren met een luchtwortel aan je stengel zien. Snij deze allemaal tot stekje, meerdere stekjes zijn alleen maar leuk en ook heel leuk om cadeau te doen!

Bij andere soorten Monstera's moet je even goed kijken welk blad je van je moederplant wil missen. Knip er niet teveel, zodat de moeder voldoende kracht overhoudt om verder te groeien.

Monstera stengel met bladeren en luchtwortelsMonstera stengel met bladeren en luchtwortels
Monstera stengel afsnijdenMonstera stengel afsnijden

Stap 2: Stengel afsnijden

Om het stekje af te snijden neem je een schoon scherp mesje zonder kartels, want je wil een rechte schone snede maken.

Heb je een stengel zoals bij onze 'Monkey Mask'? Snij dan links en rechts van de luchtwortel met het blad en laat aan elke kant 1 á 2 centimeter zitten. Dit leent niet heel nauw, je stekje heeft enkel wat houvast aan de stengel nodig met zijn wortel en blad.

Stek je een Monstera met groot blad, zoals de Deliciosa? Knip dan onder de luchtwortel de stengel af.

Monstera stekjesMonstera stekjes

Stap 3: Monstera stekje in water

Je stekje is nu klaar om te gaan groeien! Zoek een leuk vaasje, vul deze met lauwwarm water en zet je gatenplant stekje erin. Zorg dat de luchtwortel onder water zit, het blad zit boven water. De stengel zit dan meestal ook onder water, dit maakt niet zoveel uit.

Let op dat de opening van je vaas wijd genoeg is. Misschien past je stekje er nu prima doorheen, maar straks moet hij met zijn nieuwe worteltjes ook nog passen! Je kunt meerdere stekjes in 1 vaas of potje doen, zolang je ze goed in de gaten houdt. Je wil niet dat de wortels in elkaar gaan groeien en je de gatenplanten niet meer uit elkaar kunt halen.

Ververs het water regelmatig zodat het schoon blijft. Eén keer per week zou hiervoor voldoende moeten zijn.

Monstera stekje op waterMonstera stekje op water
Monstera stekjes in water met wortelMonstera stekjes in water met wortel

Na enkele weken....

Binnen een aantal weken krijgt je Monstera stekje één of meerdere dikke witte wortels. Op de foto zie je de stekjes na 1 maand (in de winter). Het ene stekje heeft 2 kleine worteltje van een paar milimeter gekregen, de andere heeft één wortel van 3 centimeter. Hoe snel het gaat hangt heel erg af van de kwaliteit (grootte) van het blad en de hoeveelheid licht die het stekje heeft gehad.

Je kunt nog even wachten, maar je stekje heeft bewezen dat hij wortels kan maken, dus je kunt hem ook met zo'n kleine wortel al overzetten in een potje met potgrond.

Je kunt je Monstera ook op water houden, dat noem je hydroponie. Lees hier alles over hydroponie.

Eenmaal in de grond zullen de wortels even moeten wennen. Hou de potgrond de eerste tijd goed vochtig (ook weer niet te nat), zodat de wortels zich aanpassen aan leven in de aarde.

Stek vaasjes

Stap 4: Monstera stekje in potgrond

Je kunt een Monstera stekje ook direct in potgrond planten. Universele kamerplanten potgrond is hier prima geschikt voor. Zorg dat de luchtwortel in de aarde zit, de stengel mag daar gewoon bij. Het blad steekt boven de aarde uit. Zet hem diep genoeg dat hij stevig staat en druk de grond goed aan zodat er geen lucht achterblijft. Op onze foto moeten wij nog een extra laagje potgrond over de stengel leggen!

Het is in potgrond wat lastiger om in de gaten te houden of je stekje goed gaat groeien, maar je zal zien dat hij na verloop van tijd stevig gaat staan.

Stekken in water is makkelijker, maar direct in de aarde kan dus ook!

Monstera stekje in potgrondMonstera stekje in potgrond

Stap 5: Je Monstera stekje verzorgen

Je Monstera stekje is nu klaar om wortels te maken, maar hij heeft ze nog niet! Let daarom goed op dat je stekje voldoende vocht heeft. Uiteraard hou je je vaasje gevuld met schoon water. Staat je Monstera stek in de aarde, dan moet deze aarde goed vochtig blijven zonder drassig te worden. Een hoge luchtvochtigheid in de kamer is ook prettig. Dit kun je bereiken met een luchtbevochtiger, maar ook door af en toe te sproeien met een fijne nevel van de plantenspuit. Daarnaast wil je gatenplant stekje een hoop licht, want licht doet groeien. Zet hem niet in de volle zon, daar kan hij niet tegen. Veel indirect zonlicht is het allerbeste voor je Monstera stek.

Veel succes én plezier met stekken!

Wil je meer weten over de Monstera soorten, verzorging en meer? Lees alles over de Monstera (gatenplant) in onze plantengids.

Monstera stekjesMonstera stekjes
Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Belgie?

Hier op Intratuin.nl bezorgen we alleen in Nederland

Back to top