Laden..
De mooiste klimplanten

De mooiste klimplanten

Niet alle klimplanten klimmen vanzelf, er zijn namelijk zelfhechtende klimmers en rankende klimmers. Rankende klimplanten maken lange ranken die ze ergens omheen draaien. Deze soorten hebben dus wat ondersteuning nodig van bijvoorbeeld een klimrek. Het is ook mogelijk een rankende klimmer te combineren met een zelfhechtende klimplant, zo klimmen ze samen omhoog. Kies bijvoorbeeld voor klimop (Hedera) als wintergroene basis en combineer die met een mooie bloeier zoals Clematis. Plant ze in banen naast elkaar, op die manier voorkom je dat de klimop gaat woekeren

  • Delen: Deel dit artikel:
3 minuten leestijd

Klimop (Hedera)

Klimop is een zelfhechtende klimmer die geen steun nodig heeft om tegen een muur of schutting te klimmen. Omdat hij wintergroen is zorgt hij het hele jaar voor kleur in de tuin. Klimop kan ook zelf dienen als schutting: als je grootbladige klimop (Hedera hibernica) door een stalen hekwerk vlecht, heb je in een mum van tijd een oersterke en groene afscherming. Plant er een bloeiende klimplant, zoals de Wisteria of Clematis, tussen voor een verrassend effect.

Klimop kun je het hele jaar door snoeien, ook in de winter (op vorstvrije dagen). Wegknippen van een teveel aan oud blad stimuleert de groei van jong, fris groen. Snoei ook scheuten weg van plekken waar ze beter niet kunnen groeien (op schilderwerk en onder dakranden).

Klimop


Wilde wingerd (Parthenocissus)

Er bestaat geen mooiere herfstkleur dan die van de wilde wingerd. Deze klimplant kan wel twintig meter lang worden en zo hele muren of schuttingen bedekken. Snoeien is niet nodig, maar kan het hele jaar door. Voorkom dat hij over glas of hout groeit, want hij is daar lastig van te verwijderen.

Wilde wingerd


Kamperfoelie (Lonicera)

Kamperfoelie bloeit lang, geurt heerlijk en de bloemen zijn erg fraai om te zien. De meeste soorten zijn bladverliezend, maar er zijn ook wintergroene exemplaren (zoals Lonicera henryi). Al je hem te lang laat doorgroeien kan kamperfoelie een warboel worden, hij trekt namelijk duidelijk naar het licht. Snoei hem daarom af en toe bij in maart.

 

KamperfoelieKamperfoelie

Kamperfoelie 


Clematis in de tuinClematis in de tuin

Clematis

De Clematis is de bekendste klimplant, maar wist je dat er zoveel soorten zijn? Er is zijn zelfs groenblijvende exemplaren, bijvoorbeeld de Clematis armandii met geurende roomblanke bloemen. En er bestaan vroegbloeiende soorten die al in maart bloeien (Clematis montana ‘Rubens’), maar de meeste bloeien in de zomer van juni tot augustus. Bij Intratuin vind je het grootste assortiment Clematis met allerlei soorten kleuren, geuren en bloemen!
Clematis moet wel gesnoeid worden. Het verschilt per soort wanneer en hoe je dat doet. De meeste grootbloemige clematissen snoei je na de winter in februari of maart. Knip ze af op 20-25 centimeter boven de grond. Kleinbloemige en wintergroene soorten snoei je alleen een klein stukje na de bloei.

Clematis


Passiebloem (Passieflora)

De passiebloem is dankzij zijn schitterende bloemen zeer decoratief. Hij bloeit overvloedig en lang van juni tot november. De soort Passiflora caerulea is het meest winterhard. Ook is hij bijna wintergroen, want het blad kan in zachte winters tot ver in december blijven zitten. Passieflora heeft altijd een klimsteun nodig en kan gesnoeid worden in het voorjaar. Bescherm de plant (zeker jonge exemplaren) wanneer het vriest tegen de koude oostenwind.

PassiebloemPassiebloem

Passiebloem


Klimroos

Voor wie van rozen houdt, zijn klimrozen een lust voor het oog. Ze moeten met het klimmen wel wat geholpen worden, bind ze daarom aan een klimrek, pergola of rozenboog. Een sterke en mooie soort is Rosa ‘New Dawn’, deze bloeit lang en doet het zelfs prima op het noorden. Wanneer je moet snoeien verschilt per soort, meestal is dat in maart. In de herfst kun je erg lange ranken iets terug knippen om schade te voorkomen die door wind wordt veroorzaakt.


Blauwe regenBlauwe regen

Blauwe regen (Wisteria)

Blauwe regen is een prachtige klimmer met een uitbundige bloei van lange, korte of gevulde trossen in blauw, wit of roze. Sommige soorten hebben bloemtrossen van wel een halve meter lang. Het is bij deze plant wel belangrijk dat je hem goed snoeit.  De soorten van Intratuin bloeien elk jaar en worden dan alleen maar mooier en voller! Prachtig om over een pergola te laten groeien als natuurlijke parasol; het zonlicht wordt gefilterd door de bladeren en de bloemen hangen als trossen onder het bladerendek.

Blauwe regen


Kiwi

Denk ook eens aan een kiwi als klimplant, dit is een supersnelle groeier. Om zeker te zijn van vruchten hebben we het ‘kiwi-huwelijk‘ voor je: een mannetje en vrouwtje in een pot. Vraag ernaar in de winkel!

Lees over alles wat je nodig hebt om je klimplanten te laten klimmen. Vind een Intratuin bij jou in de buurt en ga kijken wat we allemaal in huis hebben.

 


Heb je deze klimmers al gezien?

Reacties (18)
S
Sinnema a.c.f.m
27 april 2018, 15:35
Een hele mooie uitleg hoe je de tuin nog mooier kan maken. En ook hoe je hem kan onderhouden voor een volgende zomer en winter.
J
Joanna schermer
28 mei 2018, 13:51
Beste intratuin, \ \ Wij hebben een tuinhuis dat aan de zijkant open is. Graag wil ik deze zijkant “sluiten” tegen de wind met klimplanten. Het moet goed dichtgroeien om de wind buiten te houden en ook in de winter wil ik graag dat het groen blijft. Ik ben geen grote fan van klimop, welke klimplanten zouden jullie aanraden hiervoor?
h
het inspiratieteam
30 mei 2018, 09:18
Hi Joanna, als de planten in de schaduw komen te staan zou je kunnen kiezen voor een groenblijvende klimhortensia Hydrangea anomala 'Semiola'. Als ze in de zon of halfzon komen te staan zouden ook een groenblijvende Clematis armandii of een kamperfoelie Lonicera henryi geschikt zijn. Het beste is toch wel de klimop omdat dit echt ijzersterk is. Er zijn ook leuke bonte varianten of met groter blad. Succes!
J
Jaap ter Kuile
22 september 2018, 10:24
Heeft Intratuin het boek \" De mooiste klimplanten \" te koop?
h
het inspiratieteam
31 januari 2019, 12:53
Hoi Jaap, ik kan dat helaas niet zeggen. Je kunt het beste even je dichtstbijzijnde vestiging bellen om het te vragen, die kunnen het dan nakijken voor je!
J
J. Hulsbosch
11 oktober 2018, 12:37
In april 2017 heb ik samen met mijn buurman een heg geplaatst van wilde wingerd. De wingerd klimt tegen heidematten op betonijzermatten. De wingerd doet het geweldig en is prachtig aan het kleuren op dit moment. Omdat de buurman vond dat de wingerd op enkele plaatsen niet erg hard groeide , heeft hij er drie maanden geleden aan zijn kant om de meter klimop tussen gezet. \ Inderdaad zijn er na anderhalf jaar wat plekken minder begroeid \ Wat is het gevolg van deze vermenging? Er groeit nu al op een aantal plaatsen klimop door de heidematten heen. Ik vrees dat de klimop de wingerd gaat overwoekeren. Klopt dat?
h
het inspiratieteam
4 februari 2019, 08:58
Beste meneer Hulsbosch, klimop heeft een veel dichtere structuur dan een wingerd. De wingerd wordt niet gelijk overgroeit maar zal wel steeds minder zichtbaar worden. hiernaast is een klimop een sterke groeier. Als je niet wilt dat de klimop verder groeit kan je de klimmer eenvoudig snoeien of bijknippen!
H
Hoefman
24 mei 2019, 14:26
Wij kochten vorig jaar een kiwihuwelijk maar dan in een grote variant. Hij groeit goed maar bloemen/vruchten zijn nog niet zichtbaar.
h
het inspiratieteam
5 juni 2019, 14:57
Hallo Marijke, een kiwi heeft 3 tot 5 jaar nodig om tot goede vruchten te komen. De plant heeft eerst een goede basis nodig om vrucht te geven. Pas als de plant \"volwassen\" is (na ongeveer 8 jaar) geeft hij jaarlijks vrucht. Nog even geduld!
K
Kirsten
21 juli 2019, 09:59
Goedemorgen, \ \ Wij willen de passiebloem caerulea langs de schutting plaatsen. Wij hebben 2 rasters van 90 cm breed. Hoe veel plantjes moeten we daar voor plaatsen? \ \ Groetjes
h
het inspiratieteam
9 augustus 2019, 15:22
Hallo Kirsten, leuk dat een Passiflora wilt gebruiken. Voor de 90 cm zou ik de planten om de 20 a 30 cm plaatsen. Voor de 90 cm kom je dan op 3 tot 4 planten. Succes!
M
Madeleine
16 augustus 2019, 16:36
Beste Intratuin, \ \ Op ons schoolplein is een strook zand langs een schutting die ik graag zou willen beplanten. Met iets dat snel een beetje hoog wordt, geen stekels of giftige vruchten of bloemen heeft ivm kleuters en wat ook niet heel erg duur is :-) Wat zouden jullie kunnen aanraden? We zitten midden in de stad, niet heel erg goede grond vermoed ik en een deel vd dag in de volle zon. \ Met vriendelijke groet, \ Madeleine Schoute
h
het inspiratieteam
28 augustus 2019, 14:52
Hallo Madeleine, als je echt klimmers bedoelt zijn er vele opties die ook leuk zijn voor kinderen, zo kan je voor verschillende soorten Hedera kiezen, groen, licht groen, witbont geelbont en ga zo maar door. Ook klimmende soorten van Euonymus zijn mogelijk. Als je echt voor bloemen wilt gaan zijn de opties wat minder: Clematis-soorten zijn mooi en ook de Passiflora is een optie. Veel soorten geven bes of zijn de planten niet geschikt voor kinderen (bijv. stekels).
J
Jeanette
14 september 2019, 13:42
Hedera is giftig.
B
Bibi
9 augustus 2022, 07:45
In onze tuin plantten we jaren geleden een witte druif, die het ontzettend goed doet, en zelfs de bovenburen op 2 hoog verblijdt. Hoe kunnen we deze stekken of vermeerderen?
I
Intratuin
9 augustus 2022, 15:24

Hoi Bibi,

Wat leuk dat jullie witte druif het zo goed doet! De druif kun je als volgt stekken:

Je begint met het afnemen van een tak. Het beste doe je dit bij de wintersnoei, in december. Neem een scheut van een jaar oud, welke mooie druiven heeft gedragen. Dit toont aan dat het een goede tak is. Knip de scheut links en rechts van knop, op ongeveer 5 centimeter er vanaf. De tak leg je vervolgens op potgrond, waarbij de knop naar boven moet wijzen. Die knop zal namelijk uitgroeien tot je nieuwe druivenplant! Het beste is om de stek in een kweekbak te zetten, dan blijft het lekker vochtig en warm. Hou de aarde licht vochtig, maar niet te nat. Hou de jonge druivenplant tot de zomer binnen, in het voorjaar kan het nog te koud zijn voor de nieuweling. In de zomer kan hij de tuin in.

Lees in onze plantengids alles over de verzorging van de druif: https://www.intratuin.nl/plantengids/druiven-snoeien-en-verzorgen 

Succes!

^Intratuin

B
Bibi
9 augustus 2022, 18:19
Hartelijk dank voor de uitgebreide reactie! Maar wat als ik er met de wintersnoei niet ben, wanneer kan het op zijn laatst in het jaar, of kan ik ook in september al doen?
I
Intratuin
11 augustus 2022, 08:27

Na de zomersnoei is september te snel om de druif weer te gaan snoeien. Begin december kun je op zijn vroegst de druif snoeien en anders in januari. Wacht met de wintersnoeibeurt tot al het blad is gevallen. 

Succes! ^Intratuin

GEEF EEN REACTIE
Back to top